perjantai 19. heinäkuuta 2024

Geenieditoitu tomaatti

Luin suurella mielenkiinnolla tuoreen tutkimusraportin, jossa oli geenisaksien avulla onnistuttu sekä pidentämään tomaattien säilyvyyttä että lisäämään sen aromeja. Lopputulosta testattiin 28 vapaaehtoisella, joista 71 % piti geenieditoitujen tomaattien mausta enemmän kuin tavallisten.

Nähtäväksi siis jää, milloin maailmanmarkkinoille ilmaantuu aiempaa maukkaampia ja säilyvämpiä tomaatteja, jotka myyntiluvan saatuaan syrjäyttävät perinteisin jalostusmenetelmin aikaansaadut lajikkeet. Tai milloin sellaisia saadaan markkinoille myös Suomessa. 

Tämä on sikäli merkittävä kysymys, että geenipohjaisen ruuan markkinaosuus on kasvanut muualla maailmassa nopeasti. Ja tämä kehityksen oletetaan kiihtyvän kuluvalla vuosikymmenellä. Tästä esimerkkinä toimii maissinviljely, joka perustuu USA:ssa nykyisin lähes pelkästään geneettisesti muokattuihin lajikkeisiin. 

Euroopan unioni harasi pitkään tätä kehitystä vastaan, mutta lopulta senkin on pitänyt antaa periksi. Ja siksi myös EU:ssa on tarkoitus jatkossa hyödyntää maataloustuotteissa tieteen uusimpia saavutuksia, mutta mitä hitaammin ja byrokraattisemmin tämä prosessi etenee, sitä enemmän Eurooppa jää ruuantuotannossaan muun maailman jalkoihin. 

Nähtäväksi siis jää, haluaako ja pystyykö eurovaalien jälkeinen EU-hallinto nostamaan Unionin siitä ruokakuopasta, johon Unionin aiemmat hallitsijat ovat olleet sitä saattelemassa. Vai onko maanosamme maataloustuottajien kohtalona tulla kokonaan haudatuksi siihen kuoppaan tai säilyä ainoastaan eräänlaisena tukiaisten varassa elävänä ulkoilmamuseona? 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Uutta toivoa munuaispotilaille
Meemisodan uhrit
Johtivatko EU:n talousahdinko ja CRISPR-tekniikka Monsanto-kauppaan?

31 kommenttia:

  1. Ihmiset tapetaan tässä maassa jos ei eu:sta erota. koko eu muuttuu sata kertaa pahemmaksi kun pohjois-korea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai jassoo. Olet löytänyt tämän sivuston.

      Poista
    2. "Ai jassoo" Kerro yksikin hyvä asia eu:sta. Ei, se ei ole se että eu on se joka alkaa tuputtaa hyönteisia ja geenisontaa väkisin "ilmastomuutoksen" estämiseksi eu kansalaisille. Kiitä siitä kun muutaman vuoden päästä ei ole enää mitään lihaa lautasella, ei edes kalaa. Ei ainakaan niillä jotka ei harrasta metsästystä eikä kalastusta, ehkä paras alkaa opettelemaan mikäli et harrasta kumpaakaan.

      Poista
    3. Puolalainen europarlamentaarikko: ”Ursula von der Leyenin kuuluisi olla vankilassa” – katso video,
      https://www.kansalainen.fi/puolalainen-europarlamentaarikko-ursula-von-der-leyenin-kuuluisi-olla-vankilassa-katso-video/
      Se siitä korruptio-diktaturista.

      Poista
    4. Ensinnäkin mainittakoon, että pidän tätä kirjoitusta edeltävästä herra Vahterasta yhtä kuin itse Professorista, palstan pitäjästä.

      Ensi yönä kirjoitan sekä tänne että mahdollisesti Taju-Median palstalle oman vastineeni ja näkemykseni.

      Arvostan kumpaakin TOTUUDELLISUUDESTA kutakuinkin yhtä paljon. Proffa on älyllisempi, Taju ehkä ruohonjuurisempi. Molempi tosi.

      Samoilla kannoilla ollaan, kaverit, tuen teitä kaikkia vähänkään nykymenolle kriittisiä, saati kansallis-konservatiivisia voimia.

      Edes alkeellinen kristillismyönteisyys on juuri minulle plussaa. Jooh, osaan selittää, haastaa ja pohtia.

      En ole koskaan hävinnyt - en sekä julkisesti enkä sisäisesti mielessäni koskien vakaumustani.

      Tietosanakirjat kaikilta aloilta ovat olleet mielilukemistoani lapsesta saakka.

      Palataan siis.

      Poista
    5. Sorry, ohjelma siirsi tämän sepustukseni toiseen paikkaan, Vahteran eri puolelle. Asia on kuitenkin sama.

      Poista
  2. Ostin Mikkelin torilta paikallisen viljelijän itse kasvattamia tomaatteja. Niiden maku oli selkeästi parempi ja vahvempi kuin Närpiön tomaateilla, saatikka Espanjasta tuoduilla. Eli kasvupaikalla (jooa lasivilla) ja poiminta-ajalla on suurempi merkitys tomaatin makuun kuin geeniteknologialla. .

    VastaaPoista
  3. Väheksymättä lainkaan noiden geenisaksien käyttökelpoisuutta, lienee kuitenkin syytä muistaa, ettei jonkun geenipätkän korvaaminen tomaatin kromosomistossa jollain periaatteessa samantapaisella pätkällä tarkoita vielä, että koko keleen tomaatti olisi jotenkin 'editoitu'. Tuollaisen terminologian käyttö menee koko lailla geenimanipuloinnilla pelottelun piikkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun geenejä aletaan raplailemaan se on silloin aina geneettisesti muokattua sontaa. Nuo vielä kun pääsee leviämään luontoon niin siinä sitä sitten ihmetellään monttu auki, mikä meni vikaan.

      Poista
    2. Geenieditoinnissa eli genomiin lisätä uutta materiaalia vaan ainoastaan muokataan olemassa olevaa. Tässä puheena olleessa tomaatin tapauksessa rikottiin yksi geeni, mikä on käytännössä yleinen tapahtuma niin tomaattien kuin ihmistenkin kohdalla. Tutkimuksen varsinaisena tarkoituksena ei ollut uuden lajikkeen tuominen, vaan ymmärtää aiempaa syvemmin tomaattien arominmuodostusta tekemällä genomiin etukäteen suunniteltu muutos.

      Yleisellä eli käytännön tasolla on tosiasia, että viime kädessä kuluttaja päättää sen, mitä ostaa. Ja viljelijä tuottaa sitä mikä kannattaa.

      Poista
    3. Ei se kuluttaja parka pääse siihen vaikuttamaan, että mitä se ostaa. Jos haluaa ostaa tomaatteja niin se on ostettava sitä mitä ääs ja kkkkkkkkkkk-kaupat tarjoavat ja närpesläiset kasvihuoneissaan hiilidioksidilla kaasuttavat. Paitsi jos tekee kuin Pauli Vahtera, ostaa torilta paikallisen viljelijän tuotteita.
      Huru-ukko

      Poista
  4. Geenieditoitu onkin paljon hienovaraisempi ilmaus kuin geenimanipuloitu. Editoinnissa viilataan yksityiskohtia annetun tekstin tarkoitus säilyttäen, manipulaatio taas on sitä että tungetaan mukaan oma agenda, olipa se miten härskiä hyvänsä.

    Kuinka erilaisia kumpikin sävy olisivat, jos näissä asiayhteyksissä aina muistettaisiin muistuttaa siitä, ettemme toistaiseksi tiedä mitä "elämä" on ja mikä erottaa "elävän" aineen kuolleesta.

    Sitä ei tiedä kukaan. Sitä tuskin tulee ymmärtämään kukaan. Vain Putin voi olla sellainen vähämielinen elämän herra että tapattaa satoja tuhansia nuorukaisia rintamalla sodasssa jonka päämäärä ilmeisesti on Putinin halu manipuloida Venäjä mieleisekseen.

    Venäjällä Putin, Amerkassa Trump. Kaksi älyn jättiläistä. Pitäisikö jonkin ehkä editoida vähän YLE:n, HS:n ja iltapäivälehtien juttuja, jotta edes vähän todellisuudentajuisempia visioita saataisiin siitä miten pähkähullussa maailmassa elämme. Ja kuolemme.

    VastaaPoista
  5. Minä en ole sen kummemmin puolesta kuin vastaankaan mitä tulee geenimuunteluun, mutta olen usein painottanut eri yhteyksissä asioiden katsomista useammasta näkökulmasta. Tuossa geenimuuntelussa kuten monissa muissakin yhteyksissä ihmisillä on usein vain se yksi ja ainoa näkökulma asiaan, eli maksimaalinen taloudellinen hyöty ja sekin mahdollisimman nopeasti.

    Siitä ei ole yleensä mitään hyvää seurannut pitkällä tähtäimellä kun ihminen on alkanut vain maksimaalinen hyöty mielessään luojan kätten töitä sorkkimaan. En ala tässä luettelemaan kaikkia niitä vahinkoja mitä ihminen on luonnossa saanut aikaan, vaikka tarkoitus on ollut hyvä. DDT ja sen seuraukset riittäköön esimerkiksi. On hyvä muistaa että luonnossa eri lajien väliset vuorovaikutussuhteet ovat kehittyneet vuosituhansien ja vuosimiljoonien aikana ja siellä luonnossa on kaikkein surkeimmillakin tuholaisilla ja rikkakasveilla oma paikkansa. On hyvä ymmärtää että ne ovat vain voittoa tavoittelevan ihmisen näkökulmasta tuholaisia ja rikkakasveja.

    Jo ennen geenimuuntelun aikakauttakin ihminen sai siis aika paljon vahinkoa aikaan luonnossa tavoitellessaan maksimaalista tehokkuutta. Ja jatkoa on seurannut. Tuossa on linkki artikkeliin, jossa kerrotaan mitä vahinkoa on syntynyt kun golf-kenttiä varten geenimuunneltu hidaskasvuinen ruoho on päässyt hallitsemattomasti leviämään luontoon ja aiheuttamaan ongelmia. https://www.hcn.org/issues/50-11/plants-genetically-modified-grass-creeps-across-eastern-oregon/

    VastaaPoista
  6. Rasismisaksien käyttöä

    Yle tänään

    Rasistiset termit poistetaan kasvien nimistä

    https://yle.fi/uutiset/lyhyesti/74-20100434

    Kasvitieteilijät ympäri maailmaa ovat päättäneet muuttaa lukuisten kasvien tieteellisiä nimiä, koska niissä esiintyy rasistinen termi.

    Päätös on ensimmäinen laatuaan. Asiasta kertoo tiedelehti Nature.

    Asiasta äänestettiin torstaina kansainvälisessä kasvitieteellisessä konferenssissa Madridissa.

    Päätös koskee tarkalleen ottaen eliöiden latinankielisessä nimessä olevaa caffra-sanaa ja sen johdannaisia. Kafferi-sanaa on historiallisesti käytetty halventavasti muun muassa mustista ihmisistä.
    -------------------------------------------

    Maailma on jälleen astetta parempi kuin eilen - vai onko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotan sitä päivää, kun woke-vouhotus hiipuu, pakoloiset palautetaan kotiseuduilleen pois rasismia kärsimästä, televisiosarjoissa on poliisijohtajina mukavia valkoisia miehiä ja suomalainen hetero kelpuutetaan mainoksiin ilman pölhön roolia.

      Poista
    2. Woketus ei ole mihinkään katoamassa - päinvastoin! Siitähän on tehty valtamediassa uusi normaalin narratiivi, jota syötetään suomalaisillekin heidän itse tätä edes tajuamattaan joka päivä.

      Poista
    3. Anonyymi 12.34: Veit sanat suustani!

      Poista
  7. Olen kuullut, että tomattiin on ympätty lohen geenejä että se kestäisi paremmin kylmyyttä. Lieneekö totta, uskoisin niin.

    VastaaPoista
  8. Debatoija; Ei taida olla "ilmaisia lounaita". Eli kun menee muuntelemaan joitain ominaisuuksia kasvissa ihmiselle mukavammaksi niin voi tulla vaikka vuosikymmnien jälkeen takaisku ja kaikki penee päin peetä muunnellun kasvin suhteen.

    Sillepä voi ihan itsestään kehittyä tai levitä sille ihan uusi kasvitauti tai joku tuhohyönteinen.. eli ojasta allikkoooon

    Mitä ero on kuolleella ja elävällä? ehkä elämä perustuu johonkin "kvanttien lomittumiseen", siis se tietoisuus itsestä tai ympäristöstä.. Kun eliö kuolee, kvanttilomittuminen eli "sielu" lakkaa olemasta

    VastaaPoista
  9. Jos meinataan saada kylmänkestoa kasveihin tai hedelmiin ne täytyy ottaa eläinmaailmasta, se ei ole mitään salaliittoteoriaa vaan totta. Tyhmät sanoo ylpeänä, "minä kasvatan tomaattini itse".. Niin, siemenistä, na sattuu olemaan niitä mitkä geenimanipuloidaan, eli sama vaikka kasvat itse, siemenet ei tule olemaan tulevaisuudessa enää puhtaita. Eli jos nyt kasvatat vihannekset itse, ala ottamaan siemeniä varastoon ja kiiruusti.

    VastaaPoista
  10. On hyvä tiedostaa, ettei nykyinenkään perinteisin keinoin jalostettu tomaatti ole edes likimain samanlainen kuin sen luonnossa kasvava kantamuoto. Eroja on paljon ja villitomaatin hedelmä on esimerkiksi vain pensasmustikan kokoinen.
    https://btiscience.org/explore-bti/news/post/tomatos-wild-ancestor-is-a-genomic-reservoir-for-plant-breeders/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no eikös banaanit ja varmaan appelsiinitkin on nyt tuoutumisvaarassa johonkin sienitautiin, kun ei oo luonnollista geenivaihtelua, eli sit koko maailman banaanipuut kerrralla

      tosin luin tästä jo 6 vuot sitten, eivätkä ole viel tuhoutuneet, koska kaupasta saa banaaneja

      Poista
    2. Olisi hyvä tiedostaa, ettei yksikään suomalainen ole edes likimain samanlainen kuin sen ilman ydinvoimaa elävä ja kivityökaluja käyttävä kantamuoto joka osasi elää luonnossa ilman kivääriä, tämä takia olisi aika avata rajat ja päästää venäjältä tulevat moniosaajat suomeen.. .

      Poista
    3. On myös hyvä huomata että tomaattilajeja on vaikka kuinka monta. "Villitomaatti" Noita nyt ei isommin luonnossa kasva, ja todellakin eroaa vaikka kasvihuoneessa kasvatetusta tomaatista, ne kun ei ole edes sama lajike, ei ole mitään geenimanipulaatiota käytetty. Eu alkaa pakottamaan hyönteisiä ihmisten ruokavalioon ilmaston pelastamiseksi, siinä alkaa jo geenitomaattikin näyttämään herkulta. Minähän en hynteisiä ala syömään sillä kitiini on ihmiselle myrkkyä. Nykyään "tutkijat" kertoo että kitiini ei aiheuta ihmiselle mitään vaaroja, ei ihme, samat tutkija myös kertoo että sukupuolia on vähintään 100 erillaista ihmisell ja mieskin voi synnyttää, noita tutkijoita monet uskoo.

      Poista
    4. No, ihminen on osannut jalostaa kasveja tutkijoiden mukaan jo tuhansia vuosia. Matkan varrella on luotu hyvin erilaisia kasviksia, viljoja sun muita joita nyt syömme. Ja niissä on haettujen ominaisuuksien lisäksi vaikka mitä mutaatioita jotka ovat levinneet siitä yhdestä mutatoituneesta koko jalostettuun versioon. Mitään haittaa niistä ei yleensä ole, emme edes huomaa moisia. Ja jos ne huomataan jossain ominaisuudessa jalostuksessa, tämä mutaatio joko aiheuttaa tuloksen hylkäämisen tai olankohautuksen, ai että tuollainenkin... laitetaan viljelyyn vain, kestää kuivuutta paremmin siitä huolimatta kuin aiempi.

      Eli ei ne jalostuksessa levinneet mutaatiot ole meitä tappaneet tähänkään saakka, eivätkä ne tapa jatkossakaan, ei nämä geenijalostuksen tuotteetkaan. Nykyään osataan kaikenlisäksi analysoida myrkyt ja muut mitä kasvit tuottavat paljon paremmin kuin aiemmin, joten huonot lajikkeet jäävät kiinni, ennen eivät jääneet, ne risteyttämällä tehtyjen lajikkeiden huonot ominaisuudet. Eli ihan vouhkamista koko vastustus.

      Poista
    5. Olisi hyvä huomata sellainen asia, että hörhöjä lukuunottamatta niitä vastustetaan aika lailla sen takia vaikkei ääneen kovaan huudetakkaan, ettei maanviljelys päädy korporaatioden omistukseen ja hallintaan, tämä on proffalta jäänyt kokonaan huomaamatta.

      Poista
  11. Proffessorin olisi hyvä tiedostaa, ettei suomessa ole edes normaalitomaattia kaupoissa saatavilla vain närpiöläisten myymää paskaa., Pihalta tietysti voi itse ottaa syömäkelpoisia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Närpes Grönsaker on keulilla aina kun maataloustukia jaetaan ja kyseisen kunnan sosiaalituista leijonanosa menee maahanmuuttajille. Siitä huolimatta mm. yksi edellisen hallituksen SDP:läinen naisministeri jaksoi kehua, kuinka hyvä esimerkki onnistuneesta maahanmuutosta Närpiö on. Sielläkin väki taitaa olla enimmäkseen Kauko-idästä, eikä niistä maista, joista tänne joutilasta väkeä haalitaan. Jokunen ihmisoikeusrikkomus on kyllä tainnut olla tuomiolla. Ei ihan kauheasti mieli tee tällaista tukea ostoksillaan, mutta aika vähän muualta on tomaatteja ja kurkkuja tarjolla.

      Poista
  12. U.S.A:ssa monsanto on tappanut sen "normaalin" maissin viljelyn lakimiehillään ja agenteillaan hyvin härskein keinoin.

    VastaaPoista
  13. Syökää naurista ja lanttua senkin luddiitit.

    V-VF

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.