maanantai 8. huhtikuuta 2024

Asioiden tärkeysjärjestyksestä

Petteri Orpo (kok) kertoi eilen, ettei hallitus aio nostaa suomalaisten eläkeikää, mutta eläkkeitä tullaan tarkastelemaan yhtenä budjetin tasapainottamisen mahdollisuutena. Hänen mukaansa on kuitenkin niin, että "työeläkkeiden osalta ongelma on se, että... se ei... auta tähän akuuttiin budjettitalouden ongelmaan".

Tämä on varmaankin hyvä uutinen niille ihmisille, joiden työura alkaa olla lopuillaan tai nuorille jotka ovat juuri astumassa työelämään siirtyen eläkkeelle lähteviltä ihmisiltä vapautuviin työpaikkoihin. Tai ainakin sellaisiin tehtäviin, joista työurallaan pidemmälle ehtineet siirtyvät eläköityvien ihmisten tilalle.

Tämä pieni pala yhteiskunnallista keskustelua herätti mielessäni ajatuksia asioiden tärkeysjärjestyksestä. Jos ja kun valtion budjettia on tarve tasapainottaa, joudutaan arvottamaan erilaisia yhteismitattomia meno- ja tulopuolen asioita. Siis tietyllä tavalla valitsemaan kumpi on parempi: lihapulla vai hajuvesi.  

Esimerkkinä toimikoon se, että onko parempi pakottaa vanhenevat ihmiset työskentelemään pidempään tuottaakseen verotettavia työtuloja vai supistaa niitä palveluja, joita tarjotaan laittomasti maassa oleville ihmisille. Tai olisiko parempi vähentää kehitysmaiden diktaattoreiden pankkitileille päätyvää kehitysapua sen sijaan, että nostettaisiin suomalaisille myytävän ruuan arvonlisäveroa.

Toki edelle kirjaamissani esimerkeissä voidaan paperittomat maahanmuuttajat tai kehitysmaalaiset korvata myös kantasuomalaisia koskevilla julkisilla menoilla. Vaikkapa sellaisilla kuin ammattiyhdistysliikkeen veroedut, jotka pienentävät valtion verokertymää puolella miljardilla eurolla tai puolustusvoimien miljardihankinnat

Ihmisten näkemykset näihin kysymyksiin heijastavat luultavasti heidän poliittisia näkemyksiään. Eli arvoliberaali vasemmistolainen vastaa keskimäärin eri tavalla kuin arvokonservatiivi oikeistolainen. Eikä objektiivisesti oikeaa vastausta tietenkään ole edes olemassa. 

Oma näkemykseni on, että Suomi on olemassa suomalaisia varten ja siitä syystä suomalaisten tarpeiden tulisi olla päätöksenteon keskiössä. Toki julkista rahaa voidaan ohjata myös muualle, mikäli se voidaan osoittaa suomalaisten kannalta järkeväksi. Tästä esimerkkinä toimikoon Ukrainan tukeminen, koska Venäjän voitto käynnissä olevassa sodassa johtaisi erittäin suurella todennäköisyydellä Suomeen kohdistuvan aggression uhan kasvamiseen. 

Omaan näkemykseeni liittyy myös se, että viime kädessä suomalainen julkinen talous - eli hallituksen jakovara - määräytyy maamme yritysten kilpailukyvystä. Ja siksi yksi hallituksen keskeisistä tehtävistä on huolehtia sen säilymisestä - tai mieluummin kasvattamisesta - suhteessa kilpailijamaihin. 

Talouspoliittisen päätöksenteon onnistumisen näkee onneksi helposti, sillä sen seurauksena sekä kansainväliset että suomalaiset yritykset tekevät investointeja tänne Pohjantähden alle. Epäonnistumisiksi voidaan puolestaan kirjata esimerkiksi Luulajaan, Paso de los Torosiin tai Rotterdamiin suuntautuvat investoinnit, jotka olisi vaihtoehtoisesti voitu tehdä myös Suomeen.

21 kommenttia:

  1. Talous on ihmisyhteisön elämisen edellytys; parfymoidut lihapullat, sen propagandistinen tuote, jolloin epänormaali voidaan tehdä normaaliksi.
    Tuolla naapurissa kävin irvistelemässä tästä: https://yle.fi/a/74-20081395
    Kun puhutaan tyttöjen aamupalattomuudesta, niin aikamme Völkischer Beobachter/Pravda tuuppaa kuvaan, pakostakin, neekeripojan kertomaan syömisistään.
    Media pitää valheen otteen kovana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti joku on kerännyt Ylen ohjelma/uutistuotannosta tutkimusaineistoa julkaisua varten, että on perusteita ruveta siivoamaan tuota median "Augeiaan tallia".

      Poista
  2. Orpolla oli tuossa eläkeasiassa kyllä mun mielestä paljolti äänestäjänsä mielessä.
    Purra uutena poliitikkona katselee enemmän oikeudenmukaisuuden kannallta asioita.
    Ainakin SSAB:n ratkaisu oli odotettavissa, eikä siihen Suomen toimilla olisi voitu vaikuttaa, taustalla Ruotsin päästöttömän sähkön tuotanto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja SSab:n suurin omistaja on valtionyhtiö LKAB joten ei se nyt olisi tullut kysymykseenkään tehdä sitä ensin Raaheen..lisäksi Raahen tehdas on suurempi ja paremmassa kunnossa..siksikin järkevää toimia noin

      Poista
  3. Se on kyllä varma että puolutusvoimilta ei leikata enää ikinä yhtään mitään, se riitti että halkokasahalonen rapautti suomen ja hinurihaavito hoiteli mitä muumi köski, miinat lähti rajalta ja kasarmit mureni alle puoleen siitä mitä ennen, samoin tippui valtion rahoitus armeijalle.

    VastaaPoista
  4. Valtio rahoittaa eri eläkejärjestelmiä vuosittain viidellä miljardilla eurolla. Sieltä sopii lohkaista, mikä tosin vaatisi lakien muuttamista. Indeksijäädytykset vahvistaisivat ennen muuta eläkelaitosten ja eläkerahastojen taseita.

    VastaaPoista
  5. Odotukset oli korkealla, kun nyky hallitus aloitti toimintansa. Näyttää kuitenkin siltä, että toimenpiteet talouden kuntoon saattamiseen kohdistuu seurauksiin eikä syihin. Yksikään nyt ehdotettu toimenpide ei kohdistu rakenteisiin, joten julkisen talouden absoluuttista tasoa ei haluta pienentää vaan säilyttää, jotta nykymeno voi jatkua myös tulevaisuudessa.
    Poliittiset puolueet ovat kaikki, myös KOK ja PS, aivopesty uskomaan Sorsan sosialistiseen hyvinvointiyhteiskunta valheeseen. Edes nykyinen taloustilanne ei saa Orpoa ja Purraa näkemään mitä hirviölle pitää tehdä tai sitten järjestelmän rengit ovat ottaneen vallan isännistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nythän nimenomaan keskustellaan menoista eli budjetista seuraavalle vuodelle. Jos lähdettäisiin vain menojen syistä liikkeelle, se ei vaikuttaisi seuraavaan budjettiin millään lailla, eli ei ehtisi vaikuttaa koska niiden lakien muuttaminen jotka menot aiheuttavat on paljon pitkällisempi prosessi kuin jokavuotisen budjetin kasaaminen. Se on täysin toinen keskustelu jossa käydään kiinni niihin rakenteisiin joiden vuoksi valtiolla rahaa menee niin paljon ettei omat riitä vaan on lainattava. Käsittääkseni se prosessi on menossa tuolla taustalla, ja tulee aiheuttamaan kohtapuoliin melkoisen metelin vihervasemmistossa kun siitä aletaan keskustella lakimuutosten muodossa.

      Poista
  6. Professorilta hieno kirjoitus, jossa osutaan kohta kohdalta olennaisiin asioihin.

    Suomen pitää ensisijaisesti olla suomalaisia varten ja tehtyjen päätösten perustua tähän periaatteeseen. Niin talouden kuin turvallisuudenkin sektoreilla. On aika ymmärtää, että Suomen sisäinen turvallisuus on vaarassa avoimien rajojen politiikalla.

    Korvaisin kyllä tekstissä olevan "Paperittomat maahanmuuttajat" paremmin tilannetta kuvaavalla termillä "Laittomasti maahan tunkeutuneet".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Laittomasti maahan tunkeutuneet...elintasopakolaiset".

      Poista
    2. Jep, vielä osuvampi noin. Valtamedian mukaan tosin työvoimapulan paikkaajat, kestävyysvajeen korjaajat, tulevat huippuosaajat ja vanhusten hoitajat...

      Poista
    3. Kuten monesti on sanottu, eiväthän he ole mitään paperittomia, heillä on useimmilla jo useammatkin paperit joissa heidät määrätään poistumaan maasta. Ihan viralliset tuomioistuimen antamat paperit.

      Poista
  7. Oletteko koskaan nähneet YLE:llä asiantuntijana Olli Pusaa, joka on viimeksi kommentoinut näitä mahdollisia eläke ratkaisuja? Ette ole, koska YLE ei käytä koskaan sellaista asiantuntijaa, jolta ei saisi sellaista lausuntoa, minkä YLE haluaa. Olli Pusan asiantuntemus on vertaansa vailla muissakin asioissa kuin eläke.

    VastaaPoista
  8. On myös väärin yleistää kaikki maahantulijat Suomen kannalta haitallisiksi. Iloisena luin seuraavan artikkelin. Jotkut osaavat arvostaa asioita, mitä täällä on tarjolla:

    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010309428.html

    Jamppa vaan

    VastaaPoista
  9. Suomeen kyllä investoidaan tuulivoimaloita, koska ne toimivat ilman työvoimakustannuksia.

    Kaikki sellaiset investoinnit, joissa on investoinnin jälkeen työvoimakustannuksia, onkin sitten tarkemman analyysin kohteena.

    VastaaPoista
  10. Suomi on tätänykyä USA:n vanavedessä, ei ole varaa ylläpitää nykyisenkaltaista sosiaaliturvaa, terveydenhoitoa eikä eläkejärjestelmää. No se oli ennen se, nyt on nyt. Olipa kerran. Realistisesti ajateltuna malli täytyy nyt ottaa USA:sta, jossa muuten ihaillaan näitä suomen kansalaisilleen kerran tarjoamia etuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse, riittää kun ajamme alas ylettömästi viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana paisunutta virkamieskuntaa. Samalla saadaan byrokratiaa pienemmäksi. Siellä on tolkuttomasti sellaisia säädöksiä ja sellaista porukkaa joita ei niiden poistamisen jälkeen kaipaa kukaan muu kuin äärimmäiset kontrollifriikit, jotka hakevat elämäänsä turvallisuuden tunnetta yrittämällä säädellä ihan kaikkea mahdollista ja mahdotonta.

      Poista
  11. Tänä vuonna Helsingin pörssi jakaa osinkoja n. 13 200 000 000 euroa, jos valtio saisi summasta veroa sen minkä normaali piensjoittaja maksaa (25,5 %) olisi valtion osuus n. 3 300 000 000 euroa. Mutta koska kokoomus, keskusta, ja siniset Sipilän hallituksessa mahdollistivat laajan osinkoveron kierron ulkomaisten hallintarekisterien ym avulla, jää valtion verotulot arviolta n. 530 000 000 euroon.
    Vedin tuon 4 % veron kyllä aikalailla tyhjästä, koska mitään tilastoja asiasta on vaikea löytää. Kaikki on haudattu samaan pääomatuloveroon jota ei ole eritelty.
    Onhan siellä joukossa tietenkin ne ay-liikkeen osingotkin, suuruusluokkaa alle 10 % veronkierrosta.

    VastaaPoista
  12. PT-media tänään

    Somalialaiselle palkkamurhaajalle elinkautinen

    https://pt-media.org/2024/04/08/somalialaiselle-palkkamurhaajalle-elinkautinen/

    Artikkelista poimittua

    Ruotsissa tehtiin yksi merkittävä oikeuden välipäätös liittyen pitkään jatkuneisiin jengisotiin. Parikymppinen somalinuorukainen tuomittiin elinkautiseen kilpailevan jengin johtajan äidin murhasta.
    ...
    ...
    Teosta tuomittiin toinenkin nuorukainen, tekohetkellä 15-vuotias niin ikään somaliaano. Hänelle määrättiin neljä vuotta nuorisohoitoa, mutta oikeuden mukaan jos hän olisi ollut 18, niin elinkautinen olisi tullut. Lisäksi tuomittiin avunannosta kolme muuta henkilöä vuodesta seitsemään vuoteen vankeutta.

    Oikeuden päätöksen mukaan murhaviisikko oli tarkasti ottaen palkkamurhajengi. Päätekijällä Ibrahimilla motiivi murhaan oli toisin sanoen puhtaasti raha. Esitutkinnassa selvisi, että heille oli maksettu murhasta, mutta summa ei tullut selville.

    Melko hurjaa touhua, Ruotsin maaperällä astelee juuri ja juuri täysi-ikäisiä somaleja, jotka ovat valmiita tekemään palkkamurhia.
    --------------------

    Saapa nähdä milloin nämä tavat rantautuvat Suomeen? Somalejahan meillä on jo ihan riittävästi.

    VastaaPoista
  13. Vasemmistolaisten "laintuntijoiden" mielestä Suomi etuineen kuuluu kaikille halukkaille. Puhdasta kommunismia. Konkurssi tulisi äkkiä. Nyt tulee heidän "kärkiehdokas" Rosa Meriläinen eu vaalehin?
    Muistakaa äänestää! Nyt on valta eu:n vassareilla.

    VastaaPoista
  14. Hieman särähti korvaan lauseesi, missä kirjoitit, että onko oikein pakottaa vanheneva väestö.. Eikö juuri helmikuun aikana julkaistu tutkimus, miten ihmiset ovat entistä pidempään terveempiä sekä halukkaampia tekemään jotain. Ja miten se olikaan, että vielä viisikymmentäluvulla odotettavisa oleva elinikä oli samoilla lukemilla kuin virallinen eläkeikä. Eivät ihmiset silloin purnanneet, että heitä pakotetaan olemaan töissä. Mielestäni eläkeikä pitäisi suhteuttaa odotettavissa olevaan elinajan odotteeseen. Sopiva eläkeikä olisi mielestäni elinjanodote miinus yksi vuosi.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.