perjantai 16. joulukuuta 2022

Pilkkeitä

Iltalehden pääkirjoituksessa kiinnitettiin huomiota pääministeri Sanna Marinin (sd) vaikeuteen tunnustaa, että hänen hallituksensa on ajanut Suomen talouden surkeaan tilaan, jonka korjaamiseksi vaaditaan julkisten menojen priorisointia ja leikkaamista. Kirjoituksen mukaan Marin ei "usko siihen, että säästämällä ja leikkaamalla tätä maata ja sen taloutta vastuullisesti hoidetaan, vaan näen, että ainoa kestävä tapa hoitaa Suomen julkista taloutta kuntoon on vahva talouskasvu ja työllisyyteen panostaminen". 

Marin on tietenkin sikäli oikeassa, ettei maan talous tule kuntoon kurjistamispolitiikalla. Mutta hän ei kuitenkaan näytä ymmärtävän, että julkisen talouden taakka ja siitä seuraava verojen holtiton kasvu nimenomaisesti ehkäisevät talouskasvua eli investointeja, yritteliäisyyttä ja jopa korkean osaamistason ihmisten työperäistä maahanmuuttoa. Ja siten lisää Suomen kurjistumista entisestään.

* * *

Edelliseen liittyen muun muassa Helsingin sanomat on huomannut, että hallitus aikoo käyttää miljardeja alentaakseen kansalaisiin kohdistuneiden sähkön korkeiden hintojen aiheuttamaa rasitusta. Kyse on demareiden ehdottamasta 20 sentin hintakatosta kilowattituntia kohden.

On tietenkin hyvä, että hallitus suunnittelee tekevänsä jotain sen eteen, etteivät paljon sähköä käyttämään joutuvat ihmiset ja yritykset joudu kohtuuttomiin vaikeuksiin. Asian kääntöpuolena on kuitenkin se, että hoidettuaan lähes kolme vuotta maan taloutta holtittomasti ei hallituksella olisi enää oikeasti varaa suuriin lisämenoihin. 

Siksi viimeistään nyt olisi kaikkien suomalaisten hyvä tiedostaa, että sähkön hintakaton kustannukset tulevat - maan muiden velkojen kera - korkojen kanssa maksettavaksi tulevina vuosina. Eikä äänestäjän siitä syystä tule rangaista maan asioita tulevissa hallituksissa kuntoon laittavia puolueita siitä, että ne joutuvat kurjistamaan suomalaisten elintasoa tavalla tai toisella korjatakseen Marinin kabinetin virheet. 

* * *

Science-lehden uutiskokoelmassa kerrottiin Havaijin Mauna Loan purkauksen katkaisseen tieyhteydet ja sähköt tulivuoren huipulla olevalle mittausasemalle, jossa on seurattu ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta (CO2) vuodesta 1958 lähtien. Siis sen tiedon lähteelle, jota olen käyttänyt tässä blogissa seuratessani ilmakehän hiilidioksidin ja pohjoisen napajään välistä syy-seuraussuhdetta. 

Tapaus on sikäli itsellenikin ikävä, että joudun miettimään, kuinka jatkan omaa seurantaani. Yksi mahdollisuus on hyödyntää jotain muuta hiilidioksiditiedon lähdettä, mikä teettäisi itselläni melkoisen työn joutuessani laskemaan koko aineiston läpi uudelleen. Toinen vaihtoehto olisi ekstrapoloida kuluvan vuoden hiilidioksidipitoisuus edeltävien vuosien kehityksen perusteella, koska Mauna Loan tilastossa kyseisen kasvihuonekaasun pitoisuuden nousu on ollut varsin tasaista

Palaan asiaan noin kuukauden kuluttua. 

* * *

Viime päivinä olemme saaneet kuulla myös Suomessa harjoitetun maahanmuuttopolitiikan seurauksista. Iltalehti kertoi 13-vuotiaasta itseään viillelleestä tytöstä, jonka ohikulkija pelasti Vantaalla. 

Hovioikeus katsoi vuonna 1992 syntyneen Sayed Zabiullah Pakzadin syyllistyneen raiskaukseen, törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja pakottamiseen seksuaaliseen tekoon ja antoi tälle rangaistukseksi kolme vuotta ja viisi kuukautta vankeutta sekä määräsi suoritettavaksi - todennäköisesti meidän veronmaksajien maksettavaksi jääviä - kipurahoja tytölle.  

Harjoitettuun maahanmuuttopolitiikkaan ilmeisesti liittyi sekin tapaus, josta MTV3 uutisoi. Sen mukaan poliisilla piti eilen illalla kiirettä Itä-Helsingissä Puotinharjun ostoskeskuksessa, jossa oli ilmoitettu joukkotappelusta. Sellaista ei kuitenkaan ilmeisesti ollut, vaan joku oli vain näytellyt veistä ja yrittänyt pahoinpidellä muita ihmisiä.

* * *

Tämä  kokoelma on hyvä päättää palaamalla Suomen julkisen sektorin tilaan. Tarkoitan Helsingin sanomien pääkirjoitusta, jossa kiinnitettiin huomiota espoolaisen Jorvin sairaalan päivystyksen tukkeutumiseen: siellä on viime päivinä ollut kymmenien tuntien jonot.

Ongelman taustalla on pääkirjoittajan mukaan taannoin tehty päätös hoitajamitoituksesta. Ja siksi "hallitus joutui loiventamaan ympärivuorokautisen vanhustenhoivan hoitajamitoituksen tiukennusta. Huhtikuussa 20:tä vanhusta kohti tarvitaan 13 hoitajaa ja vasta joulukuussa 14 hoitajaa. Mistä nekään hoitajat otetaan, sitä ei tiedä kukaan, sillä hoitajat loppuvat kesken jo nyt."

Päätös syntyi nykyisen hallituksen aikana, mutta tosiasiassa sitä oli valmisteltu jo aiemmin melkoisen eduskunnassa vallinneen yksimielisyyden ilmapiirissä. Kyseessä onkin valaiseva esimerkki lähes koko poliittista päättäjäkenttäämme koskevasta vaivasta, jossa päätöksiä tehdään ilman sellaista valmistelua, jossa selvitetään muutoksen kaikki odotettavissa olevat seuraukset. 

Ainakin näin blogisfääristä jälkikäteen tarkasteltuna hoitajamitoituksen seurausten olisi pitänyt olla - ellei poliitikkojen niin ainakin - valmistelussa mukana olleiden asiantuntijoiden havaittavissa. Ja viestittävissä niin selkeästi, että reilun kahden vuoden takainen päätös olisi jäänyt tekemättä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
60 prosenttia suomalaisista pelkää katuväkivaltaa
Hyvinvointialueilla loppuvat rahat ja kädet
Arktiset salamat lisääntyvät, mutta pitäisikö meidän olla huolissamme?

29 kommenttia:

  1. Luin jostain, että suomalaisia oli 1970-luvulla Ruotsissa vanhainkodissa töissä. Osastolla oli yksi sairaanhoitaja, muut olivat vähemmän koulutettuja, apuhoitajia ja muita apulaisia, esim kouluttamattomia suomalaisia. Miten mahtoi homma toimia? Tuliko ruumiita solkenaan? Tuskinpa.

    Onko siis hoitotyössä liian suuri vaatimus henkilökunnan koulutuksen suhteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhustenhoitopaikoissa on yleensä vuorossa yksi sh, loput lähäreitä, mikä nyt ei kovin vaativa koulutus ole. Ei siis vaadita liikaa koulutusta.

      Joku hoitoalan koulutus on oltava. Nykyään laitoshoidossa olevat vanhukset ovat merkittävästi huonokuntoisempia kuin 70-luvulla. Silloin katsos ihmisten annettiin kuolla kun aika oli. Lisäksi muistisairaudet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti, juuri siksi että ihmiset elävät liian vanhoiksi. Ja muistisairaat ovat erittäin hankalia hoidettavia.

      Lisäksi, joskus 70-luvulla vanhukset eivät tosiaan olleet niin huonokuntoisia että olisivat olleet vaipoissa, vessaan niitä autettiin tai enintään alusastialle. Aikuisvaipat ovat hyvin nykyaikainen keksintö.

      Poista
  2. 2. kappale: "varojen holtiton kasvu" po. verojen.

    VastaaPoista
  3. ”Vihreää siirtymää on vietävä eteenpäin kaikin keinoin. Onnistuaksemme tarvitsemme investointeja ja niitä tukevan toimintaympäristön – myös kohtuuhintaista energiaa. Ilmastonmuutoksen torjunta on välttämätöntä ja se on myös hyvää liiketoimintaa.

    https://ek.fi/tietoa-meista/organisaatio/ekn-jasenliitot/

    Kun katsoo koko elinkeinoelämän jäsenluettelon voi kyllä ihmetellä onko organisaation jäsenyritykset todellakin valmiita toimimaan vain tuulisina päivinä ja hyväksyvät sähkökatkokset. Tietenkin elinkeinoelämään kuuluu uusia innovaatioita tekeviä yrityksiä, jotka voivat kenties hyötyä vihreästä siirtymästä joskus tulevaisuudessa, mutta kyllä yritysten pyörien on pyörittävä myös nyt ja siirtymäkautena.
    Itse ymmärrän sanan siirtymä niin, että vanha säilytetään niin kauan kunnes ollaan varmoja että uusi toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihervasemmistolle siirtymä on sitä että kielletään vanha ennenkuin on mitään tietoa siitä mitä se uusi olisi ja toimiiko se. Ja he eivät edes kyseenalaista sitä onko moinen järkevää, tunne asian tärkeydestä ja uskonnollinen missio ratkaisee.

      Poista
    2. Aivan.Lisää vihreää siirtymää.
      No samalla logiikalla vihreät on aika laittaa keskitysleireille koska viime kerralla ei kommaripaskoja koulutettu tarpeeksi.

      Poista
    3. Ihmettelen, ettei kukaan koskaan kyseenalaista tätä "vihreää siirtymää".
      Ilmaston kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.
      Hiilidioksidilla ei ole näillä pitoisuuksilla minkäänlaista mitattavissa olevaa vaikutusta ilmakehän lämpötilaan.
      Ja hiilidioksidipitoisuuden "valtavaa lisääntymistä esiteollisista ajoista" voidaan pitää kovasti kyseenalaisena, koska jo Arrhenius aikanaan mittasi silloin 1800 -luvun loppupuolella pitoisuudeksi 400 ppm, joka vastannee tämän päivän lukemia.

      https://aijaa.com/h5k6hN

      Poista
    4. Tuo elinkeinoelämän sokea ihastus vihreään siirtymään palautti mieleeni Ykkösaamun, jossa Vaaherkumpu naljaili Purralle, että elinkeinoelämää itse kannattaa vihreää siirtymää. Näin tosiaan lukee elinkeinoelämän kotisivuilla. No tässä nyt ollaan K Häkämies ja kumppanit. esim. kemianteollisuus varoittaa sulkevansa laitoksiaan ja lomauttavansa. Tähän on tultu, kirjoitti aikanaan...

      Poista
    5. Tässä on se syy miksi vihreä siirtymä on must, marinin hallitus muutti vakesta vaan nimen ilmastorahasto oy:ksi ja salassapito on vieläkin parempi.

      https://www.paivanlehti.fi/kansallisomaisuuden-ryosto-kansainvaliset-paaomasijoittajat-odottavat-jo-malttamattomana/

      Ei ole mitään epäselvää miksi:


      https://ek.fi/lausunnot/lausunto-hallituksen-esityksesta-eduskunnalle-ilmastorahasto-oy-nimisesta-valtion-kokonaan-omistamasta-osakeyhtiosta/

      Ja varmaan tämän takia tarvitaan maahanmuuttoa:

      Etenkin tämä:

      https://teknologiateollisuus.fi/sites/default/files/inline-files/Teknologiateollisuuden%20lausunto%20Ilmastorahasto%20Oy%202022-01-31.pdf

      Poista
    6. Jäi typot, vahtera voisi avata tuota kuviota vähän enemmän kun sen kollegakin on kirjoittanut siitä viimeksi noin monta vuotta sitten.

      Poista
  4. Tuo miljardien kustannus valtiolle sähkön hintakatosta sisältää erään ääneen sanomattoman ongelmallisen oletuksen. Nimittäin sen että siinä oletetaan että sähköyhtiöille, joiden tuotantokustannukset Suomessa eivät ole nousseet aiemmista vuosista yhtään mihinkään, maksetaan tämän omituisen sähköpörssihimmelin tuottamia tolkuttomia hintoja. Ei siis pyritäkään rajaamaan sitä paljonko sähköyhtiöt voivat sähköstä veloittaa, vaan että valtio maksaisi 20 c ylittävän osuuden näiden yhtiöiden tolkuttomista hinnoista. Eihän se nyt näin voi mennä.

    Ymmärrän että syyksi tuohon sanotaan että jos sähköstä on pulaa, niin meille ei näillä rajoitetuilla hinnoilla myydä ulkomailta sähköä. Mutta siitä sähköstä, joka on maksimissaankin 10-15% koko sähkön kulutuksesta, voidaan hyvin maksaakin enemmän, jos sitä ei muuten meille myydä. Se ei tarkoita että kaikesta sähköstä pitäisi maksaa sama tolkuton hinta.

    Jos tässä kriisissä vedotaan siihen että tuo ehdottamani olisi kansainvälisestä sähköpörssistä irtautumista ja siten mahdotonta, niin sitten ei ole kriisitietoisuus oikein saavuttanut aivojen syvimpiä kerroksia. Jos olemme (taas kerran) tehneet kansainvälisiä sopimuksia jotka tiukan paikan tullen kriisiyttävät tilanteen meillä, on meidän vain suoristettava selkämme, irtauduttava moisista sopimuksista ennenkuin viikko on kulunut ja pidettävä vastaisuudessa huolta ettemme mene pistämään moisiin papereihin nimeämme. Ikävää, mutta välttämätöntä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asia on juuri noin, kuten kirjoitit.

      Jos kausiflunssan takia voidaan ihmisten perustuslaillisia oikeuksia polkea, ja yrityksiä sulkea, niin onhan nyt kumma, jollei nyt voida tehdä poikkeustilanteessa lakia, joka velvoittaa sähköntuottajat myymään tuotettaan kohtuullisella hinnalla ensisijaisesti kotimaisille kuluttajille, eikä sinne "pörssiin".

      Kauankohan vähempilahjaisilla menee, ennen kuin tajuavat, että tämä kaikki on tehty tarkoituksella?

      Poista
    2. Eiköhän ole niin, että sähköstä ja rokotteista tulevat rahavirrat valuvat lopulta kasarimafialle?

      Poista
  5. Tässä hyvä luento noista kasvihuonekaasuista, joista moni tuntuu olevan huolissaan. Ja aivan turhaan.

    https://www.youtube.com/watch?v=CqWv26PXqz0

    VastaaPoista
  6. Eihän siitä mitään miljardikuluja tule, jos sähköntuottajat myy sähkön Suomalaisille alle 0.2 €/kWh, mutta kuitenkin reilulla voitolla tuotantokustannuksiin nähden. Tämä ei ole muka mahdollista, mutta poikkeusoloissa sen pitää olla mahdollista. Pitää muistaa, että se maksaa kuitenkin 4 kertaa enemmän kuin hyvinä aikoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä poikkeus oloja on kuitenkin niiin harvoin, ettei se vaikuta kokonaisuuteen

      Poista
  7. Ylen pilkkeitä

    Kansanedustaja Wille Rydman ei saa syytettä raiskauksesta

    https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-128464

    https://syyttajalaitos.fi/-/syyttamattajattamispaatos-wille-rydmania-koskevassa-asiassa
    -------------------
    Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Kaius Niemi ei saa syytettä Viestikoekeskus-jutussa

    https://yle.fi/a/3-12685102

    https://syyttajalaitos.fi/-/syyttaja-ei-peruuta-helsingin-sanomien-paatoimittaja-kaius-niemesta-tehtya-syyttamattajattamispaatosta-ns.-viestikoekeskus-asiassa

    VastaaPoista
  8. Kyllä tämä hallitus jää historiaan siitä, että aina täytyy tulla löysät housuihin ennen kuin aloitetaan asioiden todellinen valmistelu ja ratkaisun etsiminen.
    Nyt elinkeinoministeri Lintilä heittää sähköongelmassa ilmoille Hollannissa käytössä olevan mallin.
    Siis malleja täytyy etsiä ulkomailta, että saadaan jokin ratkaisu. Ja olisi ollut kuukausikaupalla aikaa valmistella asioita jos olisi halua/kykyä.
    Nyt mennään taas hosumalla ja valtion velkakello huutaa hoosiannaa - ja eikun veronmaksaja maksaa.

    https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-128438

    https://yle.fi/a/74-20009005

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdotus Korvatunturilta,

      Siirretään ensi vuoden budjetista kaikki kehitysapu ja muut matuihin liittyvät rahat suomalaisten tukemiseen.
      Siis otetaan se 8 mrd velka mitä hallitus on nyt ottamassa ensi vuonna mutta rahat kohdennetaan uusiin menoihin, esim sähkökuluihin.

      terv Joulupukki ja Muori

      Poista
    2. Hallitus tuntuu olevan joka asiassa myöhässä, vaikka avustajiakin on lähes sata. Mitä he oikein tekevät, kun apua täytyy hakea toisten maiden ratkaisuista? Eikö omassa päässä mikään lamppu syty? Lintiläkin selittelee, ettei meillä sähkö ole sen kalliimpaa kuin muuallaakaan Euroopassa, mutta unohtaa sen, että näillä leveysastdilla on myös paljon kylmempää. Autojakin täytyy pakkasaamuina lämmittää sähköllä, että pääsee liikkeelle eikä riko europpalaisiin verrattuna paljon kalliimpien autojen moottoreita. Innovaatioita huudetaan apuun, mutta ne ovat vuosien päässä ja tuskin keksitään Suomessa. Ja pienenä esimerkkinä säästötalkoista Eduskunnasta voisi sulkea saunan/saunat ja uima-altaan. Saunokoot kotonaan tai menkööt uimahalliin kuten tavallinen rahvas; siellä voisi saada jopa hyviä ajatuksia ja ideoita - ihan tavalliselta kaduntallaajalta.





      (



      Poista
  9. Muistan jostain lukeneeni, että aikoinaan vihreät esittivät ukaasin.
    He suostuvat siihen, että Suomeen rakennetaan vain yksi lisäydinvoimala.
    Näin jouduttiin tilanteeseen, että Olkiluoto 3 jouduttiin tekemään niin suureksi kuin jouduttiin ja nyt kokemus osoittaa,
    että sellaisen laitoksen rakentaminen turvalliseksi on haasteellista.
    Jos olisi voitu tehdä enemmän pienempiä laitoksia, Suomen tilanne olisi täysin toinen.

    Ranskassa kaupallisessa käytössä olevia ydinreaktoreita maassa oli wikin mukaan jo vuonna 2009 yhteensä 59 kappaletta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mutta tällä hetkellä ne käytössä olevat pari- kolmekymmentä paahtaa siellä reaktorin kylki punaisena sähköä verkkoon.
      Tuntuu, kuin kaikissa maissa ajettaisiin sähköverkkoa nurin oikein tarkoituksella, että saataisiin koko Euroopan laajuinen black-out aikaiseksi, ja sillä sitten keikautettua se "great reset" aikaiseksi.
      Siihenkö samariinikin luottaa, kun ei ole lainkaan huolissaan tulevista vaaleista?

      Poista
    2. Saamarilla on WEF:n järkkäämä hyvätuloinen suojatyöpaikka tiedossa, joten opportuNISTIlle taitaa olla yks vitun maku, miten vaaleissa käy.

      Poista
  10. HS tänään

    VTV: Hallituksen politiikka on kuumentanut taloutta tarpeettomasti

    Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan suhdannetilanne olisi perustellut kireämpää meno- ja tulopolitiikkaa vuoden 2020 jälkeen.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009266427.html

    Artikkelista poimittua

    Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen olisi pitänyt arvioida aiemmin päätettyjä menolisäyksiä tarkemmin, kun uusia äkillisiä menolisäyksiä ilmaantui.
    Lisäksi suhdannetilanne olisi perustellut kireämpää meno- ja tulopolitiikkaa vuoden 2020 jälkeen.
    ...
    ...
    ”Koronapandemian jälkeen suhdanteen kääntyessä finanssipolitiikka jäi kuitenkin liian väljäksi ja on tarpeettomasti kuumentanut taloutta”,
    sanoo VTV:n vanhempi ekonomisti Matthias Strifler tiedotteessa.
    ------------

    Suoremmin sanottuna vihervasemmiston ja erityisesti pääministeri Marinin kiima jakaa rahaa holtittomasti on ja on ollut väärää politiikkaa tässä suhdannetilanteessa.

    HS tänään

    Suomen Pankki: Suomi vajoaa taantumaan – osa koti­talouksista voi joutua supistamaan kulutustaan selvästi

    Perusennusteen mukaan talous supistuu ensi vuonna 0,5 prosenttia, mutta pahimmassa tapauksessa 3,6 prosenttia.

    https://www.hs.fi/talous/art-2000009271351.html

    VastaaPoista
  11. Mikä vika siinä hintakatossa on? Ei kai se nyt tarrkoita, että valtio maksaa. Se riittäisi kun omistusohjaaja sanoisi siellä fortumissa, että ei tässä ole tarkoitus tuottaa järjettömiä voittoja vaan sähköä suomelle, mitä isot edellä sitä pienet perässä ja sitä paitsi kun on se laki jota ei noudateta siitä kohtuu hintaisesta niin eihän se tarvitsisi kun laittaa yhtiölle sakot sen noudattamatta jättämisestä, mutta nyt pidetään teatteria yllä ja huolta persreikien lompakoista..

    VastaaPoista
  12. On järki-ihmisiä ja sitten...

    MTV uutiset tänään

    VM:n budjettipäällikkö Mika Niemelä varoittaa liiallisesta avokätisyydestä sähkötukien jaossa – näin tukia tulisi hänen mukaansa lisätä

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vm-n-budjettipaallikko-mika-niemela-varoittaa-liiallisesta-avokatisyydesta-sahkotukien-jaossa-nain-tukia-tulisi-hanen-mukaansa-lisata/8593404

    Artikkelista poimittua

    – Tässä hetkessä, kun budjetti on eduskunnassa käsiteltävänä ja nostetaan näinkin ison kokoluokan asia esille, on riski siitä, että meidän varamme ei ihan mahdottomiin riitä.

    ---------------------------

    IL tänään

    Sisäministeri Mikkonen: turvapaikanhakijalle välitön työoikeus, isommat tuet, perheenyhdistämistä helpotettava...
    Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr): ”Sisäministeriössä on käynnissä työ ulkomaalaislain kokonaisvaltaiseksi uudistamiseksi”.

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ae877735-69cf-4a9a-b2a4-b5d0862da27f

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin siis tämä Niemelä joka kuulemma on Vasemmistonuorten vai oliko se taistolaisnuorten ex-puheenjohtaja?

      Poista
  13. IS 17.12.2022

    Presidentti Niinistö ottaisi jengi­rikollisuuden torjuntaan mallia Tanskasta ja Ruotsista – näin kovia otteita se tarkoittaisi

    https://www.is.fi/politiikka/art-2000009267011.html

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.