perjantai 2. syyskuuta 2022

Marinin kabinetti päätti olla pihtailematta

Bilemestari Sanna Marinin (sd) hallitus päätti lisätä Suomen valtion velkaa yli kahdeksalla miljardilla eurolla ensi vuonna. Päätös oli odotettu, sillä onhan kyseessä tämän kabinetin viimeinen budjettiesitys ennen seuraavia vaaleja - eikä sellaisissa tavata pihtailla omien kannattajien toiveiden toteuttamisessa. 

Budjetin loppusumma nousee 80,5 miljardiin euroon, mikä on peräti 25,4 miljardia enemmän kuin edellisen valtioneuvoston viimeisen menoarvion loppusumma 55,1 miljardia. Toisin sanoen Marinin hallitus on lisännyt valtion menoja vallassaoloaikanaan hulppeat 46 prosenttia.

Valtion tuloja hallitus arvelee nostavansa samana aikana 19,1 miljardia eli noin 36 prosenttia. Siten ne nousevat - jos valtion tuloarvioesitys osuu kohdalleen - 72,4 miljardiin. 

Kaiken kaikkiaan hallitus on suunnitellut nostavansa valtionvelan 146 miljardiin euroon, eli noin 26,5 tuhanteen euroon per suomalainen - vauvasta mummoon ja vaariin. Nelihenkisen lapsiperheen laskennalliseksi osuudeksi tulee siten 106 000 euroa. Tosin Marinin aiemmin ilmoittama pidemmän ajan tavoite on vielä tätäkin suurempi summa. 

Koko julkisen talouden osalta tilanne ei ole kuitenkaan aivan niin karmea kuin edelle kirjoittamastani voisi kuvitella. Suurimman osan valtion menojen kasvusta selittää nimittäin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, joka siirsi melkoisen kuluerän kuntien kontolta valtion kannettavaksi. Siten kuntien kulutaakka pieneni vastaavalla summalla. 

Toisaalta budjettiesitykseen sisältyy melkoinen riski - eli valtion velkojen mahdollinen koronnousu. Jokainen prosentin nousu valtion lainakorkoon tarkoittaa 1,46 miljardin euron maksulappua suomalaisille. Toivon mukaan valtion korkomarkkinoilla ei siten tapahdu ikäviä yllätyksiä.

Muilta osin en lähde ruotimaan budjettia sen suuremmin. Nähdäkseni sekä hallitus että oppositio ovat siinä oikeassa, että ajat - koronapandemioineen, Venäjän hyökkäyksineen Ukrainaan, inflaation liikkeelle lähtöineen ja energiakriiseineen - ovat olleet poikkeuksellisen hankalat (hallitus), mutta julkisen talouden menosäästöjäkin olisi jo senkin takia pitänyt etsiä tarkemmalla kammalla (oppositio). Pientä lohtua antaa kuitenkin se, että eilisen A-Talkin mukaan hallitus päätti supistaa kehitysmaille annettavaa vastikkeetonta lahjarajaa muutamalla sadalla miljoonalla. 

Nähtäväksi siis jää, millaisessa kunnossa Suomi siirtyy seuraavalle vaalikaudelle. Antaako Marinin kabinetti tulevalle valtioneuvostolle konkurssikypsän Suomen, vai onko kesällä 2023 jo nähtävissä jotain valoa? 

Melkoisen mielenkiintoinen oli kuitenkin Maaseudun tulevaisuuden kysely, jossa kansalaisilta kysyttiin suosikkia seuraavaksi pääministeriksi. Marin oli suosikki ja sai peräti 27,3 prosentin kannatuksen. Jopa kokoomuslaisiksi tai perussuomalaisiksi itsensä identifioineista muutama prosentti ilmoitti kannattavansa häntä. 

Onneksi Suomessa on kuitenkin sellainen järjestelmä, ettei pääministeriä valita mielipidekyselyjen perusteella. Sen sijaan hallituksen vetäjäksi valikoituu käytännössä vaalien suurimman puolueen puheenjohtaja - eikä se ole tiedossa ennen kuin vaalipäivän iltana. 

Ja sitä ennen asiaan voi vaikuttaa jokainen äänioikeutettu Suomen kansalainen. Ei siis kannata nukkua ensi huhtikuun toisena päivänä, vaan käydä antamassa äänensä valtion nykyisen talouslinjan hyväksymisestä tai hyväksymättä jättämisestä.

24 kommenttia:

  1. 26,5 miljardia per suomalainen... muuten taas hyvä teksti.

    VastaaPoista
  2. Koska Suomen nykyjärjestelmässä pääministerin asema on faktisesti kuin monien maiden valtionpäämiehen, niin pitäisi siirtyä pääministerin valintaan suoralla kansanvaalilla. Tai mieluummin palauttaa alkuperäinen valtiosääntö vahvoin presidentin valtaoikeuksien. Jälkimmäisen ideahan oli pitää valtaa puolueitten helppoheikkien myyntipuheiden ulkopuolella luomassa järjestelmään puolueriitojen yläpuolelle asettuva vakautta. Ja juuri sen riippumattomuuden takiahan puolueet innolla tuhosivat vaaleilla valitun presidentin valtaoikeudet, jotta voisivat siirtää vallan vaaleilla valitsemattomiin kabinetteihin.

    VastaaPoista
  3. Jos lainaan Pertiltä tonnin, Pertillä pitää löytyä se raha itseltään. Kun valtio lainaa pankilta rahaa, miljardit löytyvät helposti. Kaikki valtiothan ovat velkaa pankeille, jolloin herää kysymys, mistä ihmeestä pankit saavat lainaamansa rahat? Taitaa olla pyramidihuijausta koko maailman rahajärjestelmä.

    VastaaPoista
  4. Marin on ymmärtänyt miten suosio saadaan ja miten se pysyy. Hän ei ota oikeastaan kantaa vaikeisiin asioihin. Mistään ei leikata. Postiivista julkisuuskuvaa valitaan meNaiset tyyppisiööä haastatteluilla. Suomi on ylittänyt järkevän talouspolitiikan rajat. Reilusti yli puolet on tulonsiirtojen ja julkisten palveluiden kuluttajia, ei rahoittajia. Siten Marinin linjalla saa enemmistön. Seuraukset näkyvät vasta sitten kun valtio ei enää voi rahoittaa tätä menoa velaksi. Valitettavasti nyt velkaa saa "rajatta", toisin kuin 90-luvulla, jolloin piti leikata. Suomen talous on tuhoon tuomittu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totesit asian juuri niin kuin se on. Homma menee taloustieteilijä Friedrich Hayekin ennustamalla tavalla. The Road to Serfdom kuvasi tämän valtiontaloudellisen kehityskulun jo 1940-luvulla.

      Poista
  5. Vihervasemmisto on jo tottunut siihen, että sen vallassa ollessa voi jakaa kakkua rajattomasti koska
    ”Eiväthän valtiot koskaan maksa lainojaan pois” [Paavo Arhinmäki v.2020].
    Ja toisaalta vihervasemmisto nauttii siitä, että keskustaoikeistolaisen hallituksen vaikeaksi tehtäväksi jää valtiontalouden hoito ja vihervasemmisto voi oppositiossa rääkyä välttämättömiä säästöjä sekä leikkauksia vastaan.
    Vihervasemmisto ei myöskään välitä tuon taivaallista lainanhoitokulujen kustannuksista kun ei ole ymmärrystä talouden hoidosta.
    Onko esim. nykyisestä viisikosta kukaan profiloitunut talouden osaajaksi?

    Tässä kuviossa harmittaa tämä kepulaisten kaksilla rattailla ajo.
    Toisaalta kepu ja Saarikko muka on valtiontalouden hoitaja ja taas todellisuudessa samanlainen jakaja kuin vihervasemmisto.
    Jos Saarikossa olisi ryhtiä, valtionvarainministerin johdolla säästöjä olisi varmasti löytynyt 80,5 mrd euron potista.
    Keskustaoikeistolaisessa hallituksessa taas kepu muka on puolustamassa pientä ja syrjäseutujen ihmistä leikkauksilta. Tämä nähdään jälleen seuraavalla vaalikaudella.

    Pahoin pelkään, että hyvinvointialueet on sellainen himmeli ja valtion varojen syöppö ettei kukaan taida sitä vielä tajutakaan?
    No saipahan kepu ja SDP kannattajilleen jatkoa hyville suojatyöpaikoille mutta hinta on vielä avoin, valtion piikkiin.

    VastaaPoista
  6. Jauhopääministeri ostaa kannattajansa velkarahalla.

    VastaaPoista
  7. Tuhka Sanoo että taustalla on muiden Euromaiden tilanne(Italia, Kreikka...) heillekkin annetaan velkarahaa halvalla, koska niitä ei voi päästää kaatumaan, koska silloin euro menisi. Suomi pääsee muiden mukana velkaa ottaamaan, joten ongelmat voidaan lykätä.

    Tuhka ei usko että mikään muuttuu oli hallituksessa kuka tahansa, koska sellainen äänestetään joka lykkää ikäviä seurauksia.

    VastaaPoista
  8. Suomi on sosialistien johdolla vahvasti Venetsuelan tiellä. Eihän vasemmistoa äänestää muut kuin tukielätit. Kun rahat loppuvat niin alkaa tukielättien maanpäällinen helvetti, saattavat joutua jopa töihin, hyi helvetti sentään.
    Näin veronmaksajana ei paljon naurata.
    Veroprosentti on kohdillaan ja tänä vuonna makselen pelkkiä tuloveroja noin 27000 euroa.
    Kyllä sillä jo pari sohvalla köllöttelevää sosialistia pitää makkarassa ja kaljassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. IS tänään

      "Kommentti: Kansalainen, mitä tekisit 1,5 miljardilla? Sen pääministeri Marinin hallitus hassaa pelkkiin korkoihin ensi vuonna ja se on muusta pois"

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000009043252.html
      -------------------------

      Ja tähän jos tulee se 1% eli 1,46 mrd eur lisäkorko niin on koroissa maksamista, että Ano - vyötä kireämmälle vaan ja muista käydä äänestämässä!

      Poista
    2. Kiitoksia vaan kannustuksesta. Vituttaa taas niin ettei meinaa veri kiertää. Kyllä tämä tästä. Maanantaina välimerelle muutamaksi viikoksi rauhoittumaan. Sinäkin aikana tulevasta tilistä sosialistit kuppaavat veroina ja muina maksuina yli 40 pinnaa.
      Raakutaan työvoimapulaa ja samaan aikaan satojatuhansia makoilee kotisohvalla piereskelemässä ja vinkumassa lisää tukia.
      Tuet ehdolliseksi ja piereskelijät töihin.
      Sosialistit elävät noiden piereskelijöiden tuesta ja siksi niitä pitää olla.

      Poista
    3. Ano klo 1349: Jopa korkeakoulututkinnon suorittaneilla on vaikeaa löytää kokoaikatöitä, jos ei ole joko suhteita (joita jotkut kutsuvat "verkostoksi") tai jos ei ole alle 25-vuotias nätti nainen. Pärstäkerroin ratkaisee paljon. Eli yhdenlainen nepotismi jyllää.

      Poista
    4. "Tuet ehdolliseksi ja piereskelijät töihin."

      Tuet ovat jo erittäin ehdollisia, ja niiden ehtojen (tahallisesta tai tahattomasta) rikkomisesta rangaistaan kohtuuttomin seurauksin.

      Mitä tulee piereksijöihin niin jokaisen heistä ja työssäkäynnin välissä on suomalainen palkanmaksuhaluton työtäantamaton.

      Poista
    5. "Sosialistit elävät noiden piereskelijöiden tuesta ja siksi niitä pitää olla."

      Niin, tosin tokihan ne tuet auttavat saajiansa elossa pysymisessä, nälkään tai tauteihin tai kylmyyteen kuollut työikäinen vainaja on jopa suomi-pervorin mielestä huonoa työvoimareserviä.

      Lisäksi valtaosa työttömistä saa vain kelan työttömyys päivärahoja. ilmeinen kateus kelan päivärahoilla kitkuttavan työttömän 550 euron kuukausituloja kohtaan on vähintäänkin outoa.

      Tulisi myös muistaa vielä että on olemassa tämä 9-euron määräaikaispakkotyö työttömille johon jokaikinen riittävän pitkään työttömänä ollut sitten aikanaan joutuu. Joten siinäkin suhteessa sille 550 euroa/kk:si tuelle revitään toki sitä vastikettakin ihan riittävästi ja ehkä jopa vähän liikaa.

      Ja mitä tulee siihen mikä tai kuka aiheuttaa työttömyyden ja sen seurauksena työttömyyskorvaukset niin se taho ei ole sosialistit.

      Vihje siihen kenen syy vallitseva työttömyys perimiltään on voisi löytyä vanhasta laulusta jossa esitetään väite että: työttömät eivät tarvitse työttömyyttä vaan sitä työttömyyttä tarvitsee järjestelmä kapitalistinen.

      Poista
  9. Marin on sanonut elävänsä hetkessä, mikä tarkoittaa, että menneisyydellä ja tulevaisuudella ei ole väliä. Myöskin hän oli taannoin jotenkin sitä mieltä, että nykyisin ajatellaan, että velka ei ole pahasta. Varmaankin tuo ajatus nuorella tytöllä kumpusi siitä, että elettiin jonkin aikaa historiallista nollakoron aikaa. Ei siis ole ollut henkisiä pidäkkeitä ottaa velkaa surutta, ja varsinkaan nyt vaalien alla vaalikarjan voitelemiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa Sannalla geeniperimä ja alttius alkoholismiin painaa päälle. Selvä ongelmahan sillä on. Vain juopot selittelevät juomistaan ja sen määrää.
      Sannan tulevaisuus EU:n eliitissäkin alkaa olla vaarantunut tuon ryyppäämisen myötä.
      EU:n eliitti ei taida haluta uutta tapaus "Drunkneria" riesakseen.
      Nyt on jäänyt työt hoitamatta kun viina on vienyt.
      Se lotraaminen alkaa muuten jo näkyä sen mimmin olemuksessa.
      Krapulaa on aika vaikea peitellä ja muutaman kerran on lienee "korjaussarjakin" ollut käytössä.

      Poista
  10. Itseasiassa sosialismia vähän turhaan demonisoidaan. Itse kapitalismin kultamaassa jo 1800-luvulla nähtiin välttämättömäksi säätää varsin drakoniset antitrustilait. Yhteiskunnan perusinfran yksityistämisestä ja avaamisesta saalistukselle pidättäydyttiin tiukasti. "Vapaan" markkinatalouden vapaus oli vapautta perinnöllisen maanomistajaluokan ansiottomasta rahastamisesta. Nythän se "vapaus" on muuttunut rentier classin vapaudeksi kupata rajoituksetta ansiotonta veroluonteista ja mielivaltaista maksua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On totta, että vapaa markkinatalous johtaa ongelmiin. Ja niin tekee myös keskusjohtoinen sosialismi. Optimi on kuitenkin selvästi lähempänä ensin mainittua.

      Poista
    2. Se joka haluaa Neuvostoliiton ja itäblokin takaisin ei käy ihan täysillä pattereilla. Pohjois-Korea, Venezuela, Kiina, Zimbabve, Kuuba, siinäpä niitä sosialistisia paratiiseja.

      Poista
    3. Suosittelen tätä teosta: https://www.goodreads.com/book/show/60979483-the-destiny-of-civilization

      Poista
  11. Sannan ja Annikan motto budjettia tehdessä: Meidän jälkeemme vedenpaisumus.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  12. Suomeen on hankittu kaksinkertainen työttömyys ja se maksaa työttömyyskorvauksineen ja sosiaalitukineen niin paljon, ettei sitä haluta laskea. Omat ja koulutetutkin ihmiset ovat työtä vailla ja kehitysmaista on haalittu/haalitaan porukkaa, jonka puutteellinen kieli-, luku- tai ammattitaito ei auta asiaa yhtään. Lisäksi muualta tulleen porukan annetaan majoittua pääkaupunkiseudun kalleimmille asuinpaikoille ja kaikenlaisten häiriöiden ja väkivallan takia white flight on alkanut. Eihän tässä ole mitään järkeä. Koko maahanmuuttopolitiikka pitäisi suunnitella kokonaan uusiksi, että pääsisimme pois Ruotsin tieltä. Myös pienten yritysten verokohtelua pitäisi helpottaa, koska silläkin saataisiin lisää työllisyyttä, mutta valitettavasti yrittäminen ei kuulu sosialistien työkalupakkiin. Herranjumala, jokuhan saattaisi vaikka rikastua; sen takia heti nuijalla päähän, jos jonkun ahkera ja aikaansaava joukosta nousee hitusen ylemmäksi. Hallituksen kaavailema uusi YEL-laki on myös myrkkyä pienyrittäjälle, kuinkas muutenkaan!



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työttömyyshän on sekä suomessa että ruotsissa halvimpia yhteiskunnan menoeriä ja erittäinen tehokas keino säädellä palkkoja sekä sitä kautta myös kilpailukykyä.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.