sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Metsästäjä-keräilijät hallitsivat metsäpalojen esiintymistä

Muistatteko, arvoisat lukijani, kun Suomessa naureskeltiin Donald Trumpin kommenttia metsien haravoimiseksi käännetystä "rakingista", josta hänen mukaansa pitäisi ottaa oppia metsäpalojen riivaamissa amerikkalaismetsissä. Silloinhan suomalaisten hihittely loppui sen jälkeen, kun Luonnonvarakeskuksen professori toppuutteli naureskelijoita ja totesi, että metsäteknologin näkökulmasta Trump käytti oikeaa termiä oikeassa paikassa. 

Professorin mukaan "Raking"-menetelmää nimittäin todellakin käytetään metsäpalojen estämisessä. Sillä ei siinä yhteydessä kuitenkaan tarkoiteta syksyisten lehtien haravointia vaan palavan materiaalin poistamista puuston alta. 

Tämä tuli mieleeni kun silmiini sattui tutkimusraportti, jossa kerrottiin Pohjois-Amerikan länsirannikon tulipalojen olleen ennen 1900-lukua lieviä ja esiintyneen säännöllisin väliajoin, keskimäärin kerran 8–10 vuodessa. Se johtui siitä, että jo muinaiset metsästäjä-keräilijät olivat käyttäneet suurimman osan Sierra Nevadan alueen metsien paloherkästä materiaalista polttopuuksi. 

Myös Intiassa ja Nepalissa nykyisin asuvan väestön polttopuunkeruu vähentää oleellisesti metsien paloriskiä. Sikäläisen väestön on raportoitu poistavan jopa 80 prosenttia metsien pohjakerroksen palavasta materiaalista. Intiassa tätä tukee hallituksen metsänhoitopolitiikka, joka mahdollistaa maapolttoaineiden keräämisen omiin ja kaupallisiin tarkoituksiin. 

Nähtäväksi jää, millaisia metsäpaloja saamme seurata kuluvana kesänä, koska jo keväällä on julkaistu tietoja poikkeuksellisen kuumista säistä niin Etelä-Aasiassa kuin Etelä-Euroopassakin. Ja ovatko niiden takana pelkästään kuumat säät, vai onko metsien puutteellisella hoidolla jälleen oma osuutensa samaan tapaan, kuin Trumpin kauden metsäpaloilla USA:n länsiosissa tai viime vuosina Australiassa.

3 kommenttia:

  1. Kenties joku kertoo sisäministerille, että metsäpalotkin voivat olla hybridivaikuttamista, mutta tuskin se siltikään ymmärtää.

    VastaaPoista
  2. Ilmastonhan piti lämmetä näillä pohjoisilla leveyspiireillä kaikkein eniten. Nyt taas kuitenkin Euroopassa, varsinkin etelässä hikoillaan ja Suomessa vielä odotellaan kylmissä tuulissa värjötellen, että jospa se kesä sieltä viimein tulisi. Tätä on jatkunut monena vuonna, mutta ai niin, sehän on vain säätä... Ilmasto kyllä on muuttunut miljoonia vuosia ja tekee sitä nytkin, mutta kysymys onkin siitä, onko syynä yksinomaan ihmisen toiminta. Ei ole.

    VastaaPoista
  3. Muistelen Trumpin haravointiuutisoinnin aikoihin lukeneeni amerikan intiaanien tavasta polttaa aluskasvustoa/risukkoa niittyjen luomiseksi. Ja niityiltä tietysti oli helpompi metsästää kauriita ja muita vastaavia.

    Takavuosina ilmeisesti oli kiellettyä tehdä hallittua polttamista eli kulottamista.

    Australian metsäpaloista muistelen eukalyptuspuiden lehtien sisältävän hyvin palavia öljyjä ja kun riittävästi vanhoja lehtiä on metsäpohjalla niin hyvin palaa...

    Siellä kun ainakin paikoin kulottamisen kiellettyä. Joku palomieskin sai tuomion kun omalta tontiltaan poltti aluskasvustoa maastopaloherkän materiaalin poistamiseksi.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.