lauantai 12. maaliskuuta 2022

Keväisiä ajatuksia vihreistä ja muista siirtymistä

MTV3 otsikoi tuoreen sääuutisensa kysymällä, että "Alkaako terminen kevät tänä viikonloppuna? Meteorologi lupaa viikonlopuksi jo terassikelejä, eikä lämpöaallolle näy loppua". Tämä ei tietenkään maaliskuun puolivälin lähestyessä ole kovin suuri uutinen, sillä laskeehan esimerkiksi Ilmatieteen laitos maaliskuun ensimmäiseksi kevätkuukaudeksi

Suomessa lämpötilojen nousu kohti kesää otetaan yleensä vastaan suurella ilolla, sillä onhan takana pitkä ja luminen talvi. Toisin kuin Suomessa, odotettaneen maapallon toisella puolella Australiassa nyt innolla alkavaa talvikautta, koska viime vuosien kesiin on liittynyt hurjia metsäpaloja.

Noiden palojen syistä julkaisi Frontiers in Ecology and Environment tiedelehti vertaisarvioidun katsausartikkelin, joka toi mieleen Donald Trumpin aikanaan mainitseman suomalaisten metsien haravoinnin. Siinä "annettiin ensimmäisen kvantitatiivinen todiste alueen metsäalueista, jonka mukaan ne sisälsivät vähemmän pensaita ja enemmän ruohoa ennen kolonisaatiota". 

Siten jutun mukaan Australian alkuperäiskansojen palonhallintakäytäntöjen katoaminen on johtanut laajoja alueita paloalttiiksi, jonka seurauksena on nähty ennennäkemättömän laajoja metsäpaloja. Toki on muistettu mainita myös ilmaston lämpeneminen. 

Tämä vei minut taas Australian keskiosien Alice Springsiin, jonka ilmastotilastojen historia ei juurikaan ole lisännyt luottamustani sikäläisen tilastoinnin luotettavuuteen.  Niinpä riensin jälleen kerran tilastojen ääreen ja löysin ikäväkseni alla olevan kuvan.



Kuten arvoisa lukijani huomaa, on Keski-Australian ilmaston historia muuttunut jälleen kerran verrattuna edelliseen käyntiini, jolloin ilmaston arveltiin kyseisellä paikkakunnalla lämmenneen varsin suoraviivaisesti aina 1940-luvulta 2020-luvulle, vaikka sen tänä päivänä kerrotaankin yllä olevan kuvan perusteella olleen varsin vakaa aina 1980-luvun alusta asti! 

* * *

Vladimir Putinin hyökkäys Ukrainaan ja sitä seuranneet talouspakotteet ovat Euroopassa ja myös täällä Suomessa johtamassa nopeaan irtautumiseen venäläisestä energiasta. Se tapahtuu ensisijassa täyttämällä energiavarastoja muualta maailmasta tuotavilla fossiilisilla - ja Suomessa turpeen palauttamisella - mutta samalla edistynee myös ns. vihreä siirtymä, koska ainakin pidemmällä aikavälillä tultaneen kiirehtimään fossiilisten energianlähteiden korvaamista bioenergialla sekä tuuli-, aurinko- ja ydinvoimalla.

Bioenergiasta sattui silmiini mielenkiintoinen USA:n tiedeakatemian julkaisusarjan tutkimusraportti, jossa oli selvitetty maissista tehdyn bioetanolin ympäristöjalanjälkeä. Siinä havaittiin, että bioetanolin valmistus kasvatti maisiin hintaa 30 ja muiden viljojen 20 prosentilla sekä laajensi maissin viljelyalaa peräti 2,8 miljoonalla hehtaarilla ja sen seurauksena peltojen pinta-alaa 2,1 miljoonalla hehtaarilla vuodesta 2008 vuoteen 2016. 

Nämä muutokset lisäsivät vuotuista lannoitteiden käyttöä kolmesta kahdeksaan prosenttiin sekä nostivat veden laatua alentavien yhdisteiden määriä kolmesta viiteen prosenttiin. Siten bioetanolin tuotanto tuotti yhtä paljon tai jopa neljänneksen enemmän kuin fossiiliset polttoaineet. Niinpä tutkijat pitivät maissietanolia huonona ratkaisuna pyrittäessä ympäristöystävällisempään tulevaisuuteen.

* * *

Suomessahan arvanheitolla uusiutumattomaksi määriteltyä turvetta ryhdyttiin ajamaan alas todella voimallisesti jokin aika sitten. Putinin sota on kuitenkin johtanut siihen, että myös meillä on viime päivinä tehty peruutusliikkeitä. Tämä olikin viimeinen hetki, sillä turveyrittäjät olivat jo ryhtyneet tuhoamaan kalustoaan.

Toivottavasti tämä turvesoppa saa suomalaiset päättäjät jatkossa harkitsemaan paremmin toimiensa järkevyyttä. Vanhan sanonnan mukaanhan on nimittäin niin, ettei hosumalla synny kuin kusipäisiä lapsia. Ja sellainen meillä olisi käsissämme juuri nyt, mikäli Putin olisi päättänyt aloittaa sotansa vain vuotta tai kahta myöhemmin. 

11 kommenttia:

  1. Onko Professori kysynyt Alice Springsin tilastontuottajalta, mistä datan muuttuminen johtuu?

    Ymmärrän, että on olemassa maita, joissa saa rahalla ostettua sellaista havaintodataa, jollaista haluaa, mutta Australian ei pitäisi kuulua näihin maihin. Ymmärrän myös, että menneisyyden data saattaa muuttua, jos vaikkapa datan luokittelu muuttuu. Mutta lämpötilaa ei tarvitse jakaa luokkiin kuin vaikkapa sukupuolia, jossa luokittelumuutosten vauhti onkin ollut huima.

    Minun on vaikea uskoa, että joku australialainen virkamies ihan työkseen päivittäisi vanhaa dataa, jotta se tukisi kulloinkin vallalla olevaa ilmastomallia. Jokin syy tuohon menneisyyden datan muuttumiseen on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi samaa mieltä virkamiehen toimien kuviteltavuudesta, mutta en ole asiasta kysellyt. Joka tapauksessa on aika vaikea keksiä validia syytä sille, mitä olen havainnut ja tähän blogiin dokumentoinut - yksittäiset tilastovirheiden korjailut ymmärtäisi toki helposti, mutta kun näitä muutoskertoja taitaa olla tähänkin blogiin dokumentoituna jo kahdella numerolla kirjoitettava määrä (ei, en laskenut niiden määrää tähän). Toki toivon, että joku järkevä syy tälle kaikelle olisi olemassa, enkä tarkoita tahallista ilmastodatan vääristelyä - eikä tämänkertainen muutoksen suunta toki viittaakaan siihen, koska tilastohistoriahan muuttui vahvasti ilmaston lämpenemistä tukevasta varsin neutraaliksi.

      Poista
  2. Tähän tulisi lisätä euroopan unionin arvot, jos on rahaa, öljyä tai kaasua on euroopan arvojen mukaista murhata porukkaa kuinka lystää. Venäjän sulun tulisi olla pysyvä siihen asti, että siellä kerrotaan totta kansalle, täysi sulku siihen..

    https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000008676411.html

    Toinen vaihto ehto on, jolla vältytään siltä, että poliitikot puhuvat paskaa on, että sovelletaan tätä muihinkin kuin johtajiin ja normaali kansalaisetkin saa tapppaa kunhan maksaa siitä jotain mitä nyt on varaa mutta kuitenkin niin, että tuntuu. Silloin normaali kansalainenkin voisi elää euroopan unionin arvojen mukaan.

    VastaaPoista
  3. Ai kas vain."Professori" toivoo taas vaihteeksi jotain.Sepä uutta.
    Sitähän ei tapahdu kuin joka blogissa - toivotaantoivotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidat olla oikeassa: olen tosiaan aika usein kertonut toiveistani tässä blogissa. ja juuri äskenkin toivoin kommentissani.

      Poista
  4. Koska professoria kiinnostaa Australia, lisää lämpötilatietoa saa blogistani. Ja nyt ei ole adjustoitu dataa. Veikeää on sekin, että tämän raakadatan ruutupaperille koonnut on syrjäseudun eläinlääkäri!
    https://anttilehtniemi.nettisivu.org/2022/01/23/hiilidioksidin-lammitysvaikutus-onko-sita-vai-ei/

    VastaaPoista
  5. Vihreä siirtymä ei minua huoleta. Se on vain lyhytaikainen muoti-ilmiö joka unohtuu nopeasti kunhan saamme todellista huolenaihetta.

    Esimerkiksi kun moderni Neuvostoliitto hyökkää uudemman kerran ja paremmalla kalustolla kuin viime kerralla. Siinä rähinässä vihreät aatteet lentävät ulos ikkunasta hetkessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on osattava tehdä oikeat johtopäätökset Suomen turvallisuuspolitiikan osalta, kun kansakin on lopulta herännyt ruususen unestaan.

      Poista
    2. Ne päätöksethän on jo tehty:

      Sauli Väinämö huokailee, ettei nyt ole oikea aika.
      Manna Sariini ehti jo julistaa, että NATOonhan ei liitytä hänen vahtivuorollaan!
      Nyt hän vedättää naisellisesti peräänkuuluttaen keskustelua keskustelusta, jossa keskustellaan keskustelusta NATOon liittyvästä keskustelusta.

      Asia täytyy TOTTAKAI alistaa kansanäänestykseen tai ainakin eduskunnan koko ensi vaalikauden kestävään keskusteluun.

      Antaako Vladolf Putler todellakin aikaa tämänkaltaiseen jaappasuun ja vatulointiin asiassa, joka on hänen EI-asialistallaan numero yksi?

      Poista
    3. Niin ja ekoolta ei tule sannalle puhelua eikä keskusta käytä piilossa olevaa mustaa korttia puheenjohtajaansa ja vaihda nato myönteiseen kun noi kortit kului siihen eu"korona"pakettiin.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.