maanantai 20. joulukuuta 2021

Ville Niinistö haluaa suomalaisille muita tiukempia rajoitteita

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) on päässyt syksyllä mieleiseensä tehtävään eli EU-parlamentin ympäristö­valiokunnan pääneuvottelijaksi hiilinieluja koskevassa, niin sanotussa Lulucf-asetuksessa. Tätä mandaattiaan hän on käyttänyt tekemällä ehdotuksen maankäyttösektorin hiilinielun kokonais­tavoiteen nostamiseksi 490 miljoonaan hiilidioksidi­ekvivalentti­tonniin vuonna 2030. 

Se on 58 prosenttia enemmän kuin komission heinäkuussa antamassa esityksessä, jossa tavoite oli 310 miljoonaa tonnia. Suomen osuus kasvaisi 17,8 miljoonasta tonnista 30 miljoonaan tonniin eli yli 68 prosenttia. 

Niinistö siis haluaisi asettaa Suomelle muita EU-maita tiukemman tavoitteen ja siten vaikeuttavan entisestään metsänhoitoa ja maataloutta täällä pohjoisen ankarissa oloissa. Näin siitä huolimatta, että Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja totesi viime viikolla, etteivät muut toimialat pystyisi korvamaan metsäsektorin alasajoa. n

Uutta tuotantoa ei hänen mukaansa syntyisi riittävän paljon eikä riittävän nopeasti, koska ongelmana ei ole pelkästään metsäsektorin uusien innovaatioiden syntyminen riittävän nopeasti, vaan myös sen arvonlisän aleneminen, jota nykyiset tuotteet synnyttävät. Hänen mukaansa metsäsektorin toimintaedellytysten raju heikentäminen vaarantaisi nykytuotteitakin.

Uusien tuotteiden osaltakin EU on asettanut erilaisia kapuloita suomalaisten rattaisiin. Yhden esimerkin nosti tänä aamuna esille VTT:n tutkimusprofessori, joka kertoi puusta tehtyjen muovia korvaavien tuotteiden tulleen EU:ssa luokitelluksi yhtä haitallisiksi kuin fossiilisista raaka-aineista tehdyt muovit. 

Maatalous on Suomessa puolestaan ruokaturvan tuoja. Ilman toimivaa maataloutta olisimme ruuan osalta tuonnin varassa, ja kuten tämän syksyn sähkön hintojen nousu on osoittanut, sellaisella saattaa olla ikäviä seurauksia.

Nähtäväksi siis jää, miten Ville Niinistön kannattajat reagoivat hänen toimiinsa ja miten suomalaiset ylipäänsä suhtautuvat EU:n edesottamuksiin suomalaisten hyvinvoinnin perustan alasajajana. Jatkammeko entiseen malliin nyökyttelemällä päätämme mitä erilaisimpiin meille haitallisiin direktiiveihin, vai ryhdymmekö jossain vaiheessa puolustamaan myös omaa etuamme? 

Entä kuinka käy vihreän siirtymän, jos kansalaisten elämä siihen liittyvine muutoksineen käy sietämättömäksi? Reagoivatko siihen ainoastaan ranskalaiset, vai nähdäänkö myös Suomessa aiempaa vahvempaa kansalaisaktivismia? 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vihreiden ärhäköityminen on hyvä asia
Suomalaisvastaiset EU-parlamentaarikot
Kasvipeite sitoo yhä enemmän ilmakehän hiiltä

13 kommenttia:

  1. Vihreiltä on turha odottaa mitään Suomen kannalta positiivista toimintaa, vaan siellä pyritään kurittamaan suomalaisia vielä muitakin enemmän. Ilmeiseti heillä on käynnissä joku perverssi kisa, kuka pystyy eniten lorottelemaan omiin muroihin ilmastouskonnon nimissä. Karmeaa, että osa suomalaisista vielä kannatta tätä viidettä kolonnaa, vaikka suosio on onneksi lievässä laskusuunnassa. Suomi ei tarvitse tuota tuhoisaa porukkaa mihinkään.

    VastaaPoista
  2. Niinistökin voisi tunnustaa tosiasiat!
    Miksi vihreät eivät koskaan puhu väestönkasvun hillinnästä?

    IL 29.11.2021
    Pääkirjoitus: Maapallon väestönkasvu on ilmastokriisin juurisyy
    Väestönkasvun vaikutuksesta ilmastokriisiin puhutaan aivan liian vähän, kirjoittaa Juha Keskinen.

    https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/4be6d12e-7f70-4edd-8871-7f550b5a0729
    ------------

    Tässä artikkelissa on hyvä kartta, josta näkee mihin rakennetaan uusia hiilivoimaloita.
    Luvut ovat karmeita. Miksi Ville Niinistö ei esim. ehdota taloudellisia pakotteita näitä maita kohtaan vaan hyökää aivan väärään osoitteeseen.

    Yle 4.11.2021
    Kun Eurooppa leikkaa päästöjä, Kiina rakentaa liki 200 uutta hiilivoimalaa

    https://yle.fi/uutiset/3-12169810

    ------------
    Tässä artikkelissa on graafi, josta näkee hiilen tuottajat ja kuluttajat.
    Lukija voi suhteuttaa siihen sitten pikkuriikkisen Suomen ja miettiä Suomen vaikutusta terveellä järjellä.

    Yle
    Kiinassa on meneillään energiakriisi, jonka vaikutukset uhkaavat tuntua täälläkin – "Tämä on yllättävän iso asia", sanoo ekonomisti

    https://yle.fi/uutiset/3-12149207

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihreät ovat todellakin sokeita tosiasioille, eivätkä pysty (tai halua) ymmärtämään mittakaavaeroja. Sitä, että promilleluokan Suomi ei pysty mitenkään muuttamaan tilannetta globaalisti, kun suuret saastuttajat kuten Kiina viis veisaavat päästöistä, päinvastoin lisäävät niitä. Siinä ei Suomen "esimerkki" paljoa auta, ehkä herättää hymyilyä. Mutta suomalaisten elämää nämä vihreät tollot voivat vaikeuttaa merkittävästi.

      Poista
    2. IL 10.10.2021

      "Intiaa uhkaa vakava energiakriisi – 70 prosenttia sähköstä tuotetaan hiilen avulla
      Intiassa on yhteensä 135 hiilivoimalaa."

      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/8c55bb59-941e-49da-b37d-ec36d346e6ab

      Reilusti yli miljardin asukkaan Intiassa ollaan ajautumassa ennennäkemättömään energiakriisiin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
      Intia on maailman toiseksi suurin hiilen tuontimaa Kiinan jälkeen. Hiilen avulla tuotetaan 70 prosenttia maan sähköstä.
      ...
      ...
      Myös Kiinassa energiantuotannosta noin 70 prosenttia syntyy polttamalla hiiltä. Energiapula on pahentunut viime aikoina Kiinassakin.
      --------------

      Lyhyesti siis 2,8 miljardin ihmisen sähköstä 70% tuotetaan hiilestä.
      Suhteutetaan tähän 0,0055 miljardin ihmisen toiminta... tai vaikka koko Eurooppa kun väkimäärä kuitenkin on rajallinen.

      Poista
    3. Maapallon energiasta 80% tuotetaan fossiilisilla, uusiutuvien osuus on marginaalinen. Täällä kuitenkin vaahdotaan tuulesta ja auringosta, vaikka ne ovat täysin sattumaenergiaa, ja vaativat täyden varakapasiteetin jollain muulla tuotantotavalla.
      Puhdasta tuulivoimalla tuotettua vetyä rummutetaan ikään kuin se olisi jo piankin laajassa mitassa käytettävissä. Näinhän ei suinkaan ole, vaan suurin piirtein kaikki vetyä koskeva on teoreettisella kaaviotasolla suunnittelijoiden pöydillä, jos sielläkään. Kestää vähintäinkin kymmenen vuotta, ennenkuin saadaan aikaan mitään laajemman skaalan vetyteknologiaa käyttöön. Tuokin hypetys on aivan tyhjän päällä. Unelmia, unelmia on meidän tytöillä ja pojilla.

      Poista
    4. Mitäs luulette käyvän kun noissa maissa loppuu hiilenpoltto joskus ja jos saavat lopetettua kaiken muunkin polton ja ilmakehästä vähenee noi hiukkaset mitä poltosta on syntynyt?

      Poista
  3. Ville Niinistö on uskollinen kannattajakunnalleen, eli hyvin toimeentulevien perheiden teini-ikäisille tyttärille.

    VastaaPoista
  4. Homma on nyt niin että vihreät stalinistit maksavat jatkossa pelleilynsä ihan itse.Samoin heidän pelleilyistään aiheutuneet johdannaiskulut.Lyhentämättöminä.Henkilökohtaisesti.

    Ymmärtäkääpä se miten haluatte.

    VastaaPoista
  5. Jos haluaa määrätä metsänkäytöstä niin sitten pitää metsää omistaa itse.
    Hiilen sitominen siten kuin se tapahtui kun fossiilinen hiili muodostui ei onnistu nykyisin edes teoriassa koska bakteerit nykyään kykenevät hajoittamaan ligniinin toisin kuin tuolloin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän EU näyttää kovasti tunkevan metsän ja sen omistajan väliin.

      Poista
  6. Jos Suomi onistuu olemaan "hiilineutraali" ennen muita EU-maita, meille määrään tod. näköisesti lisämaksuja "pelastamaan" muiden vähennyksiä. Kaikkienhan pitää osallistua yhteisvastuullisesti. Tässä on käytännön sosialismia .

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.