torstai 28. lokakuuta 2021

Yle vahvisti poliittisen sitoutuneisuutensa

Eilinen Maaseudun tulevaisuus julkaisi mielipidetiedustelun, jonka mukaan lähes 40 prosenttia kansasta ei saa mielestään riittävästi katetta Yle-maksulle. Lisäksi yksi kymmenesosa ei tiennyt saako vai ei.

Erityisesti maaseudun asukkaat olivat äkeissään Ylen tarjonnasta, sillä heistä lähes 60 prosenttia oli siihen tyytymättömiä. Sen sijaan pääkaupungin asukkaista yli 60 prosenttia koki saavansa verorahoilleen vastinetta.

Tämä innosti minut toistamaan analyysin, jonka tein viime maaliskuussa. Totesin silloin, että "ettei Ylen toimituskunta ole harjoittanut sellaista puolueettomuutta eduskuntapuolueiden suhteen, kuin verovaroin rahoitetulta medialta voisi odottaa. Tätä johtopäätöstä tukee vahvasti se, että edellisen kerran samankaltaisen vertailun tehtyäni oli puolueiden suosituimmuusjärjestys samankaltainen." 

Tällä kertaa laskin Yle Areenasta A-studion ja A-talkin kuvaustekstistä eri puolueiden edustajiksi nimetyt henkilöt alkaen 6.9 ja päätyen 26.10. näytettyyn ohjelmaan. Laskelmat on siis tehty eilen ennen illan A-studiota, jossa esiintyi Ylen TV-oppaan ennakkotietojen mukaan Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen. 

Laskutoimitukseni tuotti puolueiden viime eduskuntavaaleissa saaman paikkamäärän suuruisessa järjestyksessä mainittuna seuraavan esiintyjäjakauman. 


Näemme, että suurista puolueista Perussuomalaiset ovat jälleen saaneet verorahoilla tuotettuihin ajankohtaisohjelmiin poliittista kannatustaan oleellisesti pienemmän edustuksen. Ei siis ihme, että MT:n mielipidetiedustelun mukaan vain 22 prosenttia perussuomalaisen ajatusmaailman jakavista oli Ylen ohjelmatarjontaan tyytyväisiä.

Sen sijaan erityisesti Keskusta on saanut Ylen A-studioon ja A-talkiin poliittista painoarvoaan enemmän näkyvyyttä, mutta myös demarit voivat olla tyytyväisiä. Eikä Kokoomuksellakaan ole suurta valittamista.

Pienemmistä puolueista merkittävin - ja myös suuret puolueet mukaanluettuna suurin - yliedustus on Vihreillä ja mikäli Hanna Sarkkinen esiintyi eilen, myös pikkuinen Vasemmistoliitto on saanut verovaroin rahoitettuun poliittiseen päivänpaisteeseen yhtä paljon edustajiaan kuin kannatukseltaan yli kaksinkertainen Perussuomalaiset. 

Muut puolueet ovat niin pieniä, että näin lyhyellä ajalla niiden pääsy tässä tarkasteltaviin ohjelmiin lienee varsin satunnaista. Niinpä niistä vain Kristilliset on saanut edustajansa kertomaan puolueensa näkemyksistä - ja todettakoon tässä, ettei vierailu liittynyt Päivi Räsäsen vanhoihin puheisiin. 

Yhteenvetoni edellä esittämästäni analyysistä oli poikkeuksellisen helppo kirjoittaa. Onhan senkin osalta selvää, "ettei Ylen toimituskunta ole harjoittanut sellaista puolueettomuutta eduskuntapuolueiden suhteen, kuin verovaroin rahoitetulta medialta voisi odottaa. Tätä johtopäätöstä tukee vahvasti se, että edellisen kerran samankaltaisen vertailun tehtyäni oli puolueiden suosituimmuusjärjestys samankaltainen".

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Puolueiden kannatus ei vastaa niiden näkyvyyttä Ylen A-studiossa
Onko tämä sattumaa vai Yle-tutkimuksen aihe?
Vihreät tyytyväisimpiä Ylen tarjontaan

9 kommenttia:

  1. Eivätkä muut puolueet joudu muutenkaan samanlaiseen myllytykseen valtamediassa kuin PS.

    VastaaPoista
  2. Itse en pysty katsomaan ollenkaan kyseisen globalikommarilaitoksen päästöjä. Olen nykyään allerginen sen sylkemille aiheille kuten ilmastonmuutos, vastuullinen kuluttaminen, tasa-arvo, naisten kaikkinainen sukupuoleensa liittyvien "ongelmien" ruikuttaminen ...Voisikohan lääkärintodistuksella saada vapautuksen tuosta pakkomaksusta? Ehkä vielä oikeuden päätöksellä korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kun on joutunut kustantamaan vuosikausia moista kuraa?

    VastaaPoista
  3. Ihan sama kuin Ruotsissa. Vihervasemmisto jyllää SVTssä. Ohjelmat on täydellistä vihervasemmistopropagandaa.
    Mitä Ruotsi edellä sitä Suomi perässä. Pakkoverotus. Leif Östling: Vad fan får jag för pengarna?

    VastaaPoista
  4. Koronaeskusteluissa silmiin pistää Kirsi Varhila, SDP, Turun Yliopisto poliittista hstoriaa.
    Aki Varhila, SDP, lääkäri, Turun Yliopisto Taistolaisnuorten puheenjohtaja aikoinaan.
    Ja niin edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti siis olla Aki Linden, eikä Aki Varhila

      Poista
    2. Tein tilaston vain niistä, jotka mainittiin esittelytekstissä puolueidensa edustajina. Muiden poliittista sitoutuneisuutta en lähtenyt arvailemaan, koska siihen olisi liittynyt subjektiivista epävarmuutta.

      Poista
  5. YLE:n uutis- ja ajankohtaisohjelmien toimittajat ovat poliittisissa orientaatioissaan suunnilleen viisikymmentä vuotta ajastaan jäljessä. Sen lisäksi he ovat ihmisen tiedollista ajattelua koskevissa kysymyksissä -- ikuisuuskysymyksissä -- noin miljoona vuotta ajastaan jäljessä.

    Niinkuin koko oman aikamme on. Harvapa meistä ymmärtää, että ajattelumme "tiedolliset" muodot palautuvat "tahdon" ja motivaation tekemiin valintoihin, ja että kaikki tahto puolestaan palautuu lopulta sosiaalisen "vallan" tajunnallisiin alkioihin.

    Tuostahan meillä on journalistien rinnalla myös hyvä esimerkki juristeristien piiristä. Kun Korkein Oikeus muotoilee tuomiolauselman, jossa se ilmoittaa ettei "uskontoihin" liittyviä "tiedollisia" totuuksia saa ajatella samalla tavalla kuin totuuksista yleensä tiedon pohjalta ajatellaan -- voiko edes olla typerämpää kannanottoa? Aivan kuin tuomioistuininstanssi edelleen toimisi saman periaatteen mukaan kuin aikanaan noitia tutkinut ja tuominnut inkvisitio.

    Harva ymmärtää, miten tänä kulttuurisen narsismin aikana kaikki puhe "yksilön oikeuksien ja vapauksien" puolesta toistaa samaa tajunnallista motiivia ja muotoa kuin räikeä elämyksenmetsästys tai tolkuton matkailu maailman ympäri. Kumpikin sijoittuu individualistisen silmän sokeaan pisteeseen, jossa nähdään vain osa ihmisyydestä -- eli vain yksilö, ei sitä, että reaalimaailmassa jokainen yksilön "oikeus" kääntyy jonkun toisen velvollisuudeksi.

    Tuohan on nyt räikeästi näkyvillä, kun itseään ihan viisainakin pitävät ihmiset puhuvat yksilön "oikeuksista" koronarajoitusten keskellä unohtaen kuvasta kokonaan sen, että tällaisten vapauksien maksumiehenä toimivat aina kanssaihmiset.

    Narsismin tajunnallisia kuvioita harva tajuaa. Että siis ylevä puhe yksilön oikeuksista ja vapauksista ja esimerkiksi narsistinen kaiken toiseuden palvonta ovat yksi ja sama asia. Että ihmisoikeusajattelu on oikeastaan ihmispoikkeusajattelua.

    Onneksi YLE on saamassa edes jonkinlaisen kilpailijan, Alfa-TV:n. Saa nähdä mihin tämän tulokkaan rahkeet sitten riittävät ja rajat asettuvat. YLE on nykyisellään niin toivoton "kansansivistyslaitos", että sen kanssa kilpaileminen on ihan lapsenleikkiä. Varsinaiset vaikeudet tulevat sitten vastaan, kun pitäisi puhua yleisten totuuksien nimissä, eikä vain tyydyttää nykyisen pienen kriittisen vähemmistön intressiä.

    YLE:n tragedia voidaan todellakin havainnollistaa monenlaisin numeroin. Yksi on niin sanotun nenäpäivän tuotto, joka on suunnilleen kaksi tai kolme miljoonaa. Kertaakaan ohjelman aikana ei tulla mainitsemaan sitä, että tässä maassa jo olevat toiskulttuuriset kansainvaeltajat maksavat tälle valtakunnalle suunnilleen kymmenen miljoonaa per päivä. Sehän se olisi se numeerinen luku, johon nenäpäivän paatosta ja mielekkyyttä sopisi verrata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuomioistuinten typeryydestä saa sopivan aasinsillan poliitikkojen typeryyteen, jota edustaa puhtaimmillaan demarien Jukka Gustafsson. Hänen teatraalinen kommenttipuheensa Veikko Vallinin maahanmuuttopuheeseen Tampereen valtuustossa on surkuhupaisaa ja noloa katsottavaa. Miten voi aikuinen mies olla noin ilmiselvästi kuutamolla tosiasioista, ja tunteen vietävänä.

      Poista
  6. Suomi on tasavalta.

    Wiki kertoo (https://fi.wikibooks.org/wiki/Politiikka/Tasavalta):

    "Tasavalta on valtiomuoto, jossa kansalaiset ovat tasavertaisessa asemassa toisiinsa."

    "Kansantasavalta" tai "demokraattinen tasavalta" on yleensä tasavalta, jossa maata johtaa leniniläistä puolueteoriaa soveltava "kansan etujoukko."

    Eli Suomi on demokraattinen tasavalta.

    Tai sitten Suomen tulkinta demokratiasta on Suomettunut Demokratia, jota on hienoa esitellä isommilla globaaliareenoilla esimerkkinä koko maailmalle.

    Tasavaltana Suomi on tasavertainen maailman muiden tasavaltojen kanssa. Hyvässä seurassa ollaan:
    https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_tasavalloista

    Mitäs me buumerit.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.