lauantai 5. kesäkuuta 2021

Hidastunutta kasvua vai ei?

Ilta-Sanomat kertoi, että tutkijoiden käytettyä päivitettyjä lumensyvyyskarttoja he havaitsivat arktisen alueen merijään sulavan aiemmin luultua nopeammin. Jutussa haastateltu tutkija kertoi, että "koska merijään muodostuminen on siirtynyt koko ajan myöhemmäksi, lumella on vähemmän aikaa kertyä jään päälle".

Tämä oli tietenkin itselleni erittäin mielenkiintoinen seikka, sillä olenhan seuraillut useamman vuoden ajan merijään koon (erityisesti pinta-alan, mutta myös laajuuden) kehittymistä National Snow & Ice Data Centerin julkaisemasta datasta. IS:n uutisen mukaista jään kasvun ajoitusta en kuitenkaan ole erikseen tarkastellut.

Niinpä päätin katsoa kyseiseltä nettisivulta löytyvää päivittäiseen napajään laajuuteen perustuvaa jään kehityskäyrää syksyn ja talven aikana alkaen vuodesta 2012, jolloin jää oli tähänastisen mittaushistoriansa suppeimmillaan syyskuussa. Tämä kuva on seuraavassa.


Kuvasta nähdään, että vuosien järjestys lokakuisen napajään laajuudessa nopeimmasta hitaimpaan (mitattuna kuvion puolivälistä) on seuraava: 2014, 2013, 2015, 2017, 2018, 2012, 2019, 2016 ja 2020). Kuvasta on helppo nähdä, että jään laajuuden vuosittainen kasvu tosiaan noudattaa ainakin jossain määrin tutkijan esittämää trendiä.

Koska olen seurannut napajään laajuutta tarkemmin sen pinta-alaa, kopioin tätä tarkoitusta ylläpitämästäni Excel-tiedostosta sen pinta-alaa kuvaavan käyrän. Tässä tiedostossa kunkin vuoden piste edustaa lokakuun keskiarvoa.



Tästä kuvasta näemme, että pohjoisen merijään pinta-ala laski nopeasti 1990-luvun lopulta vuoteen 2007 asti, minkä jälkeen sen kehitystä on kuvastanut pikemminkin satunnainen vaihtelu kuin trendimuutos. Toki 2020 on tilaston minimivuosi, joten ensi syksynä on mielenkiintoista nähdä, miten kuluva vuosi suhtautuu siihen - eli onko pohjoisen merijään kasvuunlähtö jälleen alkanut hidastua.

Tämä kirjoitus edustaa ns. faktantarkastusta, enkä tahdo sillä ottaa selvää kantaa itse ilmiöön. Edelle kirjaamillani perusteilla näyttää kuitenkin siltä, että IS:n uutiselle on olemassa hyväksyttävät perusteet, mutta tosiasiat jättävät sijaa kuitenkin myös jonkinasteiselle epävarmuudelle.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä: 
Ahdistuneen naisen henkilökuva
HS maalasi vihreällä pensselillä epärehellisiä kauhukuvia
Pohjoisen merijään sulaminen siirtyi 20 vuodella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.