perjantai 14. toukokuuta 2021

Intersektionaalinen feminismi vai rasismi?

Yle ja MTV3 julkaisivat samanlaisen Amnestyn Internationalin väitteisiin perustuvan uutisen, jonka mukaan yksityinen palkkasotilasyhtiö olisi pelastanut Mosambikin Palman kaupunkiin hyökänneiden islamistien jaloista valkoiset ihmiset ennen tummahipiäisempiä. Jopa koiria olisi pelastettu ennen mustia.

Jos ja kun näin on käynyt, on se tietenkin ikävää niiden kannalta, jotka jäivät viimeisiksi. Mutta sitä uutiset eivät kertoneet miksi näin pääsi käymään. 

Koska pelastajaksi mainitaan yksityinen yhtiö, lienee sillä ollut toimeksiantaja, joka on saanut ohjeet siitä, missä järjestyksessä ihmisiä pelastetaan. Jos näin on, ja oletamme paikalla olleiden valkoisten olleen juuri niitä, jotka olivat palkanneet yhtiön pelastamaan ihmisiä, on kai varsin luonnollista, että heidät pelastettiin ensimmäisinä. Ja että nämä ihmiset ottivat myös lemmikkejään matkaan. 

Jos taas kyseinen yhtiö oli esimerkiksi Mosambikin hallituksen, YK:n tai EU:n pelastustoimiin rekrytoima, oli toiminta moraalisesti kestämätöntä. Valitettavasti kotimaiset uutistenvälittäjämme eivät kuitenkaan kertoneet kuka oli palkkasotilasyhtiön rekrytoija ja sen kulujen maksaja - oletettavasti siksi, ettei siitä hiiskunut myöskään Amnesty. 

Nähdäkseni jälkimmäinen vaihtoehto on lähinnä teoreettinen, sillä ainakaan YK:lla tai EU:lla ei ole koskaan ollut tapana palkata yksityisiä palkkasotilasyhtiöitä hoitamaan tehtäviään - enkä usko Mosambikin hallituksenkaan toimineen niin. Niinpä tähänkin uutiseen implisiittisesti luotu rasismikytkentä lienee vain esimerkki intersektionaalista feminismiä noudattavasta uutisoinnista, jossa valkoisten ihmisten - ja erityisesti heteromiesten - ihmisoikeudet ovat ihonvärin takia alisteisia muille ihmisille. 

Lisäksi uutinen kertoi kotimaisten medioidemme journalistisesta laiskuudesta. Jopa Amnestyn kaltaisen poliittisesti vasemmalle värittyneen kansalaisjärjestön uutisia julkaistaan sellaisenaan ilman pienintäkään lähdekritiikkiä tai lisäselvitystä uutisoitujen tapahtumien taustoista.  

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Feministisiä mielenterveysongelmia
Amnestyn ymmärtämättömyys ja yllätyksettömyys saivat lisävalaistusta
Amnesty, Suomi ja ihmisoikeudet

13 kommenttia:

  1. Niinpä. jos valtiollinen pelastuspalvelu ei ehdi auttaa sinua ja palkkaat yksityisen firman auttamaan, pitäisikö kyseisen firman auttaa ensiksi sinua vai naapuriasi?

    VastaaPoista
  2. Niimpä. Samaan sarjaan kuuluu HSn tämänpäiväinen uutiskopiointi The Guardianissa olleesta "uutisesta", siis vahvasti poliittisesta artikkelista muutaman EU alueen asukkaiden luvattomasta työnhakureissusta Lontooseen.

    VastaaPoista
  3. Maksaja määrittelee keitä pelastetaan.
    Eli käytännössä ne öljy- ym. yhtiöt joiden työntekijöitä tuolla oli.

    Kuutioasukkaita ei tarvitse pelastaa... http://yrjoperskeles.blogspot.com/2021/05/kuutio-osa-iv.html

    VastaaPoista
  4. Kun Jihadistit hyökkäävät jonnekin tappaakseen ihmisiä, valkoihoiset tapetaan aina ensimmäiseksi koska he ovat aina vääräuskoisia. On siis ihan luonnollista että heidät myös pelastetaan ensimmäiseksi.

    VastaaPoista
  5. Lakatkaa hyvät ihmiset tilaamasta sitä Hesaria. Tuette sortajaanne.

    VastaaPoista
  6. Realismia "Vihreään Siirtymään(tm)":
    https://www.youtube.com/watch?v=3P0Y4KJpSqQ

    VastaaPoista
  7. Ai kun tekee mielelle hyvää, kun näkee miten IDF iskee terroristeja vastaan.

    VastaaPoista
  8. Tämän uutimen mukaan

    https://www.amnesty.org/en/latest/news/2021/03/mozambique-civilians-killed-as-war-crimes-committed-by-armed-group-government-forces-and-private-military-contractors-new-report/

    kyseisen palkkasoturiyhtiön (eteläafrikkalainen Dyck Advisory Group) työnantajana olisi toiminut Mosambikin hallitus.

    Firma palkattiin työhönsä hallituksen joukkojen epäonnistuttua estämään islamistien riehuntaa.

    VastaaPoista
  9. Minulla oli joskus 70-luvun alkupuolella tapana lähettää lehdissä julkaisemieni artkkelien kirjoituspalkkiot Amnestylle, koska siihen aikaan minulla oli muutakin leipätyötä ja Amnestykin vastasi enemmän mielikuvaa yksittäisten, poliittisen ta mielipidevainon kohteeksi joutuneiden ihmisten auttajana.

    Siitähän sitten kelkat ovat globalisoituvassa maailmassa kääntyneet niin, että Amnestystakin on tullut vain yksi ideologinen toimija ideologisten identiteettien maailmaan. Ja tosiaan, esimerkiksi "rasismin" vastustamisesta on tullut opillista tunnustuksellisuutta.

    Kaksijalka paha, nelijalka hyvä. Sorron yöstä nousee uusi uljas intersektionaalinen feminismi. Orwell oli oikeassa -- vain raaka valta lopulta merkitsee -- ja punaviherväkivalta on erilaista, parempaa väkivaltaa. Orwellinsa nämä nykyiset antirasistit ottavat oppikirjanaan.

    VastaaPoista
  10. Mosambikin pohjoisosassa on varsin laaja Cabo Delgadon aleella riehuva konflikti, jonka taustoista on vaihtelevia tietoja, mutta tekijöinä tuntuu olevan ainakin sosialistista sanomaa julistavan paikallisen fundamentalistisen saarnamiehen alueelta värväämiä joukkoja ja al-Shababin asemiehiä, jotka tuntuvat olevan mukana jokseenkin kaikissa läntisen Afrikan konflikteissa. YK:n tietojen mukaan alueelta on paennut ainakin 50 000 ihmistä. Total rakentaa alueelle suurta maakaasun nesteytyslaitosta. Mellakoitsijat, kapinalliset, terroristit – miksi heitä nyt sitten halutankaan nimittää – hyökkäsivät Palman kaupunkiin ryöstellen pankkeja, tappaen ihmisiä ja kohdistaen iskunsa erityisesti poliisiasemiin ja ulkomaisiin työntekijöihin, jolloin Totalin projektihenkilöstö oli korostetun uhanalaisessa asemassa. Taistelut terroristeja vastaan kestivät runsaan viikon.
    Siviilien evakuoinnissa käytettiin niin Mosambikin armeijan helikoptereita kuin sen tähän tarkoitukseen palkkaaman Dyck Advisory Groupinkin helikoptereita.

    Tästä kokonaisuudesta Yle on sitten irrottanut yhden palasen käyttäen lähteenään Amnestyn asenteellista uutisointia, jonka se puolestaan kertoo perustavansa (sopivasti valikoimiensa henkilöiden sopivasti ohjattuihin) haastatteluihin. Kaiken tämän kritiikittömän ja väritetyn uutisoinnin Yle höystää uskollisesti toistellulla koiran pelastamisella.

    Jotensakin ironista on lukea Ylen sivulta Robert Sundmannin kolumnia, jossa hän kertoo, että , "Journalismissa kaiken on oltava totta. Lukijan on voitava erottaa tosiasiat mielipiteellisestä aineistosta ja sepitteestä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mosambik on (i)täisessä Afrikassa.

      Poista
    2. Kiitos korjauksesta. Mitenkä se nyt noin pääsikin lipsahtamaan.

      Poista
    3. Siellon joka puolella neekereitä.
      Eli ei sillä maantieteelliselää sijainnilla niin paljon väliä ole.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.