perjantai 12. helmikuuta 2021

Pääministeri Marin otti sulan hattuunsa, mutta vihreät nikottelevat

Eilisen päivän suuri uutinen oli se kun Metsä Group ilmoitti 1,6 miljardin euron investoinnista Kemiin. Sen seurauksena nykyisen tehtaan 250 työpaikkaa säilyvät ja lisäksi suorassa arvoketjussa saa elantonsa noin 2 500 henkilöä eli 1 500 ihmistä enemmän kuin nykyisin.

Investoinnista ilmaisivat tyytyväisyytensä monet maamme johtavat poliitikot alkaen pääministeri Sanna Marinista (sd), joka linjasi etteivät metsäteollisuus ja luontoarvojen säilyttäminen ole ristiriidassa. Kyseessä on järkevin kannonotto, jota olen koskaan kuullut häneltä.

Marin väitti myös investoinnin osoittaneen hallituksen politiikan investointimyönteisyyden. Tosiasia kuitenkin on, että Metsä Group on suomalaisten metsänomistajien omistama, joten tehtaan rakentamispätöksen taustalla oli vahvasti näiden oma intressi saada puunsa myydyksi. 

Siten päämiinisterillä ja hallituksella on aihetta rehentelyyn vasta sitten, jos saamme Suomeen samankokoisia investointeja aidosti kansainvälisiltä yrityksiltä. Sen aika tulee - jos tulee - vasta sitten jos Neste tekee päätöksensä uuden biojalostamonsa sijaintipaikasta akselilla Porvoo - Rotterdam ensin mainitun eduksi.

Hallituksesta myös esimerkiksi Mika Lintilä (kepu), Annika Saarikko (kepu), Timo Harakka (sd) ja Paavo Arhinmäki (vas) kommentoivat positiivisesti investointipäätöstä. Vihreät olivat ensin hiljaa, mutta sisäministeri Maria Ohisalo tuli lopulta julkisuuteen ilmaisten varauksellisesti tyytyväisyyttä korostamalla tarvetta huolehtia hiilinieluista. Krista Mikkonen (vihr) meni vielä pidemmälle vaatien samassa yhteydessä jopa metsien lisäsuojelua valtion mailla, jotta jo nyt laajalti suojelun piirissä oleva pohjoinen metsäluonto ei vaarantuisi.

Vihreitä lähellä olevista organisaatioista Suomen luonnonsuojeluliitto on valittanut tehtaan ympäristöluvista. Greenpeace taas ilmaisi kantansa metsävastaavansa suulla seuraavasti: "kestävä ja ilouutinen? Ministeri iloitsee, kun ilmaston lämmittäminen nyt tällä päätöksellä kasvaa." Olisi mielenkiintoista kuulla, miten nämä kansalisjärjestöt elättäisivät pohjoissuomalaiset ihmiset: käpyjä keräämällä, lasketteluhissin kapuloita etelän turisteille ojentamalla vai työttömyyskorvauksilla?

Joka tapauksessa investointi on erinomainen asia Suomelle ja maan hallitukselle. Valmistuttuaan se tuottaa sellua noin 1,5 miljoonaa tonnia vuodessa ja siinä sivussa 2,5 prosenttia Suomen sähköntarpeesta. Lisäksi tehtaassa valmistetaan biotuotteita, kuten mäntyöljyä ja tärpättiä. Uusia biotuotteita ovat myös tuotekaasu, biopelletit ja rikkihappo, jota jalostetaan tehtaan hajukaasuista.

Tämän saavuttamiseksi tarvitaan 7,6 miljoonaa kuutiometriä metsien harvennuksista ja tukkipuun latvuksista koostuvaa puutavaraa, joka on noin seitsemän prosenttia maamme vuotuisesta puunkasvusta ja 35 prosenttia nykyisin hyödyntämättömättä jäävästä metsänkasvusta. Siten metsämme jäävät edelleen selvästi alihyödynnetyiksi, mikä tarjoaa yhä mahdollisuuksia vihreän kullan lisähyödyntämiselle tai vaikkapa luonnonsuojelulle.

Suomessa on siten syytä olla erittäin tyytyväinen eiliseen investointipäätökseen. Se on kestävän kehityksen mukainen ja tuottaa vero- ja vientituloja, joita tarvitaan kipeästi koronapandemian jälkeisenä aikana taloutemme saattamiseksi jälleen kestävälle pohjalle.  

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hallituksen tärkein tehtävä
Suvaitsematonta fanatismia
Suomalaisvastaiset EU-parlamentaarikot

8 kommenttia:

  1. Tuollaisen investoinnin taloudelliset vaikutukset ovat paljon suuremmat kuin osataan edes unelmoida.

    Noin iso sellutehdas tuottaa ylimääräistä sähköä 1/3 yhden ydinvoimalan tuotannon verran. Metsän myyjät ja metsätyömiehet rakentavat taloja ja ostavat sähköautoja. Heidän naisensa, vaimonsa ja tyttärensä pukeutuvat kuin riikinkukot, teettävät hienoja kampauksia ja rakennekynsiä, sekä bahamavahauksia.

    Hesarissa kerrottiin aikoinaan Nokian entisen apulaisjohtajan tutkimuksesta, joka koski Salon tehtaan lopettamisen kokonaisvaikutuksista. Tehtaasta menetti työnsä 1040 ihmistä, mutta kaikenkaikkiaan tehtaan lopettamisen johdosta menetti työnsä 9.000 ihmistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin ollen kaikki naisministerit voivat laittaa sulan takapuoleensa tuon Kemin sellutehtaan johdosta.

      Poista
  2. Hieno juttu, että tässä maassa on vielä järkeviä teollisuusmiehiä ja metsänomistajia, jotka saavat aikaan työtä ja toimeentuloa suomalaisille. Huolimatta siitä, että hallitus on täynnä näitä haittaministereitä, ohisaloja, mikkosia, tuppuraisia ja tappuraisia, joiden ainoa tavoite on sabotoida suomalaisten elämää. Yllättäen Marinkin ilmestyi ruutuun antamaan valoisaa lausuntoa, kun on muiden työn tuloksena irtopisteitä tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä hätäillä! Eiköhän tästäkin nykäistä kohta tulppa pois lähettäen tämäkin pohjaa kohti pulputtaen mennessään:

      https://www.aamulehti.fi/talous/art-2000007564761.html

      Asiaa kun on jo harjoiteltu.

      Poista
    2. Tottahan se samariini kehuu. Kemi on kuitenkin vankasti punainen kaupunki. Ei siinä parane vastahankkaan ruveta, loppuu äänestäjät, ja mikä pahinta äänestävät persuja vastaisuudessa.
      Huru-ukko

      Poista
  3. Nesteen uusi biojalostamo saattaa aiheuttaa ristiriidan hallitusohjelman ja firman johdon pyrkimyksen välille. Toinen ristiriita valtion omistajaohjauksen Nesteen hallituksen välille.

    VastaaPoista
  4. Laketteluhissien kapuloita ojentelevat liettualaiset ja latvialaiset.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.