keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Kuntapolitiikkapeliä ja epäyhtälöitä

Kunnallisvaalien lähestyessä alkavat puolueet tuoda esille omia ohjelmiaan. Eilisen päivän aikana niistä kaksi herätti median huomiota. 

Perussuomalaiset oli ottanut lehtimainokseensa Taloustutkimuksen luvun, jonka mukaan hallitusohjelman toteuttamiseksi tulisi polttoaineiden hintoja nostaa 30 sentillä. Keskustelua syntyi sitten siitä, että aikooko hallitus nostaa veroa tällä summalla vai ei - olihan Antti Kurvinen (kepu) jo ilmoittanut, ettei veroa nosteta ja samoilla linjoilla oli myös liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd).

Syntynyt keskustelu on sikäli absurdi, etten ole huomannut kenenkään tehneen sitä loogista johtopäätöstä, ettei tässä tilanteessa oleellista ole se, nostetaanko polttoaineen veroa 30 sentillä vai ei. Sen sijaan merkittävää tässä on hallituksen piiristä tullut vakuuttelu, jonka mukaan sen hiilineutraaliusohjelmaa ei tältä osin edes aiota toteuttaa. 

Erityisen epäselvää on se, että tarkoittaako tämä sitä, mitä edelle kirjoitin. Vai pelaako Kurvinen kuntapolitiikkapeliä, jossa äänestäjille valehdellaan ikävästä hallitusohjelman kohdasta päin näköä ennen vaaleja ja niiden jälkeen tehdään kyseinen päätös vakuutteluista huolimatta. 

Vaalivalehteluun viittaa vahvasti sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) näkemys muutaman kuukauden takaa eli sen jälkeen kun ensimmäinen polttoaineveron korotus oli tehty. Silloin hän linjasi, että "koska liikenteen päästöjen puolittaminen vaatii niin suuren muutoksen, on kaikki kivet käännettävä toimivien keinojen löytämiseksi. Kukaan ei voi valikoida vain itselleen mieluisimpia vaihtoehtoja."

Ohisalon mukaan hallitus ei pääse tavoitteeseensa, jos fossiilisten polttoaineiden hintaa ei koroteta. Siksi hän toteaa, että "tämä voidaan toteuttaa joko suorilla veronkorotuksilla ja esimerkiksi sitomalla polttoaineverot indeksiin tai tutkijoiden ehdottamalla päästökauppamallilla, jossa päästöoikeuksien vähentyessä polttoaineiden hinta nousisi automaattisesti riittävälle tasolle". 

Toinen esille noussut tuore vaaliasia on Vasemmistoliiton ohjelma, jossa luvataan hoitaa koulutus- sekä sosiaali- ja terveydenhoitoasiat kuntoon eli päivähoitopaikat jokaiselle, koulut turvallisiksi ja opetusryhmät pieniksi. Lisäksi puolue lupaa järjestää kaikille ilmaisen lääkärin viikossa sekä alhaisempia hammaslääkärimaksuja. Sekä maksuttoman ehkäisyn lempiville alle 25-vuotiaille. 

Hyviä asioita kaikki, mutta rahoitus jäi sikäli auki, että samaan aikaan pitäisi ohjata energiapolitiikka vihreisiin ratkaisuihin sekä ajaa alas metsätaloutta - lisäkustannuksia veronmaksajille nekin.

Toivottavasti Suomesta löytyy joku media, joka muistaa kysäistä vaikkapa puolueen varapuheenjohtajalta Jussi Saramolta laskelmia, jotka osoittaisivat kuinka edelle kirjaamani kovasti epäyhtälöä muistuttava vaaliohjelma rahoitettaisiin. Kalkyylin voisi tilata vaikkapa taloustutkimukselta, jonka laskelmiin edellä kuvaamani Perussuomalaisten vaalimainos perustui.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
MTK:n puheenjohtaja: Ylen journalismi on ideologisesti värittynyttä
Uusi vero vaatii kompensaation
Matti Vanhasen uusi vero

9 kommenttia:

  1. Pitäisi selvittää, mihin jo nyt mielettömän kovalla prosentilla kerätyt verotulot menevät. Löytyisikö karsittavaa esimerkiksi mamujen yöralliautoihin, merkkivaatteisiin, kännyköihin ja muihin perusteettomiin menoihin kaadetuista verorahoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luultavammin suurin osa kuluu alati kasvavan yhteiskuntatieteiden maistereiden armeijan elättämiseen.

      Ainakin toistaiseksi.

      Poista
  2. Tuo rahoitus nyt on aivan yksinkertainen juttu. Viimeisen 13 vuoden aikana Suomi on ottanut 100 miljardia velkaa, joten otetaan seuraavan 13 vuoden aikana 200 miljardia velkaa.

    Tosin meille on tulossa "Vihreä siirtymä ja Digiloikka", jotka muuttavat kaiken hyväksi. Veikkaisin tosin "Hirveä hiertymä ja Digikolmiloikka!" Kun koulutettu nuoriso lähtee maasta. Kuten aikoinaan 50.000 suomalaista vuodessa muutti Ruotsiin. Mutta eiväthän nämä ohisalot tiedä sitä, koska - 90 luvun lamakin on niille aivan tuntematon asia.

    VastaaPoista
  3. Siinä saattaapi kallion kuplassa latte jäätyä mukiin jos vassareiden suunnitelma toteutuu. 2025 kivihiilen käyttö lopetetaan kunnissa. Hesa lämpiää kivihiilellä, että repikää viheriä siitä sinne-tännemäen kanssa huumoria.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  4. Hiilineutraaliuden sijasta Suomen pitäisi laittaa tavoitteeksi velkaneutraaliuden saavuttaminen. Hallitukselta puuttuu yksinkertaisesti suhteellisuuden taju. Suomen promillepäästöstä liikenteen osuus on viidennes. Kiina päästää hiilidioksidia Suomen liikenteen verran muutamassa tunnissa.
    Mutta Suomipa on hallituksen mukaan kokoaan suurempi ja esimerkkinä muille. Voiko enää hölmömpää porukkaa kuvitella Suomen johtoon. Hallitus on saatava nurin mahdollisimman pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo esimerkkinä olo on kyllä naurettava ajatus, kun edes kaikki hollantilaiset eivät tiedä, missä EU:n ytimeen itsensä kuvitellut vallan pikkujättiläinen Suomi sijaitsee.

      Poista
  5. Entisinä aikoina vanha salakuljettaja Laitinen ajoi Viroon aavelaivan ja toi tullessaan pullopostin. Nykyisin se ajaa Viroon kaarnalaivan hakelastin kotimaahan rahdaten.

    VastaaPoista
  6. Sanna Marin kävi maanantaina Porvoossa ja esiintyi ikäänkuin Neste investoisi Porvooseen biopolttoainejalostamon eikä Rotterdamiin, joka on bisnesmielessä parempi paikka. Sanna luultavasti jo tietää Nesteen ratkaisun.

    Sanna myös puhui Itäradan vetämisestä Lentoradan jatkeeksi Porvooseen ja Kouvolaan. Suunnittelu kestää 10 vuotta, joten varsinainen investointipäätös tehdään vasta sen jälkeen. Se voi olla kielteinenkin.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.