maanantai 4. toukokuuta 2020

Huhtikuussa jää sulaa

Koronaviruksen varjossa on ilmastonmuutos melkein päässyt unohtumaan. Palaan siihen kuitenkin sen verran, että julkaisen tiedon napajään huhtikuun tilanteesta.

Kirjoitin viimeksi aiheesta pari kuukautta sitten, jolloin napajään keskikoko sijoittui 42 vuoden mittaisessa tilastossa sijalle 25 ollen suurempi kuin vuosina 1980-1982, 1984-1986, 2005-2007, 2011-2012 ja 2014-2019. Lopetin tuolloisen kirjoitukseni kyselemällä, mitä napajäälle tapahtuu kesää kohti kuljettaessa.

Pari päivää sitten julkaistujen uusien tilastojen perusteella pohjoisen napajään pinta-ala ei kääntynyt pysyvästi kasvuun. Sen sijaan se oli huhtikuun aikana sulanut nopeasti ja saavutti tilastojen neljänneksi pienimmän pinta-alansa vuosien 2007 (jolloin se oli pienin), 2019 ja 2016 huhtikuiden jälkeen.  Maaliskuussa jään pinta-ala oli ollut vielä maaliskuun tilastojen 12 sijalla.

Napajään huhtikuisen keskipinta-alan kehitys on esitetty seuraavassa kuvassa.


Kuvasta näemme, että muutokset eivät näytä kovin systemaattisilta, vaan pikemminkin satunnaisilta, joskin jonkinlainen aleneva trendi on havaittavissa. Tämä on sikäli mielenkiintoista, että ilmastonmuutoksen vaikutus napajään kokoon on eri vuodenaikoina hyvin erilainen.

Asiaa paremmin hahmottaakseni piirsin kuvan, johon olen laskenut napajään kuukausittaisten kokojen muutokset tilastojen alusta vuoteen 2010 asti ja sen jälkeen.


Kuvasta näemme, että napajään pinta-alan koon noin kymmenen vuoden muutos on ollut suurin lokakuussa eli hiukan sen jälkeen, kun sen vuotuinen minimikoko on saavutettu syyskuussa. Sen sijaan joulu-tammikuussa muutosta ei juurikaan ole vaan tammikuussa jää on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut jopa tilastohistorian alkupäätä hiukan suurempi. Helmikuusta toukokuuhun napajään pinta-ala taas on pienentynyt vain vähän aivan kuin ilmastonmuutos ei lämmittäisi napa-alueita juuri lainkaan talvisin.

Edelle kirjoittamani perusteella voisin tässä vaiheessa veikata, että seuraavien kuukausien aikana napajään pinta-ala suhteessa vastaaviin ajankohtiin aiempina vuosina pienenee nopeasti. Tässä suhteessa oleellinen kysymys tietenkin kuuluu, että saavuttaako se uuden miniminsä syyskuussa. Vanha - vuodelta 2012 peräisin oleva - ennätyshän alkaa jo olemaan varsin iäkäs.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Helmikuussa napajää oli suurempi kuin vuosina 1980-1982
Metaanivallankumous on julistettu!
Kasvihuonekaasut eivät liity napajään koon muutoksiin

2 kommenttia:

  1. Kommentti sivuasiaan, ts. uutisointiin. Ilmastonmuutoksesta on vaahdottu mediassa viime vuosina päivittäin, mutta nyt tuntuu tärkeintä olevan paluu arkeen, siis saada talous ja kuluttaminen ennalleen. Taitaa olla ilmastopuheet vain muodikasta kauhistelua.

    VastaaPoista
  2. Miten niin taitaa? Muotijuttuhan tämä 'ihmistekoinen ilmastonmuutos' on aina ollut.

    Se toinen, todellinen ilmastonmuutos on ollut tosiasia Maapallolla siitä lähtien kun täällä on ollut ilmasto. Mutta siihen on ihmisillä vain vähän vaikutusta. Paljon vähemmän kuin nuo kauhistelijat haluaisivat, suuruudenhulluuksissaan.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.