Helsingin Sanomien mukaan postin määrä vähenee nopeasti nyt ja nähtävissä olevassa tulevaisuudessa. Samalla Posti on yhtiöittämänsä pakettien kuljettamisen erilliseen yhtiöön, joka haluaisi teettää työn samoilla ehdoilla kuin kilpailijat.
Ammattiliiton mukaan näin ei saisi tehdä, vaan myös uudessa yhtiössä pitäisi toimia aiemmin postissa vallinneilla työehdoilla, koska postin haluama muutos tarkoittaisi työntekijöille pienempiä palkkoja, pidempää työaikaa ja arkea vaikeuttavia työaikamalleja.
Taloussanomien mukaan ainakin joulupaketit ovat nyt lakon seurauksena siirtymässä kilpailijoille, mikä sahaa Postin asemaa entisestään - ainakin jos asiakkaiden kokemukset ovat hyviä. Esimerkiksi Matkahuollon asiakaspalvelussa on nyt ollut 40 prosenttia tavanomaista enemmän yhteydenottoja. Samoin PostNordilla ja DHL Expressillä on ollut kysyntää.
Pidemmällä aikavälillä Postin ongelma on siinä, että kilpailijat noudattavat eri työehtosopimusta ja pystyvät siten käyttämään halvempaa työvoimaa. Se tekee Postin kilpailuasemasta pitkällä aikavälillä käytännössä mahdottoman.
Kaikki edelle kirjoittamani on tuotu moneen kertaan esille suomalaisessa mediassa, ei pelkästään edelle linkittämissäni jutuissa. Sen sijaan sitä mediassa ei ole tuotu esiin, että tämäkin lakko liittyy maahanmuuttoon.
Maahanmuuttokissan nosti pöydälle Riikka Purra (ps), joka totesi Suomen Uutisissa, että "suuri osa postinjakajista, etenkin pääkaupunkiseudulla, on maahanmuuttajia. Kun työehdot shopataan heikompiin, yhä suurempi osa jakajista on maahanmuuttajia, koska suomalaisilla – ja aiemmin saapuneilla maahanmuuttajilla – on yhä vähemmän kannustimia tehdä halpuutettua työtä."
Purra totesi myös, että "rajan yli saapuva halpatyövoiman syöttövaikutus nimenomaan ylläpitää halpuutus- ja työehtoshoppailuprosessia, niin postissa kuin kaikilla muillakin matalamman palkan sektoreilla... Mikäli sellaista ei olisi, työnantaja ei voisi lähteä tällaiseen toimintaan."
Harmi kyllä Purran ulostulo ei taida saada kovin näyttävää julkisuutta suomalaisessa valtamediassa. Sen sijaan siellä lähinnä voivotellaan postilaisten kurjaa tilannetta (mikä on tietenkin totta) ja syyllistetään työnantajaa (mikä on kilpailutilanteen takia älyllisesti epärehellistä).
Itse haluaisin tässä tilanteessa nähdä hallituksen ottavan tästä(kin) tapauksesta oppia ja pohtivan nykyistä syvällisemmin koko maahanmuuttopolitiikkansa. Siihen sitä luulisi velvoittavan jo se, että pääministeripuolue on perinteisesti ollut työläisten asialla ja saanut siinä tukea Vasemmistoliitolta ja sen edeltäjiltä.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Yle esitti samanmielisten maahanmuuttokeskustelun
Ann Selin perussuomalaisella linjalla
Lakkoilemallako Suomi saadaan kuntoon?
Vasemmistopuolueiden "perinteisestä roolista" voi olla toistakin mieltä. Ei noilla puolueilla ole oikeastaan koskaan ollut tarjottavanaan mitään niiden omaa aineellisen hyvinvoinnin laatutekijöihin liittyvää mallia -- jopa vallankumoukset on motivoinut halu päästä osalliseksi ihan siitä samasta hyvinvoinnista mitä raha on jo rikkaille tuottanut.
VastaaPoistaSe hyytävä analyysi jonka terroristi Unabomber, siis Ted Kaczynski, vasemmiston kyvyttömyydestä teki, tarkoittaa käytännössä sitä että työväenliikkeen johtomiehet ovat aina valikoituneet niistä joiden oma ajattelu on ollut läpensä materialistista ja porvarillista. Ja työväenpuolueet ovat käytännössä tarjonneet helpot etenemismahdollisuudet sellaisille joilla on vähänkään koulutusta ja jotka neuvottelutaidoillaan pärjäävät herrojen kanssa marjassa.
Meillähän on näitä oikein todellisia malliesimerkkejä "työväen" miehistä, esimerkiksi Lipponen, joka hallituksellaan ajoi Kokoomuksestakin oikelta ohi ja oli kokoomuslaisten keskuudessa suositumpi kuin omassa puoilueessaan. Eikäpä nämä jäljestätulevatkaan, kuten tämä Antti Rinne, mitään omaa vaihtoehtoaan tarjoa. Hänhän hyysää jopa vihreitä jotka hyysäävät näitä vieraskulttuurisia.
Jahas olen luullut että Ari Alsio on järkevä keveri, mutta tälläsiä kirjotuksia kun alkaa tulla epäillä saattaa
VastaaPoistahttps://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arialsio/malmo/
Jollei sitten ole tahallista trollausta ?
Tältä näyttää Postin kohutussa pikarekrytoinnissa – Eliel sai kuulla lakosta vasta jonottaessaan sisään https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006305479.html
VastaaPoistaYllä olevassa artikkelissa oli muutama mainio ilmiö esiteltynä:
1) Posti kaivaa itselleen entistä suurempaa kuoppaa rekrytoimalla työntekijöitä (joskin varhaisjakeluun) kesken lakon.
2) Kielitaidottomat pääsevät töihin pikahaastatteluilla, ja työ on osa-aikaista, eli luultavasti työ ei kuitenkaan riitä elättämään ihmistä täysin.
3) Joukossa motivoitunut hakija, joka nukkuu siihen aikaan, kun töitä olisi tarjolla. "Työ olisi ollut lehden jakamista hyvin varhain aamuyöllä, mutta minä nukun silloin."
Halpuuttamalla työehtoja saadaan huonompaa ja vähemmän sitoutunutta työvoimaa, kun muualle kykenevät eivät halua jäädä. Ei ihme, että postit eivät päädy enää nykyisin oikeisiin osoitteisiin läheskään joka kerta. Halpatyömarkkinat eivät palvele oikeasti ketään, varsinkaan jos palkan päälle pitää maksaa vielä toimeentulotukea. Samaan aikaan kun halpuutetaan, meillä on ihmisiä, joille työ ei kelpaa, koska nukkuminen kotona on mukavampaa.
Tässä pitäisi suurimman omistajan nyt oikeasti miettiä, että onko Posti infraan verrattavissa oleva palvelu, jonka toimintaa ylläpidetään (kustannustehokkaana) palveluna vai liikelaitokseen verrattava palvelu, jon-ka tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa. Noh, valtio on kyllä perinteisesti myynyt infraan liittyvät pal-velut yksityisille, joten turhaa kai tässä kyselen. Voisihan tuon trendin kyllä muuttaa, sillä postilla olisi hyvä palveluverkosta vielä olemassa, joka voisi kilpailla oikeasti muita paketintoimittajia vastaan ihan kannatta-vasti viime vuosien tuloksista päätellen..
VastaaPoistaBrysselin korruptoimien petturipoliitikkojen, viherkommunistien ja yleensä suvakki-idioottien vaatima kehitysmaalaisten elintasopakolOisten vapaa maahanmuutto on pitkällä tähtäyksellä tuhoisaa maallemme jo pelkästään useista taloudellisista syistä kuten voi todeta Purran lausuman perusteella:
VastaaPoista"– Suuri osa postinjakajista, etenkin pääkaupunkiseudulla, on maahanmuuttajia. Kun työehdot shopataan heikompiin, yhä suurempi osa jakajista on maahanmuuttajia, koska suomalaisilla – ja aiemmin saapuneilla maahanmuuttajilla – on yhä vähemmän kannustimia tehdä halpuutettua työtä, Purra selittää.
Vastaavasti sosiaaliturva, jolla alhaista palkkaa kompensoidaan, kustantaa yhä enemmän. Työttömäksi jääneet suomalaiset ja aiemmin saapuneet maahanmuuttajat aiheuttavat myös lisää kustannuksia.
Lisäksi uuden entistä matalapalkkaisemman työntekijän matkassa maahan saapuu usein muu perhe.
– Viulut maksaa tietysti veronmaksaja." - Paljolti KANSATTOMAN-ISÄNMAATTOMAN Kokoomuksen PettUri Urpon ansiosta tuo suomalaisille veronmaksajille JO sälytetty lasku on runsaat 3 miljardia euroa vuodessa Pauli Vahteran selvityksen mukaan, https://www.iltalehti.fi/talous/a/200a4e99-a71a-4b7a-a6de-6369cca9e348 Tuo "matuvero" joudutaan rahoittamaan paisuttamalla jo tällä hetkellä yli 100 miljardin euron KOROLLISTA ULKOMAANVELKAAMME vastaavalla summalla.
Kalergi-suunnitelma
Saatavuusharkinnasta ei tulisi missään tapauksessa luopua. Jos siitä luovutaan, kehitymaalaisia kyllä tulvii töihin aivan minimiehdoilla, kunhan pääsevät kiinni Suomen sosiaaliturvaan, ja tuovat perheensäkin Suomeen. Todellisen elatuksen hoitavat sitten veronmaksajat erilaisten tukien muodossa.
VastaaPoistaJo EU:n yhteiset työmarkkinat ovat aikaansaaneet sen, että virolaiset ja puolalaiset hoitavat rakennustyöt ja monet muutkin työt Suomessa.
Posti on kai pahassa raossa kilpailun ja kannattavuuden kanssa, kun toiminnot supistuvat, mutta palkkaa pitäisi pystyä maksamaan. Tilanne on tietysti kurjin työntekijöiden kannalta, mutta tyhjästä on paha nyhjästä.
Ettei vain kävisi taas niin, että lakon jälkeen seuraa sitten yt-neuvottelut tietyllä viiveellä ?
Yritykset siirtävät palkkakustannuksiaan veronmaksajien riesaksi ajamalla työntekijänsä sosiaaliluukulle. Nykyajan orjia ovat matalapalkkaiset, joiden rahat menevät kokonaan elämiseen. Mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa, joten elämästä alkaa kadota mielekkyys. Antiikin Roomassa orjat saivat ruuan ja suojan isännältään, nykyorja joutuu nekin hankkimaan itse vähillä ansioillaan. Loppuukohan orjuus vasta, kun keltaliivit vaihdetaan luotiliiveihin?
VastaaPoistaKuinka paljon postilaisista on jo nyt ulkomaalaistaustaisia? Tuttu tyttö sanoi kesätyössä, ettei juuri suomenkieltä kuullut.
VastaaPoistaSivu 13 Postin palveluksessa työskentelee yli 80 kansalaisuutta.
https://www.posti.com/globalassets/corporate-governance/reports/2018/posti_2018_vastuullisuusraportti2018_fi.pdf
Johtuuko Postin palkkausstrategiasta (ulkomaalaiset), että postia alkoi muutama vuosi sitten katoamaan selvästi enemmän kuin ikinä. Paketteja oli avattu ja se em. tuttu tyttö sanoi, että kyllä siellä Postissa työntekijöitä kesällä availi joitakin kirjekuoriakin. Kehotin kertomaan, ei uskaltanut.
VastaaPoistaTV-haastattelussa Matkahuollon ja Postnordin edustajat kumosivat Postin edustajan väitteen siitä, että he toimisivat pakettijakelussa halvemmalla työehtosopimuksella ja että he toimivat Akt:n työehtosopimuksen piirissä.
VastaaPoistaKirjepostin jakelu tulisi erottaa valtion järjestämäksi postipalveluksi kansalaisilleen ja paketti- sekä rahtipuoli yksityistää toimimaan samoilla ehdoilla kuin kilpailijat.