tiistai 22. tammikuuta 2019

Karkottaako Rinteen sairastelu työväen?

Puheenjohtaja Antti Rinne on ollut vahva ay-taustainen politrukki vanhenevan SDP:n ruorissa. Sellaisena hän on myös ehkäissyt puolueen työväkeen kuuluvien kannattajien siirtymistä muihin puolueisiin, erityisesti Perussuomalaisiin.

Puheenjohtajan sairastelujen venyminen saattaakin SDP:n nyt mielenkiintoiseen tilanteeseen. Vaikka kaikki puolueen johtohenkilöt hänen takanaan vannovatkin lojaalisuutta, pakottaa keskinäinen kilpailuasetelma jakamaan puheenjohtajan tehtävät useamman vahvan demarin kesken.

Näin ollen kaikki varapuheenjohtajat - Sanna Marin, Maarit Feldt-Ranta ja Ville Skinnari - saavat seuraavina viikkona tai jopa kuukausina poliittista nostetta. Heistä Sanna Marin on puhdasverinen poliittinen broileri koulutustaan myöden - hänellähän on tutkinto Tampereen yliopistosta pääaineenaan hallintotieteet eikä juuri työkokemusta politiikan ulkopuolelta.

Maarit Feldt-Ranta sen sijaan on tehnyt elämässään muutakin kuin politiikkaa: hän on entinen opettaja ja toimittaja sekä hoitanut monenlaisia hallintotehtäviä. Ville Skinnari on puolestaan entinen jääkiekkoilija, joka siitä huolimatta on suorittanut tutkinnon kauppa- ja oikeustieteissä sekä toiminut monenlaisissa työelämän tehtävissä.

Itse kannatuksen muutosten lisäksi erityisen mielenkiintoista on se, kuinka Antti Rinteen poissaolo vaikuttaa SDP:n kannattajakunnan rakenteeseen kevään vaaleissa. Puoluetta perinteisesti kannattanut työväki saattaa nimittäin oman miehensä puuttuessa tuntea vetovoimaa Perussuomalaisiin, Kokoomukseen tai jopa Siniseen tulevaisuuteen - lisäksi on huomattava, että erityisesti varapuheenjohtajiston naisilla lienee työntövoimaa siihen suuntaan.

Toisaalta etenkin Sanna Marin saattaa houkutella nuorempaa väkeä poliittisen kentän vasemmalta laidalta. Tässä suhteessa erityisen mielenkiintoinen on gallupeissa näkyvä SDP:n ja Vihreiden kannatuslukemien peilikuvamaisuus, joka viittaa äänestäjien liikkuvan herkästi näiden kahden puolueen välillä.

Demareiden kannalta yksi merkittävä kysymys kuuluukin, että kuka kolmikosta onnistuu profiloitumaan parhaiten. Kannattajakunnan ikärakenteen kannalta Marinin nousu olisi luultavasti enemmän kuin siunauksellista puolueelle. Sen sijaan vähenevän työväen kannatuksen säilyttämiseksi tarvittaisiin Skinnaria - ja Feldt-Ranta lienee kolmikosta uskottavin verorahoitteisen hyvinvointiyhteiskunnan vaalija.

Käsillä olevassa tilanteessa demareilla voikin olla jopa kannatuksen nostamisen paikka, mikäli kaikki kolme onnistuvat tuomaan oman agendansa esille potentialliselle kannattajakunnalleen ja välttämään tölväisyt kolmikon kahden muun jäsenen kannattajakuntien suuntaan. Toisaalta vaarana on keskinäisen kilpailun kiihtyminen sekä myös puolueen profiilin heikkeneminen ja sitä kautta jääminen vaalityössään kilpailijoiden jalkoihin.

Joka tapauksessa on selvää, että poliittisen lopputuloksen Antti Rinteen sairastelusta näemme vasta huhtikuun vaalien jälkeen. Ja siihen vaikuttaa paljon myös itse puheenjohtajan tervehtymisen kesto ja kyky ottaa sosiaalidemokraattien poliittinen kenttä takaisin vauhtiin päässeiltä varapuheenjohtajilta.

Itse toivon tässä tilanteessa erityisesti Sanna Marinille menestystä - onhan ääni pois vihreiltä kaikissa tilanteissa eduksi koko Suomelle. Lisäksi toivotan Antti Rinteelle malttia hoitaa itsensä terveeksi asti, jotta sairauksista ei tule jälkiseuraamuksia, vaan hän pääsee takaisin politiikan kehiin vahvassa kunnossa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Lähtölaukaus
Sanna Marinin märkä päiväuni
Demareiden alamäen syynä on heidän politiikkansa

8 kommenttia:

  1. Paranemista vaan tosiaan Antille ja ajankuluksi voisi lukaista tämän kuvitteellisen mutta ajatuksia herättävän kirjoitelman:

    http://yrjoperskeles.blogspot.com/2019/01/paiva-bagdadin-poliisissa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.eeropaloheimo.fi/monikulttuuria/

      Artikkelista poimittua:

      "Aiheuttamanne sotku ei ole monikulttuuria vaan eri kulttuurien iljettävää mössöä."

      Poista
  2. US tänään:

    Eero Heinäluoma paljasti ”murheellisen tosiasian”: Enemmistö Suomeen tulijoista ei opi suomea – vastaanottorahan sanktiota ”ei ole käytetty”

    https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/269903-eero-heinaluoma-paljasti-murheellisen-tosiasian-enemmisto-suomeen-tulijoista-ei-opi

    Artikkelista poimittua:

    ”Valiokunta esittää, että kotoutumisjakso lyhennettäisiin pääsääntöisesti yhteen vuoteen,
    sen jälkeen sitä voidaan jatkaa mutta merkittäviä tuloksia pitäisi saavuttaa jo tämän ensimmäisen vuoden aikana”, Heinäluoma sanoi.

    Heinäluoman mukaan jo nyt on mahdollista alentaa vastaanottorahaa, jos turvapaikanhakija ei osallistu vastaanottokeskuksen koulutukseen suomalaisesta yhteiskunnasta.
    Heinäluoman mukaan sanktiomahdollisuutta ei kuitenkaan ole käytetty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että heinäluomakin on ymmärtänyt jotain. Valitettavasti aivan liian myöhään.

      Poista
    2. Heinäluoma säikähti, että Rinteen sijaisena toimiva Marin ryhtyy asemoimaan tässä(kin) asiassa SDP:tä Vasemmistoliiton apupuolueeksi ja kiiruhti esittämään toisensuuntaista viestiä. Onko sillä mitään vaikutusta mihinkään, on sitten toinen kysymys.

      Poista
    3. US 23.1.2019

      "Päivi Räsänen paljasti eduskunnassa: Turvapaikanhakijoiden sanktiota ei käytetä, koska se on ”turvallisuusriski”

      https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/270053-paivi-rasanen-paljasti-eduskunnassa-turvapaikanhakijoiden-sanktiota-ei-kayteta-koska

      Artikkelista poimittua:

      ”Yksi syy, joka [valiokunnan kuulemisissa] nousi esiin, oli se, että asiakkaiden sanktioiminen nähdään turvallisuusriskinä eli pelätään, että henkilöt reagoivat turvallisuutta vaarantaen siihen, jos heiltä vähennetään vastaanottorahaa”, hän paljasti.

      Poista
  3. Onko realistista odottaa, että Antti Rinne jaksaisi viedä läpi neljän vuoden pääministeriurakan, johon sisältyy myös Suomen EU-puheenjohtajuus, josta PM on vastuussa.

    VastaaPoista
  4. Mitä on tapahtunut puolueelle, jota joskus johti muuan Väinö Tanner? Tannerhan tunnettiin erittäin tiukasta budjettikurista, ja on vaikea kuvitella, että Tannerin puolue avaisi rajat kaiken maailman tupaturisteille.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.