torstai 25. lokakuuta 2018

Onko punavihreä Suomen suosituin hallituspohja?

Masentunut Touko Aalto (vihr) luopui puolueensa puheenjohtajuudesta, jonka aikana Vihreiden kannatus on osin hänen oman toimintansa seurauksena romahtanut. Päätöstä on kaikkien kunnioitettava ja toivottava Aallolle voimia taistelussa sairauttaan vastaan. Näin teen myös minä.

Seuraava kysymys julkisuudessa on uuden Vihreiden puheenjohtajan valinta. Se jää nähtäväksi, enkä lähde tässä spekuloimaan asialla.

En kuitenkaan kiistä, etteikö Vihreiden puheenjohtajuus olisi tärkeä kysymys, sillä Iltalehden teettämässä mielipidetiedustelussa 26 prosenttia suomalaisista piti ensi kevään vaalien jälkeen parhaana punavihreää hallituspohjaa. Luku on hiukan suurempi kuin Vihreiden ja Vasemmistoliiton yhteenlaskettu kannatus (21,4%), joten myös osa demareita kannattavista toivoi Suomeen tällaista puhdasta sosialistihallitusta.

Sen sijaan punavihreä hallitus ei ole "suomalaisten mielestä paras hallituspohja" kuten Iltalehti otsikoi. Sitä emme nimittäin kyselyn perusteella tiedä.

Tällaisen kyselyn ongelmana on nimittäin se, että valittavien vaihtoehtojen kirjoilla on suuri vaikutus tulokseen. Nyt nähdyn kyselyn tuloksen ratkaisi todennäköisesti se, että siinä oli vain yksi puhtaasti vasemmistolainen vaihtoehto ja kaksi sellaista, joissa SDP olisi ollut mukana. Siten on selvää, että punavihreä vaihtoehto sai jo lähtökohtaisesti Vihreiden ja Vasemmistoliiton 21,4 prosentin kannatuksen ynnä lisäksi vasemmistodemarit.

Sen sijaan Keskustan kannattajilla oli valittavana kolme ja Kokoomuksen kannattajillakin kaksi vaihtoehtoa. Näin ollen heidän kannattajiensa valinnat hajaantuivat useammalle vaihtoehdolle. Siksi porvarihallitus sai 21 prosentin kannatuksen - se on noin 57 prosenttia Kokoomuksen ja Keskustan yhteenlasketusta kannatuksesta.

Erikseen on vielä huomioitava vaihtoehdon "jokin muu" saama suhteellisen korkea 14 prosentin kannatus, jota on pidettävä alaestimaattina. Ehkäpä kannatusta olisi ollut myös urbaanilla sinivihreällä hallituspohjalla tai perinteisen työväestön mahdollisesti suosimalla perusdemaripohjalla, joita ei ollut listattu lainkaan vaihtoehtoina. Mukana ollessaan nämä vaihtoehdot olisivat pienentäneet punavihreän vaihtoehdon kannatusta.

Jos Iltalehti olisi oikeasti halunnut selvittää sen, mikä on "suomalaisten mielestä paras hallituspohja" olisi se päässyt lähimmäs tavoitetta pyytämällä vastaajia laittamaan hallituspohjat paremmuusjärjestykseen. Ja sen jälkeen pudotuspelillä katsonut, mikä pohja saisi viime kädessä suurimman suosion.

Tarkoitan pudotuspelillä sitä, että tulos olisi laskettu listoilta monena kierroksena siten, että kullakin kierroksella olisi pudotettu pois vähiten kannatusta saaneiden kannattama hallituspohja ja siirretty sitä kannattaneiden ääni heidän seuraavaksi parhaaksi arvioimalleen vaihtoehdolle. Näin olisi tehty niin kauan, kunnes jokin vaihtoehto olisi saanut yli 50 prosentin kannatuksen. 

Olen aivan varma, että pudotuspelin voittajaksi ei olisi päätynyt punavihreä vaihtoehto, vaikka se saattaa kyllä RKP:n tukemana toteutua vaalien jälkeen. Eikä luultavasti edes ensimmäisellä kierroksella toiseksi tullut porvarihallitus.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onko Suomeen tulossa punavihreä hallitus?
Mitä nuorisogallup kertoo poliittisesta tulevaisuudesta?
Touko Aalto, puheenjohtaja

5 kommenttia:

  1. Vaikea ottaa kantaa, kun terminologia on sekavaa. Olisiko jo aika aina määritellä, mihin aatesuuntaan mikin puolue lasketaan kuuluvaksi. Porvarihallitus? Ei liene sama kuin oikeistolainen hallitus, joka koostuisi vain persuista. Kokoomus lienee nykyään vasemmistolainen puolue, joka porvarillisesti nyppii rusinat pullasta jättäen murennetun pullan kepulaisten nokittavaksi. Vihreät lienevät yhtä vasemmalla kuin vasemmistoliitto. Olisiko nimenvaihto ruskeaksi paikallaan?
    Ensi kevään vaalien jälkeen sama show jatkuu samoin joukkuein entisin konstein.
    En toivottaisi kestämistä niinkään Toukolle vaan Suomen kansalle. Touko tuskin kuuluu niihin suomalaisiin heikko-osaisiin, joita tulisi tukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suu käy turhan takia. Parempi hoitaa oma pesä kuntoon ja jättää turha jauhaminen pois.

      Poista
  2. Enpä juuri panisi painoa näiden iltapäivä - tai muidenkaan - lehtien gallupkyselyille, maksaja saa juuri sellaisen tuloksen kuin mistä on maksanutkin. Median manipulointia, minkä tarkoitus on tietenkin näyttää että tosiasiallisesti media päättää maan asioista. Turvonnut sammakko joka jossain vaiheessa toivottavasti räjähtää.

    Pahin kombinaatio olisi tietenkin demarit, vihreät ja vas.liitto rkp:lla kuorrutettuna. Rkp:llä on vain kaksi agendaa: ruotsin kielen ja sääätiöiden verovapauden säilyttäminen. Syy ja seuraus eivät ole näille povatuille hallituspuolueille tuttuja sanoja, eikä kysymys millä tämä kaikki laajasydämisyys rahoitetaan. Faktat - ja ennen kaikkea taloudelliset - ovat nykyään jos ei vihapuhetta niin ikäviä kuitenkin.

    Jännittäviä kuukausia edessä. Kävi miten kävi, huhtikuussa alkaa sitten se poliisienkin mainostama "tekemisen meininki". Tai sitten taaskaan ei.
    tira+

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä RKP kannattaa kehitysmaalaisten vapaata maahantunkeutumista Ruotsin malliin.

      Kalergi-suunnitelma

      Poista
    2. Täysin sekopääisiä päätöksiä ja ehdotuksia. Vasta kun on tehnyt 50 vuotta leipänsä eteen niin voi käsittää miten tyhmä on hallitus. En tiedä miten tämä voi olla mahdollista. Ihan kuin sotaa toivotaan. Suomen tulevaisuus on uhattu. Kukaan ei kuuntele vaikka imaamit on sanoneet sen selvästi. Onnea myös suvskeille kunnes kaula on katkaistu

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.