maanantai 11. maaliskuuta 2024

Euroopan siirtyminen oikealle jatkui

Eurooppalaisessa politiikassa puhaltavat nyt raikkaat tuulet. Siitä viimeisin esimerkki on Portugalista, jossa käytyjen vaalien jälkeen keskustaoikeistolainen demokraattinen liittouma -koalitio on saamassa suuren vaalivoiton. Lisäksi äärioikeistolaiseksi tituleerattu Chega-puolue on kolminkertaistamassa oman kannatuksensa. 

Siten on todennäköistä, että myös Portugali saa samantyyppisen hallituksen kuin Suomi eli sen suurimmaksi puolueeksi tulee perinteisen keskustaoikeiston edustaja ja lisäksi mukana on maassa viime vuosina harjoitetun maahanmuuttopolitiikan muutosta ajava puolue. Näin päättyy samalla lähes kymmenen vuotta jatkunut sosialistien ummehtunut hallintokausi, jonka aikana maan talous on Suomen tavoin ollut seisahduksissa.

Siitä huolimatta portugalilaiset ovat saanet julkisen taloutensa siinä mielessä tasapainoon, että sen selvästi Suomea korkeampi velkaantumisaste on viime vuosina ollut laskusuunnassa. Eikä tähän ole odotettavissa muutosta vallanpitäjien vaihdoksen seurauksena, sillä vaalivoittaja lupasi vaalikampanjassaan vauhdittaa Portugalin talouskasvua alentamalla veroja sekä parantamalla epäluotettavaa julkista terveydenhuoltoa ja koulutusta. Siis samoilla lääkkeillä kuin Petteri Orpon (kok) hallitus aikoo korjata Suomen taloutta.

Chegan nousu puolestaan liittyy Portugalin maahanmuuttopolitiikkaan, jonka seurauksena ulkomailla syntynyt väestö on kaksinkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana ja muodostaa nykyisin noin kymmenesosan koko maan asukkaista. Puolueen vaalilupauksia olivat tiukempi kontrolli maahanmuuttoon ja korruption torjuntaan sekä joidenkin seksuaalirikollisten kemiallisen kastroinnin salliminen.

6 kommenttia:

 1. Suomessa ainakin mennään aina ääripäästä ääripäähän. Ensin punavihreä feministihallitus tuhosi suomen talouden ja tulevaisuuden, sen jälkeen sinimusta porvarihallitus viimeistelee tuhotyön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin unohtui SAKlaiset ammattiliitot?

   Poista
 2. Mahtaako kyseessä olla eurooppalaisen politiikan siirtyminen oikealle vai sittenkin kyse siitä, että poliittinen kenttä pysyy jokseenkin entisellään, mutta mediakenttä on siirtynyt jatkuvasti vasemmalle ja hyvin perinteiset maltilliset konservatiivitkin alkavat toimittajista näyttää äärioikeistolta. Jos vaivautuu vähän katsomaan ympärilleen, niin ainoita ääriainesten tuntomerkkejä eli hulina- ja metelikokouksia, räikeitä iskulauseita, yhteiskunnan toiminnan häiritsemistä ja estämistä näkyy ainoastaan ja vain vasemmalla laidalla. Sinällään kansalaisten irtautuminen yhä äärivasemmistolaisemmaksi ajautuvan median vaikutuksesta on hyvinkin tervetullut ilmiö.

  VastaaPoista
 3. Orpon mainintaa että "perussuomalaiset ei ole enää äärioikeistolainen" on tulkittu eri tavoin.
  Orpo taitaa kosiskella tuossa valtamedia (YLE,Sanoma oy). Aika nössö...
  Kyllä se on Perussuomalaiset jonka varaan täytyy toivo panna.

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti mennään EU- parlamentissa kunnolla oikealle, jolloin olisi toivoa, että Euroopan rahojen heittäminen vihreän siirtymän tapaisiin kankkulan kaivoihin vähenisi. Silloin olisi toiveita, että jotain teollisuutta saataisiin pidettyä myös Euroopassa. Samalla voi toivoa, että Timmermansin kaltaisia hulluja ei päästettäisi komissioon tuhoamaan Euroopan kilpailukykyä suhteessa muuhun maailmaan. Todella iso puhdistus pitäisi saada aikaan EU:ssa.
  Kun asia on niin, että kiiinalaiset viis veisaavat mistään päästöistä, vaan nauravat huutonaurua Euroopan tolloille päättäjille, jotka ampuvat korkealla "kunnianhimollaan" Eurooppaa kumpaankin polveen.

  VastaaPoista
 5. Yle tänään

  SVT: Terrorismioperaatiossa pidätetyt työskentelivät peruskoulussa

  https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-215713

  Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo teki viime torstaina laajan operaation Tyresössä, Tukholman eteläpuolella. Se tutki useita eri osoitteita ja islamilaisen yhdistyksen tilat.

  Neljä torstaina kiinniotettua miestä on tänään pidätetty. Kaksi heistä on veljeksiä, ja molemmat ovat työskennelleet sijaisina peruskoulussa Tukholman alueella. Asiasta kertoo Ruotsin televisio SVT.

  Veljekset on pidätetty epäiltynä terroristirikoksen valmistelusta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Kaksi muuta miestä on pidätetty pelkästään törkeästä ampuma-aserikoksesta. Kaikki ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

  SVT:n mukaan veljeksillä on aiempia tuomioita huumerikoksista. Kaikki miehet ovat parikymppisiä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.