keskiviikko 14. helmikuuta 2024

Antti Lindtman haluaa Suomen EU:n alijäämämenettelyyn

Suomalaiseen demokratiaan kuuluu se, että vaalien jälkeen muodostetaan enemmistöhallitus niiden puolueiden kesken, jotka pystyvät sopimaan ohjelmasta. Näin kävi myös viime kevään vaalien jälkeen. 

Suomalaiseen demokratiaan kuuluu lisäksi se, että oppositio räksyttää hallituksen toimista eduskunnassa ja julkisuudessa, mutta ei pysty vaikuttamaan oikeastaan millään tavalla hallituksen toimenpiteisiin. Tätä peliä on nähty eduskunnassa viimeksi eilen, kun SDP:n Antti Lindtman uhkaili hallitusta välikysymyksellä. 

Asialla ei olisi merkitystä, ellei maamme oppositio saisi vahvaa tukea vasemmistopuolueiden talutusnuorassa olevalta ammattiyhdistysliikkeeltä, joka tekee kaikkensa estääkseen Suomen pelastamisen edellisten hallitusten - ja aivan erityisesti viimeisen eli Sanna Marinin (sd) vihervasemmistokoalition - aiheuttamasta talouskatastrofista. Suomen valtionvelka kasvaa hurjaa vauhtia, julkiset menot ovat räjähtäneet käsiin ja parhaillaan julkistettavat yritysten vuositulokset ovat enimmäkseen surkeaa luettavaa. 

Suomen talouden pelastamiseksi nämä asiat olisi käännettävä. Eli julkiset menot olisi saatava laskuun tai ainakin niiden kasvu pysähtymään, talouden rattaat pyörimään ja sitä kautta valtion keräämät verotulot kasvamaan ilman, että ne vaikuttavat ihmisten ja yritysten investointi-, yrittämis- ja työhaluihin. 

Pääministeri Petteri Orpo (kok) muistutti oppositiota eilen vaihtoehdosta. Se on on joutuminen EU:n alijäämämenettelyyn, joka tarkoittaisi - pääministerin mukaan sitä - "että joku muu sanelee meille, mitä on tehtävä. Tälle tarkkailuluokalle emme halua". 

Ilmeisesti Antti Lindtman järjettömine taustajoukkoinen kuitenkin haluaa. Ja siksi opposition ja ay-liikkeen hallituksenvastainen toiminta on älyllisesti epärehellistä ja vastuutonta kannatuksen kalastelua, mitä vielä korostaa se, ettei kummaltakaan taholta ole kuultu - ainakaan julkisuudessa - yhtään ainutta hallituksen suunnitelmille vaihtoehtoista esitystä, johon turvautumalla maamme julkisen talouden kehitys voitaisiin kääntää. Sellaisten sijaan - valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) sanoin "vastustetaan jokaista säästötoimea, vastustetaan jokaista uudistusta, kaikki on vaan ei, ei, ei".

Tästä syystä panin tyytyväisenä merkille pääministerin eilisen vakuutuksen, jonka mukaan "viime kädessä vastuu Suomelle välttämättömien uudistusten läpiviemisestä kuuluu kuitenkin eduskunnan enemmistön luottamusta nauttivalle hallitukselle. Emmekä me pakene vastuutamme."

Toivoa sopii, että hallitus säilyy tässä asiassa yhtenäisenä opposition ja ulkoparlamentaaristen voimien raivokkaan vastustuksen paineessa ja huolehtii siitä huolimatta Suomen talouden kääntämisestä kohti parempaa tulevaisuutta. Sillä se, mitä nyt vähiten tarvittaisiin, olisi ministereiden paineensiedon romahtaminen ja maan talouden jättäminen ajelehtimaan vielä seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. 


30 kommenttia:

  1. Moneskohan poliittinen punakapina tämä meneillään oleva on maassamme?
    Ensimmäinen poliittinen punakapinahan kukistettiin maassamme laillisen esivallan toimesta talvella ja keväällä 1918.

    VastaaPoista
  2. Saahan sitä hallitus käydä tulojaan ja menojaan läpi, kamreeritalous on yksi, ehkä ainoa akuutissa tilanteessa käteen jäävä ohje- tai ojennusnuora.

    Kun lainakauppiaiden velkakoukkuun ripustettua valtiontaloutta yritetään korjata "saattamalla tulot ja menot vastaamaan toisiaan", kukaan ei tiedä -- mutta tietämättömyys ei ole pahinta, vaan se, ettei edes haluta tietää -- onko kansantaloudella selviytymisen edellyttämiä ominaisuuksia.

    Se, kuinka paljon reaalitaloudesta voidaan irrottaa rahaa, jolla pääomataloutta yritetään voitollisesti pyörittää, on omassa talousajattelussa ja järjestelmässämme sokea piste. Liika säästäminen ajaa tuottavia yrityksiä konkursseihin, joissa nollautuneita raha-arvoja järjestelmä ei millekään tilille noteeraa -- kukaan ei pidä kirjaa rahasta jonka systeemivirhe yksinkertaisesti kadottaa maailmasta.

    Talousoppineet kiistelevät siitä minkä "ismin" mukaan valton- ja kansantalouksia pitäisi käsitteellistää. Se on totaalisen turhaa touhua, jos ja kun "taloudessa" ei mitään "iedolliselle" saati "tieteelliselle" ajattelulle ominaista objektivoivaa tarkastelukulmaa ole.

    Emme me elä missään "liberalismissa". Ehkä pikemminkin voisi sanoa, että olemme ajatelleet jo pitkään varsinkin kansantaloutta fysiokratismin oppien mukaisesti, ja nyt velkakoukkuihin ripustetut kansallisvaltioiden hallitukset ovat palaamassa merkantilismiin.

    Sori siitä. Ei sitä ratkaisua näillä eväillä löydy. Rahan ja veren viimeinen taisto tulee päättymään käsitteelliseen hämärään ja reaaliseen kaaokseen.



    VastaaPoista
  3. Toivon,mutta epäilen.

    VastaaPoista
  4. Mitä Antti Lindtman et al. tarjoavat vaihtoehdoksi? Muuta kuin käden työntämistä entistä syvemmälle muiden taskuun? Sehän on se heille helpoin vaihtoehto.

    VastaaPoista
  5. Jotkut teistä kenties muistavat Kreikan velkakriisin? Se oli raju kriisi - myös kreikkalaisille - mutta saatiin hoidettua.
    Tässä on eräs selvitys asiasta ja pikku poiminta.
    Päätavoitteet näyttää jotenkin tutuilta?

    Komission puuttuminen Kreikan rahoituskriisiin

    https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/greek-crisis-17-2017/fi/

    Raportista poimittua

    Tukeen liittyi poliittisia ehtoja, jotka määriteltiin Kreikan viranomaisten ja lainanantajien välisellä sopimuksella.

    Ehdot kattoivat lähes kaikki Kreikan valtion toiminnot, ja niillä pyrittiin kolmeen päätavoitteeseen: julkisen talouden kestävyyteen, rahoitusjärjestelmän vakauteen ja kasvun palauttamiseen.

    Euroopan komissio tarkasti, että Kreikka noudatti ehtoja, ja raportoi siitä.

    ------------------------

    Kreikan velkakriisi

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Kreikan_velkakriisi

    Kreikassa järjestettiin kansanäänestys 5. heinäkuuta 2015 koskien velkojien maan hätärahoitusneuvotteluissa asettamien ehtojen hyväksymistä.
    Äänestyksessä ei-äänet voittivat osuudella 61,31 %, toisin sanoen kreikkalaiset hylkäsivät velkojien ehdotukset.[10]
    15. heinäkuuta 2015 Kreikan parlamentti äänesti lainapaketin ehtojen hyväksymisestä. "Kyllä"-äänet voittivat 229–64.[11]

    VastaaPoista
  6. Kepulaisten sotehimmeli on oikea Moolokin kita.

    VastaaPoista
  7. SAK sanoo, että hallitus vain sanelee, eikä aidosti neuvottele. Eilisessä A-studiossa kävi ilmi, että Akava ja STTK olisivat olleet halukkaita jatkamaan neuvotteluja, mutta SAK lähti neuvotteluista. Tämähän viittaa siihen, että se on SAK, joka haluaa sanella, eikä ole valmis neuvottelemaan kompromisseista, vaikka muilla työntekijäjärjestöillä olisi siihen valmiutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja Teollisuusliiton Riku Aalto vie ja Jarkko Eloranta vikisee. Muuten Elorannan kausi on 2020-2024. Kukahan on seuraaja?

      Poista
    2. Eilisessä A-studiossa Vihr. Sofia Virta vaikutti, ainakin minusta, ottavan etäisyyttä vasemmistoon.
      Hyvä niin.

      Poista
    3. Sofia voi ottaa etäisyyttä vasemmistoon, mutta kun lähtee puolueineen sieltä vasemmiston vasemmasta laidasta, niin millään pienellä etäisyyden otolla ei ole mitään merkitystä. Ja niin paljoa hän ei tule liikkumaan, että pääsisi sen kuplan seinämän läpi. Eli saahan sitä puhua ihan mitä tuuli huulia heiluttelee, mutta mitään merkitystä sillä ei ole.

      Poista
  8. Itse melkein sanoisin, ettei AY-liike ole vasemmistopuolueiden talutusnuorassa, vaan vasemmistopuolueet ovat AY-liikkeen talutusnuorassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Olihan SDPn pj Lindtman aiemmin SAKssa korkeassa virassa - nuorisosihteerinä.

      Poista
  9. Sieltähän ne Ay-liikkeestä ovat monet SDP:n johtajat nousseet. Antti Rinne, Eero Heinäluoma, Lauri Lyly, Lauri Ihalainen. Se oli kyllä mukava video, kun Heinäluoma yritti jauhottaa Halla-ahoa North-Stream putkiasiassa. Kuka hullu enää äänestää Heinäluomaa Euro-vaaleissa, vaikka se erehtyi todella pahasti Venäjän suhteen? Eilisessä A-studiossa vihreiden puheenjohtaja tuntui tajuavan nykyisen talouden tilanteen ihan oikein, mutta joutui ikään kuin viran puolesta panemaan hanttiin. Menee muuten kannatus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tajuaa, niin vaihtakoon puoluetta. Tuommoisia seteliselkärankaisia, omia tulojaan vahtivia päättäjiä on talo täynnä.

      Poista
  10. Yrityksethän tässä kiristyksessä joutuvat maksumiehiksi, samoin tavallinen kansa, jonka elämää hankaloitetaan oikein huolella.
    Mutta katsotaanpa vain, niin kohta alkavat muutosneuvottelut, ja lomautuksia ja irtisanomisia alkaa tulla, kun ollaan muutenkin lamassa. Puhumattakaan konkursseista.
    Sitten ovat nämä jättipalkkaiset reaalielämästä vieraantuneet lakkokenraalit ja toverit saavuttaneet voittonsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei niitä muutos- ym. neuvotteluja tarvii odotella. Lähes päivittäin niistä kerrotaan lehdissä ja konkat ilsääntyneet edellisiin vuosiin nähden paljon.
      Ja hakaniemen ayyy-mafia jatkaa lakkoilua. Hyvähän heidän on istua duunarin perseelllä tuleen. Ja ne rasskuat duunarit eivät vielä sitä tajua.
      Huru-ukko

      Poista
  11. Lindtman sentään ilmoitti, pitävänsä selvänä, että Suomessa pitää nyt korjata kurssia, jotta Suomi ei alijäämämenettelyyn joutuisi. Eli vastaus tätä koskevaan kysymykseen oli ”Ei missään tapauksessa”. Toista mieltä oli vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne, joka katsoi, että Suomen ajautumista EU:n alijäämämenettelyyn ei pidä pyrkiä välttämään hinnalla millä hyvänsä. Ja entä vasemmistoliiton kanta? No, vasemmistoliitto ei usko edes moisen menettelyn olemassaoloon, vaan uskoo, että velkaa voidaan ja täytyy ottaa loputtomasti ja ilman korkoa.

    Tässä seurassa Lindtman edustaa vähiten järjetöntä asennetta ollessaan sitä mieltä, että alijäämämenettelyyn ei pidä joutua, mutta sen välttämiseksi ei saa käyttää mitään hallituksen esittämiä keinoja ja oppositiolla ei ole tarjolla muita keinoja kuin veronkorotukset, menojen lisäykset ja lakkoilu.

    Ei siitä ole kuin runsaat 15 vuotta, kun Suomi oli loistavassa kunnossa ja koko Euroopan kateuden kohde. Politiikan sukupolvenvaihdos ei olisi voinut mennä pahemmin pieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herraonni kääntyi...

      Poista
    2. No ehkä kaikki ei ole kiinni sukupolvenvaihdoksesta. Kyllä tässä on mukana kaikenlaiset perhosefektit.

      Poista
    3. Suomen valtiolla oli 15 v sitten velkaa n 60 miljardia € , sitten tuli kaiken pahan alku ns. finanssikriisi . Tuli kyllä eurooppaan kriisi, mutta se johtui siitä että alettiin siirtää työpaikkoja itään. Yhteensä siirtyi ainakin 30 miljoonaa työpaikkaa
      ( Ursula von der Leyen sanoi tv:ssä muutama vuosi sitten että Euroopan teollisuus työpaikoista on idässä 30 - 40 %), Suomestakin 50 - 100 tuhatta ja takaisin ei ole tullut vaikka on yhteisöveroa lasketty rutkasti ym.
      Nykyään on sähkön hinta ja saatavuus sellainen että mm. BASF veti investoinnille punakynää (Kauppalehti)
      Ja voi olla että ympärivuotinen kauppamerenkulku loppuu, kun jäissä kulkevat kauppalaivat poistuvat n 10 vuoden kuluessa loppuun ajettuina.

      Poista
  12. Ketkä velkovat valtiota? Jospa ei vaan makseta koronkiskureille? Mitähän siitä seuraisi, jos valtiot perustaisivat oman rahan, jolla kävisivät kauppaa ilman, että pankkiirit vetävät välistä leijonanosan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kannattais olla hiljaa, jos ei niingö mittään ymmärrä talous asioista

      Poista
    2. Pöljä. Meillä on puolentoistasataa miljardia velkaa, arvaa mitä niille lainoille kävisi jos emme maksaisi samoille lainaajille niitä lainoja jotka eräytyvät nyt? millä rahoilla sinä luulet meidän maksavan niitä aiemmin otettujen lainojen korkoja ja lyhennyksiä? Eihän meillä ole niihin korkoihin ja lyhennyksiin rahoja, vaan joudumme ottamaan lainaa jotta saamme ne maksettua. Olemme kuin peelo joka ottaa uusia pikavippejä maksaakseen entiset lainansa. Kokeile elää siten jos uskallat. Jos jätämme ne maksamatta, niin mitä luulet tapahtuvan niille uusille lainoille? joita siis tarvitsemme vanhojen lainojen maksuun SEKÄ budjettivajeen täyttämiseen jokaisessa valtionbudjetissa. Jos jätämme maksamatta, se on aika helppo homma sitten supistaa sitä budjettia kun ei ole enää rahaa. Siinä ei sitten puhutakaan parin kolmen miljardin supistuksesta hallituskauden aikana, vaan kymmenestä miljardista VUODESSA. Alkaen per heti. Arvaa ketkä kärsii ensin? aivan, ne köyhät, sairaat ja lapset joilla ei ole omaa rahaa senttiäkään. Ja tämä on se mitä vihervasemmisto kieltäytyy myöntämästä, työntävät sormet korviinsa ja alkavat kirkumaan kun se heille sanotaan. Ja sitten muka esiintyvät köyhän parhaina ystävinä. Köyhän kannattaa valita ystävänsä hieman paremmin....

      Poista
    3. Itse olette idiootteja.

      Poista
    4. :-) Varsinainen killerikommentti... MOT

      Poista
    5. "kannattais olla hiljaa, jos ei niingö mittään ymmärrä talous asioista"

      Huvittavaa, kun tällä Debatoijalla on kommenttia joka asiaan, mutta toisia käskee pysymään hiljaa, jos ei tiedä asiasta. Hänkö muka on yleisasiantuntija. Opettelisi nyt ensin kirjoittamaan.

      Poista
    6. No olihan tuo täysin pöljä kommentti ja osoitti ettei ko kirjoittaja ymmärrä yhtään mitään mistään, kunhan mouhuaa vasemmistolaista epistolaa.

      Poista
  13. Arhinmäen talousoppia?

    VastaaPoista
  14. http://jpoli.blogspot.com/2024/02/lapset-toihin.html

    VastaaPoista
  15. Nimittikö demaripomo Lindtman äsken TV-uutisissa hallitusta Tuntemattoman Lammion vertaiseksi ”uusnatsiksi”.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.