maanantai 6. kesäkuuta 2022

Ministeri Virolainen järjesti miljoonia euroja korruptioon

Yle kertoi tapauksesta, jossa Suomea vietiin kuin entistä merirosvoa laivan kölin alta. Tapauksessa edellisen hallituksemme ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaiselle (kok) tarjottiin ainutlaatuista tilaisuutta saada maahamme YK:n kehitysmaahankkeisiin valitsema järjestö. 

Vastauksen saamisella Suomen hallitukselta oli kova kiire, mutta halu osallistua maailmanparantamiseen vei ilmeisesti ministeriltä ja hänen ministeriöltään terveen harkinnan. Niinpä Suomi ehti sijoittaa hankkeeseen peräti kymmenen miljoonaa euroa ennen kuin paljastui, että kuvio oli varsinainen korruption pesä. 

Tarjouksen yhteydessä ministerille tai muillekaan suomalaisille ei kerrottu, että hankkeeseen liittyvä rahaliikenne oli ollut jo ennen tarjouksen tekemistä tutkinnan alla. Tätä eivät sinisilmäiset suomalaiset tietenkään osanneet edes aavistaa, saati kysellä.

Koko kuvio on toistaiseksi selvityksen alla, mutta se osoittaa mainiosti minkälainen korruption pesäke kehitysapu on. Rahaa jaettiin 1,3 miljoonan asunnon rakentamiseen ja hommaan palkattiin toimija, jolla ei ole kokemusta edes sadan asunnon rakentamisesta. 

Muutama miljoona sijoitettiin myös palkatun ohjelmatoimiston 20-vuotiaalle tyttären perustamalle yhdistykselle, jonka tavoitteena oli aktivoida Z-sukupolvea merten suojeluun muun muassa musiikin, pelin ja sosiaalisen median keinoin. Tästä summasta pieni osa kanavoitui myös suomalaiselle pelifirma Roviolle, jota ei tiettävästi epäillä väärinkäytöksistä.

Tapaus sietäisi saada Suomessa rikostutkinnan lisäksi kunnollisen julkisen keskustelun. Miten on mahdollista, ettei ulkoministeriön hälytyskello soinut siinä vaiheessa kun meille tarjottiin niin kiireistä hanketta, ettei sen taustojen selvittämiselle ollut aikaa? Tämähän on vanhastaan tunnettu merkki siitä, että tarjouksen tekijällä on ketunhäntä kainalossa - ja luulisi tämän riskin olevan tiedossa myös ministeriöiden virkamiehillä.

Toiseksi tapauksen soisi herättävän nykyisen hallituksen huomaamaan kehitysapuun sijoitettujen varojen riskit - myös silloin kuin niiden taustalla on YK. Ja ymmärtämään tämän kaiken tarkoittavan Suomen nykyisessä taloustilanteessa sitä, että kehitysapuvarat on syytä asetta budjetin tasapainoa haettaessa ensimmäiselle sijalle supistettavien menojen listalla.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Pelastetaan tutkimus vähentämällä afrikkalaisten gepardihattujen määrärahoja
Suomalaisten into jakaa kehitysapua on hiipumassa
Hallitus: kehitysapu on sisäistä turvallisuutta ja uuden tiedon tuottamista tärkeämpää

7 kommenttia:

  1. Siis koko yk on korruption pesäkkeiden äiti.
    Huomioikaa myös valtapyrkimykset, kuten whon pyrkimys päästä päsmäröimään terveysasioiden verukkeella kansallisvaltioiden asioita yli kansallisen lainsäädännön. Tätä ajetaan meillekin kulisseissa. Onneksi sentään muutama isompi maa on jo ilmoittanut, ette tuo tule heillä toteutumaan, niin jää edes joku pakopaikka tuolta hulluudesta.

    VastaaPoista
  2. Jo 1970-luvulla tiedettiin, että kehitysapu on turhaa. Afrikkaan vietiin mm. trakroreita, jotka jäivät hajottuaan lojumaan pelloille, kun ei ollut ketään korjaamassa niitä. Joskus sinne vietiin kamiinoja, jotta polttopuun tolkuton kulutus ja autioituminen saataisiin kuriin. Kun ne oli poltettu puhki, siirtyivät paikalliset vanhaan tapaan lämmittämään kolmea kiveä avotulella ja naisten päivästä kului taas leijonan osa puunhakureissuilla.

    Kummallisesti tuon sarvikuonojen maan gebardihatuilla on ollut rahaa aseisiin ja loistoautoihin. Ehkä heillä on taloissaan taikaseinä, joka syytää seteleitä kuin ottomaatti somalille.

    VastaaPoista
  3. Typerä ei ole se joka osaa pyytää vaan se joka ei osaa kieltäytyä. Jos tulosvastuulliset sijoittajat eivät halua sijoittaa esim Afrikkaan niin miksi UM/kehitysministeriön vatipäät sitten innoissaan haluavat sitä tehdä tuhansista epäonnistuneista projekteista huolimatta? Oman kivan työn ja matkustelun takia?

    VastaaPoista
  4. Kehariapu on noin 5 prosentii valtion budjetin menoista..huimaa!!

    VastaaPoista
  5. Ns. hyväntekeväisyyshuijaus on aikamme suurin bisnes, jopa huumebisnestäkin suurempi. Aikoinaan anekauppa oli vastaava. Periaate on se, että erilaisilla kauniilla tai siltä kuulostavilla tarinoilla huijataan rahaa. Niin kauan kun huijattava käyttää omia rahojaan, pitädytään vielä jotenkin tolkullisella pohjalla mutta kun huijareille jaetaan rahoja, jotka on kerätty kandalaisilta lain voimalla, kyse on jo kaksinkertaisesta rikollisuudesta.

    VastaaPoista
  6. Suomi on rikas maa, meillä on varaa.
    Kysykää vaikka ekonomisteilta.

    Missä svidun mielikuvitusmaailmassa nämä ekonomistit elävät?
    Ja toimittelija vaan hymistelee perään.

    https://yle.fi/uutiset/3-12477328

    Valtio velkaantuu nytkin yli 7.000.000.000 euroa vuodessa, siihen kunnat, hyvinvointialueet ym. päälle.
    Ja siitä ne ei ole ollenkaan huolissaan?

    Sviddu me mikään Pohjolan Japani olla.
    Me ollaan Pohjolan Kreikka.

    VastaaPoista
  7. Laitettiinhan meillä viisi miljoonaa euroa maskeihin, jotka tilattiin talousrikoksistA syytteessä olevalta liikenieheltä. Niin kiire oli, ettei taustoja ehditty (!) tarkistaa ja kirsikkana kakkuun tuli vielä se, että maskit eivät täyttäneet vaatimuksia! Tällainen on Suomi, rikas maa; joka levittää rahaa taivaan tuuliin ja samalla yrittää piilottaa omien katujen leipäjonot!

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.