maanantai 27. syyskuuta 2021

Saksan vaalit määrittävät Suomen tulevaisuuden

Saksassa poliittinen kenttä heilahti eilen rajusti, kun sosiaalidemokraatit ottivat niskalenkin kristillisdemokraateista. Samalla vihreät ottivat kolmannen, liberaalit neljännen ja kansalliskonservatiivit viidennen sijan. Äärivasemmisto putosi parlamentista. 

Näistä aineksista kootaan Saksan tuleva hallitus, jonka koostumus ja poliittinen linja nähdään aikanaan. Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, että kansalliskonservatiivien hylkiminen johtaa Kristillisdemokraatit oppositioon samaan tapaan kuin Suomessa kävi Kokoomukselle viime eduskuntavaalien jälkeen, kun puolue kieltäytyi yhteistyöstä Perussuomalaisten kanssa. 

Suomessa SDP:n johtama vihervasemmistolainen hallinto on kahdenkin eilisen arvion (yksi, kaksi) perusteella johtanut pääministeripuolueen kannatuksen laskuun. Syynä ovat kansalaisten suuren enemmistön vastustamat äärivihreät linjaukset, joiden kautta pääministeripuolue on yrittänyt kosiskella nuorisoa ja samalla tyydyttää hallituskumppaniaan Vihreitä.

Suomen kannalta oleellista on, minkälaiseksi Saksan tulevan hallituksen EU- ja talouspolitiikka muodostuvat. Itse pidän epäuskottavana, että Merkelin linja jatkuisi ennallaan ainakaan siinä tapauksessa, että hallitus rakennettaisiin SPD:n ja Vihreiden akselin varaan.

Suomen kannalta oleellisia kysymyksiä ovat Saksan hallituksen suhtautuminen liittovaltiokehitykseen eli velkaunionin rakentamiseen, metsien kestävään käyttöön ja ydinvoimaan. Mikäli metsien käyttöä rajoitetaan kohtuuttomasti, katkeaa Suomen puujalka tai jos ydinvoimastaan luopunut - ja samalla sähkön hinnan taivaisiin nostanut - Saksa taivuttaa EU:n vaatimaan samaa myös muilta jäsenmailta, joutuu vaikeuksiin ainakin suomalainen terästeollisuus. Velkaunionin edistyminen puolestaan tarkoittaisi Suomelle vastuita eteläisen Euroopan talousahdingosta.

Näistä syistä on selvää, että Saksan tulevan hallituksen kokoonpano ja sen myötä etenkin sen poliittinen linja ovat Suomen kannalta äärettömän tärkeitä. Valitettavasti vaikutusvaltamme tehtäviin päätöksiin on kuitenkin pieni, ellei suorastaan olematon.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tavoitteena sähköinen yhteiskunta
Euroopan Federalistinen Unioni
Saksalainen dilemma

12 kommenttia:

  1. Suomen vaikutusvalta on olematon. Isolla palkalla globalistimeppimme siellä nostelevat juu-lappusia ilmaan. Siinä eivät Huhtasaari ja Hakkarainen mahda mitään. EU:sta nössö Suomi ei lähde millään, joten jäänme odottamaan EU:n hajoamista. Viimeinen Suomi-meppi sammuttaa sitten parlamentista valot.

    VastaaPoista
  2. Voiko EU määrätä ilmastohätätilan ollessa päällä Saksaa ja Ruotsia laittamaan ydinvoimalat pikaisesti käyntiin? Juttuja Suomen metsien käytön määräilystä on kuulunut mutta tuolla ydinvoiman palauttamisella hiilenpoltto oikeasti väheneisi.

    VastaaPoista
  3. Suomi on jo nyt ostamassa sähköä ulkomailta.
    Onneksi Olkiluoto 3 alkaa tuottamaan sähköä ensivuonna mikä helpottaa tilannetta.
    Loviisan ydinvoimayksiköiden käyttöluvat umpeutuvat 2027 ja 2030.
    Mikä on Suomen suunnitelma tähän sähkönsaantiongelmaan?
    Jatkuvat ostot ulkomailta vai Hanhikiven laitos vai Loviisan yksiköiden jatko vai mikä?
    Jos Suomelta estetään Hanhikiven rakentaminen ja Loviisan yksiköt eivät syystä tai toisesta jatka, ollaan isoissa ongelmissa.
    Miten niitä sähköautojakin ladataan Saksassa tai Suomessa? Siinä poliitikoilla yhteinen pähkinä purtavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä ongelma se muka on? Sähköautot ladataan töpselistä kuten ennenkin.
      Huru-ukko

      Poista
    2. Jep. Huru-ukko on oivaltanut vihreiden arkijärkeä syvemmän logiikan.

      Poista
    3. Liikenneministeriö tilaaaman suunnitelman mukaan kaupunkiliikenne tuleekin jatkossa perustumaan kävelyyn ja polkupyöriin - sähköautot saavat jäädä talliin - kunhan sähkö riittää polkupyöriin ja potkulautoihin.

      Poista
  4. Venäjälle sitten annettu iskun ja kiristyksen paikka ihan ilmaiseksi.
    Mielestäni saunan lämmittäminen puilla kiellettävä ja sateenvarjo kaikille ihmisille pakolliseksi päiväsaikaan. Sateenvarjo luo varjon maahan eikä aurinko lämmitä maaperää niin paljoa.

    VastaaPoista
  5. Pahemminkin olisi voinut Saksan vaaleissa käydä jos paikallinen kohtuu suurta suosiota nauttiva vihreä puolue naispuheenjohtajineen olisi voittanut vaalit ja hänestä olisi tullut valtakunnankansleri. Silloin Eurooppa olisi vajonnut suohon nopeammin kuin mitä nyt tapahtuu.

    Fakta on, että Saksan teollisuus pyörii kivi- ja ruskohiilen poltolla. Meilläkin aina yhtä vilpillinen ja petollinen Ohisalo ajaa kuntiin tuulivoimaloita väittäen, että niitä lisäämällä kunnat voivat jopa luopua kunnallisverotuksessa mikä on aivan järjetöntä älyllistä epärehellisyyttä.
    Ei sen enempää Saksan kuin Suomen kuten muunkaan Euroopan teollisuus pyöri sähkö- ja sattumatuulivoimalla. Mutta vihreä ideologia ja fundamentalismi on sokea omille virheilleen. Toki aina löytyy sopivat asiantuntijat jotka vääntävät valheesta "totuuden" kuten olemme saaneet niin monta kertaa huomata.

    Miten muuten lienee Brysselin kanta Viroon? Siellähän energiasta tuotetaan noin 80-90 prosenttia kivihiilellä. Ei sillä, että Virolle haluaisin ongelmia vihreän mafian toimesta, kunhan vain ihmettelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja helsingin virheät lämmittelevät salmisaaren kivihiilikaojen äärellä. Ihan siinä Kallion lattekuppiloiden äärellä. Eikä puhettakaan, että se lämpö, ja varsinkin se sähkö niihen töpselsihin tulee siitä smasta kivihiilikasasta.
      Niin niin , juuri siitä sörnäiten rantatie viereisestä mustasta "täyttömäestä".
      Huru-ukko
      PS. se on niin kiva istua tuleen/paskaan kaverin housuilla

      Poista
    2. Tämä huru-ukko "peukuttaa" edellistä. Suomi muuttui yhden sukupolven aikana pessimistisen vanhan miehen maasta optimistisen nuoren naisen maaksi. Kohtalokas tai ainakin kohtalokkaan nopea muutos, "nillittää"... -jussi n

      Poista
    3. Ei kivihiilellä vaan öljyliuskeella. Ne on eri kamaa...samaa tavaraa poltetaan iipoissa ja Jordaniassa.

      -reissumies-

      Poista
    4. Jos nimimerkki "reissumies" tarkoitti kommenttinsa minulle niin haluan täsmentää, että nimenomaan Saksassa poltetaan rusko-ja kivihiiltä.

      Näistä molemmista on tarkoitus - ainakin nykyisen politiikan mukaan - luopua vuoteen 2038 mennessä. Saas nähdä miten tuo suunnitelma onnistuu. Jaksaako sattumatuulivoima sekä aurinkosähkö pyörittää Saksan varsin mittavaa teollisuutta. No, jos minulta kysytään niin tiedossa on katastrofi. Mikä sinänsä ei ole uutta kun vihreästä politiikasta puhutaan...

      Linkki Saksan rusko-ja kivihiilen kaivokselle jossa työntekijän haastattelu.

      Epätoivo paistaa läpi tästä miehestä kyseisen järjettömän politiikan vuoksi.

      https://yle.fi/uutiset/3-10624470

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.