Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomissio ja paikallinen pormestari vaativat, että Lesboksen saarelle ängenneet kehitysmaalaiset pitäisi siirtää välittömästi Manner-Eurooppaan. Samaan kuoroon yhtyi myös epärehellisyydestään tunnettu hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam.
Taustalla ovat leirillä syntyneet mellakat ja tulipalo, jossa ilmeisesti kuoli äiti ja kaksi lasta. Sekä tietenkin yleisideologinen vaatimus EU:n täyttämisestä parempaa elintasoa hakevilla kansainvaeltajilla.
On tietenkin tragedia, että leirissä on syttynyt tai sytytetty ihmishenkiä vaatinut tulipalo, jonka seurauksena syntyi mellakoita sellaisten ihmisten parissa, jotka sanovat etsivänsä turvaa ja vainoa. Se ei kuitenkaan osoita pakottavaa tarvetta heidän siirtämisekseen EU:n alueelle vaan pelkästään alleviivaa heihin liittyvää riskiä vastaanottajamaille.
Oman näkemykseni mukaan mellakat eivät saa johtaa tulijoiden tahdon noudattamiseen, mutta Lesboksen tapahtumista olisi viestitettävä mahdollisimman laajasti kansainvaelluksen lähtömaihin. Näin voitaisiin vähentää lähtijöiden innostusta hakeutua matkalle kohti pohjoista. Loppujen lopuksi se olisi parasta niin lähtömaille kuin Euroopallekin.
Toinen huomioitava seikka on Italian edellisen hallituksen ryhdikäs toiminta Välimeren ylittäjiä kohtaan. Sen seurauksena kohti EU:ta hakeutuvien elintasopakolaisten määrä on vähentynyt oleellisesti, mikä osoittaa Unionin rajavalvonnan keskeisen merkityksen pyrittäessä turvaamaan parempaa elintasoa hakevien kehitysmaalaisten turvallisuutta ja Unionin kansalaisten itsemääräämisoikeutta oman yhteiskuntansa tulevaisuudesta.
Tässä tilanteessa on syytä toivoa, että EU ja sen jäsenvaltiot jatkavat omien vetovoimatekijöidensä vähentämistä ja vahvistavat rajavalvontaansa kansainvälisen painostuksen edessä. Samalla YK ja ihmisoikeusjärjestöt voisivat EU:n painostamisen sijaan keskittyä lähtömaiden ihmisoikeustilanteen ja elintason parantamiseen ja sitä kautta kansainvaellusten ehkäisemiseen.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mistä humanitaarisessa maahanmuutossa tapahtuneet muutokset kertovat?
Onnea ja ohjeita komissaarillemme vaikeaan tehtävääänsä
Turkki lähetti uhkausviestin EU:lle
EU:n rajavalvonnasta ei ole apua. Nimittäin tulijalla on oikeus hakea turvapaikkaa jo rajalla, mikäli hän pääsee rajaviranomaisen puheille. Suomi ei estäkään turvapaikanhakijoiden pääsyä Suomeen valvomalla itärajaansa vaan sopimalla Venäjän kanssa, että Venäjän rajaviranomainen ei päästä turvapaikanhakijoita Suomen rajaviranomaisen puheille. Tämä on väärä keino. Oikein olisi tulkita kansainvälisiä sopimuksia uudelleen ja jättää turvapaikanhakijat vastaanottamatta tai toimittaa heidät välittömästi YK:n rahoittamille pakolaisleireille.
VastaaPoistaMuilta osin olen blogistin kanssa samaa mieltä asiasta.
-- Aika ajatella
Totta, eivät yksin rajatarkastukset tehoa, mutta rajatarkastukset yhdistettynä tiukkaan turvapaikkapolitiikkaan toimisi.
PoistaTurvapaikkaa saa hakea, mutta sitä ei ole mikään pakko myöntää. Näille maahantunkeilijoille ei edes pidä myöntää, koska yksikään heistä ei täytä Geneven pakolaissopimuksen yksityiskohtaisesti määrittelemää pakolaisstatusta.
PoistaMutta täälläpä heille myönnetään turvapaikka ja ikuinen elatusautomaatti, koska heikäläisiä halutaan tänne.
Eliittimme haluaa, ja aivan liian suuri osa kansasta, kuten Seppo Oikkonen tuossa toteaakin.
Kun kansainvaeltajista suurin joukko on nuoria miehiä, jotka sitten seikkailevat seitsemän turvallisen maan kautta Suomeen, kaipa niitä vetivoimatekijöitä täällä on. Yksi on tietysti tämä sosiaaliturvamme, joka taitaa olla ratkaisevalla tavalla naissukupuolen hallinna/ossa. Tietysti Sipilän älytön lupaus jopa oman kotinsa antamisesta vaeltajien käyttöön levisi nykyisen huipputekniikan viidakkorummuilla valonnopeudella lähtömaihin, samoin kuin kuvat pohjoisen vaaleista blondeista. Mutta enemmän pitäisi uskaltaa nostaa julkiskeskusteluun tuota asioiden toista puolta -- sitä ilkeää tosiasiaa, että meillä on niin paljon niin narsistisia ihmisiä omassa joukossamme, että nuoret toiskulttuuriset miehet toimivat heille vetovoimatekijöinä.
VastaaPoistaHyvä huomio tuo asian toinen puoli. Siitä puhutaan turhan harvoin.
Poista"Tässä tilanteessa on syytä toivoa, että EU ja sen jäsenvaltiot jatkavat omien vetovoimatekijöidensä vähentämistä"
VastaaPoistaVoi vain toivoa, ettei tieto eräästä natsittaja-sisäministeri, viherkommunisti Ohisalon lausumasta kaiutu kännyköiden välityksellä kovin monen kehitysmaalaisen potentiaalisen elintasopakolaisen korviin, "Turvapaikan hakeminen on perusoikeus, joka menee kaiken muun edelle". Vaikutus voisi olla samanlainen kuin Sipilän möläytys kotinsa luovuttamisesta "hädänalaisille pakolaisille".
Kalergi-suunnitelma
Niinpä.
Poista