maanantai 21. lokakuuta 2019

Onko tämä sattumaa vai Yle-tutkimuksen aihe?

Suomen Uutisten mukaan Ruotsin yleisradioyhtiön eli SVT:ssa haastateltiin viimeisen 30 viikon aikana 90 eri panelistia, joista 73 voidaan luokitella vasemmistolaisen, sosialidemokraattisen tai liberaalin maailmankatsomuksen omaavaksi henkilöksi. Asiasta oli hermostunut oppositiossa oleva Maltillinen kokoomus, joka asetti työryhmän selvittämään julkisen palvelun toimintaa ja rahoittamista.

Tästä innostuneena päätin katsoa miltä näyttää kotoisen Ylen kahden viime viikon A-studioissa puoluepoliittisin tunnuksin haastateltaviksi kutsuttujen henkilöiden lista. He olivat Ylen TV-oppaan mukaan toissa viikon maanantaina Katri Kulmuni (kepu) ja Petteri Orpo (kok), tiistaina Timo Harakka (sdp) ja Juhana Vartiainen (kok), keskiviikkona Pekka Haavisto (vihr) ja Krista Kiuru (sd) sekä torstaina Mia Laiho (kok).

Viime maanantaina A-studioon pääsivät Mari-Leena Talvitie (Kok.) ja Antti Rantakangas (Kepu), tiistaina ei kukaan, keskiviikkona Sirkka-Liisa Anttila (kepu) ja Ulpu Iivari (sd) sekä torstaina  Ilkka Kanerva (kok) ja Erkki Tuomioja (sd). Tänään maanantaina A-studiossa ovat Ylen TV-oppaan mukaan Sirpa Paatero (sd) ja Suldaan Said Ahmed (vas).

Toisin sanoen Ylen A-studio on reilun kahden viikon aikana antanut veronmaksajien kustantamaa TV-aikaa viidelle kokoomuslaiselle ja demarille, kolmelle kepulaiselle sekä yhdelle vihreälle ja vasemmistoliittolaiselle poliitikolle.

Meillä ei siis Kokoomuksella näyttäisi olevan aihetta valitukseen sen enempää kuin demareilla tai keskikokoiseksi puolueeksi vajonneilla keskustalaisillakaan. Sen sijaan eduskunnan toiseksi suurimmalla puolueella ja nykyisellä gallup-ykkösellä eli Perussuomalaisille voisi kuvitella olevan syytä moittia Yleä verovarojen korruptoituneesta käytöstä sitäkin enemmän.

Testasin havaintojani vielä kolmen viikon takaisten A-studioiden poliittisilla vierailla. He olivat maanantaina Krista Kiuru (sdp) ja Sanna Vesikansa (vihr), tiistaina Li Andersson (vas) ja Tytti Tuppurainen (sd), keskiviikkona Hannu Hoskonen (kesk) ja Jenni Pitko (vihr) sekä torstaina Antti Kurvinen (kesk), Elina Lepomäki (kok), Bella Forsgrén (vihr) ja Päivi Räsänen (kd). Siten tämä pieni lisäselvitys vahvisti varsinaisen "tutkimukseni" päätuloksen perussuomalaisten poliitikkojen syrjinnästä.

Kysymykseni kuuluu, että olikohan tämän pienen "tutkimukseni" tulos puhdasta sattumaa, vai olisiko myös suomalaisen verorahoitteisen median poliittisesta puolueettomuudesta syytä tehdä selvitys?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vihreät tyytyväisimpiä Ylen tarjontaan
Mediatesti mielipidepamfletti - tiedonvälittäjä -akselilla
Ylen viestii vajaasti

5 kommenttia:

 1. Kaksipuoluejärjestelmässämme PS äänestetään demokraattisesti paitsioon. Se, että Järjestelmäpuolueen alaosasto kokoomus saa noinkin paljon lähetysaikaa, osoittaa sen olevan lähellä muita vasemmistolaisia tahoja.

  Vastuullinen media alleviivaa vihreyttään ja vasemmistolaisuuttaan. Mediahan on määritellyt tehtäväkseen asettaa kansan saataville omat mielipiteensä. Yle-vero tulee poistaa tai alentaa 90% !

  VastaaPoista
 2. Onko tämä sattumaa vai Yle-tutkimuksen aihe?
  Tuossa otsikossa on mielestäni virhe. Pitäisi lukea onko tämä satumaa, ei sattumaa.. No olkoon..Ja ei, ei se ole sattumaa vaan aivan tarkoituksellista harhaanjohtamista. Ja tavikset, ne jotka seuraavat vain ylenantoa tai lukevat vain tsadin pravdaa ottavat sen kaiken tosissaan. Kun sen pitää ja se on totta koska se ylenannossa kerrotaan. Ja samaa sanoo pravdakin. Persut itkee suotta ja uhriutuu helevata niitä perkeleen persuja. Ja mieli ei muutu, se on aivan kuin Tuntemattomassa Lahtinen toteaa: Menes valittaan niin herrat lyö rätingit eteen, ei sulla voi olla nälkä, kun se on laskettu!!!
  Näin hourailee Huru-ukko

  VastaaPoista
 3. Voisiko arvoisa blogisti tehdä ja julkaista tutkimuksen jossa valotetaan entisen Suomi-Chile Seuran jäsenten nykyistä asemaa suomen valtapolitiikassa?

  VastaaPoista
 4. Onhan Ylestä jatkuvasti erinomaisia analyysejä esim. yle watch. Uusimmassakin raportissa tutkaillaan ylen jutustelua, jossa paljastuu Ruotsin ja Suomen hirvittävä osuus orjakaupassa. Iloisia lukuhetkiä:

  http://ylewatch.blogspot.com/2019/10/yle-tietaa-suomalaiset-afrikan.html#comment-form

  https://yle.fi/uutiset/3-11017023

  VastaaPoista
 5. Jos tämän tekeminen ei ollut erityisen aikaa vievää ja aikaa vähänkään piisaa tekemiseen, niin uskoisin, että viikkoraportille riittäisi kysyntää jatkossakin...

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.