sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Sampo Terho, kulttuuriministeri

Kulttuuri on vaikea laji. Monelle tulee äkkiä mieleen, että on olemassa vaikkapa korkeakulttuuria ja populaarikulttuuria. On myös kirjallisuutta, kesäteatteria, oopperaa, iskelmiä, sinfonioita, jazzia, performansseja, maalauksia, veistoksia ja vaikka mitä. Takavuosina jopa ulosteen heittely yleisön päälle oli joidenkin mielestä kulttuuria.

Kulttuuri on kuitenkin todellisuudessa paljon enemmän kuin eri taidelajit. Kulttuuri on kansakunnan tapa elää elämäänsä. Tai laajemmin, kokonaisten kansakuntien tapa kohdata todellisuus.

Suomalainen on oman kulttuurinsa kasvatti ja poikkeaa siksi oleellisesti vaikkapa khoista, joka elää omassa kulttuurissaan eteläisessä Afrikassa. Suomalaisella rasistinatsilla ja punavihreällä ituhipillä on sittenkin suhtautumisessaan maailmaan äärettömän paljon enemmän yhteistä kuin kummallakaan khoihin.

Kulttuurintutkija Geert Hofsteden mukaan kulttuuri tarkoittaa ”kollektiivista mielen ohjelmointia, joka erottaa yhden ryhmän tai kategorian ihmiset toisista.” Geneettisiä ihmisryhmien välisiä eroja kulttuuri ei kuitenkaan kata.

* * *

Suomen uusi kulttuuriministeri on Sampo Terho (ps). Hänen mukaansa "talous on se, jonka pitää palvella kulttuuria, henkistä hyvinvointia ja eteenpäin menemistä". Toisaalta hänen näkemyksensä mukaan valtion pitää varoa tukemasta puoluepoliittista taidetta.

Tarkalleen ottaen kulttuuriministerin titteli on aivan liian lavea. Eivät Terhon tulevaan toimintakenttään kuulu lainkaan sellaiset suomalaisen kulttuurin kannalta keskeiset asiat kuin työelämän tasa-arvo, oikeudelliset seikat, tieteellisen tiedon tuottamisen suuntaviivat, työmarkkinasopimukset tai maa- ja metsätalouden käytänteet.

Terholle kuuluvat kulttuuriministerinä lähinnä taide- ja urheiluasiat, Jälkimmäisistä hän linjasi, että keskeistä ovat kansanterveys ja huippu-urheilu.

Se on hyvä linjaus, sillä jälkimmäinen ruokkii edellistä ja pitää tänäkin päivällä Suomea maailmankartalla. Muistan lähes kolmekymmentä vuotta sitten kertoneeni Etelä-Amerikassa olevani suomalainen. Paikalliset rupesivat välittömästi kehumaan Juha Kankkusta.

Itse en ole taiteen suuri asiantuntija. Minulle on kuitenkin muiden puheista syntynyt käsitys, että sillä saralla pyörii pieni piiri, joka harrastaa ummehtunutta keskinäistä kehumista ja jakelee samanmielisille erilaisia etuja. Näin on ilmeisesti ollut jo kauan, sillä asiasta puhui toistuvasti jo Spede Pasanen jäätyään kerta toisensa jälkeen vaille elokuvasäätiön rahoitusta.

Niinpä kulttuuriväki on poliittisesti liikuttavan yksimielinen. Maailma pitää pelastaa koska meillä on varaa ja viime kädessä meidät kaikki elättävä tuotantotalous on heti seuraava perkeleestä. Ollaan siis yhtä tiukasti kuvaannollisissa poteroissa kuin sadan vuoden takaiset kapinalliset.

Siksi on hyvä, että kulttuuriväki saa edustajakseen valtioneuvostoon isänmaallisen ja arvokonservatiivisen miehen. Tämä on luvannut olla ryhtymättä taidekriitikoksi, mutta epäilemättä hänellä on mahdollisuus heikentää vihervasemmiston valta-asemaa taiteen kulisseissa. Sen seurauksena tullemme jatkossa näkemään nykyistä monivivahteisempaa taidetta. Se on hyvä.

* * *

Sampo Terhosta puheen ollen. Tämän aamun Helsingin Sanomat otti jälleen esille märän unelmansa Perussuomalaisten hajoamisesta puheenjohtajavalinnan jälkeen. Asialla oli tällä kertaa Juha Akkanen, joka arveli, että Terhon valinta saisi maahanmuuttokriittisimmät jättämään puolueen ja Halla-ahon voiton taas karkottavan "maltillisemmat jäsenet".

Ottaen huomioon sen, ettei kahden ehdokkaan välillä ole juurikaan aatteellisia eroja, arvelen Akkasen päiväunen toteutumismahdollisuuden olevan vähäinen. Epäilen myös, että hän tietää sen itsekin - asian esilläpidon tarkoituksena ei taida sittenkään olla toiveajattelu vaan pyrkimys luoda hajanaisuutta muun puoluekentän kannalta kiusalliseen kilpailijaan.

Se on suomalaista kulttuuria. Aseiden sijaan taistellaan kynän voimalla, mikä on hyvä asia. Tai ainakin olisi, kunhan kynän käyttäjille löytyisi tasapuolisesti palstatilaa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Jussi Halla-ahon, Sampo Terhon ja vasemmiston vappupuheista
Miksi tieteellis-taloudellinen vallankummous tapahtui Pohjois-Euroopassa?
Ristiretkeläisten jäljillä







15 kommenttia:

  1. Jos oikein kunnolla yrittää, voi MV-lehdenkin määritellä taiteeksi. Jos kerran ulosteiden heitteleminen teatterissa on taidetta, miksi sitten ei tuollainen pahanolon purkamiskanava? Olen nähnyt huonompiakin esityksiä kuin tuo sivusto, silti niitä on kehdattu nimittää taiteeksi.

    Ehkä Janitskinille pitäisi lähettää haasteen sijaan taiteilija-apuraha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MV-lehdelle apurahan myöntäminen ei taida kuitenkaan kuulua Terhon agendaan ministerinä?

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  2. Onhan se PS tosiaan ihan kauhea puolue kun puoluekokoukseen, joka valitsee puheenjohtajan, saa osallistua puolueen kaikki jäsenet - niin halutessaan.
    On ihan ilmiselvä vaara, että jäsenet ("kansa") valitsevat väärän henkilön puheenjohtajaksi.
    Voi tätä elämän sietämätöntä keveyttä...

    VastaaPoista
  3. Halla-ahon ilmoituksen mukaan kuntavaaleissa:
    "...en näissä(kään) vaaleissa pannut senttiäkään kampanjointiin tai markkinointiin."

    Olisi ihan tutkimuksen paikka miksi yllä mainitusta huolimatta ehdokas saa vaaleissa tuhansia ääniä?

    Ei ihme, että hesaria pelottaa!

    VastaaPoista
  4. Turkkulaanen: Ilman MVlehteä Brysselin Pravdasta ja yleensä Suomen valta-VALE-mediasta ei löytäisi nykyistäkään totuuden jyvästen määrää, sensijaan sitäkin enemmän sensurointia,salaamista vääristelyä ja suoranaista valehtelua - sitäkö haluat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ano3: Miten sinä päättelit minun lauseistani sen, että haluaisin MV-lehden suljettavaksi? Minä käytin sitä esimerkkinä taide-käsitteen laajuudesta.

      Kun asia tuli nyt puheeksi: Minusta on erittäin tärkeää että on olemassa vaihtoehtoisia medioita, joissa tuodaan esille eri näkökulmia. HS ja MV ovat molemmat yhtä tärkeitä.

      Poista
    2. Olisi hyvin mukavaa, jos viitsisitte keksiä itsellenne nimimerkit. On turhauttavaa vastata vahingossa Anonyymille, kun tarkoitus oli vastata Anonyymille. Pitkissä ketjuissa voi käydä niin.

      Poista
    3. Sen ketä anomyymiä tarkoittaa voi ilmaista näinkin: Anonyymi14. toukokuuta 2017 klo 12.07

      Poista
  5. Pakko taas ihmetellä, mikä siinä demokratiassa niin joitakin pelottaa ja ahdistaa. Ai niin, koska voikin käydä niin, että vastapuolen näkemykset saa enemmän kannatusta. Kamalaa, maailmanloppu!

    Se, että huono itsetunto ei siedä muita mielipiteitä tai hyväksy muita ihmisiä erilaisine mielipiteineen, kertoo lähinnä siitä että meillä on kouluissa ja kodeissa paljon työsarkaa kasvatuksen alueella, jotta mm. myös vihervasemmisto oppisi hyväksymään muut ihmiset, eivätkä olisi niin ahdasmielisiä oman edun tavoittelijoita.

    Puhuttiin juuri aikuisen poikani kanssa siitä, miten helposti työttömyys jatkuessaan on tehnyt eräästä ex-kovapalkkaisesta kokoomuslaisesta arvoliberaalin vihervassarin. Suunnan muutos eteni mitä syvemmälle työttömyys ja sitä myötä taloudellinen ahdinko eteni.

    Kuvastaako em. sitä, että heikompiosaisten lisääntyessä myös äärivasemmiston tai vasemmiston kannatus yleensä lisääntyy? Jos, niin kun hallituksen touhuja seurailee, voi seuraavissa vaaleissa muhia pienoinen yllätys. Äärioikeiston koen enemmänkin suomalaisuuden henkisen raiskaamisen seurauksena kuin taloudellisen ahdingon takia. Senkin seuraukset voivat yllättää, eikä sananvapauden riistäminen suitsi kumpaakaan ilmiötä, vaan puuttumalla oikeisiin syihin. Sananvapaus ja muu kieltäminen vain vie toiminnan piiloon, mitä onkin vaikeampi sitten valvoa. Iines

    VastaaPoista
  6. "Takkula: Jotkut EU-maat hyväksikäyttävät eurooppalaista pidätysmääräystä ihmisoikeusloukkauksiin.
    Suomi on tehnyt MV-lehden päätoimittaja Ilja Janitskinista Eurooppalaisen pidätysmääräyksen puhtaasti poliittisista syistä. Takkulan mukaan vastaavaa tapahtuu yleisesti Euroopan valtioissa..."
    http://mvlehti.net/2017/05/14/takkula-jotkut-eu-maat-hyvaksikayttavat-eurooppalaista-pidatysmaaraysta-ihmisoikeusloukkauksiin/

    Hannu Takkula on entinen kansanedustaja ja nykyinen Euroopan parlamentin jäsen.

    VastaaPoista
  7. "Niinpä kulttuuriväki on poliittisesti liikuttavan yksimielinen. Maailma pitää pelastaa koska meillä on varaa..."

    Siirretään kaikki taiteen tuet kehitysapuun? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea, se varmasti lämmittää monen taiteilijan sydäntä.

      Poista
  8. "viime kädessä meidät kaikki elättävä tuotantotalous on heti seuraava perkeleestä."

    En kyllä ole ainakaan pohjoissuomalaisissa taiteilijapiireissä havainnut tuollaista asennetta. Taiteen kentällä työskentelävt ihmiset päinvastoin ymmärtävät taloudellisia realiteettejä keskimääräistä paremmin.

    VastaaPoista
  9. Nimim. Miten meni? havainnot koskevat myös Etelä-Suomea: taiteellaan itsensä elättävä taiteilija tietää yleensä varsin hyvin mistä euro tulee ja mihin se menee.

    Professori lienee huomannut, miten Hesari, YLE ja punavihreä somekupla kirjoittavat tieteentekijöistä ja näiden kollektiivisesti jakamasta maailmankuvasta? Mitä tästä olisi pitänyt tai olisi voinut päätellä samojen medioiden kulttuuriväkeä koskevista yleistyksistä?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.