Neljännestä maailman metsäkonemarkkinoista hallitseva Ponsse on yksi suomalaisen huippuosaamisen esimerkki. Tämän päivän Helsingin Sanomat kirjoitti yrityksen johdon ajatuksista, joista yksi herätti erityisesti huomiotani.
Se oli toimitusjohtaja Juho Nummelan perustelu alihankinnan ja valmistuksen pitämiseen pitkälti Suomessa: laaturiskiä ei voi ottaa. Se tarkoittaa, ettei suomalaista insinööriä ja osaamista kannata vaihtaa halvempaan intialaiseen tai kiinalaiseen, koska siinä vaanii epäonnistumisen mahdollisuus.
Tämä on asia, jonka soisin saavan huomiota suomalaisessa teollisuudessa ja miksei muuallakin työelämässä julkista sektoria myöden. Ensimmäistä kertaa kirjoitin asiasta vuonna 2010 pohtiessani Nokian sittemmin katastrofiksi muuttuneiden kännykkäongelmien syitä. Eikä asia ole siitä muuttunut piiruakaan, kuten toimitusjohtaja Nummela tämän aamun lehdessä todisti.
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
Se tarkoittaa sitä, että etenkin kaikissa vientiteollisuuden tuotekehityksen rekrytoinneissa tulisi todellisen osaamisen olla etusijalla ja palkkakustannusten sivuseikka. Julkiselle sektorille tämä tarkoittaa vastuuta osaavien työntekijöiden kasvatuksesta - siis korkealuokkaisesta koulutuksesta ammattioppilaitoksista korkeakouluihin ja tutkijankoulutukseen.
Kaikille organisaatioille se tarkoittaa vähemmän managerointia ja leadershipia, mutta enemmän luottamusta ja vastuuta. Se tarkoittaa myös vähemmän byrokratiaa ja ulkopuolisia konsultteja, mutta enemmän avoimuutta, luovuutta ja tekemisen vapautta.
Nuorille se tarkoittaa osaamiseen satsaamisen houkuttelevuuden kasvua ja mielenkiintoisia työuria. Ja koko suomalaiselle yhteiskunnalle vasta saavutettuun kiky-sopimukseen verrattuna monin verroin arvokkaampaa kilpailuetua kansainvälisessä toimintaympäristössä.
Ainoa mitä tarvitaan, on päättäjien ja johtajien ymmärryksen kasvu niin yrityselämässä kuin julkisella sektorilla. Malliksi muutokseen kelpaa vaikkapa Ponssen Juho Nummela. Ja ehkäpä monen kannattaisi kuunnella myös Orionin T&K johtajaa Reijo Salosta, jonka mukaan "tavoitteen saavuttaminen on täysin ihmisistä riippuvainen".
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Avain menestykseen
Avaimia tulevaisuuteen
Voisikohan olla...
Ponsse on monessa asiassa esimerkillinen firma ja mainio esimerkki. Yksi niistä asioista on yrityksen arvot. Kovin usein ne tuppaavat olemaan jonkilaista konsulttiliturgiaa, jolla ei ole paljoa tekoa firman toiminnan kanssa. En kyllä tiedä onko Ponsse mitään seinälle ripustettuja arvoja sorvannut, mutta käytännön arvoista minulla on jonkinlainen haju. Aikanaan, kun Ponsse vielä oli nuori firma, olin tilaisuudessa jossa Vidgren esitteli ja kauppasi meille metsäfirman ihmisille koneitaan. Koneet olivat silloin kovasti robusteja ja Vidgren esitteli, kuinka niitä voidaan pyöritellä rukkaset kädessä ja "toimii varmasti". Nyt koneet ovat viimeisen päälle fiinejä, mutta tuo "toimii varmasti" pätee edelleen. Ja huolto-organisaatio on viritetty sellaiseksi, että jos stoppi tulee, niin huolto on paikalla nopeammin kuin äkkiä. On ymmärretty, että koneurakoitsijalla ei ole varaa istua pyörittelemässä peukaloita toimimattoman koneen vieressä. Olkoon se vaikka sitä todellista asiakaskeskeisyyttä. Ponsessa on myös ymmärretty, että kun firma on viritetty tietylle filosofialle ja kun se myös käytännössä pelaa, niin silloin ei kannata laukata muotien mukana, vaan rakentaa sen päälle, mikä osataan ja mikä toimii.
VastaaPoistaOmalta kohdaltani työt ulkoistettiin Intiaan suomalaisesta pankista. Jouduin opettamaan ryhmälle intialaisia oman työni eikä heidän osaamisensa vakuuttanut motivaatiosta tai sitoutumisesta puhumattakaan.
VastaaPoistaJälkikäteen olen kuullut että ulkoistuksesta aiheutuneet ongelmat ovat suuria, järjestelmäpäivitykset ovat myöhässä, muutosten teko ei onnistu hinnan/hitauden takia, kulttuuriristiriidat ovat ongelma, aloitekyky olematon jos ongelmaan ei ole etukäteen valmista ratkaisua...
Suomalaisen osaamisen taso on oikeasti korkea työntekijätasolla, esimiestyöskentely taas on heikkoa.
Samanlaiseen käsitykseen minäkin olen tullut.
Poista