torstai 12. syyskuuta 2013

Yle uutisoi muunneltua totuutta - mutta itse tilasto on mielenkiintoinen

Jokin aika sitten meille kerrottiin Siirtolaisuusinstituutin selvityksestä, jossa oli tutkittu opiskelijoiden suhtautumisesta maahanmuuttoon. Jutun mukaan "korkeakouluopiskelijat suhtautuvat maahanmuuttoon pääosin myönteisesti", mutta että "joka kymmenes korkeakouluopiskelija suhtautuu erittäin kielteisesti maahanmuuttoon. Valtaosa kielteisesti maahanmuuttoon suhtautuvista on ammattikorkeakouluissa opiskelevia miehiä."

Lisäksi uutisessa todettiin, että "puolet perussuomalaisia äänestäneistä oli maahanmuuttoasenteiltaan niin sanottuja totaalikielteisiä." Tämä viimeinen väite oli sen verran kiinnostava, että päätin tarkastella jutun perustana olevia tilastoja tarkemmin. Näin siksi, etten ollut koskaan tavannut edes internetin pahamaineisissa syövereissä sellaista henkilöä, joka olisi totaalikielteinen eli ei hyväksyisi lainkaan Suomeen suuntautuvaa maahanmuuttoa.

Tilastojen joukosta löysinkin taulukon, jossa opiskelijat oli eritelty äänestyskäytöksensä perusteella. Sen pohjalta piirsin seuraavan varsin havainnollisen kuvan:


Kuviossa silmiin pistää ensimmäisenä se, että kaikkien puolueiden kannattajien suhtautuminen eri maista saapuviin maahanmuuttajiin vaihtelee merkittävästi. Siinä missä vain vasemmistoliiton ja SDP:n äänestäjistä yli puolet suhtautui myönteisesti somalialaisiin tai romanialaisiin maahanmuuttajiin, niin kaikkien puolueiden äänestäjistä enemmän kuin neljä viidestä suhtautui myönteisesti ruotsalaisiin, saksalaisiin tai britannialaisiin maahanmuuttajiin.

Toisin sanoen YLE:n (vai lieneekö itse Siirtolaisuusinstituutin) väite siitä, että yli 50% perussuomalaisten äänestäjistä suhtautuisi maahanmuuttoon totaalikielteisesti on ilmiselvästi muunneltua totuutta - tai suoremmin sanottuna perussuomalaisvastaista propagandaa.

Sen sijaan kuvion perusteella voidaan hyväksyä YLE:n uutisen toinen väite, että todellakin joka kymmenes opiskelija suhtautuisi maahanmuuttoon erittäin kielteisesti. Tämä joukko ei kuitenkaan kaikesta päätellen ole puoluetaustaltaan yhtenäinen, sillä minkään puolueen äänestäjistä kaikki eivät suhtaudu myönteisesti yhdestäkään maasta tuleviiin maahanmuuttajiin. Itse asiassa erot suhtaustumisessa länsimaisiin maahanmuuttajiin eivät juurikaan erotu puoluekannan mukaan.

Sen sijaan, kuten edellä jo oikeastaan todettiin, suhtautuminen sellaisiin maahanmuuttajaryhmiin, joiden integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan on ollut heikointa vaihtelee rajusti. Erityisesti puoluekannaltaan perussuomalaiset suhtautuvat heihin negatiivisesti.

Suhtautuminen näihin maahanmuuttajiin on kuitenkin mieluummin negatiivista kuin positiivista myös melkein kaikkien muidenkin puolueiden kannattajilla. Vain vasemmistoliiton tai vihreiden kannattajat suhtautuvat heihin positiivisesti, mutta hekään eivät ole tässä suhteessa yksimielisiä, vaan noin kolmannes heistäkin on suhtautumiseltaan kielteisiä.

Kolmas huomiotani herättänyt piirre kuviossa on suhtautuminen tyypillisesti Suomessa halpatyövoimana toimiviin kansallisuuksiin: virolaisiin, puolalaisiin ja venäläisiin. Kaikkien näiden suhteen perussuomalaisten kannattajien ja äänestämättä jättäneiden suhtautuminen on suhteellisesti ottaen (eli verrattuna muiden puolueiden kannattajiin) negatiivisempaa kuin muista maista tuleviin.

Nähdäkseni tämä kertoo siitä, että opiskelijoista vain perussuomalaisten kannattajat ja poliittisesti epäaktiiviset ovat huolissaan suorittavien töiden siirtymisestä suomalaisen työvoiman tavoittamattomiin. Erityisen silmiinpistävää tässä suhteessa on vanhojen työväenpuolueiden (SDP, vas) kannattajien välinpitämättömyys. Se osoittanee työväestön ja heidän tavallaan ajattelevien nuorten irtautuneen näiden puolueiden kannattajajoukosta ja siirtyneen tukemaan perussuomalaisia.

Yhteenvetona on siis todettava, että vaikka Ylen uutinen oli pitkälti muunneltua totuutta, oli itse tutkimuksen aineisto hyvinkin mielenkiintoinen. Kannattaa siis aina kurkistaa uutisten taakse, totuus kun on usein tarua ihmeellisempi!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Maahanmuuttajat tuovat valtiolle puhdasta rahaa?
Ruotsin mellakat jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen
Muut syyt hukassa

8 kommenttia:

  1. Ainakin Vasemmistoliiton osalta voitaneen muuten epäillä otosvääristymää, sillä näppituntumalta väittäisin vanhan kaartin vastausten olevan erilaisia kuin vasemmistolaisten opiskelijoiden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lienet oikeassa, mutta tulevaisuus on joka tapauksessa nuorissa.

      Poista
  2. Kyllähän tässä YLE ( kuten myös Hesari ) toimii "ainoana oikeana opettajana". Painotus on aina maahanmuuttomyönteinen, erittelystä em graafin mukaan vaietaan, ja kielteiset asiat keskitetään vain ja ainoastaan persujen viaksi.
    Ympyrän neliöimistä - toivottavasti seuraavat vaalit auttavat asiaab!
    -Beowolf-

    VastaaPoista
  3. YLE pitää myös huolen siitä että muunneltua totuutta ei pääse korjaamaan, jutun kommentointi on estetty, ja sellaisissa jutuissa joissa se on sallittu väärät mielipiteet sensuroidaan hyvin usein.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Uskon että suurin osa näistäö ns. "totaalikieltäytyjistä" viittaavat oleskelemaan tulleisiin tulokkaisiin kuten Romanian romaneihin ja somaleihin.

    VastaaPoista
  6. Onhan tuo ollut tiedossa että "yle" kuten muutkin mediat vääristelee tietoa. Se on sitten eri asia, johtuuko tiedon vääristyminen inhimillisestä tekijästä vai tarkoin suunnatusta propagandasta. Mutta median lukutaidon omaavan pitäisi huomata tällaiset erheet. Tuota oliko nyt huoli se että ihmisiä ohjaillaan ja vedellään narusta median toimesta? Vai että media tekee väärän laista ohjailua kun se hyökkää puolueen X kimppuun. ... Noh oli miten oli, Asia korjaantunee, ihmisten "median lukutaitoa" kehittämällä. Tässä sitten voidaan lähteä joko siltä kantilta että valtio holhoaa ja opetetaan nämä koulussa. Tai sitten jokaisen oma asia kuinka höynäytetyksi haluaa tulla, eli jonkin sortin "oma vastuu".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin median toiminnan vääristelyn johtuvan siitä, että journalistit yleensä kokevat olevansa jonkinlaisia mielipidevaikuttajia elleivät suorastaan -johtajia.

      Joka tapauksessa pyrin tässä blogissa oikaisemaan tällaisia vääristelyjä aina kun sellaisia huomaan. Tämä siksi, että käsittääkseni sellainen saa näitä kirjoituksia lukemaan sattuneet kiinnostumaan omasta medialukutaidostaan.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.