Ruotsin viime viikon tapahtumiin ja pääministeri Kataisen eilisen ulostuloon liittyen haluan esittää pari kysymystä:
1. Ruotsi käyttää 22% verokertymästään maahanmuuton kustannuksiin, mutta tulokset ovat kehnot kuten viime viikko osoitti. Onko Suomen hallituksella tarkoituksena käyttää maahanmuuton kustannuksiin vielä enemmän rahaa kuin ruotsalaiset? Vai onko tarkoituksena käyttää rahaa eri asioihin kuin Ruotsissa.
1a. Jos tarkoituksena on käyttää vielä ruotsalaisiakin enemmän rahaa niin onko tälle varainkäytölle myös laskun kuittaavan veronmaksajan hyväksyntä?
1b. Jos taas tarkoituksena on tähän tarkoitukseen varattujen rahojen käyttäminen jotenkin toisin kuin Ruotsissa, niin onko taustalla rehellinen analyysi siitä mitä Ruotsi on tehnyt väärin? Ja jos on, niin miten ruotsalaisten tekemät virheet aiotaan välttää Suomessa?
2. Viime viikolla Ruotsissa ja aiemmin muualla pahimmat maahanmuuttajataustaisten ihmisten aiheuttamat tuhotyöt on tehty alueilla, joissa kantaväestöön kuuluvien ihmisten osuus asukkaista on pieni. Lähiöt eivät ehkä ole syntyneet pelkästään maahanmuuttajien omasta tahdosta, koska he haluaisivat asua kantaväestön naapureina. Käytännössä kuitenkin työssä käyvä kantaväestö muuttaa näistä lähiöistä maahanmuuttajaväestön noustessa riittävän suureksi. Näin lähiön asukkaiden etninen koostumus muuttuu hyvin nopeasti jolloin lopputuloksena syntyy sosiaalisesti ongelmaisten ja syrjäytyneiden ihmisten yhteisö. Millä tavalla tämä kehitys aiotaan Suomessa estää? Rajoittamalla ihmisten oikeutta asua siellä missä he tahtovat?
3. Suomessakin yhä lisääntyvä joukko maahanmuuttajia on syrjäytynyt/syrjäytymässä. Millä tavalla entisten lisäksi otettavat uudet kotoutumisen kannalta ongelmallisilta alueilta tulevat maahanmuuttajat helpottavat tilannetta?
4. Tietyistä etnis-kulttuurisista taustoista tulevat maahanmuuttajat ovat toistuvasti aiheuttaneet Ruotsissa nyt nähtyjen kaltaista tuhoa (listaa löytyy esimerkiksi täältä). Millä tavalla tämän etnis-kulttuurisen yhteyden kieltäminen auttaa ehkäisemään tämänkaltaisten tapahtumien ilmaantumista myös Suomeen?
5. Yksin kielitaidon puute ei estä maahanmuuttajien työllistymistä. Toinen suuri työllistymisen este (ainakin yksityiselle sektorille) osalle maahanmuuttajia on oman kulttuurin tavoista ja ulkoisista merkeistä kiinni pitäminen. Lisäksi monikulttuuriset yhteiskunnat ovat kautta historian olleet herkästi vaikeuksiin joutuvia: tällä hetkellä parhaita esimerkkejä ovat uskonsotia käyvät Syyria, Irak ja Nigeria - ja lähihistoriasta vaikkapa Jugoslavia tai Ruanda. Tätä taustaa vasten tahtoisin tietää millä tavoin monikulttuurisuuteen pyrkiminen auttaa tulevaisuuden Suomen rakentamista?
Koska arvelen, ettei pääministeri kuitenkaan ehdi lukea näitä kysymyksiäni, en odota häneltä vastauksia. Kirjoitin kysymykset kuitenkin ylös, koska pääministerin mukaan maahanmuutosta pitää keskustella Suomessa laaja-alaisesti ja kiihkottomasti, mutta ei hyssytellen eikä rasistisesti. Valitettavasti minulla ei ole vastauksia edellä esittämiini kysymyksiin.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Holtittoman maahanmuuttopolitiikan vaarat realisoituivat Ruotsissa
Ruotsin mellakat: johtopäätöksiä
Ruotsin mellakat jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen
Jepjep.Ja rasismia on ellei jatkuvasti ylistäen tiedosta heidän korkeutensa parempikulttuurisen herrakansan täydellistä viattomuutta heidän korkeutensa parempikulttuurisen herrakansan mellakointiin.Erinomainen lähtökohta keskustella aiheesta laaja-alaisesti..
VastaaPoista