lauantai 26. tammikuuta 2013

David Cameron ja pullon henki

Englannin pääministeri David Cameron päästi Timo Soinin mukaan pullon hengen irti vaatiessaan Britannialle nykyistä parempia ehtoja EU:ssa, ja kansalle oikeutta äänestää näistä uusista ehdoista. Cameronin ultimaatumi onkin aiheuttanut melkoisen kohinan.

Myös minun tuntemieni kansalaisten piirissä Cameronin puheet aiheuttivat närkästystä: onhan Briteillä jo nyt EU:ssa kevennetty jäsenmaksu. Brittien pääministeri haluaa siis ilmeisen yleisen tulkinnan mukaan omalle kansalleen vielä nykyistäkin erikoisemman aseman. Tulkinta saattaa kuitenkin olla väärä, sillä Cameron ei julkisuudessa ole puhunut jäsenmaksusta vaan pikemminkin hän haluaisi uudistaa koko EU:ta.

Uskoakseni Britit, tai ainakin Cameron, ovatkin tympääntyneet EU:n kaikkialle ulottuvia lonkeroita, joiden toiminnassa paljon puhutulla subsidiariteetti-periaatteella on jo kauan sitten heitetty vesilintua. Sen seurauksena EU-maiden omaa päätöksentekoa on jatkuvasti kavennettu ja niitä on johdateltu melkein huomaamatta erilaisten direktiivien avulla kohti yhä yhtenäisempää unionia. Kehityksen loogisena lopputuloksena voi halutessaan nähdä Euroopan liittovaltion.

Vaikka Cameronin avaus ja uhkailu kansanäänestyksestä on aiheuttanut närää, se saattaa lopulta kuitenkin johtaa entistä parempaan Euroopan Unioniin. Sellaiseen, jossa Brysselin herrojen sorkkiminen heille kuulumattomissa asioissa vähenee ja samalla sen ote rajat ylittävissä asioissa vahvistuu. Samalla voidaan korottaa Britannian jäsenmaksu muiden EU-maiden jäsenmaksua vastaavaksi. Näin on tehtävä jo pelkästään EU:n yhtenäisyyden takaamiseksi.

Mielestäni Timo Soini onkin oikeassa vaatiessaan kaikkien EU-maiden jäsenyysehtojen tarkastamista. Mahdollisten neuvottelujen koittaessa Suomen edustajilla tulee olla kaksiteräinen tavoite: toisaalta kaikkien EU-maiden talous on saatava tavalla tai toisella kuriin ja toisaalta EU:n direktiivit tulee muuttaa sellaisiksi, ettei unioni enää jatkossa puutu puhtaasti yksittäisten maiden sisäisiin asioihin. Tämän seurauksena voidaan EU:n kautta kiertävän rahan ja sen liikuttelemiseksi tarvittavan byrokratian määrää pienentää oleellisesti nykyisestä.

Oikein tehtyjen uudistusten seurauksena voitaisiin EU:n jäsenmaksuja pudottaa kaikkialla, ei vain Britanniassa. Epäilemättä sellainen lisäisi Unioinin hyväksyttävyyttä kansalaisten silmissä. Kansalaisten lopullinen hyväksyntä tosin olisi saatavissa vain kansanäänestyksen avulla - mutta sellaista luottamusta tuskin ainakaan suomalaisella edustuksellisella demokratialla on omaan kansaansa. Ei, vaikka suorasta demokratiastaan tunnetussa Sveitsissä se olisikin itsestäänselvyys.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
EU luopui tulevasta talouskasvusta
Päättäjien pukinsorkka veronmaksajan kukkarossa?
EU:n kriisinhallinta selkokielellä
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.