lauantai 19. tammikuuta 2013

Biohit - Suomen seuraava menestystarina?

Kaikki alkoi siitä, kun Biohit Oy päätti myydä 95 prosenttia liiketoiminnastaan ja keskittyä jäljelle jääneen bisneksensä kehittämiseen. Yhtiön osakekurssi nousi välittömästi kymmeniä prosentteja. 

Jonkin ajan kuluttua yhtiö maksoi pääosakkeenomistajilleen takaisin pääomalainansa korkoineen päivineen. Pääomalainan poistuminen taseesta näkyi välittömästi pörssikurssin laskuna takaisin nousua edeltäneelle tasolle - mutta sijoitusmielessä puolet arvokkaampana koska osa pääomasta oli saatu takaisin. 

Tai oikeastaan kaikki alkoi jo aikaisemmin. Biohit oli kaikessa hiljaisuudessa ryhtynyt kehittämään aivan uudenlaisia  tuotteita, joiden toimivuudesta oli myös tieteellistä näyttöä ja joita suositeltiin käytettäväksi aina tieteellistä kirjallisuutta myöden. Näihin kuuluvat mm. GastroPanel-tutkimus mahavaivojen diagnostiikkaan, koepalasta tehtävät pikatestit laktoosi-intoleranssin ja helikobakteeri-infektion toteamiseen sekä ColonView-pikatesti paksusuolisyövän riskien toteamiseen. Jo aiemmin yhtiö oli kehittänyt syöpää torjuvan tuotteen: acetium-kapselin.

Toisin sanoen Biohit keskittyi sellaiseen lääketieteelliseen tuotantoon, jolla ainakin teoriassa on valtavat maailmanlaajuiset markkinat. Eikä markkinapotentiaalia taiinnut vähentää sekään, että sosiaalisessa mediassa Acetiumin väitettiin helpottavan krapulan oireita - vaan enpä ole itse tuota kokeillut.

Uudessa tilanteessa Biohit aloitti tutkimuksia tuotteidensa toimivuudesta ja ryhtyi patentoimaan niitä tärkeimmillä markkina-alueilla kuten Euroopassa ja Amerikassa sekä teki jälleenmyyntisopimuksia Euroopassa ja muualla.

Kun huomioidaan, että edellä kuvattu prosessi alkoi vuonna 2010 Acetium-kapselin julkaisemisesta, on ollut mielenkiintoista seurata pörssin reaktioita. Lähes kaikkia lehdistötiedotteita on seurannut pieni hypähdys, mutta pitkään kurssi putosi aina takaisin.

Vasta viime lokakuussa alkoi pysyvämmältä näyttävä nousu: ensin loivana, mutta pari viikkoa sitten eli loppiasen jälkeen lähes rakettimaisena nousuna. Nousua jatkui viikon verran, minkä jälkeen rekyyli iski - ainakin hetkeksi. Tällä hetkellä kurssi on yli kolminkertainen viime syyskuun pohjalukemaan verrattuna.

* * *

Biohit saattaa olla pitkään aikaan ensimmäinen suomalainen pieni yritys, joka nousee merkittäväksi toimijaksi lääketieteen alalla. Tähän päästäkseen yhtiö hankki kannuksia perustajansa Osmo Suovanniemen ennakkoluulottomalla suhtautumisella tutkimus- ja kehitystyöhön. Hän on ollut uranuurtaja suomalaisten nesteannostelijoiden kansainvälisessä menestystarinassa: olihan hän taustalla sekä Finnpipetin että hyvin samankaltaisten Biohitin omien pipettien kehittämisessä.

Nesteannostelu oli kuitenkin potentiaalisen markkinansa puolesta pieni liikeala. Se tarjosi kuitenkin Suovanniemelle keinon kansainvälisen bisneksen tekemiseen, joka kokemus auttaa yhtiötä nyt, kun tuotearsenaalilla on valloitettavanaan lähes rajattomat maailmanlaajuiset markkinat. Onhan Biohitillä ollut johtava asema myös pipettien maailmanmarkkinoilla.

Biohitin strategiana näyttäisi olevan pyrkimys kasvaa itsenäisesti merkittäväksi lääketeollisuuden toimijaksi - ainakin aluksi kuitenkin kapealla sektorilla. Konsepti muistuttaa läheisesti Orionin vastaavaa, joka on jauhanut muhkeita osinkoja omistajilleen vuosi toisensa jälkeen - oli käynnissä lama tai ei. Orionin kohdalla kysymysmerkin asettaa Parkinson-lääkkeen patentin loppuminen lähitulevaisuudessa, mutta Biohitin kohdalla patentit on vasta saatu ja yhtiön tie menestykseen on alussa.

Koska Suovanniemi on nyt 66-vuotias, on mielenkiintoista nähdä mitä hän tekee yhtiönsä kanssa. Yksi mahdollisuus on viedä Biohitia eteenpäin itsenäisenä yrityksenä, jonka luotsaaminen kohti menestystä saattaa hyvinkin houkutella innovatiivista yritystoiminnan konkaria. Toinen mahdollisuus olisi myydä arvoaan rajusti kasvattanut yritys jollekin suuremmalle toimijalle.

Tässä ratkaisussa Orion voisi olla yksi mahdollisuus: sillä olisi Biohitiä vahvemmat resurssit viedä uudet innovaatiot menestykseen ja myöskin varaa maksaa Suovanniemelle ja muille Biohitin osakkaille tarvittaessa vaikka riihikuivaa rahaa omistuksestaan. Näin hän voisi siirtyä rauhassa eläkevuosille ja hajauttaa omaisuutensa laajemmalle pohjalle. Ja Orion saisi uuden patentein suojatun tukipilarin omalle liiketoiminnalleen.

Lopuksi on todettava, että vain aika näyttää kuinka Biohitin tarina kehittyy. Samalla voimme huomata, miten määrätietoinen panostus tutkimus- ja kehittämistoimintaan voi tuoda Suomeen uutta hyvinvointia, kunhan yritysjohdossa on halua ja osaamista viedä innovaatiot maailmanlaajuisiksi menestystuotteiksi. Tämä viimeinen askel on Biohitin osalta vasta tapahtumassa, mutta en epäile etteikö se ainakin jossain mitassa onnistuisi. Joko itsenäisenä yrityksenä tai osana suurempaa kokonaisuutta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hei, me tehdään laivoja!
EU luopui tulevasta talouskasvusta
Innovaatioita 2020-luvun tarpeisiin?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.