keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Pelin politiikkaa

Näin vaalien jälkeen on ollut mielenkiintoista seurata hallitusneuvotteluja yleisesti ja erityisesti puolueiden suhtautumista Portugalin tukemiseen.

Vaaleissahan tämä kysymys nousi aivan keskeiseksi. Perussuomalaiset vastustivat sitä selkeimmin, mutta myös vasemmistoliitto, kristilliset ja demarit ottivat negatiivisen kannan ainakin nykyiseen tukimalliin. Tukea kannattivat sen sijaan varsin  varauksetta kokoomus, keskusta ja ruotsalaiset. Näistä vaihtoehdoista kansalaiset saivat äänestää eduskuntavaaleissa, jotka Timo Soini julisti kansanäänestykseksi tästä asiasta.

Katainen nosti kysymyksen odotetusti esiin Urpilaiselle ja Soinille tekemässään hallitusneuvottelujen pohjaksi tarkoitetussa kysymyslistassa. Vastauksissaan erityisesti Soini otti negatiivisen kannan; samoin Urpilainen mutta lievemmin sanakääntein. Hyvä näin, sillä ei olisi oikein jos puolueiden toiminta olisi ennen ja jälkeen vaalien ristiriitaista asiassa, johon kansalaiset kaikesta päätelleen nimenomaisesti halusivat ottaa kantaa äänestäessään.

Mutta sitten kuulimmekin kummia. Katainen heitti pallon suoraan eduskunnalle hallitusneuvotteluja häiritsemästä. Tästä Urpilainen ei pitänyt, eikä halua ottaa asiaan tällä tavoin kantaa.

Tässä vaiheessa myös Vihreiden puheenjohtaja pyyhki kuvaannollisesti sanoen takapuolensa vaalien aikaisella kannallaan, ja ilmoitti vihreiden äänestävän Portugalin tukemista vastaan "haastaakseen Urpilaisen kertomaan kumpaa mieltä hän oikeastaan on". Jo aiemmin myös keskustan suunnasta on nähty lipeämistä vaalikamppailun aikaisesta varauksettomasta tuesta EU:n ongelmamaille. Nyt kanta halutaan ottaa vasta kun tiedetään miten muut toimivat.

Oma kysymykseni tässä asiassa on siis yksinkertainen: halveksivatko vihreät ja keskusta (ja mahdollisesti myös demarit) puolueina äänestäjiään niin paljon, että siirtyvät pelin politiikkaan näin pian vaalien jälkeen unohtaen samalla täysin lupauksensa äänestäjille? Jos näin on, niin millä ihmeen perusteella äänestäjä voisi jatkossa äänestää näitä puolueita vaikuttaakseen mihinkään asiaan?

Tämä ei tarkoita, ettei politiikasta olisi ihan oikein muuttaa kantojaan lisätiedon valossa. Mutta näin pian vaalien jälkeen kysymys tuskin on tästä, vaan pikemminkin halpahintaisesta äänestäjien kosiskelusta ja selkärangattomuudesta. Siis pelin politiikasta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Portugalin valtionvelka ja muita omituisuuksia
Kansa on puhunut, pulinat pois
Vielä kerran EU:n vakausrahastoista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.