perjantai 13. toukokuuta 2022

WMO ennusti mittaushistorian lämpimintä vuotta

Yksi tämän blogin kestoaiheista on meneillään olevan ilmastonmuutoksen seuranta. Siksi on syytä huomioida myös Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) ennuste, jonka mukaan saamme kärsiä mittaushistorian lämpimimmästä vuodesta erittäin todennäköisesti seuraavan viiden vuoden sisällä. Tämän todennäköisyydeksi on laskettu 93 prosenttia.

Ilmaston lämpenemisen pitäisi näkyä erityisen nopeasti arktisella alueella ja siten myös pohjoisen merijään pinta-alassa, jonka vuosittain syyskuussa saavuttaman minimikoon ennätys on jo vuodelta 2012. Siksi on syytä asettaa tässä blogissa hypoteesi, jonka mukaan pohjoinen merijää sulaa mittaushistoriansa pienimmäksi seuraavan viiden vuoden aikana

WMO ennakoi myös, että Pariisin ilmastosopimuksessa mainittu 1,5 asteen raja ylittyisi hetkellisesti yli 50 prosentin todennäköisyydellä seuraavan viiden vuoden aikana. Järjestön johtaja Petteri Taalaksen mukaan tämän rajapyykin saavuttamisen jälkeen ilmastovaikutukset tulevat kasvavissa määrin haitallisemmiksi ihmiskunnalle ja koko planeetalle. 

Tosin tuo mainittu raja ylittynee vain, mikäli seuraavaan viiteen vuoteen sattuu El Niño-ilmiö, joka lämmitti ilmastoa viimeksi vuonna 2016 ja sitä ennen 2008. Wikipedian kuvauksen mukaan El Niño syntyy kun ilmanpaine nousee Tyynenmeren länsiosassa, jolloin pasaatituulet laantuvat, ja siitä seuraa meren pintaveden lämpeneminen Tyynenmeren itäosassa päiväntasaajan tienoilla. Tämä lämpeneminen ilmenee 2–7 vuoden jaksoissa (tavallisimpia ovat 3–4 vuoden jaksot), ja kukin lämmin kausi kestää vuoden tai puolitoista.

Toisin sanoen olemme saaneet jo nyt elää tavallista pidemmän ajanjakson ilman  El Niñoa. Nähtäväksi jää, tarkoittaako se, että seuraavalla kerralla lämpeneminen tulee tavanomaistakin rajumpaa? Vai eikö ilmiön vaihteluvälillä ole sen kummempaa merkitystä.

* * *

Joka tapauksessa Suomessa on nyt ollut varsin kylmä kevät. Ja sen seurauksena maanviljelijöiden kylvötyöt ovat pahasti myöhässä. Satoa ei kuitenkaan ole vielä menetetty, mutta ennätyssuuret syyskylvöt ovat kuluneen talven seurauksena tuhoutuneet monin paikoin. 

Tämän seurauksena viljelijät joutuvat kylvämään nämä pellot uudelleen, mikä tietenkin lisää heidän kustannuksiaan. Tämä tapahtuu samaan aikaan, kun Venäjän toimet Ukrainassa ovat nostaneet polttoaineiden ja lannoitteiden hinnat ennennäkemättömän korkeiksi. 

Niinpä peräti 40 prosenttia viljelijöistä aikoo supistaa omaa viljelyalaansa - osa harkitsee peltojensa jättämistä kokonaan viljelemättä. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi Suomen ruokaomavaraisuuden supistumista tilanteessa, jossa maailman ruokahuolto on jo muutenkin vaikeuksissa. 

4 kommenttia:

  1. Antiikissa ajateltiin, että jos jumalat olivat vihastuneet johonkin kansaan ja halusivat tuhota sen, niin he tekivät kansasta hullun. Näin jumalilta säästyisi loppu työ ja vaiva; he vain katselisivat kuinka hulluksi tehty kansa tuhoaa itse elämänsä edellytykset ja tietenkin lopulta myös itsensä.

    Oli antiikin ihmisillä syvällistä viisautta, sen on vaikkapa oma aikamme selkeästi osoittanut. Kristinuskosta luopunut ja sen tilalle ilmastoeskatologian vaihtanut 2000-l. länsimainen ihminen on se hulluksi tullut kansa, joka itse tuhoaa elämänsä edellytykset ja itsensä.

    Kiitos professorille ilmastoasioiden esilläpitämisestä vaihtoehtoisesta näkökulmasta: valtamedian uutisointi aiheesta on muuttunut jo ajat sitten pelkäksi julistavaksi paatokseksi, jota ei edes saa kyseenalaistaa tai haastaa! Uskonkappale mikä uskonkappale tämä ”ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos”.

    VastaaPoista
  2. Punavihreillä on onneksi kaikkeen tehoavat keinot: Lähetetään lisää rahaa Afrikkaan.

    VastaaPoista
  3. Noin 35 vuotta sitten nuorena miehenä iloitsin, kun kuulin ilmaston lämpiävän. Silloin ei vielä ollut tätä elopainoa lämmittämässä kehoa. Kävelin kepeällä mielellä helmikuussa Turun leudossa ilmassa kämpille. Lunta ei ollut yhtään.

    Jokunen vuosi aiemmin oli koettu vuosisadan pakkastalvi, joten toive nopeasta lämpenemisetä tuntui mukavalle. Pian saataisiin välimerellinen ilmasto. Loppuisi ainainen värjöttely.

    No, ei loppunut. Ilmaston toipuminen vedenpaisumuksen aiheuttamasta jääkaudesta on ollut niin hidasta, että vielä ensi talvenakin pitää pipo laittaa päähän.

    VastaaPoista
  4. Loistavaa, ei kun popparit esiin ja seuraamaan kumpi on oikeassa, WMO vaiko Valentina.

    Ukrainalaissyntyinen astrofysiikan ja sovelletun matematiikan professori emerita Valentina Zharkovan mukaan maapallon ilmasto on kylmenemään päin. Tämä johtuu kahdesta seikasta: auringon aktiivisuudesta, jonka määrää kaksi hiukan erivaiheista magneettista sykliä, sekä maapallon kiertoradasta, joka vuoroin lähenee ja loittonee auringosta. Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on lämpötilanmuutoksen seuraus eikä syy.

    Zharkovan mallista seuraa että lämpeneminen jota on jatkunut 1800-luvun puolivälistä on saavuttanut lakipisteen ja kääntymässä laskuun. Kylmää kautta jatkuu sitten vuoden 2050 paikkeille. Napajää näyttäköön ken on oikeassa.

    Oululainen tiedekirjailija ja tutkija Edvard Dutton haastatteli Zharkovaa podcastissaan The Jolly Heretic: https://www.bitchute.com/video/TFvQboXjf6gc/

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.