sunnuntai 30. elokuuta 2020

Ministerit kiukuttelivat kuin teinitytöt

Hallituksen johtavista ministereistä ainakin Sanna Marin (sd) ja Li Andersson (vas) ovat reagoineet UPM:n päätökseen Kaipolan tehtaan lopettamisesta kiukuttelemalla kuin teinitytöt. Marin on moralisoinut sillä, että hyvää taloudellista tulosta jakanut yritys on jakanut monen laihan vuoden jälkeen omistajilleen noin viiden prosentin osinkoa. Andersson puolestaan on väittänyt UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen asiasta julkaiseman kirjeen pohjaavan virheellisiin tietoihin.

Yksi näistä virheelliseksi väitetyistä seikoista on ollut Pesosen väite suomalaisten paperimiesten Saksaa ja Ruotsia oleellisesti suuremmasta palkkatasosta. Jopa jotkut tutkijat olivat ehtineet kyseenalaistamaan sen. Lopulta Iltalehti otti selvää asiasta ja tuli siihen tulokseen, että suomalaisen paperityöntekijän palkkaa on toimitusjohtajan kirjeen mukaisesti kolmanneksen suurempi kuin saksalaisen.

Paperiliiton Petri Vanhala puolestaan kyseli, miksei Pesonen julkaissut kirjettään esimerkiksi puoli vuotta sitten. Tässä hän unohti, että kyllä Pesonen sekä myös UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos olivat samalla asialla jo viime talvena. Lyhyt on siis ay-jäärän muisti.

Hallituksen ministereiltä ja miksei ammattiyhdistysväeltäkin voisi odottaa julkisen kiukuttelun sijaan tosiasioiden tunnustamista sekä linjauksia siitä, kuinka Suomi voisi välttyä jatkossa metsä- ja muun teollisuuden supistamispäätöksiltä maamme rajojen sisäpuolella. Toki energiaverotuksen laskeminen on ollut esillä, mutta se on vain yksi Pesosen mainitsemista ongelmista.

Tosiasia joka tapauksessa on, että kansainvälisessä kilpailussa yritykset joutuvat joka päivä optimoimaan toimintaansa. Muuten niille käy ennemmin tai myöhemmin ohraisesti eli kilpailijat ajavat ne ahdinkoon. Siksi edes UPM:llä ei missään tapauksessa ole varaa sellaiseen yhteiskuntavastuuseen, jota pääministeri peräänkuulutti.

Tähän asiaan puuttui mm. Suomen yrittäjien toiminnanjohtaja Mikael Pentikäinen todeten, että pääministeri antaa miljarditolkulla investoivalle UPM:lle neuvoja siihen, mihin investoida, ja haikailee työllisyyslääkkeeksi irtisanomisten vaikeuttamista, vaikka hänellä ei ole tietoa UPM:n päätösten perusteista, saati osaamista yritysten johtamisesta. Niinpä hän toteaakin, että Marinin johtamassa Suomessa yrityksillä on "kylmä kyyti".

Tämä kaikki osoittaa, että COVID-19 epidemiaa hoitaessaan osaavan vaikutuksen tehnyt pääministeri onnistui esiintymistaidollaan harhauttamaan ihmisiä luulemaan, että hän olisi korkeaan tehtäväänsä pätevä. Nyt käsille tullut kriisi osoittaa, ettei näin ole, vaan faktapohjaisen reagoinnin sijaan hän sortui turhanaikaiseen kiukutteluun. Se ei ainakaan paranna hänen hallituksensa ja maamme yrityselämän välejä.

Toivottavasti Marin tai ainakin hänen virkamiehensä ymmärtävät tämän ja maan hallinto siirtyy tavalla tai toisella tekemään niitä päätöksiä, joiden tavoitteista se on puhunut ja joita siltä on odotettu. UPM:n ja muidenkin Suomessa toimivien yritysten ikävien päätösten synnyttämässä tilanteessa olisi ennen kaikkea tärkeää tehdä päätöksiä siitä, millä tavoin niin suurten kuin pientenkin yritysten toiminta Suomessa voidaan turvata myös tulevaisuudessa.

Ellei Marinin kabinetti tähän pysty, tulisi sen itse tehdä tarvittavat johtopäätökset ja käydä ilmoittamassa presidentille hallituksen eroamisesta. Ja antaa näin tilaa osaavampaa yritys- ja teollisuuspolitiikkaa ajaville poliittisille tahoille. Mitä pikemmin, sitä parempi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Lintilä syytti hallituskumppaneitaan pikku- ja mielikuvapolitikoinnista
Kaipolan paperitehtaan lopettaminen toimikoon vakavana varoituksena hallitukselle ja medialle
Kuka nousisi vastustamaan Kemin tulevaa sellutehdasta

16 kommenttia:

  1. Uskon evoluutioon. Myös yritysten välisessä kilpailussa.

    Jos on yhteiskunta- ja ympäristövastuunsa kantava, työntekijöiden ja maailman etua ajatteleva moraalisesti "hyvä" yritys ja sillä kilpailijana omaa etuaan ajatteleva ja näihin vastuisiin joustavasti suhtautuva "paha" yritys, niin paha yritys saa kilpailuetua hyvän yrityksen itselleen asettamista rajoitteista. Kilpailussa pahat aikaa myöten tämän kilpailuetunsa vuoksi voittavat ja lopulta jäljelle jäävät vain pahat yritykset. Näin toimii evoluutio. Huono lopputulos.

    Yrityksiltä ei pidä odottaa vapaaehtoista yhteiskuntavastuuta. Se johdattaa huonoon lopputulokseen. Yhteiskunta pitää järjestää siten, että yritykset ja yksilöt tavoitellessaan omaa etuaan samalla myös edistävät yhteiskuntansa etua. Tämä yhteiskunnan järjestäminen on se poliitikkojen tehtävä.

    VastaaPoista
  2. Mitä hallituksen pandemiapolitiikkaan tulee, siinä ei käsittääkseni tapahtunut mitään mikä kertoisi todellisesta asiahallinnasta, vaan pikemminkin jostain päinvastaisesta. Pääministerikin muutti mielipiteensä suunnilleen yhdessä yössä -- hänhän ensin vastusti valtalain käyttöönottoa ja rajoittamistoimia nimenomaan niiden "taloudelle" aiheuttaman häiriön vuoksi.

    Siinä että suojelutoimiin ryhdyttiin tehtiin yhteiskunnallinen arvovalinta, josta kiitollisia saavat olla ne jotka jäivät kuolleisuustilaston ulkopuolelle -- jos Ruotsin malli olisi omaksuttu, luvut olisivat täällä yhtä karmaisevia kuin ne ovat entisen herrakansamme keskuudessa.

    Ja siinä, että hallituksen, esp demarien, sosio kasvoi, ei ollut mitään ihmeellistä. Juuri niin yhteistuntoja -- kropotkinilaisia mutuaaliatuntoja -- vielä omaavan yhteiskunnan tuleekin reagoida. Juttu olisi ollut ihan sama vaikka hallituksessa olisivat olleet mitkä puoleet tahansa.

    Esimerkiksi Tarja Halonen on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja irvaillut sillä, että naishallitus olisi hallinnut asioita paremmin kuin monien maiden miehet. Tämä kertoo vain siitä miten vähillä tiedoilla feministista mielikuvapolitiikkaa on mahdollista tehdä.

    Mutta mitä "talouteen" taas tulee, aikalailla mielikuvien varassa sielläkin päätöksiä tehdään -- ei suinkaan minkään "kylmien numeroiden" perusteella. Kyllä vahvat valtiot ovat myös taloustoimijoiden etu, vaikka niin mielellään pääomia seikkailutetaankin yli kansallisten rajojen. Ihan vastaavalla tavalla kuin koronapandemia on osoittanut sen että vahva kansallisvaltio on edelleen paras ja tarpeellinen, ihan vastaavasti nimenomaan kansallisvaltiot ovat jääneet koottujen numeeristen pääomien parhaiksi sijoituskohteiksi, ja viimekädessä se erilaisia "pankkitukia" järjestelevä rooli jonka maksumiehiksi kansallisvaltioiden kansalaiset ovat jouituneet kertoo hyvin synkkää kieltä siitä kuka käytännössä edes kykenee kantamaan mitään yhteistä "vastuuta".

    Haloset, marinit, tuppuraiset, ohisalot sammakoineen -- mielikuvapolitiikan toimijoita. Mutta valitettavasti "taloudellakaan" ei ole syötäviksi kelpaavia jauhoja pussissaan.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Media on ihastellut Marinin vakuuttavaa esiintymistä (myös Voguen kannessa) mutta ohittanut sujuvasti täyden, ristiriitaisen kaaoksen ministeriöiden asioiden hoidossa josta pääministeri on kuitenkin viimekädessä ainakin poliittisessa vastuussa.

      Marin olisi mielestäni vallan erinomainen valtioneuvoston tiedottaja tai lehdistösihteeri lukemassa selkeästi artikuloiden tyhjyyttään kumisevia tiedonantoja medialle. Päätöksentekoon tai johtajaksi hänestä ei valitettavasti ole. Hänen toiminnastaan paistaa läpi kaikki klassiset, naisvaltaisille yhteisöille tyypilliset ongelmat.

      Poista
    2. Mielenkiintoista, että niin moneen yhteiskunnalliseen ongelmaan syvällisesti perehtynyt Olkkonen on kuitenkin erehtynyt omaksumaan koronahysteerikoiden näkemyksen.

      Poista
    3. En nimenomaan ole omaksunut näkemyksiä nistään tai kenenkään hahmottamasta "rintamasta". En uisko että kukaan maapallolla toistaiseksi tietää ko. taudinaiheuttajasta tarpeeksi pystyäkseen perustelemaan yhteiskunnallisia strategioita "tiedolla" -- siksi suhtautumisen tulisi perustua kokonaisvaltaiseen oman yhteiskunnan puolustamiseen, siis ihan samalla tavalla kuin meidän tulisi suojautua kansainvaellustakin vastaan.

      Kaikenlaisia hysteerikkoja -- eli tyyppejä jotka jostain ikiomasta egomaanisesta yhteiskunnanvastaisesta motiivistaan vähättelevät kaikkia koskettavia uhkia -- on tosiaan maailma täynnä. Ihmisiä jotka ovat rakastuneet narsistisesti omaan maailmanselityksensä ja eivät pysty sisäistämään yleistä näkökulmaa.

      Olen kirjoittanut pandemiasta paljon, ja yhteen juttuun pääsee nimeäni klikkaamalla.

      Poista
    4. Juu, olen samaa mieltä, että näkemyksiä on paljon ja aivan oikeata ei ehkä kenelläkään. Siitä olen kuitenkin lähes varma, että tämä pandemia onkin plandemia, jossa on ammuttu norsupyssyllä, jos ei oravaa varpusparvea kuitenkin. Robert Kennedyllä on kuitenkin aika perusteltuja näkemyksiä, joihin voin yhtyä. https://www.youtube.com/watch?v=UIOUgm86d58&fbclid=IwAR0d0SsLn3x8str7fSdGADMsLKqPPq5zOWSNK5GdwhEba3Qr53rP_RHVw7U

      Poista
    5. Video: Covid-Gate, The Political Virus

      "The national economies of 193 countries, member states of the United Nations were ordered to close down on March 11, 2020. The order came from above, from Wall Street, the World Economic Forum, the billionaire foundations. And CORRUPT POLITICIANS throughout the world have enforced these so-called guidelines with a view to resolving a public health crisis.

      Millions of people have lost their jobs, and their lifelong savings. In developing countries, poverty and despair prevail. We are told the it is V the Virus which is responsible for the wave of bankruptcies and unemployment.

      The unspoken truth is that the novel coronavirus provides a pretext and justification to powerful financial interests and corrupt politicians to precipitate the entire World into a spiral of mass unemployment, bankruptcy and extreme poverty.

      And then Joe Biden tells us that the US economy must remain in a lockdown to save lives. What utter nonsense. Has he analysed the underlying causality? I am sure he has! He’s lying on behalf of Big Money.

      According to Michel Chossudovsky, politicians have presented the Virus as performing a political decision making role.

      It’s The Political Virus: They are telling us is that the virus is the sole cause of unemployment, poverty and bankruptcies.

      Covid is “…destroying millions of jobs and small businesses”

      VIDEO, Covid-Gate, The Political Virus, Prof Michel Chossudovsky..."
      http://tapnewswire.com/2020/08/video-covid-gate-the-political-virus/

      Poista
    6. Kuonokopan psykologiaa:

      http://tapnewswire.com/wp-content/uploads/2020/08/118651235_10219807140661986_1562637296190914488_o.jpg

      Poista
  3. Voisi olettaa, että metsäteollisuuden investointihalukkuuteen vaikuttaa ilmastoahdistuksesta johtuvakiristyvä ympäristölainsäädäntö.

    Kaipolan tehtaan ympäristölupa on tiettävästi voimassa 2020 loppuun.

    Tehdas käyttää mm. 70% maamme keräyspaperista. Lupa löytyy:

    http://www.avi.fi/documents/10191/56866/lssavi_paatos_167_2012_1_2012_11_14.pdf

    75 sivua opettavaista luettavaa jos on kiinnostunut paperitehtaan toiminnasta.

    Toiminnan lopettaminen on ilmoitettava 6 kk ennen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vessapaperin raakaainetta voidaan tuottaa vaikka pellolla, käytettäsi yhdyskuntajäte sen kasvattamiseen, turvesoita vapautuu lähivuosina tuhanisa hehtaareita, jätepaperi voitas aivan hyvin käyttää polttaa lämmöksi jossain lämpövoimalaitoksessa, lämmintä kitenki Suomessa viellä ainaki joudutaan talvisin tuottaan ..

      Poista
  4. Näkee selvästi, että tälle tyttökatraalle on tullut shokkina se, että maata ei voi johtaa pelkillä teatteriesityksillä, esiintymällä lavalla terhakkaan näköisenä ja antamalla erilaisia ukaaseja ja kirjoittelemalla proopuskoita. Median suosiollisella avustuksella tätä illuusiota asioiden osaavasta ja päättäväisestä hoitamisesta on ylläpidetty yllättävän kauan, mutta kun pohja pettää, romahdus on yleensä nopea ja jyrkkä. Kun ministerilistaa katsoo, sekä kokemusta että osaamista talouden hoitamisesta on hätkähdyttävän vähän ja se näkyy sitten ymmärryksen puutteena. Marinin reaktio oli hyvin luonteenomainen. Ensin unelmahöttöä ”ajatukseni ovat kanssanne”. Kun sen naurettavuus kirvoitti reaktioita, seuraavana tuli uhkailu. Missään vaiheessa ei ole tullut näkyviin ymmärrys siitä, että Kaipolan nykyisille tuotteille ei enää ole markkinoita. Jos tehtaan halutaan jatkavan, sen tuotantosuunta pitää muuttaa. Se taas edellyttää mittavia investointeja. Kukaan vastuullinen yritysjohtaja ei tee sellaista investointia, jonka kannattavuuden edellytykset ovat olemattomat ja hallituksen teollisuus- ja yrityspoliittiset kannanotot kertovat pelkästään yritysvihamielisyydestä, kustannuksia nostavista ratkaisuista ja jatkuvasti uusista rajoituksista. Pilvilinnojen rakentelun petollisuus paljastuu, kun niissä yrittää asua. Ja niin tässä on tapahtumassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paperilehtien lukeminen vähenee, mutta nettikauppa kasvaa, eli paperitehtaat pitää muuttaa kartonkitehtaiksi. Siten kai Oulussa on tapahtumassa.

      Poista
    2. Useimmat tuotteet tulee nykyään muovipussissa.

      Poista
    3. Uskallan väittää oman kokemukseni perusteella, että tuo on bullshittiä. Kaikki kännykästä lähtien tulevat kyllä kartonkilaatikoissa.

      Poista
  5. Ministerit pääministerin johdolla kertoivat suoraan ettei heillä ole minkäänlaisia puhe-tai keskusteluyhteyksiä Suomelle elintärkeiden teollisuuskonsernien johtajiin saati hallintoelimien jäseniin. Kertonee kaiken ministerien laaja-alaisuudesta asioiden hallintaan. Ei pelkästää teollisuudelle "kylmää kyytiä" vaan kaikille suomen veronmaksajille todella "kylmää ja kalseaa" kyytiä. Ps "Viimeinen sammuttaa valot" on Suomen kohdalla ihan turha slougan,,,kohta ei ole mitään valoja mitä sammutella,,,paremminkin "viimeinen puhaltaa kynttilän sammuksiin",,,

    VastaaPoista
  6. Sanna Marin syyttää UPM:ää voittoa tuottavan tehtaan sulkemisesta ja kyselee eikö mikäään riitä vaatien yhteiskuntavastuuta tehtaan pitämiseksi käynnissä. Nyt on ay-liikkeellä tuhannen taalan paikka näyttää mallia yhteiskuntavastuusta. Myymällä huippu-osinkoja maksavan Kojamo Oyj:n osakkeet ay-liike voisi ostaa Kaipolan tehtaat ja näyttää, miten tehdas toimii ja kannattaa. Siellä voitaiisiin sitten siirtyä 6 tunnin työvuoroihin. Eivätkä ahneet porvarit voisi enää kiusaa työläisiä. Tämä olisi pikainen ja positiivinen vastaus Marinin SDP:n puoluekokouksessa ay-liikkeelle esittämään yhteistyökutsuun.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.