tiistai 11. joulukuuta 2018

Kuinka taipuu briteiltä EU:n iltalypsy

Iltalypsyksi on Suomessa tavattu sanoa erityisesti kepulaisten takavuosina yleistä toimintaa, jossa sopimuksenteon viime hetkellä haettiin vielä itselle ja omalle kannattajakunnalle etuisuuksia. Nyt siihen on ryhtymässä Iso-Britannian hallitus.

Kuten hyvin muistamme, päättivät britit oikein kansanäänestyksessä erota EU:sta. Kansan valtuuttaman tehtävän otti hoitaakseen konservatiivinen pääministeri Theresa May, joka yritti neuvotella entiselle suurvallalle mahdollisimman hyvät edut irtautumisen jälkeen.

Bryssel ei luonnollisesti halunnut ensimmäistä erotapausta, joten neuvottelutulos jäi laihaksi. Syynä EU:n nihkeyteen oli epäilemättä motiivin puute tarjota saarivaltakunnalle etuja, jotka houkuttaisivat muitakin Unioniin tyytymättömiä jäsenmaita lähtöpuuhiin.

Sopimus saatiin kuitenkin aikaiseksi, mutta se ei nihkeytensä takia näyttäisi saavan tukea brittien parlamentilta. Niinpä May siirsi äänestystä eteenpäin ja kertoi lähtevänsä iltalypsylle Brysseliin.

Mayn tai hänen johtamansa valtakunnan kannalta irtautuminen ilman sopimusta ei todellakaan ole toivelistalla, sillä sen seuraukset maan talouden kannalta ovat arvaamattomat. Ja ylämaan karjastaan kuulun Skotlanninkin irtautumispyrkimykset vahvistuisivat entisestään.

Tässä tilanteessa Brysselin herrat eivät ole luvanneet Maylle yhtään enempää kuin neuvotteluissa on jo tehty. Heitä motivoi myös se, että pitämällä tiukkaa linjaa saattaisi Britannia vielä perua eroilmoituksensa ja jäädä EU:n jäseneksi. Näin siksi, että vaihtoehtoina olisivat vain nykyinen sopimus tai ns. kova irtautuminen, jossa maan suhde EU:n kanssa jäisi avoimeksi.

Toisaalta jos Brysselissä ajatellaan, että Britannia lähtee joka tapauksessa, olisi myös EU:n kannalta parempi, että suhteet saarivaltioon pysyvät järjestäytyneellä pohjalla. Kova ero olisi hankala ainakin Unionin talouden ja ehkä monien pienempienkin asioiden kannalta.

En tietenkään ole oraakkeli, joten nähtäväksi jää minkälaista pelin politiikkaa loppuviikon aikana nähdään. Ainakin itse odotan suurella mielenkiinnolla EU:n ratkaisuja. Voittaako Unionin yhtenäisyyden tavoittelu vai tukeeko Bryssel tavalla tai toisella Britannian lähtemistä aiemmin neuvoteltua sopimusta paremmilla ehdoilla. Eli nöyrtyykö Bryssel brittien iltalypsyn edessä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Minne menet, Euroopan Unioni?
Brexit näkyy myös Suomessa
Raikas tuulahdus Iso-Britanniasta

10 kommenttia:

  1. Onkohan briteillä jotakin perimättä jääneitä saamisia saksalta toiseen maailmansotaan liittyen? En tiedä miten pitkään kiitollisuudenvelka säilyy mutta ranskalla sitä totisesti on maksamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika vähän kansainvälisessä politiikassa on kiitollisuudenveloista välitetty. Tuskin tälläkään kertaa.

      Poista
  2. Olisi ehkä ollut taktisesti järkevämpää tehdä se kova Brexit. Kyllä EU:lla varmaan olisi ollut aika valmis suunnitelma, miten sitten suhteet tulevaisuudessa hoidetaan.
    Nyt britit antaa kaikki valtit Brysselille.
    Britannian lähtö olisi siinä mielessä hyvä asia, että se todistaisi, että ei Eu ole mikään ikuinen ja ainoa oikea järjestelmä.
    Ei ne saaret siinä samassa mereen uppoa, kun ero tulee voimaan. Jos vaikka alkavat muutaman huonon vuoden jälkeen pärjäämään hyvin, niin sitten on Brysselissä miettimistä.

    VastaaPoista
  3. Miten tuo kysymys Irlannin ja Britannian välisestä rajasta suhtautuu Norjan ja eu:n välisiin rajoihin? Vaatiiko bryssel tuohon jyrkempää byrokratiaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakaan EU ei halua Britannialle samanlaista asemaa kuin Norjalla jo on.

      Poista
  4. Minusta enkkujen pysyminen mukana olisi hyvä asia, sillä se estäisi yhdistymisen liikaintoilun. Tyylikkäästi hoidettu vapaakauppa-alue olisi melkein kaikkien mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vapaakaupalle kyllä, diktatuurille ei:

      britti-patriootti David Noakes: "Expose the EU dictatorship and its police state", https://eutruth.org.uk/
      "The EU is an unelected 3 tier dictatorship on the soviet model, with a sham parliament in Brussels. In time, that's slavery for all of us."


      "Former Soviet Dissident Warns For EU Dictatorship
      From the desk of Paul Belien on Mon, 2006-02-27 21:13

      Vladimir Bukovksy, the 63-year old former Soviet dissident, fears that the European Union is on its way to becoming another Soviet Union. In a speech he delivered in Brussels last week Mr Bukovsky called the EU a “monster” that must be destroyed, the sooner the better, before it develops into a fullfledged totalitarian state..."
      https://www.brusselsjournal.com/node/865

      Kalergi-suunnitelma

      Poista
  5. Kaksi aikaisempaa Brysselin diktaattia:

    "Commission: EU Too White, Mass Third World Migration Must Be 'New Norm',
    https://www.breitbart.com/europe/2017/12/18/eu-white-mass-migration-norm/

    "EU-komissio vaatii EU-maita hyväksymään GCM-siirtolaisuussopimuksen",
    https://www.kansalainen.fi/eu-komissio-vaatii-eu-maita-hyvaksymaan-gcm-siirtolaisuussopimuksen/

    Näin on jo aikaisemmin Brysselille uskollinen nukkehallituksemme kaavaillut:

    ”Tutkimus: Sisäministeriö on varautunut miljoonan pakolaisen tuloon
    ”Tulevien tapahtumien todennäköisyyksien arviointi tapahtuu historiasarjoja ekstrapoimalla. Osaamme siis varautua sellaiseen, joka on jo historiassa tapahtunut...”",
    https://mvlehti.net/2018/12/11/tutkimus-sisaministerio-on-varautunut-miljoonan-pakolaisen-tuloon/

    Suomen kansalle ministerinvalansa vannonut Suomen hallitus lähetti sitten Brysselin käskyttäjiään nöyrästi totellen ja mallioppilaan mainettaan vaarantamatta KANSATTOMAN, ISÄNMAATTOMAN Kokoomuksen punaporvari-ministeri Mykkäsen allekirjoittamaan GCM-sopimuksen.

    Ks. myös "Mykkänen hyväksyi GCM-sopimuksen, Suomi ei", https://www.nykysuomi.com/2018/12/11/mykkanen-hyvaksyi-gcm-sopimuksen-suomi-ei/

    Kalergi-suunnitelma

    VastaaPoista
  6. Taitaa PM May luovuttaa ennen joulunpyhiä, kun brexit ei mene läpi brittiparlamentissa. Se ei välttämättä merkitse venkoilu loppuu.

    Macronista ei ole euroarmeijan ylipäälliköksi kun kukkoilu suli katujen keltaliivien riehuntaan. Uskottavuus meni. Macron on heikko johtaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy toivoa, ettei Ranskakin lopulta kaadu suomalaisen veronmaksajan syliin.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.