torstai 8. marraskuuta 2018

Monet empivät puoli vuotta ennen vaaleja

Yle julkaisi uuden puolueiden kannatusmittauksen. Sen tuloksissa ei sinänsä ollut sen suurempaa ihmeteltävää: SDP piti piikkipaikkaa takanaan Kokoomus ja kolmantena Keskusta. Kaikkien näiden välillä oli selvä hajurako ja niiden takana vielä selvempi ennen Vihreitä, Perussuomalaisia ja Vasemmistoliittoa. Ja niistä oli jälleen selvä ero pikkupuolueisiin eli RKP:hen ja Kristillisdemokraatteihin.

Tulosten sijaan kyselyssä oli mielenkiintoista se, kuinka harva halusi kertoa puoluekannatuksestaan: näin teki vain 59% vastaajista. Syytä voi itse kukin vain arvailla, joten arvaillaan.

Varmaa tuossa lukemassa on se, että suurimman joukon vastaamatta jättäneistä muodostavat perinteiset nukkujat, jotka jättävät yhteiskunnallisen päätöksenteon muiden huoleksi. Siis ns. nukkuvien puolueen vakituiset kannattajat. Viime eduskuntavaalien perusteella heidän osuutensa oli noin 30 prosenttia äänestäjäkunnasta.

Lopun 11 prosentin osalta oma veikkaukseni on, että joukossa on ainakin Vihreiden sekoilun seurauksena puoluetta aiemmin kannattanutta väkeä, jonka ei ole ollut helppo siirtyä Vasemmistoliiton kannattajiksi. Eli siis ihmisiä, jotka kannattavat markkinataloutta ja liberaalia demokratiaa sekä jostain syystä uskovat Vihreiden olevan ympäristön kannalta paras puolue.

Joukossa lienee edelleen myös niitä, jotka pettyivät Perussuomalaisten toimintaan hallituksessa ennen puolueen hajoamista sekä niitä, jotka hämmentyivät puolueen hajotessa kahtia, mutta eivät katso voivansa kannattaa marginaaliin jäänyttä Sinistä tulevaisuutta. Heistä ns. soinilaisten tulevaa käyttäytymistä on erityisen vaikea arvata - ns. halla-aholaiset sen sijaan lienevät vahvasti puolueen nykyjohdon kannattajia.

Toki vaikenevien joukossa on varmasti muitakin, mutta veikkaisin noiden kahden joukon olevan merkityksellisimpiä. Siis niitä, jotka kohtuullisen helposti aktivoituvat äänestämään varsinaisissa vaaleissa, mikäli heidän potentiaalinen kohdepuolueensa osaa tehdä oikeita asioita kampanjassaan.

On kuitenkin muistettava, että vaaleihin on vielä lähes puoli vuotta aikaa. Siinä ajassa ehtii tapahtua paljon sellaista - taloudellisia muutoksia, yhteiskunnallisia mullistuksia ja yksittäisten poliitikkojen onnistuneita tai epäonnistuneita ulostuloja - jonka seurauksena puolueiden kannatukset elävät. Ja siihenhän tietenkin pyrkivät myös hiljalleen käynnistyvät vaalikampanjat - kuka onnistuu niissä parhaiten saa aimo lisän nykyiseen gallupkannatukseensa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onko punavihreä Suomen suosituin hallituspohja?
62% suomalaisista kannattaa väliaikaisia turvapaikkoja
IPCC ja eduskuntavaalit 2019

6 kommenttia:

  1. Tuo nukkuvien puolue on siinä mielessä tuhoisa juttu, että omat kokemukseni vihjaavat, että juuri NuPu vetää paljon potentiaalisia PS:n äänestäjiä. Toinen PS:n potentiaalinen kannattajakunta olisi se etenkin maaseudun porukka, joka käytännössä allekirjoittaa 95 % PS:n nykyisistä linjauksista, mutta jotka silti äänestävät Kepua, SDP:tä tai jopa Vasemmistoliittoa, koska näin ovat aina tehneet. Omalla kotipaikkakunnalla jopa "persvakoäijät" äänestävät Lin puoluetta, kun eivät ymmärrä oman hyvänsä päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista muuten, millaisia ehdokkaita nuo vasemmistolaiset persvakoäijätkin ilmeisesti nykyisin äänestävät, eli seuraavanlaisia proletariaatin "känsäkouria": Andersson, Kontula, Modig, Pekonen, Sarkkinen, Hänninen ja Arhinmäki. Eli nuoria naisia (Arhinmäkikin menee joukkoon riittävällä toleranssilla), joita todennäköisesti ei työelämä ole päässyt liikoja rasittamaan, vaan politiikkaan on tultu luultavasti suoraan koulun tai yliopiston penkiltä. Modighan nyt kuitenkin oli sopivasti tv-töissä, niin tuli naama tutuksi. Siinä sitä on persvakoäijille kanalaumaa.

      Poista
    2. Ano klo 1328: VL:llä on näissä maaseutukunnissa kyllä ehdokkaina useinkin noita persvakoäijät, mutta äänestäjät eivät vaan silti ymmärrä, millainen sakki (eli Li et al) puolueessa määrää JA kenen etuja nykykommarit ajavat. Uskaltaisin väittää, että suuri osa VL:n maaseutuäänestäjistä ajattelee esim. työstä ja mamuista kuten Halla-aho, mutta silti kopissa iskee lihaskouristus.

      Poista
  2. Valheellisen valtamedian huijaama kansalaisten enemmistö äänestää vuodesta toiseen yhtä ja samaa puoluetta: perinteisten valtapuolueiden yhdessä muodostamaa Suomea johtavaa poliittista mafiaa: https://suomimedia.wordpress.com/2018/10/28/suomea-johtaa-mafia/

    Poliittinen ja taloudellinen valta ovat tietysti monenlaisten, tosiasiallisten ja kansalle näkymättömien korruptiokiemuroiden kautta kytkeytyneet toisiinsa. Ks. esim. tutkivajournalisti Seppo Konttisen kirja "Kansallisomaisuuden ryöstö" ja "Korruptio Suomessa on yleistä ja jatkuvasti kasvavaa", https://suomimedia.wordpress.com/2018/11/06/korruptio-suomessa-on-yleista-ja-jatkuvasti-kasvavaa/.

    Ks. myös "Tutkiva journalisti paljasti: Näin Juha Sipilä piilottelee miljooniaan",
    https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/312772-tutkiva-journalisti-paljasti-nain-juha-sipila-piilottelee-miljooniaan

    "Totuus miljonääri Juha Sipilästä: valehteleva huijari ja diktaattori.",
    https://suomimedia.wordpress.com/2015/07/15/totuus-miljonaari-juha-sipilasta-valehteleva-huijari/

    Ks. myös "Uusia vaihtoehtomedioita", https://suomimedia.wordpress.com/2018/10/19/uusi-vaihtoehtomedia/

    Kalergi-suunnitelma

    VastaaPoista
  3. Äänestin ensimmäisen kerran eduskuntavaaleissa v. 1970 ja sen jälkeen kaikissa valtiollisissa ja kunnallisissa vaaleissa. Nyt on ehdokas ja puolue eka kertaa hakusessa. Olen kurkkua myöten täynnä poliitikkojen saamattomuutta, tunarointia ja valehtelua.

    VastaaPoista
  4. Mitä mieltä proffa on tästä keskustelusta ?
    http://maxjussila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263845-pedofiilit-pedagogit-ja-demagogit

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.