Eurooppanuoret ovat teettäneet kyselytutkimuksen, jonka mukaan Vihreiden kannatus suomalaisten nuorten parissa on peräti 30 prosenttia. Toisena tulee Kokoomus 25 prosentilla ja sen jälkeen Keskusta, Perussuomalaiset ja Sosialidemokraatit. Niiden kannatus nuorten parissa oli 16, 10 ja seitsemän prosenttia.
Muiden puolueiden kannatusta ei kyselystä kertovassa jutussa mainittu, mutta koska Vasemmistoliiton kannatus on ilmeisesti enintään kuusi prosenttia, on koko vasemmiston kannatus suomalaisen nuorison piirissä enintään 43 prosenttia. Siis kutakuinkin samanlainen kuin viime vuoden kuntavaaleissa.
Kysymys tietenkin kuuluu, että mitä tämä kysely kertoo puolueiden tulevaisuudesta. Eikä varmaa vastausta luonnollisesti ole, mutta nollahypoteesina voitaisiin pitää sitä, että nykyiset nuorten näkemykset ennustavat sellaisenaan puoluekentän tulevaa kehitystä.
Siten tulevaisuuden Suomen suurpuolueet olisivat Vihreät ja Kokoomus. Sen sijaan erityisesti SDP:n ja äärivasemmiston tulevaisuus olisi synkkä. Myöskään Halla-ahon Perussuomalaisista ei tämän mukaan olisi kasvamassa sellaista suurpuoluetta kuin esimerkiksi Ruotsidemokraateista on tulossa länsinaapurissa.
Nollahypoteesia voidaan kuitenkin epäillä seuraavista syistä.
Ensinnäkin Eurooppanuorten kyselyiden tulokset ovat hyvin samankaltaiset kuin 10 vuoden takaisessa opiskelijoille ja koululaisille suunnatussa kyselyssä. Silloin Vihreitä kannatti 26, Kokoomusta 23, Keskustaa 16 ja demareita 11 prosenttia.
Toki Vihreiden kannatus on koko kansan parissa kasvanut kymmenen vuoden takaisten nuorten ikääntyessä. Viime vuonna se oli 12,5 prosenttia kun vuoden 2008 kuntavaaleissa se oli vain 8,9 prosenttia. Siten näyttäisi siltä, että osa nuorista säilyttää vihreytensä myös aikuisikään vartuttuaan.
Siten nyt julkaistu nuorten mielipidetiedustelu ennustaa puolueelle hyvää. Toisaalta Vihreillä on aina ollut hyvin vahva kannatus nuorten parissa, ja osa sen kannatuksesta on kadonnut ihmisten vanhentuessa ja siirtäessään tukensa poliittisen kentän muihin osiin.
Mihin tuo kannatus sitten siirtyy on hyvä kysymys. Jälleen voidaan esittää nollahypoteesi, että leijonanosan vievät ideologisesti läheisimmät puolueet. Siis Vasemmistoliitto ja SDP. Toisaalta ainakin vaurain osa Vihreiden kannattajista saattaa siirtyä Kokoomuksen kannattajiksi.
Eurooppanuorten kyselyssä kakkossijalle nousseen Kokoomuksen kannatus on hiukan suurempi kuin koko väestössä. Siten sen kohdalla 25 prosentin kannatus saattaa hyvinkin ennustaa hienoista kannatuksen kasvua tulevaisuudessa.
Toisaalta on todennäköistä, että osa lähtökohtaisesti Kokoomusta kannattava nuori siirtyy työelämään pettyessään SDP:n taakse. Eikä pois voi sulkea sellaistakaan yhteiskunnallista kehitystä, joka vie Kokoomusta kannattavia nuoria maahanmuuttolinjaltaan kaikista muista merkittävistä puolueista erottuviin Perussuomalaisiin.
Keskustan kannatus näyttäisi olevan vakaa nuorten keskuudessa - ja suunnilleen samanlainen kuin koko väestössäkin. Siten puolue jatkanee maaseudun valtiaana samankaltaisella tai hieman alhaisemmalla kannatuksella kuin tähänkin asti.
Kuten edeltä ilmenee, en pidä todennäköisenä sitä, että SDP olisi vaipumassa takiaispuolueen asemaan. Sen taakse siirtyy ajan myötä kannattajia sekä vasemmalta (Vihreät) että oikealta (Kokoomus).
On kuitenkin selvää, ettei se pysty ajan myötä taistelemaan paikastaan Suomen johtavana vasemmistopuolueena, vaan se rooli siirtyy Vihreille. Vasemmistoliiton kuihtuminen jatkunee edelleen.
Perussuomalaisille kymmenen prosentin kannatus on hyvä uutinen, sillä kymmenen vuoden takaisesta kyselyssä kertovassa jutussa puoluetta ei mainittu lainkaan. Lisäksi on todennäköistä, että ainakin Kokoomuksesta siirtyy puolueelle kannattajia.
Lopuksi on todettava, että edelle kirjoitettu on pelkkää spekulaatiota.
Todellisuudessa politiikka on myös Suomessa aiempaa kaoottisempaa ja äänestäjäkunta yhteiskunnan tapahtumiin reagoivampaa. Tämä nähtiin esimerkiksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, joissa Soinin Perussuomalaiset nousivat EU- ja maahanmuuttoteemojen varassa kertaheitolla suurten puolueiden joukkoon.
Siten on todennäköistä, että myös tulevaisuuden suuret yhteiskunnalliset muutokset siirtävät äänestäjäkuntaa puolueilta toisille tai nukkuvien joukkoon.
Mikäli Eurooppaan suuntautuu uusi suuri maahanmuuttajajoukko kasvaa halla-aholaisten perussuomalaisten kannatus. Jos taas maailmalla syntyy kahakoita Kiinan tai Venäjän ja länsimaiden välillä, hakeutunee äänestäjäkunta kulloistenkin vallanpitäjien taakse.
Napajäiden sulaminen tai 1980-luvun lopun kaltainen metsätautiepidemia puolestaan johtanee Vihreiden nousuun kuten aiemminkin. Eikä liene pelkkää spekulaatiota sekään, että mikäli taloustilanne jälleen kiristyy, siitä hyötyy etenkin SDP.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
SDP näytti rehellisesti karvansa
Suuret uudistukset eivät saa johtaa alueiden väliseen polarisoitumiseen
Italian vaalit osoittivat demokraattisen vallan vastuun
Vihreitten suosio on yllättävän korkealla Suomessa. Muissa Länsi-Euroopan maissa se on jo hiipumassa. Ehkä tärkein syy on se, että media, koululaitos ja yliopistomaailma on miehitetty tai paremminkin naisitettu "oikein" ajattelevilla ihmisillä, jotka toimivat Overtonin ikkunan määrittelijöina ja vartijoina.
VastaaPoistaKuitenkin vihreä rajat auki-politiikka ja yhteiskunnan vastuuttaminen kaikesta on kestämätön resepti. Jo nyt sitä toteutetaan velaksi ja samaan aikaan yhteiskunnan varoilla elävien määrää kasvatetaan aktiivisesti. Jossain vaiheessa pikavippitalous tietenkin loppuu. Nykynuoriso joutuu aikanaan velkojen ja laskujen maksajaksi ja jää itse siitä huolimatta vanhuudessaan vaille välttämätöntä huolenpitoa. Kovin fiksua ajattelua koulutettu vihreä nuoriso ei siten ilmeisestä älykkyydestään huolimatta saa aikaiseksi.
Maailma on täynnä paradokseja.
PoistaOliko se Churchill joka totesi, että joka ei nuorena ole anarkisti, sillä ei ole sydäntä; joka ei vanhana ole konservatiivi, sillä ei ole järkeä.
VastaaPoistaEhkei asiassa tarvitse tulla edes keski-ikäiseksi:
30 ikävuoden tienoilla vaikuttaisi olevan jonkinlainen rajapyykki, johon mennessä pisinkin puberteetti päättyy. Joka jatkaa sen jälkeen erilaisten äkkiväärien aaterakennelmien kannattamista, on varsin todennäköisesti jollain tapaa persoonallisuushäiriöinen ellei peräti psykoottinen.
Hipsteriys ja hippimeininki ovat nyt suurta nuorisomuotia. Feminismi uppoaa kuin häkä ideologiseen nuorisoon, joka ei tajua mikä sairaus kyseisessä ideologiassa piilee ja lisäksi se on muutenkin vahvasti suojattu hyvesignalisoinnin ja näennäisen oikeaoppisuuden totalitarismin ja noitajahdin keinoin.
VastaaPoistaUusi (uus)kommunismi odottaa ihan kulman takana, niin järjettömältä kuin se kuulostaakin.