Helsingin Sanomat julkaisi uuden puolueiden kannatusta mittaavan mielipidekyselyn tulokset. Niissä ei ollut tapahtunut suuria muutoksia.
Oleellisimmat olivat Keskustan kannatuksen melkein prosenttiyksikön nousu ja Vasemmistoliiton puolen prosenttiyksikön suosion lasku. Kolmanneksi suurin muutos oli Kokoomuksen kannatuksen 0,3 prosenttiyksikön lasku.
Tämän blogin lukijoissa mielenkiintoa herättänee Perussuomalaisten ja Sinisten kannatuksen suhteellinen kehitys. Siinä oli tapahtunut yhteensä 0,2 prosenttiyksikön muutos halla-aholaisten eduksi. Lisäksi HS kertoi, että puolueen kannattajat ovat tällä hetkellä erittäin puolue-uskollisia, eli heidän äänestysvarmuutensa on korkea.
Tässä vaiheessa katsottuna näyttäisi siltä, että Soinin johtaman Perussuomalaisten hajoaminen oli emopuolueen kannalta erinomainen asia. Liike on nyt varsin yksituumainen ja Laura Huhtasaaren varsin onnistunut vaalikampanja loi uskoa tulevaisuuteen.
Siniset on puolestaan ryhtynyt (tai joutunut) puolustamaan monien vihaamaa työttömien aktivoimismallia. Eilen puheenjohtaja Sampo Terho käytti asian puolesta huomattavan tiukkaa kieltä, todeten - mitä ilmeisimmin aivan oikein - ettei ensi perjantain lakolla ole mitään tekemistä työttömien tilanteen kanssa, vaan taustalla on SDP:n ja SAK:n politikointi.
Perussuomalaiset ovat puolestaan tuominneet selväsanaisesti työttömien aktiivimallin, millä lienee kaikupohjaa suuressa osassa maamme väestöä. Näin soinilaisen populistipuolueen jälkeläisten poliittiseen linjaan näyttäisi tulleen muitakin eroja kuin ministeriauton takapenkin houkuttavuus.
Aika näyttää, miten puolueiden väliset linjat kehittyvät jatkossa. Tällä saattaa olla suuri merkitys mm. maahanmuuttopolitiikan kannalta.
Näin siksi, että mikäli Siniset pitäytyvät maahanmuuttokriittisellä peruslinjalla, syntyy tilanne, jossa maahanmuuttoon realistisesti suhtautuville äänestäjille syntyy kaksi poliittisesti erilaista vaihtoehtoa - halla-aholainen ja terholainen. Näin maahanmuuttoon realistisesti suhtautuvien kansanedustajien määrä saattaa ajan myötä kasvaa suuremmaksi kuin pelkästään Halla-ahon Perussuomalaisten kautta siitä huolimatta, että vaalijärjestelmämme suosii suuria puolueita.
Sitä ennen sinisillä on kuitenkin yksi ongelma ratkaisematta: millä tavoin palauttaa puolueen hajoamisen yhteydessä kadotettu uskottavuus itselle ja puolueelle. Onhan selvää, että juuri se estää tällä hetkellä monia edes harkitsemasta terholaisten äänestämistä.
Asia on akuutti, sillä mikäli puolue jää vuoden 2019 eduskuntavaaleissa ilman paikkaa, on seurauksena näivettyminen ja joidenkin kärkipoliitikkojen siirtyminen muihin puolueisiin - todennäköisesti lähinnä Kokoomukseen.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Riitelevät vennamolaisuuden perilliset
Simon Elo muunteli olkiukkoa
Brysselissä räjähti, mutta Petteri Orpo kaipaa Suomeen lisää pakolaisia
Niin kauan kuin yhteiskunnassa on todellinen sananvapaus, se ei voi olla läpeensä mätä. Sen sijaan jokaisesta läpeensä mädästä yhteiskunnasta puuttuu todellinen sananvapaus
torstai 1. helmikuuta 2018
13 kommenttia:
Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.
Siniset ovat perustelleet olemassaoloaan "arvopohjalla". He ovat pitäneet sitä niin tärkeänä, etteivät he voineet jatkaa perussuomalaisissa, joilta tämä "arvopohja" siis puuttuu.
VastaaPoista"Arvopohja" sisältää mm. sitoutumisen EU-integraation ratkaisevaan lisäykseen (mm. turvallisuuskysymykset) ja maahanmuuton hillitsemättömyyteen (ihmisyhstävällisyys). Tältä pohjalta maahanmuuttokriittinen ponnistaminen on jatkossa vaikeaa. Kun siniset ottivat savuverhokseen kilpailevien puolueiden kannustamana "arvopohjan", he saivat pitää ministeripaikkansa, mutta rajasivat samalla ratkaisevasti omaa poliittista toimintaympäristöään. Pyrrhoksen voitto.
On selvää, että hallituksessa joutuu mukautumaan muiden tahtoon. Se ei kuitenkaan tarkoita, että siniset toisenlaisessa arvopohjassa ajaisivat samoja asioita kuin nyt hillotolpasta nauttiessaan.
PoistaOleellinen kysymys on, että jos Siniset ja Perussuomalaiset olisivat nykyistä selvästi suuremmalla kannatuksella samassa hallituksessa esimerkiksi Kokoomuksen ja/tai Keskustan kanssa, löytäisivätkö ne toisensa maahanmuuttokysymyksessä. Jos löytäsivät ja panisivat sen hallitusyhteistyön ehdoksi, en epäile, etteikö keskustasta ja Kokoomuksesta löytyisi tarvittaessa yhteistä maahanmuuton "arvopohjaa" hillotolpan toivossa.
Saattaapi käydä niinkin, että jos vaaleissa ei Siniselle tule paikkaa, hän alkaa suorittamaan "tehokasta katumista" ja palaa kotipesään.
VastaaPoistaOnhan PS:n ja esim. kokoomuksen puolueohjelmat sekä tavoitteet hieman erilaiset.
Jos aidosti on kannattanut PS:n ajamia asioita, ei ole uskottava kokkari vaikka Veera Ruoho sitä yrittääkin...
Rima katumukseen ja takaisin perussuomalaisiin saattaa olla yllättävän korkea - molemmin puolin. Siksi veikkaan pikemminkin Kokoomusta.
PoistaOlet oikeassa siinä, ettei perjantain lakolla ja mielenilmauksella ole suoranaista tekemistä työttömien kanssa. Kyse on periaatteesta:
VastaaPoistaKiky-sopimuksen yhteydessä sovittiin hallituksen kanssa periaatteista työttömyysturvaan katoamisesta. Nyt hallitus on livennyt näistä sopimuksista ja lupauksista.
Työmarkkinoilla on totuttu siihen, että mitä luvataan ja sanotaan, se pidetään. SAK:lla taisi olla epäilyksensä tämän hallituksen luotettavuuden suhteen jo kikyn solmimisen aikoihin: Tuolloin se ilmoitti seuraavansa suurennuslasilla, että hallitus toteuttaa pilkulleen mitä on sovittu ja että pienestäkin lipeämisestä tulee heti seurauksia. Siitä on nyt kyse.
Tahdotko sanoa, että SAK noudattaa suunnitelmatalouden periaatteita, joissa mikään ei saa muuttua, vaikka maailma kaatuisi?
PoistaEn toki itsekään pidä kaikkia aktiivimallin osioita hyvänä. Minusta on kuitenkin parempi pyrkiä ehkäisemään työttömien syrjäytymistä kuin jättää heidän oman onnensa nojaan. Siksi tuen hallitusta tässä asiassa, mutta samaan hengenvetoon totean, että mallia tulee muokata sitä mukaan kun sen vaikutukset alkavat selvitä. Ensiarvioinnille (ja korjauksille) sopiva ajankohta on aikaisintaan ensi syksynä ja viimeistään ensi talvena.
Ei vaan noudattaa sitä länsimaisen sivistysyhteiskunnan periaatetta, jossa sopimukset pidetään ja lupauksiin voidaan luottaa.
PoistaEi kyse ole siitä saako joku asia muuttua tai onko aktiivimalli hyvä. Kyse on siitä, että jos hallituksen sallitaan tässä asiassa livetä sitoumuksistaan se tekee sen kohta seuraavassakin asiassa. Eihän se niin voi olla, että SAK noudattaa kikyä, mutta yksi osapuoli ei.
Ymmärrän. Saavutetuista eduista ei luovuta. Eikä mallin mukana kadonneista karenssipäivistä tai pienten tulojen hankkimismahdollisuuksista työttömyysturvan aikana puhuta.
PoistaMuistuttaisin professoria siitä, että tuommoset virhemarginaaliin hyvin mahtuvat 0,3:n tai 0,2:n prosenttiyksikön 'muutokset' ovat pelkkää tilastollista vaihtelua; semminkin kun otoksen satunnaisuudesta ei ole oikein mitään tietoa.
VastaaPoistaJa olet siinä aivan oikeassa.
PoistaSampo Terhon Siniset ei kylläkään ole mikään maahanmuuttokriittinen puolue. Kyseessä on ryhmä häpeämättömiä opportunisteja, joita kiinnostaa lähinnä oma etu. Kai tämän nyt jokainen on viimeisen vuoden aikana nähnyt.
VastaaPoistaTerhon höpinät hallituksen vastuullisesta maahanmuuttopolitiikasta
on vain merkki vaalien lähestymisestä.
Epäilemättä tällaiset ulostulot tulevat
seuraavan vuoden aikana lisääntymään, koska Terho luottaa kansan huonoon muistiin. Valtamedia tulee antamaan
suopeaa julkisuutta loikkareille, koska
se näkee tämän mahdollisuutena kaivaa maata Halla-ahon puolueen alta.
Siltähän tuo vaikuttaa, mutta toivottavasti olet/olemme väärässä.
PoistaVeikkaan että vaalien jälkeen RKP lupaa Terholle Freudenthal-mitalin ja 8000 euroa ja paikan kahvinkeittäjänä puolueessa. Terho on tajunnut että pakollisen ruotsin kannattajana hänen ei tarvitse marssia työnvälitykseen Sinisen Tulevaisuuden muututtua Harmaaksi Aamunkoitoksi. Simon (heitän nyt vain ilmaan) muuttaa Venäjälle Putinin neuvonantajaksi ja Timppa perustaa laulukuoron Arvokkaasti Pohjalla ja johtaa kuoroa sieltä, mihin hillotolppa on hänet kuljettanut.
VastaaPoista