Helsingin Sanomat julkaisi mielenkiintoisen tutkimustuloksen. Sen mukaan puut kasvavat nopeammin kaupungeissa kuin maaseudulla. Syynä eroon on kaupunkien lämpösaarekeilmiö, eli se, että kaupungeissa on ympäröivää maaseutua lämpimämpää.
Jutun mukaan puut kasvavat kaupungeissa noin 25 prosenttia nopeammin kuin maaseudulla. Siis neljänneksen: se on varsin paljon. Lisäksi jutussa kerrottiin, että yleinen ilmaston lämpeneminen on lisännyt puiden kasvua vuodesta 1960 noin 17 prosentilla. Ei vähäinen määrä sekään.
Metsien kasvun nopeutumista on tutkittu myös Suomessa. Meillä metsien kasvu on lisääntynyt noin 0,7 kuutioita hehtaarilla 1970-luvulta lähtien. Tuosta noin 20 prosentin muutoksesta noin kolmannes on johtunut ilmastonmuutoksesta ja muista ympäristötekijöistä.
Loput eli suurin osa muutoksesta on kuitenkin seurausta ns. tehometsätaloudesta, jonka ansiosta metsien kasvu on palautunut monisatavuotisen tervanpolton ja harsintahakkuiden jäljiltä. Hyvä näin, sillä yhä ripeämmin kasvavat metsät tarjoavat samanaikaisesti mahdollisuuden sekä maamme talouden edistämiseen, maaseudun asuttuna pitämiseen, kasvihuonekaasujen sitomiseen että luontomme suojeluun.
Voidaankin sanoa, että suomalainen pitkäjänteinen metsätalous on tuottanut maallemme oikein todellisen monikäyttöluonnonvaran. Käyttäkäämme sitä siis monipuolisesti ja harkiten niin, että kokonaisuudesta muodostuu meille, jälkipolville ja ympäristölle mahdollisimman paljon hyvää - siis huomioiden niin ekonominen, sosiaalinen kuin ekologinenkin kestävyys.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Johtuivatko metsäkuolemat happosateista?
Tutkijoilta uusi metsäkannanotto
Tutkijoiden biotalousjulkilausumasta
Nopeesti kasvavasta puusta tulee huonompaa puusepän ja rakennuspuuta, kuin hitaasti kasvaneesta, kysypä vaikka anhan kansan ihmisltä jotka osasivat ottaa puun oikeaan aikaan metsästä ..
VastaaPoistaTotta, mutta rakennus-
Poistaja puusepänteollisuus ei pysty käyttämään kuin pienen osan Suomen yli 100 miljoonan kuution vuotuisesta metsänkasvusta.