tiistai 30. tammikuuta 2018

Kommentti trumpilaisen talouspolitiikan onnistumisesta

Suomessa on aika ajoin käyty kovasti keskustelua Donald Trumpin poliittisten linjojen merkityksestä Yhdysvaltain talouskasvussa. Helsingin Sanomat julkaisi tänään asiaan liittyen ajatuksia herättävän kuvan.

Siitä näkee, että Trumpin ensimmäisenä vallassaolovuotena USA:n BKT on kasvanut 2,3 %. Vastaavasti Obaman ensimmäisenä vuonna muutos oli peräti 2,8% pakkasella. Nuoremman Bushin aikana ensimmäinen vuosi meni prosentin verran plussalle.

Tosiasia kuitenkin on, ettei yksikään vallan saanut poliitikko pysty kääntämään maansa talouden kurssia plussalle, vaan ensimmäisenä vuonna "nautitaan" edeltävän hallinnon toimien hedelmistä. Myös synkissä merkeissä aloittanut Obama onnistui kääntämään maansa talouden kasvuun.

Siksi ensimmäisen vuoden BKT-lukuja merkityksellisempää Trumpin hallintoa arvioitaessa ovat hänen päätöstensä vaikutukset talouden syvempiin virtoihin. Siis investointeihin, kaupan vapauteen, yleiseen ilmapiiriin ja niin edelleen.

Niistä HS:n haastattelemilla asiantuntijoilla oli positiiviset näkemykset: "suomalaisyritysten kannalta Yhdysvaltain taloustilanne on kaikin puolin hyvä" ja "jos suomalaisyritys haluaa tuoda tuotantolaitoksen Yhdysvaltoihin, nyt on hyvä aika."

Jutun kirjoittanut Laura Saarikoski puolestaan totesi, että Yhdysvaltain talouskasvu jatkuu jo yhdeksättä vuotta ja kiihtyi entisestään Trumpin veroleikkausten alla. Siten amerikkalaisyrityksillä on nyt rahaa investoida sellaisiinkin tuotteisiin, joita suomalaisyritykset tuottavat.

Jäämme siis suurella jännityksellä odottamaan kuinka Trumpin toinen hallintovuosi sujuu taloudellisesti. Vuoden päästä myös BKT-luvuista voi arvioida hänen onnistumistaan. Jos ja kun investoinnit lisääntyvä, luovat ne vahvuutta trumpilaiselle suurvaltataloudelle ja samalla maailman talouskasvulle.

Toisaalta on niin, että talouden käännekohtien ennustaminen on kerta toisensa jälkeen ollut vaikeaa, ellei mahdotonta. Näin ainakin romahdusten osalta; nousukausien ennakoiminen on helpompaa.

Siksi on selvää, että jos maailman talous lähtee syystä tai toisesta - vaikkapa Kiinan vetämänä - syöksyyn, seuraa myös Yhdysvallat maailmanlaajuista trendiä. Ja myös vasta liikkeelle päässeen Suomen talouskasvun edellytykset katoavat.

On siis syytä toivoa, että Trumpin talouspolitiikka osoittautuu onnistuneeksi, eikä talouden pohja petä missään muuallakaan. Ja samalla tiedostaa, ettei talouskasvu tule tälläkään kertaa olemaan ikuista, joten sen hedelmät on syytä käyttää hyväksi - ja samalla varautua tulevaan - juuri nyt niin Suomessa kuin rapakon takanakin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
 Oliko Trump rasisti puhuessaan persläpimaista?
Donald Trump feministien hampaissa
Suomen talous kasvaa ennusteita nopeammin vuosina 2017-2021

2 kommenttia:

  1. Löin ET:n kanssa vetoa POTUS Trumpin voiton puolesta (siis voitimme, minä ja Trump). En lyönyt vetoa Suomen vastaavasta. Olisimme hävinneet, minä ja Suomi.
    Professorille onnittellut! Jo ihan jonkun aikaa blogisi on ollut ykköspaikalla oikotieto.fi galluplistalla!

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.