Ilta-Sanomat kertoi pääministeri Juha Sipilän (kepu) toiveesta ensi vuodelle. Lehden mukaan hän haluaisi, "että voisimme lähestyä tätä sisällissodan muistovuottakin yhdessä sen sijaan että ryhtyisimme kaivamaan uudestaan niitä rajalinjoja, jotka jakoivat suomalaiset vuonna 1918".
Olen pääministerin kanssa samaa mieltä siitä, että vuoden 1918 tapahtumien toistuminen olisi pahinta mitä maallemme voisi sattua. Sen sijaan hiukan ihmettelen hänen sananvalintaansa: "toivon".
Tosiasiahan nimittäin on, ettei kenelläkään ole tässä maassa enempää valtaa huolehtia yhteiskuntamme eheydestä kuin juuri pääministerillä. Siten Suomen kansalaisena toivon, että hän käyttäisi tätä valtaansa maan yhtenäisenä pitämiseksi eikä vain toivoisi sitä.
Ilta-Sanomien jutun mukaan Sipilä piti työllisyysasteen nostamista hallituksensa tärkeimpänä päämääränä. Tavoite on erinomainen ja toivon hallitukselle menestystä sen toteuttamiseksi. Ainakin olemme hyvässä vauhdissa, sillä loppumassa olevana vuonna on uusia työpaikkoja syntynyt keskimäärin 230 kappaleen päivävauhdilla. Toivottavasti sama tahti jatkuu myös vuoden vaihduttua.
Sipilä sanoi myös haluavansa jakaa kasvun hedelmät mahdollisimman tasaisesti koko väestölle. Tämäkin lienee hyvä tavoite, kunhan ei mennä äärimmäisyyksiin - kyllä palkka edelleen kuuluu työn tekijälle itselleen, eikä verotuksen kautta levitettäväksi kaiken maailman haaveiden toteuttajille.
Pääministeri halusi myös taata maamme talouden kasvuedellytykset palkkamaltilla ja koulutukseen satsaamisella. Itse lisäisin listaan sekä julkisella että yksityisellä rahoituksella tehtävän tutkimuksen edistämisen, mutta tuollaisenaankin se on otsikkotasolla hyvä ja tietäisi koulutuksen osalta muutosta Sipilän kabinetin aiempaan politiikkaan.
Omituiseksi koulutusasian tekee kuitenkin se, että pääministeri haluaa lisätä lastemme kouluvuosia tilanteessa, jossa monissa kouluissa ei edes nykyistä kouluaikaa pystytä viemään läpi kunnialla, oppilasaines on paikoin ongelmallista eikä edes luokkahuoneiden hengitysilmaa ole saatu kelvolliseksi. Siksi ehdotan Sipilälle, että tässä asiassa satsattaisiin pikemminkin oppivuosien laatuun kuin niiden määrään?
Talouden kasvuedellytyksiin liittyy myös taloutemme tasapaino. Se on edelleen kroonisesti alijäämäinen, joten ensi vuonnakin sitä on suunniteltu paikattavaksi kolmen miljardin euron lisävelalla.
Siksi toivoisin, että vuoden 2019 budjettisuunnitelmia alettaisiin harjata jo nyt sellaisista menoeristä (esimerkki), jotka eivät ole välttämättömiä, eivätkä edistä Sipilän toivetta kansakunnan yhtenäisenä pysymisestä. Uskon, tai oikeastaan tiedän, että niitä löytyy jopa helposti vuoden 2018 nettovelanoton tarvetta enemmän.
Näillä toiveilla ja kommenteilla kiitän kaikkia lukijoitani kiinnostuksesta blogiani kohtaan - sekä niihin liittyneestä asiallisesta keskustelusta. Sekä toivotan heille ja myös pääministeri Juha Sipilälle oikein hyvää uutta vuotta!
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Veroa ja velkaa
Vuosi 2017 alkoi terrorismin varjossa
Otsikkologiaa pakolaiskiintiöistä
Hyvää Uutta Vuotta, toivon.
VastaaPoistaToivon myös Hyvää Uutta Pääministeriä, joka lopettaa toiveajattelun ja alkaa johtamaan maata kansan etu johtoajatuksenaan.
Proffalle kiitos kuluneen vuoden mielenkiintoisista blogeista!
Kiitos kiitoksista! Ja toiveesta.
PoistaSuuri kiitos ajatuksia herättävän blogin kirjoituksista tänäkin vuonna! Toivotan lämpimästi Hyvää Uutta Vuotta 2018!
VastaaPoistaVuoden 1918 sisällissotaa tullaan Suomessa muistelemaan lähes yksinomaan kapinan aloittaneen osapuolen uhrien näkökulmasta.
VastaaPoistaSDP tekisi ryhdikkäästi, jos se pyytäisi anteeksi aseellisen kapinan aloittamista.
SDP teki pesäeron kapinallisiin jo 1920-luvulla, mutta kommunistit painuivat maan alle odottelemaan parempaa tilausuutta. Se näyttikin tulevan sotien jälkeen, mutta hallitusvastuun myötä vallankumous-ajatus kuivui kokoon.
PoistaKommunistien suorana seuraajana Vasemmistoliitolta ja sen puheenjohtajalta Li Anderssonilta voisi siten ehkä odottaakin jonkinlaista anteeksipyyntöä tai pahoittelua verisen kapinan aloittamisesta, ei SDP:ltä. Veikkaan kuitenkin, ettei puolueen eikä sen puheenjohtajan ymmärrys riitä siihen.
Joka tapauksessa en pidä hyvänä ajatuksena anteeksipyynnön kärttämistä. Jos jonkinlainen tunnustus on tullakseen, nouskoon se syyllisten seuraajien omasta vakaasta tahdosta ja ymmärryksestä.
Jos jonkinlainen tunnustus on tullakseen, nouskoon se syyllisten seuraajien omasta vakaasta tahdosta ja ymmärryksestä.
PoistaTurha toive tuo, että olisi vakaata tahtoa ymmärrystä. Varsinkin se ymmärrys puuttuu.
Parempaa huomista ja tulevaa vuotta toivottelee myös Huru-ukko. Mukava näitä proffan juttuja on lukea, vaikka kaikista asioista en aivan samaa mieltä olekaan:)
Vaikka kuinka tekisi pesäeroa, niin meillä on tarkistettavissa oleva fakta, että SDP on ainoa eduskuntapuolue, joka on osallistunut aseelliseen kapinaan laillista hallintoa vastaan.
PoistaTuosta hallinnon laillisuudesta voi olla monta mieltä, mutta näin se vaan on.
Toki noinkin.
Poista"Tarja Halonen nousee Helsingin yliopiston johtoon"
VastaaPoista"Halonen toivoo, että hän voi käyttää työssä hyväksi myös kansainvälistä kokemusta ja kosketuspintaansa."
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005497027.html
Hiukan vanha uutinen mutta jotenkin heräsi epäilyksen tunne, että mitähän "kosketuspinta" tuo tullessaan uusille vuosille?
Onnellista uutta vuotta kaikille!
Samaa harmittelin minäkin uutisen kuultuani.
Poista""... palkka edelleen kuuluu työn tekijälle itselleen, eikä verotuksen kautta levitettäväksi kaiken maailman haaveiden toteuttajille.""
VastaaPoistaMutta tämä on vain kokokuvan toinen puoli, eikä edes se etusivu.
Kun "taloutta" kuvaavia tilastoja kerätään ja piirretään käyrät ja diagrammit vaikkapa aikajanalle jostain 60-luvun puolivälistä näihin päiviin -- kuten Ari Ojapelto juuri Kansan Uutisten blogissaan teki -- saadaan varsin kattava ja tulkinnaltaan yllättävän yksiselitteinen kuva siitä mitä globaalisti ja oman maamme rajoissa on tapahtunut. Ja tuo kokokuva esittää taloushistoriallisesti koskaan ennen esiintymättömän mammuttiluokan muutoksen ja ilmiön: olemme siirtyneet "taloudesta" joka oli olemuksellisesti rahankiertojärjestelmä "talouteen", joka olemuksellisesti on rahanluontijärjestelmä.
Leikkauskohta asettuu kauniisti siihen maailman suureen lamaan joka muutti kaikki niin sanotut "taloudelliset realiteetit" 90-luvulla. Siitä saakka "taloudessa" on pitänyt paikkansa vain yksi laki: niin sanotut "taloudelliset realiteetit" = rikkaiden ihmisten edut. -- Esimerkiksi meillä Suomessa tuloerot olivat siihen saakka kaventuneet ja tuottavuus noussut, sen jälkeen tuloerot ovat vain revenneet ja reaalimaailmassa tehtyjen työtuntien määrä pysynyt täsmälleen samana.
Joten tuo alun sitaatti pitää ehdottomasti varustaa varauksella: palkka kuuluu ei vain tekijöille itselleen, vaan nimenomaan reaalisen työnteon ja "talouden" kiertoon. On mahdollista, että jokainen sosiaalisen tasauksen kautta reaalikierrossa pysyvä euro on terveempi kuin yksikään "talouden" katon läpi rahanluonti-, rahoitus-, sijoitus- ja keinottelurahan numeeriseen taivaaseen vuotava euro.
Jos noihin tilastoihin tutustuu tämän taloushistoriallisen kokonaiskuvan raameissa, kaikki tapahtunut saa aukottoman ja luontevan selityksensä. Hallitukset tuskin kuitenkaan ovat miehitetyt sellaisisella älyllä, joka jaksaisi jäsentää premissejä läpi ja edes nähdä suuren kokokuvan -- saati sitten että omaisi tarvittavaa asiahallintaa. Ne Sipilän, Orpon ja Lindströmin temput ovat todellakin lähinnä vain yritys tehdä edes jotain -- ettei oma täydellinen kyvyttömyys paljastuisi.
Taannoin Clintonin hallituksen työministerinä toiminut talousooppinut, Robert Reich, erosi paikaltaan nimenomaan tajuttuaan miten voimaton demokratia on numeerisen talousmagian edessä. Hänestä on tehty henkilödokumentti, joka on nähtävillä ainakin Netflixin suoratoistopalvelussa. Suosittelen.
Itse kirjoitin Reichista blogissa, johon pääsee nimeäni klikkaamalla.
Vielä pidemmän ajan (vuosisatojen) kehyksessä ihmisten varallisuus on kyllä tasaantunut ihan oleellisesti, mutta olet kyllä oikeassa siinä, että viimeisten kymmenien vuosien aikana on selkeästi siirrytty suosimaan pääomatuloja työpalkkojen kustannuksella. Ongelmana on ollut riski pääomien karkaamisesta heti, jos niitä on esimerkiksi pyritty verottamaan kuten työntekoa. Siinä mielessä Supecellin perustajat tuntuvat oivaltaneen jotain oleellista halutessaan maksaa veronsa kotimaahan.
PoistaKiitokset proffalle hyvistä lukuelämyksistä, toivottavasti sama jatkuu ensi vuonnakin.
VastaaPoistaKiitokset DuPontille ja myös Titalle kiitoksista. Kyllä tässä on tarkoitus jatkaa myös tulevana vuonna, mikäli vain aika antaa myöden.
PoistaNäin siksi, että tämä on kuitenkin vain harrastus, jota teen silloin kun työnteolta jää aikaa. Asiaa kuitenkin helpottaa se, että olen varsin nopea kirjoittamaan, joten aikapula ei ole ihan niin suuri, kuin se voisi olla.
Isona plussana tässä on oman ajattelun selkiytyminen pyrkiessäni selvittämään niitä muille luettavaksi. Ja kyllähän ajatukset kulkevat näissä keskusteluissa molempiin suuntiin, mikä niin ikään avartaa myös omia näkemyksiäni.
Anteeksipyyntöjen sijalta olisi terveempää jos yritettäisiin ymmärtää, mikä johti mihinkin ennen sisällissotaa ja sisällissodassa. Tämän päivän punkut ovat vieläkin jonkinlaisessa hurmoksessa "paremmasta väkivallasta". Molemmat puolet syyllistyivät rikoksiin ihmisoikeuksia kohtaan ja molempien puolien rikokset tulee tuomita tasavertaisesti. Näin tehden kääntyy punkkujen nousuhumala tasaiseksi krapulaksi.
VastaaPoistaTästä kommentista täysi kymppi! Olettaen, että puhut pelkästään ääripäistä.
PoistaVoin olla väärässäkin, mutta tietääkseni vuoden 1918 tapahtumiin johtanut ulko- ja sisäpoliittinen kehitys on varsin hyvin tiedossa?
PoistaKäsittääkseni pulma on ollut ja on edelleen siinä, että ollaan perustavaa laatua olevalla tavalla erimielisiä syistä ja seurauksista tehdyistä johtopäätöksistä?
Minun käsitykseni ja tosiasioiden perusteella punakapina oli turha. Suurimmat ongelmat - kahdeksan tunnin työaika ja maaomistuskysymys oli jo ratkaistu tai ratkeamassa, joten kapinan ainoa oikea syy oli kommunistinen kiihko ja entisen emämaan tapahtumat.
PoistaOmasta suvustani kuoli isoisoeno, punikkien puolella taistellut renkimies. By the way, miestä ei ole jostain syystä virallisesti tunnistettu. Mutta itse tiedän tapauksen 100% varmasti, ja tietoni ovat yhtäsopivat virallisen tiedon(puutteen) kanssa.
Qroquius Kad! Kun ollaan perustavaa laatua olevalla tavalla erimielisiä syistä ja seurauksista, niin itse tutkittavaa objektia ei ole silloin tutkittu tarpeeksi objektiivisesti. Kuten professori toteaa niin punakapina oli turha. Punkut nousuhumalassa (Venäjän onnistunut vallankumous) päättivät aloittaa hillumisen aseet käsissä.
VastaaPoistaÄitini isän torppari-isä liittyi punakaartiin vapaaehtoisena; onnistui todistettavasti säilyttämään henkensä.
PoistaÄitini äidin niinikään torppari-isä piileskeli kevään 1918 punakaartin pakkovärväyksiä, joihin hänellä ei ollut pienintäkään halua osallistua.
Isänisäni jäämistössä oli Tampereen valtauksen 1918 muistomitali. Koska isoisä oli ikäluokkaa 1910, se oli mitä ilmeisimmin hänen appensa.
Isäni isänisän sukuhaarasta en ole koskaan kuullut muuta, kuin että olivat pohjoissuomalaisia talonpoikia.
Minulla on siis yhtä lailla punikki- kuin lahtarisukua. Pahimmillaan voisi olla jopa niin, että isoisäni appiukko ampui Professorin isoisoenon Tampereen taistelun muistomitalia tienatessaan.
Mutta kuten mainitsin, kaikki ulko- ja sisäpoliittiset aspektit ovat kyllä ymmärtääkseni olleet jo vvuosikymmenet hyvinkin tiedossa.
Mitä tästä puuttuu?
Kirjoitin tästä jo aiemmin mutta nyt jämptisti.
VastaaPoistaSDP:n puoluetoimikunnan toimeenpaneva komitea määräsi porvarilliset senaattorit (eli maan laillisen hallituksen) vangittaviksi ja valtion tärkeimmät virastot miehitettäväksi yöllä 27.-28.1.1918.
Kenraali Mannerheimin suojeluskuntajoukot oli määrätty riisumaan aseista venäläiset varuskunnat Etelä-Pohjanmaalla samana yönä.
Sisällisodan alussa punaiset yrittivät halvaannutta maan polittisen johdon ja valtiokoneiston. Suojeluskunnat aloittivat venäläisten miehitysjoukkojen aseistariisunnan.
Wikipedia: "Forssan ohjelma. Ohjelmaan kuului muun muassa 8 tunnin työpäivä, vähimmäispalkka ja yleinen kouluvelvollisuus.. Ohjelman välittömät vaatimukset ovat toteutuneet lukuun ottamatta kirkon ja valtion eroa, suoraa demokratiaa ja koulujen uskonnonopetuksen lakkauttamista." SDP oli rautaa aikoinaan, joten ei ole ihme että työväenliike oli myrkkyä porvareille. Porvarit olisivat ilmeisesti mielellään säilyttäneet tsaarin aikuisen politiikan, missä torpparit ja työläiset olivat suunnilleen koiran asemassa. Ilman työväenliikettä ei Suomen nykyinen kehitys olisi ollut mahdollista ja substanssiymmärryksen puute sen aikaisista olosuhteista on se tekijä miksi vielä tänäänkin on vihaa "punaisten ja valkoisten" välillä.
VastaaPoista