perjantai 10. marraskuuta 2017

Entä jos koko vasemmisto yhtyisi?

Tänään julkaistu Jukka Vettenrannan mielipidekirjoitus oli mielenkiintoista luettavaa. Hän nimittäin luonnehti nykyisiä vasemmistopuolueita vähemmän mairittelevasti.

Vai mitä arvoisa lukijani tuumaa tästä: "demareiden kannattajapohja kutistuu ja ikääntyy, visio ja ­tarina ovat hukassa. Vihreiltä puuttuu kyky ottaa ratkaiseva askel pääministeripuolueeksi, ja vasemmistoliitto on lähinnä ­kuriositeetti."

Vettenrannan ratkaisu kuvaamaansa tilaan olisi kaikkien kolmen yhdistyminen vasemmistovihreiksi. Tai ei aivan kaikkien, vaan "demareiden änkyräsiipi" joutaisi muuttamaan Perussuomalaisiin, eikä se haittaisi ketään.

Ehdotus on mielenkiintoinen ja epäilemättä lisäisi poliittisen vasemmiston vaikutusvaltaa suomalaisessa politiikassa. Vasemmistoon vuoden 2015 vaaleissa saaman 32,2% tai Ylen viimeisimmän gallupin mittaamalla 41,4% kannatuksella uusi vasemmistovihreä puolue saisi isoja vaaliliittoja suosivan eduskuntavaalijärjestelmämme takia valtavan eduskuntaryhmän - ehkä jopa enemmistön parlamenttiimme.

Tämä olisi uhka, joka muun poliittisen kenttämme olisi pakko huomioida. Nähtäisiinkö silloin myös oikealla laidalla puolueiden yhdistymisiä. Kokoomus ja Keskusta yhdessä kristillisten kanssa saattaisivat mennä yhteen. Ja siihen joukkoon pyrkisivät epäilemättä myös poliittista uraansa pelastamaan pyrkivät siniset.

Ruotsalaisten perinteinen asema hallituksen apupuolueena ja yhden asian liikkeenä saattaisi myös päättyä jommankumman valtapuolueen saadessa yksinäänkin hallitukseen tarvittavan enemmistön. Siten myös kielipuolueemme kannattaisi ehkä liittyä uuteen suuroikeistopuolueeseen - vaarana tosin olisi puolueen vasemmistolaidan karkaaminen vasemmistovihreisiin.

Näin Suomi siirtyisi kohti poliittista kaksipuoluejärjestelmää, jonka ulkopuolelle jäisivät varmuudella ainoastaan Perussuomalaiset. Heitä tuskin haluttaisi lähteä mukaan, eikä vastaanottajakaan taitaisi kaivata halla-aholaisia.

Pidemmällä aikavälillä fuusioiden seurauksena jo nyt etenkin maahanmuuttoasioissa aivan omaa linjaansa ajavan Perussuomalaisten kannatus lähtisi mitä todennäköisimmin kasvuun samalla tavalla kuin esimerkiksi Ruotsissa Ruotsidemokraattien. Silloin maan hallitseminen saattaisi jopa vaikeutua nykyisestä poliittisen keskilinjan ylittämisen vaikeutuessa.

Sellaisessa tilanteessa maamme politiikan kannalta ratkaisevaa olisi luultavasti se, suostuisiko uusi suuri oikeistopuolue yhteistyöhön halla-aholaisten kanssa. Mikäli se ryhtyisi siihen, vähenisi vasemmistovihreiden pitkään jatkunut kannatustaan merkittävämpi asema suomalaisessa politiikassa. Avoimeksi jäisi tosin vielä se, muuttaisiko tämä myös suomalaisen yhteiskunnan - erityisesti median - ilmapiiriä. ja jos muuttaisi, niin mihin suuntaan?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vasemmistonaiset upottavalla suolla
Onko Antti Rinne tyhmä vai peluri?
Vihervasemmisto hyväksyy väkivaltaisiksi tiedettyihin mielenosoituksiin osallistumisen

2 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa pohdintaa. Vasemmistopuolueet ovat joka tapauksessa eräänlainen valeoppositio, joka valtaan päästessään toimii lähes yksi yhteen vallassa olevan oikeiston tapaan. Raja kulkee globalistien ja kasallismielisten välillä. Ja vasemmisto todellakin on ihan hukassa, kun ajaa kaikkien asiaa, ei aja kenenkään asiaa. Tanskassa sosiaalidemokraatit jotenkuten vielä pärjäävät, mutta vain koska ovat ottaneet tiukemman kannan maahanmuuttoon, tekevät jo virallisestikin yhteistyötä Tanskan kansanpuolueen kanssa. Vihreät tulevat kutistumaan, niin on käynyt muuallakin, mutta ehkä heidän aatteensa eläisi paremmin sulautumalla samoja asioita ajavaan vasemmistoliittoon.

    Tanskassa on syntynyt puolueita nimenomaan ajamaan maahanmuuttokriittistä asiaa, ja ellei Perussuomalaiset ota selvästi tämän suunnan kenttää haltuunsa, voi olla, että Suomessakin kohta nähdään vielä tiukempaa maahanmuutopolitiikkaa ajavia puolueita kuin persut. Persuilla ei kuitenkaan ole ihan heti hätää, koska saivat johtajakseen luotettavan Halla-ahon.

    VastaaPoista
  2. Aikamoinen uhkakuva! Voi olla melko varma, että jonkin aikaa tuota settiä niin politiikka siirtyisi osaltaan kaduille turhautuneille kansalaisille..

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.