maanantai 2. lokakuuta 2017

Väkivalta on tuomittavaa, v

Eilinen päivä oli historiallinen. Vanha suurvalta Espanja käytti väkivaltaa estääkseen hallituksen mukaan laittoman, mutta tosiasiassa demokraattisen, äänestyksen Katalonia itsenäistymisestä. Todennäköisesti juuri sen takia katalaanien ylivoimainen enemmistö äänesti itsenäisyyden puolesta.

Tapahtuneen seurauksena on todennäköistä, että Katalonia itsenäistyy tai saavuttaa ainakin erittäin laajan itsehallinnon ja poliittisen riippumattomuuden keskushallinnosta. Seuraavaksi jää nähtäväksi kuinka sen esimerkki vaikuttaa Baskimaan itsenäisyyspyrkimyksiin: nouseeko sielläkin kansallistunne vai jäävätkö Euroopan kielikummajaiset edelleen keskushallinnon alaisuuteen. Mehän muistamme baskien ääriliikkeen kamppailleen vuosikymmeniä itsenäisyyden puolesta terrorismin avulla.

Ehkäpä eilisen päivän suurin opetus meille eurooppalaisille on siinä, että katalaanit onnistuivat demokratian keinoin siinä, missä baskit olivat epäonnistuneet väkivallalla. Se kertoo demokratian voimasta suhteessa vähä-älyiseen tappamiseen.

Tämä olisi hyvä muistaa myös länsimaissa asuvien kiihkomuslimien parissa, jotka eilen tekivät Kanadassa ja Ranskassa terrori-iskut lähes uutispimennossa. Myös islamistiseen väkivaltaan turtuu, kuten aiemmin totesin, eikä tapauksia uutisoitu kovinkaan näyttävästi.

Turtuminen väkivaltaan ei tee siitä hyväksyttävää sen enempää islamisteille kuin demokaraattisesti valituille hallituksille. Siksi myös Suomen valtiojohdon on syytä tuomita ne Espanjassa paljon selkeämmin kuin ulkoministeri teki eilen - eikä kukaan tehnyt Kanadan ja Ranskan tapahtumien johdosta.

Tuomitseminen selvin sanoin kuuluu joko presidentti Sauli Niinistölle, pääministeri Juha Sipilälle tai ulkoministeri Timo Soinille. Muussa tapauksessa näyttää siltä, kuin Suomi hyväksyisi väkivallan poliittisten päämäärien hyväksi. Ja kuten tiedämme, tärkeätä ei ole pelkästään se, miten asiat ovat, vaan myös se, miltä ne näyttävät.

Vai onko sittenkin niin, ettei Suomen valtiojohdossa ole sittenkään kyse siitä, miltä asiat näyttävät, vaan siitä, että se kaikessa hiljaisuudessa hyväksyy niin valtiojohtoisen kuin uskonnollisvetoisenkin terrorismin?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Lontoossa paukahti pommi ja Pariisissa välähti veitsi
Äärivasemmisto ja islamistit, kuin kaksi marjaa?'
Espanjan terrorisminvastaiset lääkkeet

14 kommenttia:

  1. Toinen ulkomaan teko ei ollut Espanjassa vaan Ranskassa - jälleen kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Errare linkkium humanum est. (Tai jotain sinnepäin.) :D

      Poista
    2. Sellaista se on kun aamukiireessä kirjoittaa. Kiitos tarkkaavaisuudesta, korjasin lapsuksen. Näytti otsikkokin jääneen omituiseksi, mutta olkoon.

      Poista
  2. Se jää kyllä vielä nähtäväksi, kuinka pitkälle demokratia riittää törkeää väkivaltaa käyttävän keskushallinnon kanssa. Voi olla, että myös katalaanit joutuvat turvautumaan 'vähä-älyiseen tappamiseen'. Jos EUlla on minkäänlaista missiota rauhan säilyttämisen puolesta, niin nyt on aika tehdä jotain. Vaikka eihän se taida olla itsenäisyyspyrkimysten väkivaltainen tukahduttaminen niinkään vastenmielinen Brysselin valtaapitäville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännää, että Katalonian kansan tahto on Espanjan sisäinen asia johon EU ei voi puuttua.
      https://yle.fi/uutiset/3-9862015

      Krimin kansanäänestys taas oli Venäjän teko johon EU:n täytyy kovalla kädellä puuttua, jopa pakotteilla.

      Puola ja Unkari eivät halua muslimi-tappajia maahansa mutta maat eivät saa sitä itse päättää vaan EU puuttuu asiaan.

      Ei tiedä pitäiskö itkeä vai nauraa tätä EU touhua...

      Poista
  3. Nämä kaksi komission puudelia, nimittäin Orpo ja Sipilä kiltisti odottavat mitä mieltä johtaja Juncker on, ennenkuin avaavat suunsa. On taas tavallisen mun..ta käyttäytymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin. Meidän hallituksen federalistinen kopla ilmeisesti kiemurtelee ja pysyttelee nyt piilossa. Vaikea dilemma_
      -kannattaako demokratiaa ja vaalitulosta: Suomen eu/euro-eroäänestys olisi seuraava miina
      -tukeako hillotolpan himossa täyttä eu-integraatiota, kun riski leimautua väkivaltakoneistoksi on suuri
      No, kerrankin saavat harmaat aivosolut kunnon töitä - edellyttäen että niitä näillä poliitikoilla vielä on jäljellä toimintakykyisinä.
      -Beowolf-

      Poista
  4. Aatteleppa ite, jos pääkaupunkiseudun kolme suurinta kaupunkia yrittäisi tehdä Katalonian aluehallinnon temppua. Ei edes rauhansanalainen Juha Sipilä päästäisi lypsettäviä karkuun ilman, että yrittäisi polisiivoimin estää sen.

    42 prosentin äänestysvilkkaus ei oikeuta eettisestikään mihinkään mullistuksiin ihmisten elämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ajatellut tätä Ahvenanmaan tai Lapin kannalta. Ainakin minä soisin heille itsenäisyyden, jos he niin haluaisivat ja kansanäänestyksen kautta niin päättäisivät.

      Poista
    2. Norjaan liittymällä Lappi saisi myös NATO:n turvatakuut. :D

      Poista
  5. Millä perusteella perustuslainvastlinen äänestys on demokraattineninen? Suosittelen tutustumaan Katalonian, Baskimaan ja Espanjan historiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samalla tavalla kuin Suomenkin julistautuminen itsenäiseksi...

      Älä viitsi pelleillä!


      t: V-tuuntunut Stadilaine

      Poista
  6. Ilmeisesti et tiedä Katalonian ja Espanjan historiasta yhtään mitään, minkä jo väittämäsi paljastaa. Toivottavasti v-tuuntumisesi johtaa ainakin pieneen älylliseen ponnistukseen historian kirjojen parissa pelleilyn sijasta.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.