lauantai 28. lokakuuta 2017

Kovaa peliä Kataloniassa

Katalonian aluehallinto julisti eilen itsenäisyyden ja Espanjan keskushallitus vastasi ilmoittamalla erottavansa Katalonian hallituksen, hajottavansa sen alueparlamentin ja järjestävänsä uudet vaalit 21. joulukuuta. Espanjan oikeuslaitos on puolestaan valmistautunut tuomitsemaan katalaanien itsenäisyyshankkeen kärkinimet aluejohtaja Carles Puigdemontia myöden.

Kukaan ei todellisuudessa tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Katalonia ei ole juurikaan saanut tukea muualta maailmasta, vaikka Suomen eduskunnassa on ainakin yksi heitä tukeva poliitikko. Myös Espanjan hallitus on ollut äärimmäisen tiukkana aina poliisiväkivaltaa myöden.

Tässä tilanteessa kaikkien osapuolten olisi syytä panna jäitä hattuun. Jos itse olisin katalaanien johtaja, hyväksyisin alueparlamentin hajottamisen sillä ehdolla, että Espanjan hallitus luopuisi oikeustoimista itsenäisyysmielisiä kohtaan ja ilmaisisi kunnioittavansa vaalien tulosta myös kansanäänestyksenä itsenäisyydestä.

Espanjan pääministerinä hyväksyisin nämä suuntaviivat. Ja mikäli katalaanit todella haluaisivat itsenäisyyttä 21. joulukuuta, tunnustaisin heidän oikeutensa ja ryhtyisin luomaan hyviä suhteita uuteen naapuriin, jotta oma maani hyötyisi mahdollisimman paljon sen taloudellisesta vetovoimasta.

Valitettavasti taitaa olla niin, ettei tässä kiistassa noudateta tervettä järkeä, eikä edelle hahmottelemaani ratkaisua synny. Katalaanit tuskin hyväksyvät parlamenttinsa hajottamista ja vaalien järjestämisestä saattaa siten syntyä varsinainen jättifiasko.

Tilanteen pitkittyessä kasvaa myös väkivallan riski. Kuten todettu, keskushallinto on jo osoittanut herkkyytensä sen käyttämiseen ja vaikka katalaanit ovatkin pidättäytyneet kaikesta väkivallasta, ei ole mitään takeita, ettei joku kuumakalle lähtisi sillekin tielle.

Varsinaista sisällissotaa tuskin syntyy, mutta vaarana Katalonian kukistamisesta saattaa olla katalaaniterrorismin syntyminen nyt jo lopettaneiden baskiterroristien seuraajaksi ja muslimiterroristien rinnalle. Se ei olisi kenenkään etu.

Lopuksi sananen Suomen ulkoministeri Timo Soinille (sin). Hän tuomitsi eilen Katalonian yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen, mutta unohti samalla, ettei Espanjan lainsäädännössä ole edes olemassa laillista tietä itsenäisyydelle. On siis jo tekninen mahdottomuus, että katalaaneilla olisi ollut käytettävissään laillinen reitti kohti itsenäisyyttä.

Tilannetta voi verrata Viron itsenäistymiseen. Silloinhan Suomen presidentti Mauno Koivisto toppuutteli eteläisten naapureidemme itsenäisyysintoa, epäilemättä "realistisella" näkemyksellään Neuvostoliiton vastatoimista. Veljeskansamme ei kuitenkaan kuunnellut pohjoista naapuriaan, vaan otti kohtalon omiin käsiinsä - enkä usko juuri kenenkään Suomenlahden eteläpuolella elävän katuneen tapahtunutta.

On siis toivottava, ettei kukaan katalaanikaan katuisi tämän vuoden tapahtumia neljännesvuosisadan kuluttua. Eikä myöskään espanjalainen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Väkivalta on tuomittavaa, v
Veronmaksaja pelasti pankinomistajia, entä sitten?
Espanjan terrorisminvastaiset lääkkeet

11 kommenttia:

  1. Ja miten kävi Kroatian, Slovenian, Montenegron ym pikkuvaltioiden julistauduttua yksipuolisesti itsenäiseksi Jugoslaviasta? EU maat ryntäsivät tunnustamaan itsenäisyyden, kas se sopi EU arvoihin. Olivathan nämä pikkuvaltiot Venäjän blokissa ja ne oli saatava pois sieltä.

    On tuo EU touhu liian kaksinaismoralistista. Nyt Katalonian ero ei siis sovi EU arvopohjaan. Herra Arvo Pohja (Juncker) julistaa punaviinihöyryisiä aivopierujaan...

    VastaaPoista
  2. Tässä on kyseessä EU:n jäsenvaltion lohkominen, joten tilanne ei ole yhteismitallinen edellä mainittujen tilanteiden kanssa.

    Puigdemontin vallankaappausyritys päättyy vankilatuomioon ja poliittiseen umpikujaan. Espanjan pääministerillä on valtava kannatus koko maassa, joten hän ei voi suostua lainvastaiseen toimintaan. Edes Kataloniassa ei enemmistö asukkaista tue itsenäistymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näistä syistä joulukuun vaalit olisi järkevä järjestää kansanäänestyksenä itsenäisyydestä - ja sen jälkeen pulinat pois, olisi tulos mikä tahansa.

      Poista
    2. Ja minkä takia äänestää asiasta joka on perustuslain vastainen?

      Poista
    3. Vaikuttamaan perustuslaista päättävien tahojen tulevaisuuden päätöksentekoon?

      Poista
  3. Oikaiskaa jos olen väärässä - käsittääkseni baskeilla on laajempi autonomia varsinkin omien verovarojen käytön suhteen. Ja se asema on sitten etan terroriteoilla hankittu.
    Katalaanit yrittivät alunperin neuvotteluilla.
    Siis keskusvalta oikein yllyttää siihen, että terrorismi on parempi vaihtoehto - melko älykästä ?
    Toisaalta katalonialaiset varmaankin pyrkivät aseettomaan vastarintaan, mutta jos Rajoy päästää taas koiransa irti voinemme odotella polttopullojen lentoa - nuorilla on nimittäin taipumus olla radikaalimpia.

    VastaaPoista
  4. Sodan kolme kriteeriä ovat: Talous, valta ja alueet. Tilanne Kataloniassa täyttää nämä kriteerit kukkuramitalla. Oikeastaan olen hieman ihmeissäni jos tosirähinää ei synny, mutta kuten proffa kirjoitti, niin terrorismi on luultavampaa kuin puhdas sisällissota. Espanja on jo varoittanut katalaaneja. Espanjan viranomaisten on täytynyt evästää Espanjan polliiseja, kun he matkustivat Kataloniaan että te ette saa ampua ketään hengiltä, vaikka kuinka sormi syyhyäisi, vaan teidän on pelkästään pieksettävä katalaaneja. Esimerkiksi vanhat mummot voitte pieksää ihan huoletta verisiksi, koska se herättää mediahuomiota ja laskujemme mukaan katalaanit silloin paskantavat housuihinsa, eivätkä uskalla rähistä jatkossa. Olen joskus ihmetellyt että miksi Katalonian katukuvassa on niin paljon länsimaista hiustenväriä, mutta se ei ole lainkaan kummallista, koska neandertalit ja visigootit ovat elvistelleet aikoinaan Katalonian alueella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku veriseksi piesty vanha mummo voinee tuohon todeta, notta mitäpä tässä enää on hävittävää......Minusta aika jättää piakkoin, mutta ompahan lapsilla/lapsenlapsilla parempi tulevaisuus....Ka-Boom!

      Poista
  5. Muistaisin, että Lennart Merikertoi jossain yhteydessä kysyneensä juuri Koiviston kantaa Viron itsenäisyyden ajoitukseen. Ja Koiviston kielteisen kannan kuultuaan, tiesi ajan olevan oikea. Meri teki siis juuri päin vastoin, mitä Koivisto kehotti. Merihän ei luottanut Koivistoon "asiantuntijana", vaan tiesi, että hänen tehtävänään oli toimia NL:n etuja ajavana "luottomiehenä".

    VastaaPoista
  6. Itsenäistyminen on harvoin laillista. Yhdysvallat julistautui itsenäiseksi laittomasti. Iso-Britannia yritti estää, muttei onnistunut. Jussi Halla-aho kirjoitti hyvin fb:ssä, miten monet nykyään itsenäiset valtiot olivat itsenäistyneet laittomasti, ihmetteli, oliko itsenäistymiselle joku oikea aika maailmanhistoriassa ja enää se ei olekaan mahdollista.

    Itsenäisyys pitää ansaita joka päivä uudelleen. Jos Katalonian oikeasti haluaa itsenäistä, ei Espanja sitä pysty estämään kuin väkivalloin, eikä välttämättä onnistu sittenkään.

    VastaaPoista
  7. Samaa mieltä Ukkelin kanssa laillisuusargumentin mielettömyydestä (joka jokusiin kommentoijiin täälläkin näyttää silti uponneen): jotakin väestöä alistava suurempi väestö ei juuri koskaan halua sallia sille pienemmälle oikeutta irtaantua, tietenkään. Tähän niillä on myös täysi oikeus, kuten irtaantumista haluavilla on pyrkiä irtaantumiseen. Tässä tapauksessa katalaaneilla vain puuttui valmius käyttää voimaa (muutakin kuin aseellista voimaa on olemassa) hankkeensa ajamiseen keskushallinnon drakonisia keinoja vastaan eikä heillä siis ollut voiton mahdollisuutta.

    Blogistin ratkaisuehdotus kuulostaa omiin korviini naiivilta: mitä syitä Espanjan hallituksella olisi tehdä mitään myönnytyksiä tässä vaiheessa, kun se on voittanut pelin? EU, kuten nähdään, ei Espanjaa painosta eikä mikään muukaan ulkovalta ole uhannut seuraamuksilla. Nyt Espanja voi pyyhkäistä koko Katalonian itsenäisyysjohdon 20 vuoden kakkua lusimaan kapinasta tuomittuna ja pelottelulla hajoittaa katalaanien itsenäisyysrintaman. Game over.

    Miksi, Professori, Espanja antaisi tässä tilanteessa ilmaiseksi mitään myöten?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.