Yle teki jutun Vihreiden kannatusnousun aineksista. Lyhyesti sanottuna siinä todettiin puolueen olevan erityisesti naisten suosiossa, mutta kelpaavan nykyisin myös työntekijöille ja yrittäjille. Näin varmaankin on, mutta itse kiinnitin huomiota Vihreiden ja vasemmiston väliseen suhteeseen.
Ensimmäisenä tuli vastaan käytetyn asiantuntijan virke: "Vihreät eivät lukeudu vasemmistopuolueeksi, mutta porvarihallitus on mahdollistanut vastakkainasettelujen luomisen paremmin kuin esimerkiksi viime hallituskaudella, jolloin hallitus edusti poliittista kenttää laidasta laitaan".
Profiloitumisen osalta lausunto pitää varmasti paikkansa, mutta olisi ollut oikeammin todeta Vihreiden olevan aatteellisesti vasemmistoa, vaikka sitä ei valtamediassa lasketakaan vasemmistopuolueeksi. Vaalikoneanalyysit ovat kuitenkin osoittaneet puolueen aatteellisen yhteyden Vasemmistoliittoon ja Sosialidemokraatteihin.
Myöhemmin asia todetaan epäsuorasti myös Ylen jutussa, jonka mukaan johtavassa asemassa olevien äänestäjien kannatus Vihreille on vähentynyt viime eduskuntavaaleista, "mikä voi kertoa tyytymättömyydestä puolueen tällä hallituskaudella vasemmistolaisemmaksi katsottuun linjaan". Lisäksi käytetty asiantuntija toteaa, että "SDP ja Vasemmistoliitto ovat puolueita, joiden kannattajat kokevat Vihreät hyvin läheisiksi."
Itse en ole voinut olla ihailematta Vihreiden kykyä ylläpitää illuusiota riippumattomudestaan oikeisto - vasemmisto -akselilla, vaikka tosiasiat ja esimerkiksi puolueen viralliset puhtaan jakopoliittiset linjaukset kertovat aivan muusta. Politiikka ei siten näyttäisi olevan niinkään aatteita ja yhteisten asioiden hoitamista vaan pikemminkin myyvien mielikuvien luomista. Tässä Vihreitä lienee auttanut sitä sympatisoiva valtamediamme.
Toisaalta on niin, että koko vasemmiston kannatus on maassamme uusimmankin mielipidetiedustelun mukaan edelleen vain 41,6%, joten Vihreiden nousussa on kyse ennemminkin kannatuksen siirtymisestä vasemmiston sisällä kuin suomalaisten vasemmistolaistumisesta. Siksi puolueen nousulla ei ole niin suurta kokonaisvaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan kuin pelkistä kannatusluvuista voisi kuvitella.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vihreät nousemassa vasemmiston pääpuolueeksi
Pentti Linkola tarinoi loogisen epäloogisesti
Vihreä maahanmuuttopolitiikka
Tietääkseni Vihreät eivät kannata sosialismia. Ei SDP:ään pyri sosialismiin Wikipedian mukaan mutta kiinnitti huomiota, että ohjelmassaan SDP vastustaa kaikkea mahdollista https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Sosialidemokraattinen_Puolue#Tavoitteet Tämä vastasutaminen ehkä erottaa eniten SDP:n Vihreistä.
VastaaPoistaEi kannata sosialismia sosialismin nimellä, mutta käytännössä ajaa suunnitelmataloutta, jossa yhteiskunnalla on rooli keskeisenä talouden ohjaajana.
PoistaMarkkinavoimat eivät selviydy infrastruktuurin hoitamisesta, kuten tiet, poliisilaitos, koulut, yliopistot, tutkimustyö, puolustusvoimat, sosiaalihuolt jne. Sanottakoon sitä sitten suunnitelmataloudeksi jos ja kun valtio sekä kunnat ottavat vastuuta näillä alueilla. Markkinavoimat ovat hyvä renki mutta huono isäntä.
PoistaEivät vai? Ainakin vanhustenhoito on suurelta osin ulkoistettu yksityisille. Ja ilmeisesti terveydenhoito seuraa perässä.
PoistaKyse ei ole siitä, etteikö yhteiskunnan kannattaisi hoitaa tiettyjä asioita. Sen sijaan kyse on siitä, kuinka suuri on yhteiskunnan rooli, miten se vaikuttaa yrityselämään ja verotuksen kautta ihmisten työ- ja yrittämismotivaatioon.
PoistaVihreiden 'ketunhäntä kainalossa'-menetelmästä ja ideologian piilossa pidetyistä taustoista saa varsin hyvän (ja karun) kuvan kirjasta:
VastaaPoista-Mikko Paunio: Vihreä valhe (2015).
Vihreitä 'aikaansaannoksia' löytyy kirjan lopun III-osasta: se korutont' on kertomaa.
-Beowolf-
Vihreillä, kuten muillakin, olisi oikeita ongelmia ratkottavana. Auto- ja puukkoiskujen jälkeen luvassa on ruokien myrkyttäminen syanidilla tai muulla myrkyllä.
VastaaPoistaTässä voisi olla Suomella mahdollisuus vientiin, nimittäin puhtaan ja saastuttamattoman ruoan vientiin, kun ruokaiskut alkavat. MUTTA ai niin, Suomessaha piileskelee ne 5000 rikollista ja lisäksi jotain 300 kovan luokan rikollisiksi tiedettyä muslimia, joten taisi sekin juna mennä jo...
pamelageller dot com/2017/09/isis-cyanide.html/
Potentiaaliset pahantekijät ottavat oppia mediasta, joten ehkä kannattaisi olla hiljaa tavoista olla parempia terroristeja.
PoistaTai varoittaa ihmisiä olemaan tarkkana. Pahantekijät ovat oppinsa saaneet muualta.
PoistaVihreät ei ole mikään puolue. Se on lahko.
VastaaPoistaVoiko 17.5 % äänestäjistä olla täysin väärässä joka asiasta.
PoistaTähän kysymykseen vastaaminen kaipaisi kyllä nyt vähän täsmennystä. Mihin 17,5 & minkä vaalien äänestäjistä mahdetaankaan viitata?
Poistahttp://jatkumo.net/index.php?topic=1767.msg161021#msg161021
VastaaPoistaMissä on realismi, idealismia riittää. Toki idealismia tarvitaan, mutta onko vihreillä oikeasti ajatuksia siitä, miten ylivelkaantumista hoidettaisiin? Miten maahanmuuttopolitiikkaa korjattaisiin? Jne...
Juu, nyt on kivaa olla oppositiopuolue...
Tämän näemme todennäköisesti vuoden 2019 vaalien jälkeen, kun Vihreät palaa hallitukseen. Siis mikäli nykyinen kannatus säilyy tai vielä lisääntyy.
PoistaPahalta näyttää, mutta toivossa on hyvä elää totesi lapamatokin...
VastaaPoista