lauantai 17. kesäkuuta 2017

Marxilainen väitöskirja

Omaan ajatusmaailmaansa sulkeutuneen maailmanparantajan elämä on tuskallista. Tämä tuli mieleeni kun lukaisin aamun lehdestä jutun eilen tarkastetusta marxilaisesta väitöskirjasta, jonka sanoma - ainakin jutun mukaan - oli, että korkeakoulutus on ekologisesti tuhoisaa ja tukee kapitalismia.

Väittelijän mukaan "nykyinen talousjärjestelmä vaatii koko ajan kasvua ja nimenomaan materiaalista kasvua, ja se on ekologisesti tuhoisaa. Me tuhoamme mielekkään elämisen edellytyksiä, kun järjestelmä laajenee ja tarvitaan lisää tuotantoa, kulutusta ja ihmisiä haluamaan enemmän."

Väittelijä on todennäköisesti tietyllä tavalla oikeassa. Kun ihmisillä on enemmän tietoa, on heillä kyky saada elämässään aikaan enemmän kehitystä kuin silloin, jos tietoa ei ole.

Nykyinen korkeakoulutus perustuu siihen, että opettajat tekevät omaa tutkimusta, jonka tarkoituksena on lisätä koko ihmiskunnan tiedon määrää. Siis oppia aivan uusia asioita, lääketieteestä, ekonomiasta, maataloudesta, luonnon monimuotoisuudesta... ja niin, myös kestävästä kehityksestä.

Oman tutkimuksen kautta tutkija-opettajat ovat selvillä oman alansa uusimmista tutkimustuloksista ja voivat siirtää niihin liittyvää tietoa opiskelijoilleen. Ja lopputyössään opiskelijat jopa tuottavat pikkuisen sirpaleen myös aivan uutta tietoa.

Aalto yliopiston tiedotteen mukaan "jotta korkeakoulutus ei olisi vain väline muiden välineiden joukossa globaalissa talouskilpailussa, olisi ensiarvoisen tärkeää, että koulutuksen tavoitteiden asettaminen lähtisi liikkeelle maapallon rajoista ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta". Minulle jäi hämäräksi, mitä tämä tarkoittaisi käytännössä. Jonkinlaista aivopesua?

* * *

Itse olen sitä mieltä, että korkeakoulutuksen ei tule lähtökohtaisesti perustua muihin tavoitteisiin kuin koulutettavan tiedon tason, ymmärryksen ja osaamisen nostamiseen. Se, mihin tuota tietoa, ymmärrystä ja osaamista käytetään, on sitten koulutetun, hänen työnantajansa ja yhteiskunnan asia.

Ajatus siitä, että koulutuksella olisi jonkinlainen etukäteen asetettu poliittinen tavoite eli rajoite on moneen kertaan nähty huonosti toimivaksi ratkaisuksi. Se lienee ollut pääsyy esimerkiksi siihen, etteivät 1900-luvun sosialistiset valtiot pärjänneet teknis-taloudellisessa kilpailussa, ettei islamin piirissä synny suunnattomista öljyvaroista huolimatta hyvinvointivaltioita tai että Pohjois-Korean kehitys on jäänyt pahasti Etelä-Korean jalkoihin.

Siten pitäisi Aalto yliopistossakin olla selvää, että väittelijän haaveilema poliittisesti rajattu koulutus johtaisi myös Suomessa kaikenlaisen kehityksen hidastumiseen ja lopulta pysähtymiseen. Se ei tapahtuisi vuodessa eikä kahdessa, mutta ajan myötä elämän edellytyksen täällä Pohjantähden alla heikkenisivät. Ja jos olemme oppineet jotain, niin sen, etteivät "mielekkään elämän edellytykset" ole olleet parhaimmillaan taantuvissa talouksissa - ei sen enempää sosialistisessa talousjärjestelmässä, uskonnon hallitsemissa yhteiskunnissa kuin diktaattorin johtamassa aasialaisvaltiossakaan.

Pidettäköön siis huolta siitä, että korkeakoulu- ja muun koulutuksen tavoitteena on tulevaisuudessakin tiedon, ymmärryksen ja osaamisen lisääminen eikä poliittisen aivopesun edistäminen. Näin toimien myös väittelijän haaveileman "mielekkään elämän edellytykset" toteutuvat parhaiten - ja ehkäpä ihmiskunta jonain päivänä pystyy sovittamaan itsensä myös maapallon ekologisen kestävyyden rajoihin.

Aiempia ajatuksia samasta aiheesta:
Tiede on hyödyllisin instituutiomme
Ministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti tähtäimen maailman huipulle
Avain menestykseen




6 kommenttia:

  1. Onneksi mädättäjät ovatkin jo hyvässä vauhdissa tuhoamassa koulutusta.Niin Suomessa kuin muuallakin lännessä.Täysin ymmärrettävää toki koska onhan hyvien ihmisten mädättäjälogiikalla lukutaitokin julma rasistinen viharikos sen aiheuttaessa islamofobiaa.Ehdottomasti lukutaitokin siis pitäisi kriminalisoida sillä eihän Maolaisuus sellaista turhuutta kaipaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset professorille jälleen kerran hyvästä kirjoituksesta. Olen seurannut blogiasi jo jonkun aikaa säännöllisesti, sillä se on osoittaunut järjen keitaaksi tässä klikkiotsikoiden, pöyristymisien ja aivopesun erämaassa.

    Olen itse maisterinopintoja aloitteleva opiskelija luonnontieteiden saralla. Onnekseni laitoksemme ei ole kovin politisoitunut johtuen alan luonteesta. Ruuska on oikeassa jossain määrin, kuten itsekin totesit, siinä ettei rajallista ja näennäisesti rajatonta pysty yhdistämään. Nykyisenlainen rahajärjestelmä on kaikessa moraalittomuudessaan valtavan mielenkiintoinen himmeli, joka ansaitsee oman kommenttinsa.

    Olen monesti opintojeni aikana miettinyt korkeakoulutetun vastuuta. Kouluttamiseeni on sijoitettu jo tässä vaiheessa paljon rahaa, ja olen siitä tietysti valtavan kiitollinen. Kuinka sitten käyttää tätä osaamista parhaimmalla mahdollisella tavalla tulevaisuudessa? Koen että olen maailmalle velkaa, koska jos ihminen kykenee tekemään ja tuottamaan uutta tietoa, hänen on se tehtävä. Muuten se jää tekemättä. Minulle on kunnia-asia olla rakentamassa tätä suurta palapeliä ja parantaa ihmiskunnan hyvinvointia omalla pienellä panoksellani.

    Ehkäpä oma roolini tässä kaikessa selviää tulevaisuudessa. Sen tiedän, että esimerkiksi Vihreiden sylkemään populismiin ei ajatteluni tule koskaan taipumaan. Tässä ei tarvitse katsoa sen pidemmälle kuin reaktioyhtälöä, jossa viivan molemmille puolille on jäätävä saman verran tavaraa. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Tämä on yksi esimerkki tieteen kauneudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kiitoksista. On aina mukavaa, kun omat ajatukset saavat vastakaikua.

      Poista
  3. Kai se tuollainenkin väikkäri menee läpi. Onhan feministisiäkin ideologiapläjäyksiä hyväksytty.

    VastaaPoista
  4. Tässä väitöskirjan pdf: https://www.helsinki.fi/sites/default/files/atoms/files/pstsd_presentation_toni_ruuska.pdf

    VastaaPoista
  5. Tässä: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/26627

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.