perjantai 19. toukokuuta 2017

Vihreää politiikkaa

Eilen saimme lukea siitä, kuinka Saksan Vihreät ovat menettämässä kannatuspohjaansa. Taustalla on erityisesti puolueen läpi ajama energiapolitiikka, joka on johtanut sekä energian tolkuttomaan hintaan että tuotantovaikeuksiin.

Suomessa Vihreät on puolestaan kovassa myötätuulessa: yhdessä poliittisesti lähes identtisen Vasemmistoliiton kanssa sen kannatus on yli 21 prosenttia. Siinä punavihreitä auttaa oppositioasema, jonka seurauksena puolueiden poliittinen tahto ei ole johtanut toimenpiteisiin valtakunnantasolla.

Mutta kuntatasolla punavihreästä politiikasta löytyy paljonkin esimerkkejä. Itse kiinnitin asiaan huomiota ajellessani Laajasalon poikki autolla. Muutamia vuosikymmeniä sitten saaren läpi pääsi ajamaan sujuvasti moottoritienomaista kulkuväylää eli Laajasalontietä, jossa liittymät oli rakennettu eritasoristeyksiksi.

Punavihreän kaupunkipolitiikan seurauksena Herttoniemen päähän Laajasalontietä on vuosien kuluessa syntynyt asuntorakentamisen yhteydessä useitakin liikennevalo-ohjattuja risteyksiä, mikä on hidastanut ja ruuhkauttanut liikennettä. Nyt huomasin uudet liikennevalot keskellä vanhaa valtaväylää.

Asiaa tarkastellessani huomasin, että Laajasalontiestä tehdään kaupunkibulevardi. Jatkossa kulkuyhteydet saaren perälle tulevat siten olemaan omalla autolla merkittävästi nykyistä hitaammat. Näin julkisen liikenteen käyttöä saadaan tuettua vaikeuttamalla vaihtoehtoisia kulkutapoja.

Mikäli Vihreiden ja muun vasemmiston tiukasti ajamista Helsingin keskustan sisäänajoteistä tehdään myös kaupunkibulevardeja, vaikeutuu liikenne monin verroin enemmän kuin Laajasalossa. Lopputuloksena joko autoilu vähenee tai kaupungin laidoille syntyy saasteloukkujen saaristo. Ja joka tapauksessa kauempana asuvien vierailut kaupunkiserkkujen luona vaikeutuvat.

Toisen esimerkin punavihreästä politiikasta tarjoaa tämän aamun lehden uutinen Helsingin valtuuston päätöksestä pyrkiä irrottamaan Vantaan energia Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta. Toistaiseksi näyttää siltä, ettei päätöksellä ole muuta merkitystä kuin suunsoiton autuaaksi tekevä vaikutus, sillä irtautuminen on mahdollista vain löytämällä osuudelle ostaja sekä saamalla Vantaan kaupunki samoille linjoille.

Ainakaan jälkimmäinen ei näytä todennäköiseltä lentokenttäkaupungin Vihreiden innokkuudesta huolimatta. Ja hyvä niin, sillä alussa mainittu Saksan esimerkki osoittaa kuinka pehmoiselle pohjalle Vihreiden Suomeenkin ajama energiapolitiikka rakentuu.

Kolmas hakematta mieleeni tuleva vihreän politiikan kukkanen on luonnollisesti vastuuton maahanmuuttopolitiikka. Vihreiden virallisen linjauksen mukaan tavoitteena on kantaa vastuuta maailman pakolaisista, joka käytännössä tarkoittaisi myös elintasopakolaisiksi todettujen ihmisten elättämistä suomalaisten veronmaksajien varoilla.

Esimerkkejä voisi hakea lisääkin, mutta jo edelle kirjoittamani osoittaa vihreän politiikan traagisuuden. Siksi on selvää, että mikäli Vihreät joskus kasvaa Suomessa niin suureksi, että sen ajama politiikka muodostuu oleelliseksi osaksi maan hallitusohjelmaa, tulee lopputuloksena olemaan puolueen kannatuksen romahtaminen myös täällä Pohjantähden alla. Silloin on syytä toivoa, ettei ennen romahdusta ehdi syntyä kestämättömän suuria vahinkoja.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Punavihreät vaalivoittoon, mutta Kokoomukselle suurin kannatus
Punavihreä Suomi
Vihreät nuoret prostituution, tasa-arvon ja ISISin asialla

6 kommenttia:

  1. Politiikkaa vuosikymmeniä seuranneena olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että Suomen kansalla ei ole enää varaa vihreiden ja keskustan (ent. maalaisliiton) poliittisiin kotkotuksiin.

    VastaaPoista
  2. Vihreat mainostavat netissä seuraavasti: "Vihreät on olemassa turvatakseen tulevaisuuden."

    Heidän puheistaan päällimmäseksi on jäänyt mieleen energiaan liittyvät asiat, on se sitten ydinvoiman vastustus tai tuulivoiman kannatus, hieman kuten yhden asian liike toimii.
    Toki joukkoon mahtuu ehdotuksia, jotka johtaisivat esim. yksityisautoilun rajoittamiseen.

    Kansakuntaa paljolti arvioidaan sen mukaan miten se oikeasti huolehtii lapsista tai vanhuksista. Varsinkaan vanhusten asioiden osalta ei muistu mieleen, että vihreät mitenkään näkyvästi olisivat esillä.

    Suomen tulevaisuudessa täytyy jotenkin huolehtia vanhuksista, joita suhteessa tulee olemaan yhä enemmän.
    Pari päivää sitten oli uutinen missä Attendo ilmoitti luopuvansa vastaavista hoitajista ikäihmisten palveluissa. Tehtävät siirretään yksikönjohtajien hartioille. Todellisuudessa he tuskin ehtivät omilta töiltään lisähommia
    hoitamaan varsinkin jos on vastuussa useammasta yksiköstä? Ei ole näkynyt vihreitä kommentteja esim. vanhusten asioiden osalta vaikka vanhuksetkin ovat osa sitä Suomen tulevaisuutta joiden tulevaisuus pitäisi turvata.
    Entä kiinnostaako heitä leipäjonojen ihmisten tai muiden vähäosaisten tulevaisuus?

    Näkisin, että jos vihreitä ei ala oikeasti kiinnostamaan Suomen ihmisten asiat, ei ole isompaa tulevaisuutta.

    https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/220972-attendo-luopuu-vastaavista-hoitajista-tehy-poyristyi-mahdoton-ajatus-uhkaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yle tänään: http://yle.fi/uutiset/3-9619318

      "Hoitajat uupuvat työtaakan alle: Sairauslomalla jopa kuukauden vuodesta – "Kotona en jaksa mitään"

      Poista
  3. Hämmästyttävän vähän näkyy kritiikkiä siitä, miten Vihreiden ilmastopolitiikka ja maahanmuuttopolitiikka ovat ristiriidassa keskenään. Jos päiväntasaajan ihmistä autetaan päiväntasaajalla, globaali vaikutus on vähäinen. Jos autettava lennätetään napapiirille, globaali hiilijalanjälki kasvaa. Yksilön kohdalla kasvu voi olla tuhatkertainenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä sietääkin ihmetellä.

      Poista
    2. Olet oikeassa! Itsensä pettäminen on sitä suurinta hölmöyttä eikä tosiaan vihreässä talossa juurikaan valot välky.
      Ja auta armias jos joskus pääsevät kuskin paikalle - loppuu ydinvoima ja sitten ei välky paperikoneet, ei sellutehtaat, ei Äänekosken biotuotetehdas eikä mikään muukaan tässä Suomen maassa.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.