Kansanedustaja Lea Mäkipään (ps) avustaja Terhi Kiemunki on erotettu puolueensa jäsenyydestä. Syynä ovat median mukaan useaan kertaan haetut matkakulut.
Kiemunki sai aiemmin 450 euron sakot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, koska oli tullut kirjoittaneeksi kaikkien Euroopan terroristien olevan muslimeja. Väite ei tietenkään pidä paikkaansa, koska eurooppalainen terrorismi ei rajoitu pelkkiin islaminuskoisiin, vaikka nämä muodostavatkin ylivoimaisen enemmistön maanosamme terrorismista nykyaikana.
Kiemungin rikosta ei voi pitää kovin vakavana. Ensinnäkin hänen näkemyksensä muslimeista eurooppalaisen terrorismin suurimpana ongelmana oli oikea, joskin sanamuoto asian ilmaisemiseksi oli liioiteltu. Toiseksi 450 euroa kertyi Kiemungille 30 päiväsakosta, jollaisen voi saada esimerkiksi huomattavasta ylinopeudesta, näpistyksestä tai ilkivallasta.
Siksi oli oikein, että myöskään Perussuomalaiset eivät erottaneet Kiemunkia tämän kirjoitteluiden takia. Mielipiderikoksen tehneiden tuomitseminen tai armahtaminen kuuluu politiikassa äänestäjien tehtäviin. Lisäksi oikeusvaltiossa tuomionsa suorittaneen katsotaan sovittaneen rikoksensa ja olevan sen jälkeen tasavertainen muiden ihmisten joukossa.
Sen sijaan yhteisten varojen väärinkäyttö on asia, jota minkään puolueen ei voi olettaa hyväksyvän. Siinä on kyse luottamuksen pettämisestä ammatissa, jossa pyritään hoitamaan luottamustehtäviä - erityisesti verovaroja.
Siten rahojen käytössä epäluotettavaksi osoittautuneelle henkilölle ei voi olla käyttöä missään vakavasti otettavassa poliittisessa liikkeessä. Ei edes siinä tapauksessa, että äänestäjä armahtaisi hänet.
Tätä taustaa vastaan on outoa, että Tampereen Perussuomalaiset ovat päättäneet säilyttää Kiemungin aseman yhdistyksensä johdossa. Asiaa perusteltiin vaalien läheisyyden aiheuttamilla käytännön syillä.
Perussuomalaisten politiikkaa monissa suhteissa ymmärtävänä henkilönä ilmaisen pettymykseni tamperelaisten toiminnasta. Tekemällään ratkaisulla he heikentävät puolueensa julkisuuskuvaa, joka muutenkin on aivan liian monien heidän potentiaalisten kannattajiensa mielestä este sen äänestämiselle.
Tämä on vahingollista maamme talouspolitiikalle, sillä se vahvistaa taloudellisesti tuhoisaa jakopolitiikkaa ajavien vihervasemmistopuolueiden asemaa heikentämällä niiden kanssa osittain samoista äänestäjistä kilpailevien Perussuomalaisten vetovoimaa.
Tämä on vahingollista myös maamme maahanmuuttopolitiikalle, jonka suhteen Perussuomalaiset ovat ainoa edes suhteellisen järjellistä linjaa ajava poliittinen voima.
Lisäksi tämä on vahingollista maamme demokratiakehitykselle, koska Perussuomalaiset ovat onnistuneet kanavoimaan suomalaisen "eliitinvastaisuuden" poliittisesti rakentavaksi voimaksi sen sijaan, että se olisi radikalisoitunut mittavassa määrin ulkoparlamentaariseksi tai jopa väkivaltaiseksi toiminnaksi.
Tässä tilanteessa Perussuomalaisten johto on hankalassa välikädessä. Puuttuminen paikallisyhdistyksen toimintaan saattaa osoittautua kaksiteräiseksi miekaksi, vaikka Kiemungin asema onkin selvästi puolueen omien sääntöjen vastainen.
Onhan selvää, että suomalainen vastuullinen media ei jätä käyttämättä ainuttakaan mahdollisuutta kiilojen lyömiselle heidän valtaansa uhkaavaa poliittista liikettä vastaan. Eikä sen valtaa kannata aliarvioida.
Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa. Tässä tilanteessa on vaikea sanoa, mikä olisi järkevintä Perussuomalaille. Ehkä yksinkertaisinta olisi kaikesta huolimatta antaa asian toistaiseksi olla ja palata siihen vasta vaalien jälkeen. Ellei Kiemunki sitten ota järkeä käteen ja lopeta ihan itse lisävahingon aiheuttamista entiselle puolueelleen.
Samalla on kysyttävä kansanedustaja Lea Mäkipään arviointikyvyn perään. Voiko todellakin olla niin, että hän haluaa pitää avustajanaan henkilön, jonka moraali ei estä edes matkalaskuvilppiä?
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Spekulointia ja luottamusta
Demokratian ongelmista afrikkalaisen syrjähypyn valossa
Yllätysloikkari kohti uusia seikkailuja
Niin.
VastaaPoistaIlmeisesti tällaisen puolueen arvostelukyky on kohdallaan?
http://www.iltalehti.fi/kuntavaalit-2017/201702092200068025_wa.shtml
Ei. Mutta Perussuomalaisten näyttäisi olevan. Paitsi Tampereella.
Poista"Tämä on vahingollista myös maamme maahanmuuttopolitiikalle, jonka suhteen Perussuomalaiset ovat ainoa edes suhteellisen järjellistä linjaa ajava poliittinen voima."
VastaaPoistaTämä "suhteellisen järjellinen" VALITETTAVASTI tosiasiallisesti on varsin suhteellinen ilmaisu tässä tapauksessa:
"Pauli Vahtera: perussuomalaiset valehtelevat – maahanmuuttopolitiikkaa ei kiristetty", http://magneettimedia.com/pauli-vahtera-perussuomalaiset-valehtelevat-maahanmuuttopolitiikkaa-ei-kiristetty/
Joitain muutoksia on tehty nimenomaisesti Perussuomalaisten ansiosta. Mutta eihän Suomella edelleenkään ole ylärajaa vastaanotettavien määrän suhteen. Siten maahan pääsee jokainen, joka pystyy perustelemaan turvapaikantarpeensa uskottavasti.
PoistaJokainen ilman papereita saapuva pääsee maahan ja käytännössä saa myös jäädä, tulipa turvapaikkaa tai ei. Turvapaikan evääminen ei näyttäisi lopettavan edes etuisuuksia. Etuisuudet juoksevat jopa ISIS-matkojen aikana. Kireätä on!
PoistaKaiken takana on maanpetturihallitus!
PoistaAno 11.57: Kyllä meiltä on ihmisiä poistettukin. Tammikuussa poliisi poisti yhteensä 419 henkilöä. Poistaminen on viivästynyt valitusten takia, mutta nyt on päätöksiä alkanut tulemaan. Eri asia sitten ne, jotka painuvat maan alle. Mutta ei kovin moni lähde siihen.
PoistaAno 12.29: aina voi kuvitella mitä olisi tapahtunut vuonna 2015 Kataisen/Stubbin hallitusten aikana. Saati punamullan hallitessa.
En voi käsittää Suomelta sallia mitään kustannettuja isis-matkoja ja luvalla palata takaisin. Jos todella pitää paikkansa. Täysin käsittämätöntä politiikkaa. Jos on todistetusti tietoa sellaisista matkoista, voimme vain syyttää itseämme tilanteesta. Mielestäni asialle pitäisi tehdä jotain.
PoistaTämä kansainvaellus on tosiaan iso haaste koko länsimaiselle elämänmuodolle. Soisin, että se ymmärrettäisiin myös Suomessa; ja ryhdyttäisiin tekoihin sen puolesta, ettei haaste muutu tragediaksi.
PoistaSilti, kaikissa kansoissa on myös paljon hyviä, rehellisiä ja työtätekeviä ihmisiä. Ei se hyvyys katso kansallisuutta tai uskontoa vaan yksilöä itseään.
PoistaOliko Kiemungin erottamisen syy todella 150€ matkakorvauksen meno väärälle tilille vai jokin muu vaikka nämä ulostulot somessa?
VastaaPoistaEn tiedä enempää kuin mediassa on kerrottu. Ylen mukaan "myöhemmin päivällä Slunga-Poutsalo tarkensi, että syynä erottamiseen olivat epäselvyydet Kiemungin matkalaskussa. Kiemungin kerrotaan laskuttaneen saman matkan kahteen kertaan."
PoistaHyvä "professori"
VastaaPoistaKoska haluatte käyttää akateemisuuteen viittaavaa nimimerkiä, haluaisin nähdä edes joitain viitteitä akateemisuuteen myös kirjoituksissanne.
Yllä oleva tajunnanvirta on osoitus täydestä kyvyttömyydestä arvioita lähteitä, esitettyjä asioita keskenään tai omaa asemaanne.
Tuomiovalta todellakin kuuluu jonnekin muualle kuin teille. Olette näemmä jo kuitenkin tuominnut Kiemungin rikoksista, jotka te tai media on nimennyt, mutta joista ensimmäisestäkään ei ole lainvoimaista tuomiota. Nyt viimeisin tuomionne tulee asiasta, josta ei ole edes aloitettu tutkintaa (vielä).
Akateemisuuden, tai edes yleissivistyksen alkeellisimpia merkkejä on tarkistaa lähteensä. Erityisen tärkeä tämä vaatimus on, jos muussa tapauksessa saattaa syyllistyä rikokseen. Yllä olevassa tekstissä esitätte valheellisia asioita faktoina ja annatte tuomioita asioista, joista teillä ei voi olla edes esitutkinnan vertaa faktoja.
Pyydän silti mitä kunnoittavimmin tutustumaan kokonaisuuteen hieman syvemmin, ja jos mahdollista, osoittamaan edes hivenen akateemisuutta, hyvä "professori".
YS
Seikku Kaita, Tampereen Perussuomalaisten tiedottaja
Kiitos kritiikistä.
PoistaTätä keskustelupalstaa olisi tosin voinut käyttää minun henkilööni liittyvän kritisoinnin sijasta noiden (tämän kirjoituksen tietolähteenä käyttämäni) HS:n uutisoinnista poikkeavien faktojen esittämiseen (joihin näytätte viittaavan). Tiedoksi myös, että ad hominem -tyyppisiä argumentteja ei yleensä pidetä kovin suuressa arvossa internetissä tai muuallakaan käydyssä keskustelussa.
Sinänsä blogi ei ole tieteellinen foorumi, vaan pikemminkin mielipidepalsta. Siten tämän blogin tarkoituksena ei ole olla se foorumi, jolla osoitan tieteellisen osaamiseni, vaikka en tänne tahallani vääriä asioita kirjoitakaan. Tieteellinen keskustelu käydään vertaisarvioitujen lehtien palstoilla sekä tieteellisissä kokouksissa.
Lisäksi blogin luonteeseen keskustelukanavana kuuluu nopea reagointi esille nouseviin uutisiin, mistä saattaa seurata myös virheitä. Mikäli tässä tapauksessa on käynyt niin, tulen kyllä korjaamaan ne, mikäli tieto välittyy minulle asti. Ehkäpä se on sitä kommentissa peräänkuulutettua akateemisuutta.
Siitä olemme yhtä mieltä, että blogilla tai minulla ei ole, eikä kuulu olla, tuomiovaltaa. Ei myöskään muulla medialla.
Tästä matkalaskutapauksesta ei tietääkseni ole olemassa oikeuden päätöksiä, enkä ole niin myöskään väittänyt. Muilta osin en ole Kiemunkia kritisoinut, pikemminkin nähnyt hänen oikeuteen johtaneen kirjoituksensa olleen oikeansuuntainen.
Oletin myös mielestäni perustellusti, että puoluesihteeri on tämän tapaisessa asiassa (kaksoislaskutus) julkisuuteen tullessaan informoitu ja puhuu tosiasioista. On myös selvää, että joko matkoja on laskutettu kahteen kertaan tai sitten ei, siinä ei tarvita oikeutta tulkitsemaan asiaa. Tai toisen esille tulleen mahdollisuuden mukaan on esitetty väärä pankkitilinumero tai sitten ei; siitäkään ei pitäisi syntyä epäselvyyttä, eikä se ole sen hyväksyttävämpää poliittiselle henkilölle.
Mikäli Slunga-Poutsalon sanomaksi Ylellä väitetty asia ei pidä paikkansa, olisi Tampereen Perussuomalaisten syytä selvittää onko vika puoluesihteerissä vai HS:n uutisoinnissa tapahtuneessa virheessä. Jos ensimmäisessä, olisi Perussuomalaisilla syytä ryhtyä selvittämään, onko Slunga-Poutsalo oikea henkilö toimimaan puoluesihteerin roolissa. Jos taas jälkimmäisessä, tulisi Tampereen Perussuomalaisten tai Terhi Kiemungin itsensä tehdä HS:lle oikaisupyyntö virheellisestä uutisoinnista.
Itse asiassa kun nyt tarkastin kyseisen kohdan HS:n uutisessa, sitä ei oltu pantu Slunga-Poutsalon suuhun, vaan asia ilmaistiin passiivilla tavalla, joka johdatti ajatukset puoluesihteeriin. Tamperelaisten kannattaisi varmaankin tarkastaa häneltä itseltään, mitä hän on ja mitä ei ole sanonut Sanomien toimittajalle. Saattaa hyvinkin olla, että HS:n toimitus on kirjoittanut muunneltua totuutta.
Joka tapauksessa minä tulen kyllä korjaamaan virheeni, mikäli Kiemunkiin kohdistamani kritiikki osoittautuu vääräksi. Näin tein myös Juha Lallukan doping-tapauksen yhteydessä.
Kunnon tietoa tapauksesta ei taida olla julkisesti saatavilla. On sanottu, että kyse olisi ollut virhelaskutuksesta, johon Kiemunki on pyytänyt oikaisua.
VastaaPoistaRahallisesti ja moraalisesti valtavasti isompi seurantakohde on miljoonien puoluetuki, joka on säätiöity. Aika näyttää, kenelle ne rahat lopulta kanavoituvat. SMP:n kohdalla taisi tulla lottovoitto joillekin sisäpiiriläisille.
Kuten tuossa yllä Tampereelta huomautettiin, kirjoitukseni saattaa perustua puoluesihteerin tai HS:n levittämään virheelliseen tietoon. Mikäli näin on käynyt, tulen luonnollisesti oikaisemaan virheeni yhtä näyttävästi kuin tämän kirjoituksenkin.
PoistaTotuus on, että Kiemunki on valtava rasite Tampereen perussuomalaisille ja todellinen lottovoitto puoluetta arvostelevalle somelle ja lehdistölle. Somessa on nähtävissä melkein karnevaali niin punaisella kuin vihreällä puolella. Järjettömintä asiassa on se tamperelaisten kyvyttömyys pitää oman puolueensa säännöistä kiinni.
VastaaPoistaTämä tulee pitkällä tähtäimellä johtamaan siihen, että puolue hajoaa soinilaisiin ja halla-aholaisiin ja molemmista tulee hyvin pieniä, valtakunnan politiikassa merkityksettömiä puolueita. Maahanmuutto kismittää monia, mutta yhdellä asialla ratsastaminen ei valitettavasti pitkälle johda. Lisäksi kun sanoman julistajana on Kiemunki, joka on persoonana varsin mielenkiintoinen tapaus, on jonkinlainen farssi tosiasia. Itse vedin johtopäätökseni tosin jo aiemmin ja vedän ääneni Tampereen persuilta pois äänestäen todennäköisesti sitoutumattomia.
Aika näyttää kuinka Perussuomalaisten ja Kiemungin käy. Halla-ahon mahdollinen puheenjohtajuus saattaa karkoittaa joitakin, mutta en ole siitä mitenkään varma. Hänen intressinään mahdollisena puheenjohtajana on kuitenkin aika yksiselitteisesti pitää puolue mahdollisimman suurena.
PoistaToinen asia on, että näyttää tämä olevan vaikeaa myös joillekin muille. Tänään uutisoitiin siitä, kuinka Tuusulassa Kokoomus oli heittänyt ulos omia edustaniaan mainitsematta heille siitä sanakaan etukäteen. Tapauksen taustoista en tiedä mitään, mutta minusta nämä tapaukset kaikkinensa viestittävät ikävää sanomaa suomalaisen kuntapolitiikan tilasta - ja se taas ei voi olla näkymättä koko yhteiskuntamme tulevaisuudessa.
Jos paljon matkustaa, ei ole ihme, että yrittää kahdesti laskuttaa saman reissun vahingossa. On niitä professorienkin matkalaskuja korjailtu.
VastaaPoistaKiemunki on kaikkinensa tullut niin kohtuuttomassa määrin median kiusaamaksi, että varmasti tulee roppakaupalla sympatiaääniä.
Onneksi en ole persu - enkä manselainen.
Varmaankin noin.
PoistaTodetaan tässä nyt kuitenkin, ettei ainakaan minulla ole ollut vaikeuksia matkalaskujen kanssa, vaikka reissuja tulee tehtyä kohtuullisen paljon niin Suomessa kuin maailmalla. Siis ei ongelmia sen enempää pankkitilin numeron kuin kuittien käyttökertojenkaan suhteen.
Virheitä sattuu kaikille, vähäinen matkalasku vaikuttaa tekosyyltä erottamiseen. Isot kihot kyllä saavat törsätä. Tuoreen HS-jutun mukaan Paavo Lipponen kyyditytti virka-autolla perhettään veronmaksajien piikkiin ja kansanedustajat ottivat eduskunnan laskuun puolisotkin mukaan IPU:n kokoukseen ulkomailla. Nämä vastoin ohjeita eikä mitään seurannut.
VastaaPoistaMitä tulee persujen puheenjohtajapeliin, Soinin on joskus väistyttävä syrjään, kun terveyskään ei tunnu kestävän. Jos hän lähtee "viimeiseen taistoon" ottaa hän riskin nöyryyttävästä tappiosta.