tiistai 1. marraskuuta 2016

Kannattaisiko Suomenkin houkutella maahanmuuttajia?

Iltalehti kirjoitti tänään siitä, kuinka Kanada haluaa lisätä maahanmuuttoa. Tarkalleen ottaen "Kanada aikoo... painottaa muun muassa korkeasti koulutettujen maahanmuuttoa edistääkseen taloudellista kasvua ja saadakseen uutta työvoimaa."

Helsingin Sanomat puolestaan teki pitkän jutun siitä, että monet EU-maat ovat luoneet järjestelmän, jossa maahan riittävän suuren sijoituksen tehneet ulkomaalaiset saavat määräaikaisen viisumin. Sijoitukset voivat maasta riippuen kohdistua joko maan infrastruktuuriin (asuntoon) tai yrityselämään.

Suomessa tällaista järjestelyä ei - ainakaan virallisesti - ole olemassa. Sellaisen edellytyksiä tutkitaan kuitenkin parhaillaan sisäministeriössä.

Kanadan ja monien EU-maiden esimerkit osoittavat, että maailmalla on ymmärretty pääomien ja osaamisen merkitys kansainvälisessä kilpailussa. Suomessakin on pulaa sekä pääomista että joidenkin alojen avainosaajista. Erityisesti tämä koskee sellaisen korkean teknologian osaamista, jolla olisi mahdollisuus kasvaa maailmanluokan toimijaksi.

Jos ja kun Suomeen saadaan toimiva järjestelmä pääomien ja osaamisen houkuttelemiseksi, hyötyvät siitä lopulta kaikki suomalaiset yleisen hyvinvoinnin kasvuna. Samalla olisi kuitenkin pidettävä huoli siitä, etteivät sen epäsuotuisat sivuvaikutukset - kuten pääkaupungin asuntojen hinnannousu - kasva liian suuriksi. Siksi Suomen tapauksessa kannattaisi väliaikaisen viisumin edellytyksissä painottaa erityisosaamista ja/tai pääomien sijoittamista ennemmin yritysten toimintaan kuin infrastruktuurin rahoittamiseen.

Lähtömaiden kannalta vauraimpien ja osaavimpien houkutteluun toki sisältyy myös paljon ongelmia. Paras ja vaurain kansanosahan siirtää toimintansa ja pääomansa osittain tai kokonaan muualle. Toisaalta tämä saattaisi kannustaa paikallisia poliittisia järjestelmiä huolehtia oman maansa talouden toimintaedellytyksistä ja turvallisuudesta.

Parhaassa tapauksessa ihmisten houkuttelu muualta länsimaihin saattaisi siis parantaa elinolosuhteita myös lähtömaissa - mikä etenkin kehitysmaiden osalta olisi ensimmäinen askel kohti nousua niiden nykyisestä murheellisesta tilanteesta.

Tässä yhteydessä on kuitenkin valitettavasti muistettava, ettei gepardihattudiktaattoreita taida juurikaan kiinnosta kansan hyvinvointi kunhan rahavirta omille pankkisalaisuuden suojelemille tileille jatkuu tasaisena. Eikä etnis-uskonnollisesti jakautuneessa väestössä taloudellisilla realiteeteilla ole juuri missään ollut merkitystä silloin kun kulttuurisen vastakkainasettelun kierre on lähtenyt syystä tai toisesta käyntiin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Monikulttuurisuus ei pelasta huoltosuhdetta, mutta lisää klamydiaa
Kiinalainen pääoma tuo Kemiin tullessaan sekä hyvää että huonoa
Suomi tuhlaa arvokkainta pääomaansa 

4 kommenttia:

  1. Tuo on täysin totta, päteville tulijoille viisumi käteen vaikka päivässä ja heidän perheilleen myös. Emme oikeasti tarvitse näitä lähi-idän kulttuurinrikastajia rikkomaan yhteiskuntarauhaamme... (saako tätä mieltä olla näin suoraan?)

    VastaaPoista
  2. Suomessa sentään maksetaan ylisuuria palkkoja yritysjohtajille, jotta eivät lähtisi maasta pois. En tosin tiedä kuka heitä huolisikaan. Eäkeläisinä sitten kyllä moni lähtee ilmastopakolaiseksi Portugaliin, mikä on suotavaa, koska lämpimässä määssä pärjää kolmasosalla siitä energiantarpeesta, mitä Suomessa kuluisi. Onhan noita yritysjohtajia käynyt Suomessa näytillä. Iiloppi putsasi pöydän Nokiassa. Kanadan pojat putsaavat kullan Kittilässä. No työllistäähän se lappilaisia. Etenkin saksalaiset rahoittavat tuulimyllyjä ja saavat tukiaiset puhtaana käteen suoraan saksalaisille tileille. Työssä he eivät täällä käy, mutta Euroopan paras ja riskittömin tuotto kelpaa heille. Sinänsä hienoa, jos joku tulee töihin Suomeen muutakin kuin pitsaa paistamaan.

    VastaaPoista
  3. Kyllähän Suomi maahanmuuttajia houkuttelee, nimittäin tarjoilemalla heille käsittämättömän lepsua kriminaalipolitiikka ja anteliasta sosiaaliturvaa. Tämä ei tietenkään ole omiaan houkuttelemaan sijoittajia eikä huippuosaajia vaan "Huippuosaajia" joiden tutkintotodistukset ovat pudonneet Välimereen tai kadonneet krokotiilin kitaan.

    Tämä kustannetaan korkealla verotuksella, joka taas ei ole omiaan toimimaan vetovoimatekijänä sille todelliselle ulkomalaiselle osaajalle tai sijoittajalle; jos heidänlaisensa katselevat uutta kotimaata Itämeren rannalta, näyttäytyy Viro epäilemättä mieluisemmalta vaihtoehdolta kuin Suomi.

    Mutta kaipa tämä on kaikkien asianosaisten tiedossa; pitäisikin kysyä mitä asialle voisi tehdä ja miksei niin haluta tehdä?

    VastaaPoista
  4. Eläketurvakeskuksen tutkimus (6/2016)Maahanmuttajat työmarkkinoilla kertoo lahjomattomasti, että Lähi-idästä, Somaliasta ja Venäjältä tulleet maahanmuuttajat jäävät mediaanivuosituloltaan alle 10 000 euron vielä 18 vuotta Suomessa oleskelun jälkeenkin.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.