sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Matti Vanhanen haluaa yritystenkin vievän rahansa Afrikkaan

Matti Vanhanen (kepu) otti Keskustanuorten liittokokouksessa Kokkolassa kantaa Afrikan väestöräjähdyksen ja ilmastonmuutoksen aiheuttamaan uhkaan Euroopalle. Tarkalleen ottaen hän totesi, että "Afrikan väestönkasvu yhdistettynä ilmastonmuutokseen muodostaa yhtälön, josta syntyy koko maailmaa koskeva ongelma."

Tähän asti pisteet Vanhaselle. Ongelman suuruus on nähty. Poliitikkona ja entisenä pääministerinä Vanhasen voisi kuvitella myös ehdottavan edes mahdollisesti toimivaa ratkaisua ongelmaan.

Vaan mitäpä hän totesikaan: "ainoa keino välttää kaaosmainen kansainvaellus on käynnistää mittava maailmanlaajuinen yhteistyö investointien saamiseksi Afrikkaan". Vantaan Sanomien mukaan hän sanoi myös, että kehitysapu ei nykymuodossaan tarjoa ratkaisua tuleviin haasteisiin, vaan investointien olisi tultava yritysmaailmasta.

Niinpä niin. En voi olla hämmästelemättä sitä tosiasiaa, ettei Vanhanen mainitse yhtään mitään afrikkalaisten kulttuureiden merkityksestä maanosan ongelmiin. Siis naisten roolia lapsentekokoneena, monin paikoin vallitsevan etnis-uskonnollisen vihanpidon merkitystä, kansakuntien sisäisiin jännitteisiin johtavia klaanirakenteita, valtavaa korruptiota ja niin edelleen. 

Eikä siis ratkaisukeinoina ongelmiin syntyvyyden tehokkaan säätelyn sitomista aivan kaikenlaisiin avustuksiin - myös kriisiapuun. Hän ei näytä myöskään ymmärtävän, että yksityisellä rahalla toimiva ottaisi valtavan suuren riskin viedessään rahansa etnis-uskonnollisesti epävakaaseen ympäristöön eikä edes klaanirakenteisiin elimellisesti liittyvän sukulaisten suosimisen merkitystä korruption syntymisessä ja yhteiskunnan toiminnan takkuilussa. 

* * *

Tosiasioiden tunnustamisen sijaan entinen pääministeri siis arveli, että ratkaisuksi Afrikan ongelmiin kävisi lisärahan kaataminen Afrikkaan - kaikkien niiden satojen miljardien lisäksi, jotka jo nyt ovat menneet lähinnä kankkulan kaivoon. Ja joita Jyrki Kataisen (kok) johdolla suunnitellaan edelleen kaivettavaksi myös EU-maiden veronmaksajien kukkarosta.

Pikku-uutisen luettuani jäin itsekseni miettimään, että onkohan nykyisen pääministerin (niinikään kepu) näkemys samanlainen kuin edeltäjänsä. Entä muiden eurooppalaisten poliitikkojen? 

Jos on, ei taida olla toivoa ratkaisun löytymisestä afrikkalaiseen ongelmaan, jonka seuraukset tulevat muuttamaan peruuttamattomasti Euroopan ja sen myötä myös Suomen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

12 kommenttia:

  1. Minkä yrityksen Vanhanen on elämänsä aikana pistänyt pystyyn ja sitä sitten tuloksellisesti johtanut?? Ehkä tuo on mennyt ohi korvieni.

    Valtion hän onnistui ajamaan velkakierteeseen jolle ei loppua näy. hh


    VastaaPoista
  2. Ps. Varmuuden vuoksi pitää sanoa, että ongelmien suuruusluokat Afrikassa ovat kooltaan sellaista luokkaa jonka vain he itse voivat ratkaista. hh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Ongelmanratkaisun ytimessä ovat afrikkalaiset itse. Ja sen ratkaisun ensimmäinen askel on väestönkasvun kuriin saaminen.

      Esimerkin voi hakea vaikkapa Kiinasta, jonka nousu kehitysmaasta lännen haastajaksi alkoi väestönkasvun taittuessa. Ei kuitenkaan ilman ongelmia - mutta vauraana ongelmanratkaisukin on helpompaa kuin rutiköyhänä.

      Poista
    2. Voin olla väärässäkin, mutta olen ymmärtänyt Kiinan tekevän Afrikan suuntaan melkoisissa määrin "kehitysapua": he investoivat paikallisiin hankkeisiin joka hyödyttävät heitä itseään. Niitä edistämään he rakentavat asfalttiteitä ja muuta infraa, mistä keräävät näin kehitysauttajan gloriaa. Sen takana he sitten louhittavat arvometalleja ja harjoittavat muuta alkutuotantoa, jonka hyödyntämisen helpottamiseksi he kaiken infran siis rakensivat. Laskun maksaa Kiinan valtio afrikkalaisille johtajille, jotka panevat suurimman osan rahasta taskuunsa. Hyödyn saa Kiina, joka saa halvalla hankittua mutta voitolla maailmanmarkkinoille myytävää.

      Kiina on nykyään näennäisesti edelleen sosialistinen mutta tosiasiassa fascistinen valtio.

      Poista
    3. Kiina vain käy kauppaa afrikkalaisten johtajien kanssa. Länsimaisittain ongelma on siinä, ettemme tahdo hyväksyä afrikkalaisia johtajia emmekä varsinkaan heidän toimintatapojaan. Niinpä voitot Arfikan maista valuvat länsimaiden sijasta Kiinaan. Tavalliselle Afrikkalaiselle ei liene väli hyötyykö joku luonnonvaroista vai jäävätkö ne hyödyntämättä. Heidän kannaltaan kiinnostavinta on oman uskonnon/klaanin ylivalta suhteessa kilpailijaan.

      Poista
  3. Eiköhän Afrikan ongelmat ratkaista Afrikassa, ei siihen valkoista miestä tarvita. Ei kai Vanhanen ole rasisti, sillä hän tuntuisi ajattelevan, etteivät afrikkalaiset itse kykene ratkaisemaan ongelmiaan. Todennäköisesti ratkaisu on afrikkalainen eli yhteisöllinen ja humaani.

    VastaaPoista
  4. Presidenttiainesta? Jos ymmärtää, että väestönräjähdys on se suuri juttu, niin miksei ymmärrä, että siitä seuraa, että väestön hillittömälle kasvulle tulisi tehdä jotain. Eurooppalaiset poliitikot ovat niin taitavia syytämään rahaa jok'ikisen ongelman ratkaisuksi, koska siten voi kiillottaa sädekehäänsä. Euroopassa tarvittaisiin jo tosiasioiden tunnustamista ja rahanjaon ehtojen kiristämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Presidentiiainesta :-) Hah, sattumakorpraali pikemminkin. Se että tämän tasoiset ihmiset päätyvät maan johtopaikoille on raivostuttavaa mutta minkäs teet? Huonolla palkalla joutuu näihin tyytymään. Harvinaisia idealisteja lukuunottamatta kykymiehet etsiytyvät sinne minne Björn Wahlrooskin, "Åminnen kartanoihin". Näin se ikävä kyllä menee. hh

      Poista
  5. Mikä on Liberian taloudellinen tilanne, kun takana on 150 vuotta itsenäisyyttä? Mitä on saatu aikaan muissa sysi-Afrikan maissa 55 itsenäisyysvuoden aikana? En sano "ääneen", ettei nettikyttä nappaa.

    VastaaPoista
  6. OECD-mailla on Afrikan kehitysavun suhteen kolme vaihtoehtoa.

    1. Annetaan kehitysapua entiseen tapaan noin 130 miljardia dollaria per vuosi

    2. Ei anneta mitään.

    3. Laitetaan Afrikka kauppa- ja liikennesaartoon sisältäen myös tietoliikenteen ja postin. Käytetään vuosittain noin 130 miljardia dollaria Afrikan infran, esimerkiksi liikenneväylien, sähkölaitosten, satamien, lentokenttien pommittamiseen.

    Mikä vaihtoehdoista olisi paras.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Kehitysapu

    bdd

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta 2. Tai sitten kohta 4: toimitaan kuten kiinalaiset, eli unohdetaan moraalisäteily ja lähdetään Afrikkaan tekemään bisnestä niiden afrikkalaisten kanssa, joiden kanssa sitä voi käydä.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.