maanantai 12. syyskuuta 2016

Kajaanin ja Itäkeskuksen tapaukset on tutkittava ja uutisoitava näyttävästi

Eilen uutisoitiin kahdesta maahanmuuttoasioiden tiedotuksen kannalta mielenkiintoisesta tapauksesta. Ensimmäisen uutisen mukaan Kajaanissa on löydetty kuollut ihminen. Asiasta kirjoittivat uutisen ainakin Iltalehti, Ilta-Sanomat, MTV3, Yleisradio ja Helsingin Sanomat mainitsematta mahdollisesta tekijästä yhtään mitään.

Sosiaalisessa mediassa sen sijaan liikkui väite, jonka mukaan tapauksen seurauksena olisi pidätetty teosta epäiltynä maahanmuuttajataustainen mies. Tämän väitteen mukaan paikallisilla ja tulijoilla olisi ollut tappelua vastaanottokeskuksessa, jonne paikalliset olisivat menneet kostomielellä hakemaan konfliktia.

Sosiaalisen median väitteen vakuudeksi on jopa olemassa valokuva, jossa taposta epäillyn miehen väitetään olevan menossa poliisien pidättämänä mustaan maijaan. Siten tapausta ei voi sivuuttaa pelkkänä rasistisena vihapuheena, mutta toisaalta valokuvan ja siihen liittyvän väitteen todenperäisyyttäkään ei pitäisi olla vaikea selvittää.

Itse en tietenkään ota kantaa siihen, pitävätkö sosiaalisen median väitteet tapauksesta paikkaansa. Sen sijaan on huomattava, että tällaiset väitteet ovat omiaan lisäämään väestöryhmien välistä vastakkainasettelua, mikäli ne ovat valheellisia. Mikäli ne taas pitävät paikkansa, on vastakkainasettelijan takkia soviteltava ns. vastuullisen median harteille, joka siinä tapauksessa suojelisi rikollisia.

On siis tärkeää, että ns. vastuullinen media harrastaa Kajaanissa tutkivaa journalismia, ja uutisoi löydöksensä mahdollisimman pikaisesti. Ehkä jopa poliisi voisi ottaa kantaa. Ja siinä tapauksessa, ellei sosiaalisessa mediassa tai valtamedian esitetty tieto pidä paikkaansa, oikaisisi asian tiedotteella.

* * *

Toinen eilinen uutinen koski raskaana olevaa somalinaista, joka väitti tulleensa miesjoukon pahoinpitelemäksi maahanmuuttokriittisten järjestämän mielenosoituksen yhteydessä (Helsingin Sanomat, Iltalehti). Hänen mukaansa "vaatteeni ja huivini olivat aivan revityt. Olin niin pettynyt poliisien toimintaan, että soitin hätäkeskuksen kautta toisen poliisipartion paikalle."

Mikäli kuvattu tapaus on todella tapahtunut, on kyseessä tietenkin järkyttävä asia, josta vastuulliset on saatava kiinni ja tuomioistuimen rangaistavaksi. Jo pelkkää raskaana olevan naisen pahoinpitely on anteeksiantamatonta, saati sitten poliisin epäasiallinen toiminta tällaisen tapauksen yhteydessä.

Sosiaalisesta mediasta löytyy kuitenkin myös tästä tapauksesta toisenlainen näkemys. Sen mukaan kyseinen maahanmuuttajanainen olisi tunnettu maahanmuuttokriittisissä mielenosoituksissa provosoimisesta, eikä häntä suinkaan olisi pahoinpidelty.

Vakuudeksi näkemyksen oikeellisuudesta on olemassa video (ja toinenkin), jolle tapahtumien sanotaan tallentuneen. Sen mukaan minkäänlaista pahoinpitelyä ei ole tapahtunut, ellei sellaiseksi lasketa maahanmuuttajanaisen itsensä kantasuomalaisiin kohdistuvaa tönimistä.

Myös tässä tapauksessa valtamedian ja sosiaalisen median versiot tapahtumista ovat hyvin erilaiset. Siksi olisi tärkeää, että ns. vastuullinen media tekisi tutkivaa journalismia ja selvittäisi tapahtumien todellisen kulun yksityiskohtaisesti. Erityisesti olisi selvitettävä pikaisesti kuvaako edelle linkitetty video todellakin tapahtumia, vai onko kyse jostain muusta videonpätkästä.

Kuten jo edelle kirjoitin, ei raskaana olevan naisen joukkopahoinpitely ole missään tilanteessa hyväksyttävää, joten sellainen aiheuttaisi paikkansa pitäessään synkän varjon mielenosoituksia järjestävän maahanmuuttokriittisen liikkeen ylle. Sen sijaan mikäli väitteet eivät pidä paikkaansa - kuten oli Mustan barbaarin äidin ja sisaren tapauksessa - olisi maamme poliitikoilla ja virkakoneistolla tärkeä tehtävä puuttua maahanmuuttajataustaisten taholta tulevien perusteettomiin syytöksiin, jotka kohdistuvat kantaväestöön ja jopa virkavaltaan.

Siksi asiat tulisi tässäkin tapauksessa selvittää ja ns. vastuullisen median tulisi tutkivan journalismin ohella uutisoida myös tämän tapauksen todelliset tapahtumat mahdollisimman näyttävästi ja rehellisesti.

Ei nimittäin voi olla kenenkään etu, että edelle kuvaamani rinnakkaiset versiot tapahtumista jäisivät elämään kansan tajuntaan. Epätietoisuuden vallitessa molemmat versiot iskostuvat oman viiteryhmänsä mieliin ja aiheuttavat siksi lisääntyvää vastakkainasettelua kanta- ja maahanmuuttajaväestön välille.

Maamme valtamedialla on siis näissä asioissa valtava vastuu, jonka kantamisella voidaan rakentaa maamme tulevaisuutta, mutta jonka väistämisellä tehdään hallaa koko Suomen tulevaisuudelle.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kaisa Viitanen ja Katja Tähjä vilauttivat
Räp-artistin äidin uhriutumiskohtaus osoittautui valheeksi
Karin Creutz ja rasistinen huutelu









15 kommenttia:

  1. Olen täysin samaa mieltä, että nämä hämmentävän erilaiset versiot tapahtumista olisi selvitettävä. Jos sosiaalinen media on oikeassa, mitä voimme ajatella valtamedian uskottavuudesta?
    Eilisessä HS:ssa oli uutinen - ihme sinänsä, että edes noteerasivat - Vuosaaressa lauantaina järjestetystä haittamaahanmuuton vastaisesta mielenososoituksesta, jonka pääpuhuja, islamkriitikko Mona Walter, jätettiin jutussa kokonaan mainitsematta! Muutenkin HS:n juttu oli hyvin vajavainen ja vääristelty.
    pp

    VastaaPoista
  2. Kajaanin tapauksesta on jo poliisin tiedote. Surullinen tapaus, voimia uhrin omaisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paatero vastaan Nerg:

      1 - 0.

      Valitettavasti tämä ei jääne tähän.

      -Beowolf-

      Poista
    2. Paatero lienee puhunut totta. nerg puolestaan virkansa puolesta virallista totuutta.

      Poista
  3. "Sijoiltaan aika mennyt on..."
    Elämme todella mielenkiintoisia, mutta ahdistavia aikoja.
    Miten saataisiin suvakit ymmärtämään ja myöntämään olevansa väärässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annostellaan Buranaa 357Mag annostelijalla.

      Poista
    2. Miten saataisiin suvakit ymmärtämään...
      Fanaattisille suvaitsevais-uskovaisille on vaikea saada puhumalla järkeä päähän. Ehkä jotkut heistä ymmärtävät mistä tässä on kysymys vasta, kun he saavat Somalin tai Irakilaisen kengästä/puukosta/luodista. Mutta tuskin kaikki heistä ymmärtävät sittenkään. Onhan kyseessä vain yksittäistapaus. Yksi yksittäistapaus kymmenien/satojen/tuhansien joukossa.

      Poista
    3. Uskossaan vahvojen ihmisten usko vain vahvistuu sen kanssa ristiriidassa olevien tosiasioiden vaikutuksesta. Julkaisin aikanaan tästä aiheesta tutkimukseen perustuvan blogikirjoituksen

      Poista
  4. Tämä Itäkeskuksen tapaus näyttää olleen uutisankka. Mitään pahoinpitelyä ei ole tapahtunut, pientä tönimistä kylläkin. Ja tietysti perättömien puhumista. Kiintoisaa – ja hämmästyttävää – on se, että Hesari kirjoitti tuoreeltaan oikaisun. Tietysti se toimi tässä Julkisen sanan neuvoston ohjeiden mukaisesti, mutta tämän tyyppisissä tapauksissa se on ollut pikemminkin poikkeus kuin sääntö. Olisiko syynä nyt sitten ollut sosiaalisessa mediassa nopeasti levinneet videot vai halu näpäyttää asiasta revitellyttä kilpailijaa on tietysti arvuun varassa. Positiivista kehitystä kuitenkin. Saa nähdä, tapahtuuko joskus sekin ihme, että näiden epäluotettaviksi osoittautuneiden tietolähteiden tarinat tarkistetaan ennen uutisen julkaisua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä niitä ei tarkisteta, koska media voi käyttää uutisoinnissaan tarkoitushakuisesti hyväkseen psykiatri Bruce Charltonin kirjassa Addicted to distraction selittämää psykologisesti hallitsevaa ensireaktiota (first-strike framing). Ensimmäinen uutinen rakentaa tarinalle kehyksen pitkävaikutteista muistia varten (riippumatta tosiasioista, tulevatpa ne tai ovat tulematta esille).

      Media linkittää sitten lukijassa synnyttämänsä tunnereaktion siihen mitä media vastustaa, esim. äärioikeistolaisuus. Tämä muistijälki tulee sitten sisältämään vahvan negatiivisen tunteen, ja erityisesti siihen yhdistetyn tilanneympäristön – esimerkiksi kristityn tai oikeistolaisen. Näin vaikka asia oikaistaisiin, ihmisten mieliin jää raskaana olevan naisen pahoinpitely kansallismielisten mielenosoituksessa.

      Poista
    2. Saatat olla jopa hyvinkin todennäköisesti oikeassa. Tätä oletusta tukevat sen Iltalehden uutisen kirjoittaneen Mari Pudaksen joltisenkin aggressiiviset twiitit, kun hänelle ehdoteltiin tekemiensä uutisten tietojen tarkistusta ja oikaisua. Pääargumentti tuntui olevan, että vapaa-aika on liian kallista moiseen tuhlattavaksi. Aggressiiviseen twiittailuun sitä kyllä riitti hyvinkin runsaasti.
      ”Ai että mun pitäisi vapaapäivänä katsoa jonkun rasistin video?Tajuat kai miten urpolta tuo kuulostaa?”
      ”En todellakaan tee yhtään mitään, mitä ei huvita tehdä. Koita kestää se”.

      ”Mikä? Ai että toimittaja ei vapaa-ajallaan tee sitä mitä joku käskee? Ok”.

      ”Voi kuule nimimerkkireppana, kun minä edes ole töissä. Nyt meni aivan mönkään provosi”.

      ”Voi, voi. Ennen provoissakin oli tasoa. Yrittäisit edes!”

      Poista
    3. Mielenkiintoisia näkymyksiä toimittajalta silloin, kun hänen väitetään epäonnistuneen täydellisesti työssään tiedonvälittäjänä. Toisaalta ehkä tämä oli tosiaan onnistuminen hänen työssään mielipidevaikuttajana.

      Poista
  5. Miksi jollain somalilla pitäisi olla eri oikeus kulkea rauhassa?Eiväthän kantiksetkaan enää saa.Olen pettynyt että uutinen oli valheellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en kaipaa, että suomalaiset vaipuvat samalle tasolle kehitysmaalaisten kanssa. Siksi oli hyvä, että Itäkeskuksen uutinen oli virheellinen. Sen sijaan toivon, että väärästä rikosilmoituksesta seuraa tuntuvia sanktioita sen tekijälle.

      Poista
  6. Kyse on lehdistön uskottavuudesta. Se, ettei Kajaanista ole uutisoitu, ei vielä niinkään syö uskottavuutta. Viivyttelyssä voinee vedota viranomaistiedottamiseen. Vaan sitten, jos ei uutisoida edes myöhemmin, tämäkin menee uskottavuuskysymykseksi.
    Mielenosoitusuutisointi taas on jo syönyt sitä uskottavuutta, koska lähdettiin uutisoimaan yksipuolista vihapuhetta totena. Tässä on sitten vain jäljellä sitä uskottavuuden pelastamista, jos osaavat tehdä.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.