torstai 7. heinäkuuta 2016

Hyttysiä ja sarvettomia lehmiä

Suomi ja Eurooppa haraavat modernia eläin- ja kasvinjalostusta vastaan. Samaan aikaan muualla maailmassa on tieteen viimeisimmät keksinnöt otettu riemulla käyttöön. Niistä esimerkkejä tarjosi äskettäin lukemani Science-lehti uutisosiossaan.

Modernin molekyylibiologian toteuttamista kehitysaskelista ensimmäisenä esimerkkinä ovat Grand Caymanille Karibian saaristoon levitettävät geneettisesti modifioidut hyttyset, jotka ovat niihin tehtyjen muutosten takia kyllä halukkaita parittelemaan, mutta parittelukyvystään huolimatta kyvyttömiä tuottamaan eläviä jälkeläisiä. 

Näitä hyttysiä luontoon päästämällä voidaan mm. Zika-, Dengue- ja Chikungunya-viruksia levittävien Aedes aegypti-hyttysten määrää vähentää tehokkaasti ja samalla pienentää saarella asuvien ja siellä vierailevien ihmisten virustautiriskiä. Itse geneettisesti muokatut hyttyset katoavat lisääntymiskyvyttöminä työnsä tehtyään jättämättä itsestään muita merkkejä kuin vähentyneen hyttyskannan.

Toinen Science-lehdessä kerrottu uusi esimerkki geeniteknologian mahdollisuuksista on amerikkalaisen Recombinetics-yhtiön kehittelemä maitokarjarotu, jossa lehmät on saatu sarvettomiksi TALEN-nimisellä genomin editointitekniikalla. Näin on saatu aikaiseksi rotu, jonka sarvet eivät aiheuta vaaraa hoitajilleen tai toisille naudoille ja joiden sarvia ei tarvitse katkoa kivuliaasti vasikoina, mutta joiden tuottaman maidon laatu tai eläinten muu elämä eivät ole muuttunut mitenkään. 

Kuten edelle kirjoittamani esimerkit osoittavat, on tänä päivänä edetty kauas siitä ajasta, jolloin geenitekniikan kohutuin tuote oli herbisidiresistentti kasvi, jonka avulla kauppias sai samalla kaupatuksi myös kasvimyrkkynsä. Tosin jo silloin tuotettiin monenlaiset lääkeaineet GMO-bakteerien avulla - esimerkkinä vaikkapa insuliini, joka kyllä kehitettiin aikanaan Euroopassa, mutta jonka valmistus ja sen tuottama taloudellinen hyöty toteutuivat "aktivistien" vastustuksen takia aivan muualla.

Tosiasia on, että vastustivat eurooppalaiset molekyylibiologian sovelluksia miten paljon hyvänsä jatkuu tieteen kehitys muualla maailmassa joka päivä. Sen seurauksena syntyy taloutta virkistämään ja hyvinvointia parantamaan yhä uusia ja entistä hyödyllisempiä tuotteita.

Luottaen arvoisan lukijani omaan järkeen lopetan tämän kirjoitukseni tähän toivoen samalla, että se on herättänyt uusia ajatuksia. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Geenitekniikasta merkittäviä hyötyjä ympäristölle ja maataloudelle
GMO-lajikkeissa on "antibiootille vastustuskykyisiä geenejä"
Sika-, lintu- ynnä muut influenssat

13 kommenttia:

  1. Miten noita hyttysiä muuten tuotetaan? Nehän ei lisäänny, joten miten tehdään uusia hyttysiä? Niitä pitää kai valmistaa aivan tolkuton määrä, että ne pääsee parittelemaan kaikkien lisääntymiskykyisten kanssa. Miten ne kuljetetaan luontoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sciencen uutisessa ei kerrottu täsmälleen mistä GMO-linjasta oli kyse, mutta on olemassa ainakin linja, jossa letaaligeeni vaikuttaa vain toukkana ja jonka ilmeneminen voidaan kasvatuksen yhteydessä estää "lääkityksellä".

      Poista
    2. Tosiaan, jossain on melkoinen "tehdas" kun Ylen mukaan "Pelkästään Suomen sääskirikkaimmilla soilla Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on ilmassa yhtä aikaa yli 7000 miljardia hyttystä."

      http://yle.fi/uutiset/meneillaan_on_erinomaisen_hyva_hyttyskesa__ilmassa_yhta_aikaa_tuhansia_miljardeja_inisijoita/9003043

      Toivotaan tosiaan ettei Professorin mainitsemalla "lääkityksellä" ole oleellisia sivuvaikutuksia...

      Poista
  2. Tahoopi vaan sitten karata käsistä kun kerran tuolle linjalle menee ...

    VastaaPoista
  3. GM-ruokaan ja sen tuottamiseen liittyvistä riskeistä ja toteutuneista vakavista haitoista löytyy internetistä ennenkaikkea englanniksi suuri määrä tietoa, myös monien vakavasti otettavien tiedemiesten esittämänä.

    Amerikkalainen lakimies Steven Druker on kirjoittanut kirjan, jonka nimi on paljon puhuva: "Altered Genes, Twisted Truth: How the Venture to Genetically Engineer Our Food Has Subverted Science, Corrupted Government, and Systematically Deceived the Public".

    Toht. Joseph Mercola on kirjoittanut kaksiosaisen artikkelisarjan, jossa on linkit hänen tekemäänsä Drukerin haastatteluun sekä videona että tekstimuotoisena: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/03/08/altered-genes-twisted-truth-gmo.aspx
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/03/15/altered-genes-twisted-truth-gmo-part-2.aspx

    Artikkelinsa alussa Mercola toteaa:
    "Genetically manipulated foods may be one of the most serious threats not only to our environment but to the health and very survival of future generations. Typically, the blame for the promulgation of genetic engineering of our food is placed on chemical companies.
    But there's actually a hidden back story to how genetically engineered foods were able to reach millions of dinner tables."

    Jokunen otsikko Mercolan artikkelista:

    "Blatant Misrepresentation of US Food Law
    FDA Scientists Warned of Grave Risks
    FDA Supports Biotechnology Industry as Matter of Policy
    How and Why the Scientific Discussion Was Shifted from Cautious to Confident in Favor of GMO's Safety
    Molecular Biologists Pushed for Genetic Engineering Without Safeguards
    Fraudulent Groundwork Set the Framework for Massive GMO Fraud
    Major GMO Disaster Used as Leverage to Attack Natural Supplements
    The GMO Supplement That Killed Dozens and Injured Thousands
    'Disappearing a GMO Disaster'
    GMOs Infiltrate Agriculture
    Theatre of the Absurd
    Key Facts Overlooked by Federal Judge
    By Law, the Requisite Scientific Consensus Cannot Be Based on Hypothesis or Speculation
    Claim of Scientific Consensus on GMO Safety Is Patently FALSE
    What Geneticists Could Learn from Computer Scientists
    The Media Has Promulgated Lies and Failed to Do Due Diligence
    The US Has Strong Food Safety Laws, But Those Laws Are Being Violated
    Misrepresentations by Molecular Biologists Led to the Creation of One of the Biggest Frauds in History

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. GMO-ruokaan liittyy myös erittäin vakavasti otettava maailman valtapoliittinen näkökulma:

      “Control the oil, and you control nations. Control the food, and you control the people.”* -Henry Kissenger

      Seuraavassa artikkelissa tuodaan esille näitä lievästi sanottuna hyvin rumia maailman valtapolitiikkaan liittyviä aspekteja:

      http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_seedsdestruction.htm

      Poista
  4. Seuraava raportti saa GMO:sta annetun kiillotetun kuvan näytämään huomattavasti vähemmän kiiltävältä:

    "The GMO Emperor Has No Clothes - A Global Citizens Report on the State of GMOs", http://www.navdanya.org/component/content/article/19-frontpage-content/118-the-gmo-emperor-has-no-clothes-a-global-citizens-rep

    VastaaPoista
  5. Tähänkin kirjoitetut vastaukset osoittavat, että GMO saa osakseen runsaasti vastustusta. Toisaalta tekniikan kehitys on aiheuttanut epäluuloa heti Kehruu-Jennystä lähtien. Ja tulee aiheuttamaan tulevaisuudessakin.

    Tähän kirjoitukseen liittyen on hyvä tiedostaa, etteivät kaikki molekyylibiologian tuotteet ole GMO:ita. Jatkossa erityisesti geenieditointi tulee yleistymään. Sellaisen tulos on tuo mainittu sarveton karjakin.

    VastaaPoista
  6. Kehruu-Jenny ei aiheuttanut ihmisille eikä ympäristölle vahinkoa. Sen sijaan jo pelkästään em. raportista "The GMO Emperor Has No Clothes - A Global Citizens Report on the State of GMOs" löytyy vahvaa näyttöä
    geenimuunteluun liittyvistä vakavista vaikutuksista ihmisten terveyteen, kasvien viljelyyn ja ympäristöön. Sekä kirjoista kuten em. Steven Druker'in kirja että internetin artikkeleista löytyy hyvin suuri määrä lisää vastaavaa tietoa. Jos haluaa olla vastuullinen kansalainen, on syytä perehtyä mainitunlaiseen informaatioon - johtopäätökset ovat sitten kunkin omalla vastuulla.

    Eikä myöskään ole ollenkaan kevyesti otettava seikka se, että ravintokasvien siementuotanto maailmassa selvästikin pyritään saamaan harvojen henkilöiden käsiin - mitä NWO-pääarkkitehti ja Bilderberg-sisäpiiriläinen H.Kissinger sanoikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehruu-Jenny oli teollisen vallankumouksen lähtölaukaus ja merkkipaalu. On siis varsin vahvasti sanottu, ettei siitä olisi ollut haittaa ihmisille tai ympärisölle. Kyllä oli ja paljon.

      Toisaalta aika harva nykyihminen ihan oikeasti haluaisi elää sellaisessa maailmassa, joka edelsi teollisuuden vallankumousta. Siis aikaa, jolloin esimerkiksi lapsikuolleisuus oli suurta, ainainen nälänhätä uhkasi ja ihmiset syntyivät omiin yhteiskuntaluokkiina joista ei juurikaan ollut mahdollista nousta.

      Poista
  7. "National Academy of Sciences inundated with biased pro-GMO scientists, environmental groups warn in letter calling for a more balanced perspective",
    http://www.naturalnews.com/054598_National_Academy_of_Sciences_biased_science_pro-GMO.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "How the Ancient Maya civilization cultivated organic crops using herbal medicine to combat pests",
      http://www.naturalnews.com/054596_natural_pesticides_Mayans_agriculture.html

      Poista
    2. Geenitekniikka itsessään on vain keino tuottaa tietynlaisia geenejä sisältäviä eliöitä. Se ei siis itsessään ole hyvä eikä paha.

      Kaikkiaan on tietenkin syytä huomioida noiden geenien (siis esimerkiksi GMO-eliöiden) aiheuttamat mahdolliset riskit ja suhteuttaa ne saavutettavin hyötyihin. Jos riskit ovat liian suuret ja hyödyt pienet, ei geeniyhdistelmää kannata ottaa käyttöön. Esimerkiksi ihmisen ituradan perimän muokkauksesta ollaan tiedeyhteisössä yksimielisesti kielteisellä kannalla.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.