keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

PS: monikulttuurisuuden edistäminen pois Ylen tehtäväkentästä

Suomen Uutiset kertoi eilen, että Perussuomalaisten edustajat (Teuvo Hakkarainen ja Ritva Elomaa) Yleisradion tulevaisuutta ja tehtäviä käsittelevässä parlamentaarisessa työryhmässä haluavat poistaa yhtiön tehtävälistalta monikulttuurisuuden tukemisen. Jutussa on haastateltu kansanedustaja Teuvo Hakkaraista.

"Monikulttuurisuuden tukeminen on poistettava Yle-laista. Tässä asiassa emme nyt aio antaa periksi, linjaus on täysin tarpeeton."

Edelle kirjatusta on helppo olla täsmälleen samaa mieltä ja toivoa, että Hakkaraisen sana asian ehdottomuudesta pitää loppuun asti. Onhan täysin käsittämätöntä ja epädemokraattista, että kaikkien suomalaisten verovaroilla pakkorahoitettu yhtiö on saanut ohjeekseen edistää pienen punavihreän klikin mieleistä poliittista propagandaa. Itse asiassa, olisi mukava tietää, kenen ehdotuksesta ja hyväksynnällä moinen tehtävä on aikanaan annettu Ylen hoidettavaksi sekä nostaa asianomaiset häpeäpaaluun.

Hakkarainen haluaisi Ylen myös vähentävän ruotsinkielisen ohjelmiston tuotantokuluja. Tämä on tietyllä tavalla ymmärrettävää, koska kyse on sittenkin varsin pienen vähemmistön palvelemisesta.

Toisaalta on niinkin, että ohjelmien tekeminen maksaa saman verran riippumatta siinä käytetystä kielestä. Siten ruotsinkielisen ohjelmiston tuotantokulujen vähentäminen näkyisi suoraan ruotsinkielisen ohjelmiston määrässä ja heidän saamansa palvelun tasossa.

Tämä asia taas olisi selvässä ristiriidassa sen Hakkaraisen näkemyksen kanssa, että Ylen tuotannossa tulisi säilyttää vähemmistöryhmille tehdyt ohjelmat. Mitä muuta ruotsinkielinen ohjelmisto on kuin juuri sitä?

Kolmas Hakkaraisen linjaus koskee Ylen viihdeohjelmistoa. Hänen mielestään ne pitäisi poistaa ja jättää koko huvitusbisnes kaupallisille toimijoille.

Tämä on kaksipiippuinen juttu. Ymmärrän Hakkaraisen vaatimuksen, koska nimenomaisesti viihde on sellaista ohjelmistoa, jolla on edellytykset tulla rahoitetuksi kaupalliselta pohjalta.

Toisaalta on niinkin, että Yle on merkittävä suomalaisten viihdeohjelmien tekijöiden asiakas. Siten Hakkaraisen linjaus kaiken viihteen poistamiseksi yhtiön kanavilta väistämättä kaventaisi näiden leipää.

Itse näkisin viihteen osalta hyväksi linjan, jossa Yle lopettaisi puhtaasti ulkomaisten viihdeohjelmien ja -sarjojen ostamisen ja keskittäisi ajanvieteohjelmistoon käytettävissä olevat varansa suomalaisten tai kansainvälisten yhteistyöprojektien tuotantojen hankkimiseen. Näin viihdetoiminta säilyisi osana yhtiön ohjelmapolitiikkaa sekä tukisi maksimaalisesti suomalaista ohjelmatuotantoa ja jopa kannustaisi sen kansainvälistymiseen.

Jälkimmäisen seurauksena voisi parhaassa tapauksessa toivoa jopa kansainvälisesti menestyvälle Angry Birds -elokuvalle seuraajia ja sitä kautta lisäeuroja suomalaisen verokarhun pohjattomaan kitaan. Enkä tarkoita tällä mustia Mannerheimeja.

Näillä ajatuksilla toivotan Ylen tulevaisuutta pohtivalle työryhmälle viisautta ja menestystä linjanvedoissaan. Sekä odotan onnistunutta lopputulemaa - ja ennen kaikkea poliittisesti vinoutuneen Ylen muuttumista lopultakin koko kansan palvelijaksi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Lehdistöllä on valta ja vastuu
Soini vaatii Yleisradiolta väärää asiaa
Välttääkö Yle monikulttuurisuusagendansa naurunalaistamista?



12 kommenttia:

  1. Ongelma on lisäksi siinä, että BBC:n parhaat ohjelmat kuten Adam Curtiksen tekemät maksavat ja ihan reippaasti. YLEllä ei ole varaa ostaa niitä ja niinpä suomalaiset eivät näe niitä koskaan elleivät satu törmäämään niihin netissä.

    VastaaPoista
  2. Olen valmis kyllä maksaman yleveroa, jos saa katsoa myös laadukkaita ulkomaalaisia teeveesarjoja esim. HBO tai brittiläisiäsarjoja, ilman että 5min välein tulee mainoksia, yleltä tulee myös esim. ranskalaisia saksalaisia espanjalaisia teeveesarjoja, onha osa niistä viihdehömppää, mutta antaa vastapainoa jenkkihötölle ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi ei näinkin. Toisaalta jos kaltaisiasi ihmisiä on paljon, luulisi mainoksettomalle laatusarjoja tarjoavalle kaupalliselle kanavalle olevan kysyntää ja maksajia.

      Poista
  3. Monikulttuurisuus-propaganda ehdottomasti pois, koska sillä tähdätään suomalaisen kansallisvaltiomme ja kantasuomalaisten tuhoamiseen - Bilderberg-agendan ja Kalergisuunnitelman mukaisesti, mm. politrukin virkaa Brysselistä tavoittelevat maanpetturit siinäkin takana.

    VastaaPoista
  4. Suomen ruotsinkielinen väestö ei ole vähemmistö vaan aivan tasavertainen suomenkielisen väestön kanssa. Vähemmistöä koskevaa erillistä lainsäädäntöä ei Suomessa ole. Näin se menee juridisesti, mutta toki vähemmistösanaa käytetään silloin kun siitä on hyötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kuitenkin vähemmistö lukumäärältään. Mutta toki tasavertainen meidän muiden kanssa.

      Poista
  5. Professori kirjoittaa: "Itse näkisin viihteen osalta hyväksi linjan, jossa Yle lopettaisi puhtaasti ulkomaisten viihdeohjelmien ja -sarjojen ostamisen..."

    Kauhistuksen kanahäkki! Nimenomaan Yle on näyttänyt meille sellaisia sarjoja kuin Foylen sota, Happy Valley, Scott & Bailey, George Gentlyn tutkimuksia, Kotiin takaisin, Pokka pitää... Huippusarjoja on vaikka kuinka paljon. Ulkomaisia.

    Tästä voi vilkaista:
    http://yle.fi/aihe/tietoa-ohjelmista/ulkomaiset-sarjat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki maksajat eivät katso niitä. Viittaan myös ensimmäiseen Anonyymikommenttiin kirjoittamaani vastaukseen.

      Lisään siihen vielä, että verovaroin kustannetun Ylen poistuminen viihdemarkkinoilta avaisi kaupalliselle toimijalle nykyistä paremman mahdollisuuden mainoksettomien laatusarjojen myymiseen niille, jotka sellaista haluavat. Nyt niitä saa verovaroin kustannettua, mikä heikentää kaupallisten yritysten tomintamahdollisuuksia.

      Luonnollisesti Yle-veroa tulisi laskea nykyisestä, jos palvelutarjonta pienenisi. Tämän veron pienenemisen seurauksena myös maksajalla olisi mahdollisuus ostaa haluamiaan kanavia ja niiden tarjoamia ohjelmia.

      Mutta toki pidän Ylen viihdemarkkinoilla olemista toissijaisena kysymyksenä. Ehdottomasti tärkein on uutisvälityksen ohjaaminen nykyisestä mielipideporpagandasta kohti tiedonvälitystä merkittävästi tärkeämpänä. Suorastaan poikkeuksellisen tärkeänä asiana.

      Poista
  6. Tuo laki Yleisradio Oy:stä on muutettu tuohon monikulttuurisuus agendaan vuonna 2005, SDP:n Liikenne- ja Viestintäministerin Leena Luhtasen johdolla. Halonen tietysti presidenttinä.

    https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiat&docid=he+43/2005

    https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/he_43+2005.pdf

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta. Taustalla olevat henkilöt eivät yllätä.

      Poista
  7. Muutos YLE-lakiin:
    "Työtyhmä on päättänyt tehdä muutosesityksen myös Yle-lain kohtaan, joka koskee tehtävän määrittelyä monikulttuurisuuden osalta. Voimassa olevan lain mukaan tehtävä on määritelty niin, että Ylen tulee tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta.

    – Tämä on muutettu muotoon Ylen tehtävänä on tukea suomalaisen kulttuuriperimän vaalimista, suvaitsevuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta."

    Eli mikään ei käytännössä muutu.

    http://yle.fi/uutiset/yle-vero_sailyy__satosen_tyoryhma_kertoi_tyonsa_tuloksista/8963484

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiempi sanamuoto kuului näin: "tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille". Aika näyttää, onko muutoksella vaikutusta Ylen ohjematarjontaan.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.